Опис і особливості неясыти

Представником сімейства совиних є нічна птиця сова. Вона володіє м’яким пухнастим пір’ям, візуально перетворює її вигляд досить значний і потужний, збільшуючи розміри, хоча важать істоти в середньому не більше кілограма і поступаються за величиною своїм родичам филинам, маючи довжину близько півметра.

Риси зовнішнього вигляду птахів досить типові для совиних. Однак, пір’яні «вушка» у них відсутні. Дзьоб пернатих високий, з боків приплюснутий; пухке оперення має рудуватий або сіруватий відтінок, всипаний дрібними бурими відмітинами.

Пересуваючись в темряві, сова сіра користується досконалим природним акустичним локатором, що дісталися їй від передбачливою природи. Це, особливим чином влаштовані, вушні раковини, заховані під пір’ям лицьовій частині і прикриті шкірними складками.

Цікаво, що ліва область органів слуху у неясыти завжди менше за розмірами правою. Подібна асиметрія є типовою для всіх сов, але у сови вона виражена настільки явно, що навіть стає причиною деформації черепної коробки. Райдужна оболонка очей нічного істоти має бурий колір.

Спосіб життя і середовище проживання неясыти

Ареал проживання описуваних пернатих досить широкий, включає Європу і Азію, поширюючись на південь на територію Північної Африки. Сови такого роду зустрічаються також на Американському континенті.

З різновидів пернатих у Росії мешкають бородата, довгохвоста і сіра неясыти. В європейській зоні країни широко поширена сова звичайна – птах, що має габарити сови середніх розмірів.

Азіатські, уральські і сибірські неясыти переважно мають сірим відтінком пір’я. А руді сови є жителями, як правило, західній та південній частині материка. На Кавказі представники цього виду, виділені вченими в особливий підвид, здатні вразити буро-кавової забарвленням.

Неясыти звичайні проводять своє життя, об’єднуючись у пари, які не розпадаються за весь час їх існування. Вибираючи собі місце для проживання, ці хижі птахи воліють ділянки, що знаходяться поблизу галявин або галявин, так як для вдалого полювання їм необхідний простір.

На фото бородата сова з пташеням

Життя пернатих протікає згідно звичайного совиному розпорядком, так як часом активності для них є саме ніч. Готуватися до нічних вилазок за бажаною здобиччю вони починають вже на заході, здійснюючи низькі польоти над землею, під час яких намічають собі можливі жертви для вчинення зухвалих нападів.

Зручний пристрій крил, допомагає птахам плавно наближатися до мети без повітряного трясіння, що значно полегшує їх атаки. Характерною рисою неясыти звичайної є її мовчазний характер.

Дивіться також:  Чому птахів не бє струмом на проводах?

Однак, з настанням сутінок, якщо пощастить, можна почути перекличку цих таємничих крилатих створінь. Зазвичай, вони не залишають обжитих місць, здійснюючи лише іноді незначні міграції. Втім, для таких пернатих немає встановлених поведінкових рамок.

На фото сова звичайна

Вони можуть кочувати, обживати глухі лісові хащі, але і знаходити собі притулок поблизу людських мешканок і споруд. Це рухливі та спритні істоти перебувають постійно напоготові. Навіть вдень, коли ховаються серед гілок дерев, пернаті завжди готові до можливих небезпек. Якщо, на думку птиці, поблизу спостерігається щось підозріле, вона затаюється, навіть візуально як би стаючи менше, стискається в розмірах, робиться нерухомою, майже зливаючись зі стовбуром, а потім відлітають геть зовсім безшумно.

Соваптах, яка вміє за себе постояти. Свої гнізда вона захищає з надзвичайною запеклістю, не боячись навіть ведмедів. Ворогам і безмірно цікавим краще триматися подалі від житла її пташенят, так як існує ризик заробити глибокі шрами або втратити очі.

Під час сутички з яструбом, пернаті задираки часто виходять переможцями. Неясыти намагаються дотримуватися, встановлених ними ж, територіальних меж, а непроханих гостей рішуче проганяють геть активними діями, загрозливим поведінкою або просто гучними обуреними криками. Вони атакують лисиць, собак і кішок, нападають на людей, але до настирливим воронам ставляться байдуже, зазвичай не реагуючи на їхні провокації.

Види неясыти

Неясыти представляють рід птахів, що включає в себе 22 види, які поділяються, в свою чергу, на підвиди. Наприклад, сіра сова звичайна має близько десяти, що зустрічаються в різних куточках світу, різновидів.

З видів сови, що мешкають в Росії, найбільшою по праву вважається бородата сова. Вона має розміри близько 60 см і майже півтораметрову розмах крил. Її вигляд представляється трохи безглуздим через непропорційно велику голову. А вузьке тіло відрізняється незвичайною для сови стрункістю.

Характерними рисами цього різновиду є: жовті очі з візерунком у вигляді концентричних смуг і наявність на лицьовій частині темних кіл. Чорні пір’я під дзьобом птахи схожі з тонкою бородою, що і дало привід до назви.

Забарвлення пір’я бородатої неясыти димчасто-сірий, спина сірувато-бура з строкатими вкрапленнями, черево світле, крила темні, знизу смугасті. На відміну від інших сов, це сутінкова птах.

Вночі вона не настільки активна, і часто трапляється, що не дрімає і вдень. Такі пернаті володіють потужними кігтями і видають трубні вражаючі звуки. Живуть ці рідкісні птахи в гірських лісах тайгових місцевостей.

