Сифака — мадагаскарська диво

У повір’ях місцевих жителів острова Мадагаскар лемури – недоторканні святі тварини, тому що в них душі предків, які залишили землю. Сіфакі особливо улюблені. Зустріч з ними як благословення шляху, добрий знак. Ось тільки залишилося в живій природі дивовижних лемурів зовсім мало.

Особливості та середовище сіфакі

Лемурообразные мавпочки родом з сімейства індрієвих володіють незвичайною зовнішністю. Відрили цей рід приматів зовсім недавно, в 2004 році. Кілька видів тварин розрізняються по забарвленню, але загальні форми незмінні. Виділяють сифаку Верро і диадемового сифаку.

Витягнуті тіла тварин довжиною близько півметра, такої ж довжини хвіст. Вага приблизно 5-6 кг Невеликі чорні мордочки позбавлені рослинності, витягнуті більше, ніж у родичів индри. Вуха маленькі, приховані у волосяному покриві голови.

У лемурів дуже виразні, широко розставлені великі очі оранжево-червоного кольору. Мордочка має трохи здивований вигляд, притягує увагу своєю кумедністю. Зір і слух тварини відмінні.

На фото сифака верро

Шерсть дуже ніжна, шовковиста. Довгий хутро лемурів переважно покриває спинну частину, відрізняється багатою колірною палітрою. Чорні, помаранчеві, білі, кремові, жовтуваті відтінки роблять звірків впізнаваними і виразними.

На черевці вовни значно менше. Забарвлення залежить від виду тварини. Золотоголовый сифака з помаранчевої копицею на голові, завдяки якій отримав назву. Спинка персикового або пісочного кольору з білими вкрапленнями і темними плямами на кінцівках.

Задні кінцівки міцні і сильні, передні значно коротше, з помітною шкірною складкою, схожою на невелику літальну перетинку. Вони забезпечують феноменальну стрибучість мавпочок.

Гігантські стрибки справляють яскраве враження на тих, кому вдалося побачити незабутнє видовище. Стрибок-політ на відстань 8-10 метрів – звичайне переміщення сіфакі. Після різкого поштовху від гілки згруповане тільце мавпочки злітає вгору, розкривається, подовжена шкіра на руках лемура натягується немов парашут.

Дивіться також:  Перевязка тварина. Спосіб життя і середовище проживання перевязки

Хвіст у польоті ролі не грає, а натягнуте тіло з викинутими вперед кінцівками схоже на білку летягу. Точне переміщення на дерево і звична поза не відображають витрачених зусиль і ризику гігантського стрибка.

Спускатися з висоти лемурам важче. Вони роблять це повільно, обережно переставляючи лапи. Перебування на землі надає впевненості, що вони рухаються у вертикальному положенні, з стрибками на задніх лапах по 3-4 метри в довжину. Більшу частину часу проводять на деревах, у безпечній для себе середовищі.

Назва тварин походить від вимовних звуків у хвилини тривожної небезпеки. Крик починається з рычаще-шиплячого звуку, а закінчується різким хлопающим «фак», схожим на глибоке ікання. Загальне звучання схоже з назвою лемура, у вимові жителів острова Мадагаскар.

Ареал проживання лемура сіфакі дуже обмежений. Знайти їх можна в тропічних лісах східній частині острова Мадагаскар, на площі близько 2 тис. кв. км. Більшість тварин живе на територіях заповідника та національного парку, в помірно гористій місцевості.

Свою ділянку лемури ні з ким з родичів не ділять. Сифака включена в список самих рідкісних тварин на землі, утримання і розмноження у неволі безуспішно.

Характер і спосіб життя

Тварини живуть невеликими групами по 5-8 особин, що складають сімейні групи з батьків і потомства різних віків. Активність проявляється в денний час, вночі сіфакі сплять на верхівках дерев, рятуючись від хижаків.

Основну частину доби полуобезьянки витрачають на пошуки їжі і відпочинок, решта – на спілкування та ігри, в які залучені особини різного віку. Обожнюють стрибати по гілках, спритно чіпляючись за стовбури. За день вони долають відстань до 1 км.

