Приємно гуляти у вільний час по парках, набиратися у природи позитивних емоцій і заряду на весь робочий тиждень. Аромати рослинності і свіже повітря позитивно впливають на загальне фізичне самопочуття.

А якщо абстрагуватися від усього світу і просто ходити, спостерігати за місцевими жителями скверів і парків в особі птахів і тварин, то і психологічне самопочуття, нервова система, які в наш час зазнають більших стресів підуть на поліпшення.

Приємно зі сторони спостерігати за життям і суєтою сірої білки. Про це чудесне тваринний стало відомо з недавнього часу. У XIX столітті вони були завезені до Англії з Північної Америки. В даний час їх стало набагато більше, ніж рудих білок. Тепер сіра білка і руда разом вважаються корінними жителями цих місць.

Саме слово білка в перекладі з грецької означає «хвіст» і «тінь». Насправді, більш придатного назви цього спритно звірку важко підшукати. Іноді можна навіть не помітити її присутності. Видає лише тінь від її неймовірно пухнастого хвоста.

На фото сіра і руда білки

Опис і особливості сірої білки

За цим тваринам, напевно, спостерігати простіше всього. Вони зустрічаються в міських парках і лісах змішаного типу. Чому сіра білка вибирає саме ці місця? У них їй простіше всього просочитися протягом усього року.

Для того, щоб побачити білку у всій красі необхідно просто посидіти або постояти деякий час нерухомо. До присутності людей ці тварини звикають дуже швидко.

Їх гнізда можуть перебувати в дуплах дерев або між товстими гілками. Другі за своїм неряшливому виглядом дуже нагадують гнізда ворон. Іноді вони просто займають гнізда воронов і добудовують їх гілочками дерев.

Таким чином, житло набагато краще захищає їх від поганих погодних умов. Дно таких будівель білки найчастіше вистилають мохом, сухою травою, пір’ям або будяком. Всередині виходить досить тепле і затишне житло. Спить тварина, згорнувшись у дуплі в клубочок і загорнувшись своїм пухнастим хвостом.

Дивіться також:  Кабан дикий вепр. Спосіб життя і середовище проживання кабана вепра

Відносяться вони до загону гризунів. На фото сірих білок видно їх дивовижну красу. Середня довжина звичайної сірої білки досягає 45-50 див. Її пухнастий хвіст має середню довжину 18-25 див.

На передніх лапах тварини налічується чотири пальці на задніх п’ять. Задні лапи порівняно довше. Голова сірої білки прикрашена вушками-пензликами середніх розмірів.

В кольорі цих тварин переважають темно-сірі тони з рудим і коричневим відтінком. Часом можна помітити їх брудно-білого кольору. Білка взимку сіра, а влітку трохи вигоряє.

Цікавим фактом є те, що їх різці ростуть протягом усього життя. Тому вони присутні у них постійно, навіть не дивлячись на те, що тварини досить часто розгризають тверді гілочки.

Сірі білки можуть стрибнути на відстань в 6 метром. Ці стрибки особливо посилюються під час шлюбного періоду, коли самець, переслідуючи самку по деревах, стрибає, поки не завоює її.

Така стрибучість властива тваринам, завдяки своєрідному будовою їх лапок. З допомогою сильних і м’язистих задніх лапок білки вміють швидко видертися вгору по стовбуру.

Передні лапки з гострими кігтиками допомагають тварині міцно триматися за дерева. У хвоста теж важлива роль. З його допомогою звірятко забезпечує себе рівновагою під час цих стрибків.

Спосіб життя і середовище проживання

Багато вільного часу білки проводять у своїх помешканнях, у яких зазвичай зберігається достатній запас провізії. Спускаючись на землю, тварини намагаються триматися якомога ближче до рятувального дупла. Ці запасливі звірята закопують свою їжу про запас під землю. Іноді вони забувають про неї і жолуді з горіхами проростає новими деревцями.

За допомогою густий і пофарбованої під загальний пейзаж шубки сірі білки маскуються від хижих тварин. Варто зауважити, що природних ворогів у них практично немає тому, що в ареалі білок мало водиться таких звірів, які захочуть переслідувати легкий, як пух і досить шустру видобуток.

Дивіться також:  Імператорський пінгвін. Середовище існування імператорського пінгвіна

Вони воліють території хвойних і листяних дерев, а так само зарості чагарників, сади і парки. Багато сміливці не бояться і поселяються у великих мегаполісах, поряд з людьми. У парках Лондона і Нью-Йорка стрибали з гілки на гілку білки, не звертають увагу на життя навколо досить часте явище.

Протягом цілого дня ці тварини стрибають з гілки на гілку, з дерева на землю і назад метою добути собі їжі. Після цього кожну ніч повертаються на нічліг в свої дупла.

На фото сіра білка в дуплі

У них не особливо розвинене почуття захисту своєї території, але і близькому сусідству ці тварини не надто радіють. Вони не створюють пари, а живуть окремо. Часто трапляється, що за час одного шлюбного сезону самець злучається з кількома самками.

Білки не впадають у зимову сплячку, але в негоду можуть тривалий час не висовуватися з дупла. З самого початку сірих білок можна було помітити в східних частинах Північної Америки та на території від Великих озер до Флориди. Зараз сіра білка живе у західних штатах США, Ірландії, Великобританії і Південній Африці.

Харчування сірої білки

Це дрібне і шустрий тварина не може витримати ні дня без їжі, в зимовий період теж. У них немає такої здатності, як у багатьох тварин накопичувати енергію для того, щоб довгий час вміти перебувати без їжі.

Горіхи – улюблена їжа сірих білок

Свою активність вони виявляють, як вранці, так і ввечері. Раціон у тварин залежить повністю від часу року. У січні білки ради і гілочок. У травні в хід йдуть молоді пагони і бутони.

З вересня для білок починається улюблене час року, яке радує їх улюбленими буковими горішками, жолудями і горіхами. Для голодних білок не існує ніяких перешкод.

Дивіться також:  Тварини Байкалу. Назви, опис і особливості тварин Байкалу

Вони можуть знайти гніздо, зруйнувати його і з’їсти не тільки яйця птахів, але і маленьких пташенят. У весняний час вони з задоволенням вживають в їжу цибулини рослин.

Розмноження та тривалість життя

Самки можуть злучатися тільки двічі на рік, самці ж можуть займатися цим нескінченно. Період залицяння у тварин видно по великому шуму і метушні. Часто можна помітити, як за однією самкою сірої білки доглядає відразу два кавалера.

Вони намагаються усіма силами звернути на себе її увагу, стукаючи лапками по гілках і голосно при цьому чавкаючи. Після завоювання відбувається спарювання самки і самець повертається в своє житло.

На цьому його роль батька закінчується. Він не бере участі ні під час виношування вагітності, під час годування і виховання малюків. Після 44-денної вагітності на світ з’являється 2-3 маленьких, лисих і безпомічних бельчонка.

Вони харчуються материнським молоком кожні 3-4 години. Приблизно через 30 днів їхні очі відкриваються. Після виконання ним 7 тижнів вони починають поступово разом зі своєю мамою залишати дупло і навчаються всім навичкам, необхідним у дорослому житті. Живуть сірі білки недовго – 3-4 року.

Back to Top