Дивіться також:  Сорокопуд птах. Спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

На фото бородата сова

Видом, спочатку відкритим на Уралі, є довгохвоста сова. Птахи відрізняються досить великими розмірами (крило їх має довжину до 40 см), світлим оперенням на обличчі і чорними очима.

Крила жовтувато-білі, але трохи більше темного відтінку, ніж загальний світло-сірий тон основного пера. Черевце часто буває абсолютно білим. Сова довгохвоста не спить і полює в нічні години до появи перших променів сонця.

Живе у вологих мішаних лісах, але взимку часто пускається в мандри в пошуках місць тепліше. Такі сови дуже розумні, легко звикають до людей і здатні стати ручними.

На фото сова довгохвоста

Видом невеликих розмірів вважається сіра сова. Величина таких птахів складає всього близько 38 див. Вони мають темні очі, велику голову, здатну повертатися на три чверті кола, і сіре оперення.

У сезон спарювання чоловічі особини завывающе тривало укают, а самки відповідають їм короткими глухими стогонами. Такі птахи зустрічаються в хвойних, листяних і мішаних лісах, які ростуть у Європі та Центральній Азії, пернаті також часто обживають території парків і садів.

Ареал проживання блідою неясыти включає в себе Єгипет, Ізраїль і Сирію. У цих краях птахи обживає скелясті ущелини, пальмові гаї, навіть пустелі. Такі птахи відрізняються блідо забарвленням, жовтизною очей і невеликими розмірами (в середньому близько 30 см).

Харчування неясыти

Поширена думка, що слово «сова» перекладається з давньоруської, як «ненаситне створіння.» Але хоча птах і є типовим нічним розбійником, вона не настільки велика, щоб її цікавила велика здобич.

Коли в глуху лісову гущавину приходить ніч, пернаті, чуйно прислухаючись до кожного шереху, ковзають між дерев, вишукуючи мишей полівок і землерийок. Часто вони підступно нападають на легковажних жертв, скориставшись попередньо їх із засідки.

А потім одним блискавичним ривком наздоганяють свою здобич в тому місці, яке підказав їм їх вражаючий слух. Зазвичай кидок нападаючої неясыти не перевищує по довжині шести метрів, хоча буває досить міток.

Селясь неподалік від сільськогосподарських угідь, такі птахи приносять чималу користь людям, знищуючи гризунів на полях. Сова, яка виходить на полювання, вистежуючи місця скупчення дрібних нічних птахів, частенько навідується до них знову, щоб поживитися.

Часто крилаті мисливці неабияк дошкуляють промисловикам, залишаючи їх без шкурок соболів та інших дрібних хутрових звірів, що потрапили в капкани і стали в результаті цього здобиччю пернатих розбійників. У раціон неясыти також входять різні дрібні безхребетні, земноводні і плазуни.

Дивіться також:  Сухонос гусак птах. Спосіб життя і середовище проживання сухоноса

Розмноження та тривалість життя неясыти

Гнізда неясыти можливо виявити в дуплах лісових дерев, поблизу мохових боліт, вирубок і галявин, часто на горищах покинутих осель. Трапляється, що яйця таких пернатих відкладаються в гнізда інших птахів, наприклад, ястребов – тетеревятников, осоедов, канюків, так надходять бородаті неясыти і деякі інші різновиди цих представників сімейства совиних. Час настання шлюбного періоду залежить від кліматичних умов тієї місцевості проживання, до якої належать ті чи інші види сови.

На фото гніздо бородатої неясыти

Бразильська сова є мешканкою щільних диких лісів Нового світу зі сприятливим теплим кліматом, тому починає розмножуватися в серпні, а кінчає в жовтні, облаштовуючи собі гнізда в дуплах дерев. Тижнів через п’ять після народження, пташенята вже залишають батьківське гніздо, а через чотири місяці ведуть повністю незалежне існування.

Проводячи життя в лісах Європи, різновиди птахів з роду сови, відведений природою для розмноження період, наповнюють глухі хащі своїми голосами, починаючи свої шлюбні концерти. Правда, звуки, видавані ними: протяжне ухання кавалерів і короткі глухі вскрикивания їх подружок, не можна назвати особливо мелодійними.

Період вирощування потомства у неясыти звичайної настає досить рано. Білі великі яйця, яких буває зазвичай близько чотирьох штук, высиживаются ще під час морозів, а до кінця квітня, як правило, гніздо батьків вже покидають перші пташенята.

На фото гніздо бразильської неясыти

Самці допомагають своїм подругам у важкий період появи потомства у всьому, регулярно приносячи їжу своїм обраницям. Пташенята неясыти звичайної є миру в пухнастою білою одежею, пізніше, покриваючись на черевці поперечними смужками. Коли проголодаются, дітки пищать безголосо й сипло з проханням для батьків їх погодувати.

Вже на першому році життя швидкоросла потомство стає статевозрілим. Вважається, хоча точно не встановлено, що неясыти живуть близько п’яти років. Проте, відомі випадки довгожительства, коли вік птахів тривав близько двадцяти і більше років.

Але в дикій природі такі сови часто гинуть, стаючи жертвами нещасних випадків і підступних хижаків. Поблизу людських будівель вони вмирають, вдаряючись об дроти і при зіткненні з машинами. Багато видів цих пернатих вважаються рідкісними, яскравим прикладом тому служить бородата сова. Червона книга піклується про їх охорону.

Back to Top