Синиця велика (лат. Parus major) – це найбільша за розмірами птах серед усіх синицевих. Належить до загону горобиних. Розміри можуть бути до 14 см, а вага всього 14-22 р.

Зустріти її можна на всій Європейській частині Росії, на Кавказі, в південній частині Сибіру і в Приамур’ї.

Опис синички: яскрава і красива забарвлення черевця – жовта або лимонна, з поздовжньою чорною смугою. Саме по ній синицю на фото дізнається навіть дитина.

Смуга на черевці у самців до низу розширюється, а у самок, навпаки, звужується. Сніжно-білі щічки і потилицю, а сама голова чорна.

З боку спини зеленуватий або блакитний відтінок. Чорний звужений, прямий, короткий дзьоб і довгий хвіст. Крило сіро-блакитного кольору зі світлими поперечними смужками.

Велика синиця

Особливості та середовище синиці

Багато хто не знають, перелітний птах синиця чи ні. А адже це постійний мешканець наших міст.

Лише в період сильного голоду взимку переміщуються зграї в місця, більш сприятливі для виживання.

Варто тільки з’явиться першим проміннячкам сонця, ще в лютому, і птах синиця першою починає радувати людей своїм щебетом.

Пісня синиці дзвінка і схожа на передзвін дзвіночків. «Ци-ци-пі, ін-чі-ін-чі» – і дзвінке, – «пінь-пінь-чрррж» повідомляє жителям міст про швидке настання весни.

Про синицю говорять, як про сонячного вісника весни. У більш теплий період пісня стає менш значущою і монотонної: «Зінь-зи-вер, зінь-зінь».

Даний вид є постійним супутником людини, синиця мешкає в лісах і парках найбільших міст.

Цікаво спостерігати як веде себе синиця в небі. Її політ – наука, як летіти швидко і при цьому економити енергію просто викликає захоплення своїм професіоналізмом.

Рідкісний помах крильцями пару раз – птиця злетіла в небо, а потім немов пірнають вниз, описуючи в повітрі пологі параболи. Здається, такий політ не може бути керованим, а вони примудряються ще й лавірувати в підліску.

Дивіться також:  Фазан. Середовище проживання і особливості фазана

Характер і спосіб життя синиці

Пташка, яка просто не може всидіти на місці. Постійно перебувають у русі. Цікавий сам спосіб життя великої синиці, і її особливості полягають в об’єднанні восени старших пташенят разом з батьками та іншими сім’ями в невеликі зграйки, всього близько 50 голів.

Маленька пташка приймає в свої зграї всіх. З ними разом можна побачити навіть птахів інших видів, наприклад, повзиків.

Але лише деякі з них доживуть до весни, загинувши від голоду. А адже це справжні санітари лісів і садів. Вони за річний період з’їдають стільки шкідливих комах. Тільки одна пара синиць, яка вигодовує своїх нащадків, оберігає від шкідників до 40 дерев у саду.

Лише на час шлюбного періоду зграя розіб’ється на пари і чітко поділити територію харчування, рівну приблизно 50 метрів.

Весела і жвава пташка в період вигодовування молодняку перетворюється в злих і агресивних створінь, виганяючи всіх конкурентів зі своєї території.

Харчування синиці

У зимовий період велика синиця є звичайним відвідувачем годівниць. Вона із задоволенням з’їдає крупу, насіння рослин.

У літній же час воліє харчуватися комахами і павучками, яких вишукує на стовбурах дерев або в гілках кущів.

Якщо набратися терпіння, то взимку через дуже короткий проміжок часу синиця навчиться брати корм у вас з розкритої долоні.

Чубату синицю називають гренадеркой за оперення на голові нагадує головний убір гренадерів

У самців вусатою синиці від очей йде чорне оперення, за яке отримала свою назву птах

Болотна синиця або пухляк

На відміну від деяких своїх побратимів велика синиця не робить запаси на зиму, зате з задоволенням з’їдає корм, накопичений іншими видами.

Дивіться також:  Отруйні птиці. Опис, особливості та назви отруйних птахів

Пташенят даний вид синиць вигодовує з допомогою гусениць, довжина тіла яких не перевищує одного сантиметра.

На фото годівниця для синиць

Розмноження та тривалість життя

Большаки – моногамні птахи, розбившись парами, вони починають спільно вити гніздо, щоб потім вирощувати разом пташенят.

Віддає перевагу синиця велика (так ще називають цей вид) гніздитися в негустому листяному лісі, на берегах річок, у парках і садах. А ось у хвойних лісах гніздо синиці не знайдеш.

Гніздо розміщують синиці в дуплах старих дерев або в нішах будівель. Влаштують пташку і старі, покинуті колишніми мешканцями гнізда на висоті від 2 до 6 м від землі. Охоче селяться птахи і гнездовьях, зроблених людиною.

Гнізда синиці в дуплі дерева

Під час шлюбного періоду пташки, такі веселі і непосидючі, стають агресивними по відношенню до своїх побратимів.

Для побудови гніздечка використовуються тонкі стебла трави і гілочки, корінці і мох. Всі гнездовище встилається шерстю, ватою, павутиною, пір’ям і пухом, а в середині цієї купи видавлюється лоточок, який встилається шерстю або кінським волосом.

Якщо розміри самого гнізда можуть бути самими різними, в залежності від місця гніздування, то розміри лотка приблизно однакові:

  • глибина – 4-5 см;
  • діаметр – 4-6 див.

Одночасно в одній кладці можна знайти до 15 яєць білого кольору, злегка блискучі. По всій поверхні яєць розкидані плями і крапки червонувато-коричневого кольору, що утворюють віночок з тупої сторони яйця.

Відкладає синиця яйця два рази на рік: один раз в кінці квітня або початку травня, а другий – в середині літа.

Кладка яєць синиці

Висиджує яйця самочка протягом 13 діб, а самець в цей час дбайливо її підгодовує. Перші два-три дні вилуплюються пташенята, вкриті сіруватим пухом, тому самочка не залишає гнізда, обігріваючи їх своїм теплом.

Дивіться також:  Птахи Татарстану. Описи, назви й особливості птахів Татарстану

Самець в цей час годує і потомство, і її. Потім, коли пташенята починають покриватися пір’ям, вони вже вдвох вони вигодовують своє ненажерливе потомство.

Через 16-17 днів пташенята повністю покриваються пір’ям і вже готові до самостійного життя. Але ще від 6 до 9 днів тримаються поблизу від батьків, які періодично їх підгодовують.

На фото пташеня синиці

Статевої зрілості молодняк досягає приблизно через 9-10 місяців. Життя синички в лісі триває недовго, всього 1-3 роки, але в неволі синиця велика може прожити і до 15 років.

Ці птахи дуже корисні як у садівництві, так і в лісовому господарстві. Адже вони знищують дрібних комах під корою тонких гілок, у місцях, де дятлам просто не дістатися.

Саме тому так важливо зберегти цей вид у природі. Адже під час зимових морозів, коли корм просто недоступний для птахів, близько 90% синиць гине саме від голоду.

Ситій птиці не страшні ніякі морози. Ось чому так важливо підгодовувати їх у зимовий період.

Back to Top