Птах сипуха відноситься безпосередньо до сімейства сипуховых і є хижаком, хоча її розміри зовсім невеликі. Птах має безліч назв, які їй встигли присвоїти в різних легендах і народній творчості, наприклад: визжащая або примарна сова, опівнічник, «птах з мавп’ячим особою» та інші.

І дійсно, досить глянути на фото сипухи для того щоб зрозуміти, що в образі цього пернатого простежується певна схожість з приматом.

Особливості та середовище сипухи

Вчені орнітологи не змогли зарахувати сипух до якої-небудь певної групи, тому вирішила «привласнити» їм свою окрему категорію. Звичайна сипуха є найбільш поширеним видом, зустрічається на сьогоднішній день фактично на всіх континентах, крім Антарктиди.

Незважаючи на те, що сипуха – хижак, причому самий нічний з усіх сов, її габарити досить скромні: довжина тіла коливається в діапазоні від двадцяти п’яти до п’ятдесяти сантиметрів, а вага – від двохсот до восьмисот грам.

Самки сипухи більше, ніж самці приблизно на десять відсотків. Оперення птахів – пухнасте і м’яке. Верхня частина тулуба і голова звичайно темно-сірого або коричневого кольору, при цьому вся поверхня тіла усипана цяточками.

Живіт, морда і груди – білі, часто з наявністю плям. Тіло сипухи є струнким, на темно-рожевих пальцях знаходяться кігті чорного кольору. Очі у цих птахів дуже виразні, з красивою райдужною оболонкою химерного кольору.

Сипуха на сьогоднішній лінь розселилася фактично по всій поверхні земної кулі за винятком Антарктиди і деяких регіонів і країн з холодним кліматом, таких як Північна Америка і Канада.

Оскільки організм сипух не схильний до накопичення жирових запасів, низька температура абсолютно не підходить для цих сов. На території Росії сипух можна зустріти тільки в районі калінінградської області.

Дивіться також:  Болотний лунь птах. Спосіб життя і середовище проживання болотного луня

Гірські території з великою висотою над рівнем моря і посушливі пустелі Африки також не влаштовує сипух. У двадцятому столітті птицю штучно завозили на Канарські, Гавайські і Сейшельські острови, тому зараз там проживає чимало її різновидів.

Мешкають сипухи у величезній різноманітності природних умов і географічних ландшафтів, однак птах краще селитися на відкритих рівнинах з рідкісним лісовим масивом і з великою кількістю боліт і водойм неподалік.

Яри, пустирі і луки також є улюбленими місцями проживання сипух. Найчастіше вони розташовуються неподалік від місць проживання людини і фермерських угідь, оскільки тут завжди можна знайти їжу і, зокрема, дрібних гризунів.

Сипуха масковий або австралійська сипуха поширена не тільки в Австралії, але і в Новому Південному Уельсі, Тасманії та деяких інших територіях.

На фото масковий сипуха

Від інших представників свого виду австралійські сипухи відрізняються не тільки своїм колоритним зовнішнім виглядом, але і габаритами: самки масковых сипух вважаються найбільшими з усіх інших видів.

Чорна сипуха – на поточний момент часу вважається найменш вивченою різновидом, оскільки її активність припадає на глибоку ніч і прихована від спостереження людиною. Селиться переважно серед евкаліптових лісів, узлісь і лугів Нової Гвінеї і східній частині Австралійського континенту.

На фото чорна сипуха

Характер і спосіб життя птиці сипухи

Прізвисько «примарна сова» сипуха отримала за свою здатність різко виникнути прямо перед особою нічого не підозрює людини, не видавши при цьому ні найменшого звуку.

Є думка, що російськомовне назва «Сипуха», у свою чергу, птах заробила за власний трохи сиплий голос, який здатний налякати випадкового подорожнього, який заблукав у лісі.

Дивіться також:  Чибіс птах. Спосіб життя і середовище проживання чибіса

Крім здатності безшумно пересуватися по повітрю, сипуха має дуже розвинене зір і слухові рецептори, які дозволяють їй полювати серед ночі, прекрасно орієнтуючись в непроглядній темряві.

Протягом дня сипуха відсиджується в дуплі, на даху чи в іншому надійному укритті. Сипуха – сова, яка одиночний спосіб життя, проте в тих місцях, де велика кількість їжі, можна спостерігати невеликі групи і скупчення птахів.

Сипуха часто зайнята обльотом власної території, під час якого вона багато разів змінює висоту. Помітивши небажаного гостя, сова починає здійснювати загрозливі пересування з метою залякати опонента.

Ляскаючи крилами, сипуха може атакувати противника за допомогою своїх сильних лап, так і пускаючи в хід дзьоб, страхітливо клацаючи їм під час нападу.

Нерідкі випадки, коли сипухи будують свої гнізда в безпосередній близькості від людини: на горищах житлових будинків, в сараях йди господарських будівлях. В умовах дикої природи, ця сова запросто може зайняти чуже гніздо або нору.

Харчування сипухи

Сипуха – хижий птах, який полює переважно вночі. Виходячи на полювання, вона літає досить низько опустившись над землею, виглядаючи свою потенційну здобич.

Основною їжею в раціоні сипухи є різні дрібні гризуни: ховрахи, кроти, щури, миші-полівки, опосуми і багато інших.

Видобуток цих птахів варіюється в залежності від регіону проживання, і в їжу совам потрапляють птахи, причому навіть хижі, птахи, кажани, рептилії і деякі різновиду безхребетних тварин.

Домашня сипуха – не кращий варіант в якості вихованця, оскільки по-перше, організм сов влаштований таким чином, що їм необхідно вживати в їжу як мінімум трьох живих гризунів в день, тому якщо ви вирішили купити сипуху, то обов’язково прийміть цей факт до уваги.

Дивіться також:  Жайворонок птах. Спосіб життя і середовище проживання жайворонка

По-друге, сипуха – птах, що веде нічний спосіб життя, тому в якості домашньої тварини вона підійде тільки людям, які сплять протягом дня і сплять вночі.

Розмноження та тривалість життя сипухи

Сезон розмноження птахів триває протягом перших двох весняних місяців. Місце для майбутнього гнізда визначає самець, причому воно в обов’язковому порядку повинно бути ретельно захована від людських очей і всіляких недоброзичливців і ворогів.

На фото пташенята сипухи

Звичайно птахи влаштовують свої гнізда на шанобливій висоті від землі. За одну кладку самка приносить від чотирьох до семи яєць, з яких через місяць з’являються перші пташенята. Через півтора місяці потомство міцніє та полишає межі гнізда для самостійного життя.

Близько трьох чвертей всього молодого потомства гине на першому році життя, інші доживають приблизно до одинадцяти років. Відомі випадки, коли в умовах неволі сипухи досягали поважного віку в кілька десятків років.

Back to Top