У жаркий час спускаються вниз, розвалюються на гілках в самих незвичайних позах і дрімають. Можуть згорнутися клубочком і виглядати зворушливими. Лемури підпускають до себе майже впритул, якщо немає різких рухів і звуків.

Дивіться також:  Бенгальський тигр. Спосіб життя і середовище проживання бенгальського тигра

Лемурів називають солнепоклонниками, за звичай рано вранці забиратися високо на гілку, повертатися до всходящему сонця мордочками, піднімати руки і, завмерши, грітися на сонечку. У такій позі тварини виглядають витончено і зворушливо. Так вони просушує вологу шерсть, але людям здається, що тварини моляться своїм богам.

Місцеві жителі приписують сифакам незвичайні якості. Вірять, що мавпочки знають секрети зцілення від усіх хвороб, вміють особливими листочками заліковувати рани.

Мавпочки дуже зближені в сімейних групах, вирізняються прихильністю один до одного. Лідерство належить жінці. Спілкування з родичами відбувається за допомогою звуків, що нагадують гавкіт.

Сіфакі дуже люблять приймати «сонячні ванни»

Природними ворогами тваринного сифака є яструби, активно крадуть дитинчат мавпочок. На жаль, людина теж зробив внесок у скорочення популяції цих рідкісних приматів.

Харчування

Сіфакі — вегитарианцы. В основі раціону рослинна їжа, що складається з гілочок, листочків, квітів, кори, бруньок. Ласощами для них є фрукти, різні плоди. Якщо їжу потрібно підняти з землі, то лемур нахиляється і захоплює її ротом, рідше підбирає кінцівками.

Пошуки їжі починаються вранці, тварини рухаються на середній висоті дерев і проходять від 400 до 700 м. Групу завжди очолює домінуюча самка. Тропічний злива може сплутати плани і змусить мавп сховатися на час.

Незважаючи на велику кількість їжі в лісах, примати не проти навідатися в гості до людей, щоб отримати додаткове частування у вигляді культурних плодів, рису і бобових. Сифаку люблять за довірливість і іноді приручають.

Лемури сіфакі харчуються тільки рослинною їжею

Розмноження та тривалість життя

Шлюбне час сіфакі недостатньо вивчено. Народження малят відбувається в червні-липні після вагітності самки, тривалістю до 5 місяців. Дитинча з’являється один.

Дивіться також:  Сумчаста куниця. Спосіб життя і середовище проживання сумчастої куниці

Існують розповіді про високу ступінь материнства шовковистою сіфакі, яка плете особливу люльку з м’яких прутиків для новонародженого дитинчати. Дно вистилає своєю вовною, висмикнутою на грудях.

На дереві вибирається затишне місце, де розміщується люлька. Щоб вітер не забрав її, дно завбачливо обважнює камінням. Деякі описи підтверджують, що народили самки мають залисини в області грудей та передпліччя. Якщо такі люльки існують, то вони служать недовго. Гнізда потомству не потрібні.

Малюків до місяця самка носить на грудях, а потім, трохи зміцнівши, дитинчата перебираються їй на спину. У цей період мати надзвичайно обережна в рухах, щоб не завдавати болю дитині. Годування дитинчат молоком триває до 6 місяців.

Лемурчики міцно тримаються за шерсть матері, яка переносить їх скрізь з собою. Ще пару місяців малюк вивчає світ очима матері, а потім сам пробує вести окрему життя. Дорослішання молодняку триває 21 місяць. Статева зрілість самок наступає в 2,5 року, а потім вони щороку приносять потомство.

Спілкування молодих з родичами в іграх допомагає освоїтися і набрати сили. Але багато лемурчики, не досягши зрілості, гинуть від хвороб або стають жертвами хижаків.

Дитинча сіфакі

Дивовижні по граціозності лемурообразные мавпи занесені в Червону Книгу. Чубатий сифака і його родичі можуть піти в історію, адже місця для проживання приматів скорочуються. Загальна тривалість життя різновидів сифака становить приблизно 25 років. Мадагаскарські лісові мешканці вимагають турботи і уваги.

Back to Top