Особливості та середовище шуліку

Шуліка – хижий птах великого розміру, висотою не більше півметра і вагою близько кілограма. Крила досить вузькі, розмахом близько півтора метрів.

Дзьоб крючкообразный і слабкий, довгі крила, ноги короткі.Забарвлення коршунов різноманітний з переважанням темного і бурого, іноді білого і червоного кольорів.

Звуки схожі на мелодійні трелі. Іноді вони видають вібруюче звучання, подібний крик шуліки досить своєрідний і нагадує віддалено іржання лошака.

Слухати голос шуліку

Живуть птахи переважно в країнах Старого світу, особливо поширившись у східній та південній Європі. Обживають, в основному, лісисту місцевість, зазвичай селясь біля водойм. Птахи не мають видовою різноманітністю, вчені налічують їх близько восьми.

Найвідомішим видом є червоний шулікаптах, поширена на території від Іспанії до безкрайніх межами Далекого Сходу.

На фото червоний шуліка

Він має роздвоєний хвіст, голова і горло білі з темними смугами, а груди іржаво-червоного кольору. У Росії шуліка поширений нечисленними видами, від Архангельська до Паміру, і знаходиться під охороною держави.

Характер і спосіб життя шуліку

Шуліка – перелітний птах, але деякі групи бувають осілими. Для перельотів птахи формують зграї до сотні особин, що є рідкісним явищем в середовищі хижаків. Зимують вони в теплих азіатських і африканських країнах з тропічним кліматом.

Обживаючи територію для полювання і споруд гнізд, птахам доводиться вести жорстку боротьбу за існування. Не всім дістається достатньо місця.

На фото гніздо шуліки

Тому багатьом з коршунов доводиться шукати їжу на чужих ділянках, а їх побратимам захищати обжиті місця. Часто вони прикрашають гнізда яскравими ганчірками, кольоровими і яскравими пластиковими пакетами, блискучим сміттям, щоб позначити особисту територію, відлякати сусідів і уникнути їх нападу.

Дивіться також:  Кайра птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці кайри

Шуліка ледачий і неповороткий, не відрізняється сміливістю і величністю. Він невтомний у польоті, але повільний. Може підніматися на таку висоту, що самий гострий і кмітливий око не здатний його розгледіти.

Політ їх – захоплююче видовище, а птах чорний шуліка здатний практично чверть години, без єдиного помаху крилами, красиво парити в повітрі.

Чорний шуліка

Шуліки настільки розумні птахи, що здатні відрізнити мисливця від звичайної людини і вчасно ховаються від небезпеки. І ніколи не з’являються більше в тих місцях, де були серйозно налякані якимись підозрілими подіями.

Подібних хижих птахів зазвичай не тримають у домашніх умовах. Їх важко утримувати і годувати, до того ж вони можуть становити небезпеку.

Але часто траплялося, що люди підбирали і доглядали хворих і поранених коршунов, які не могли повернутися на природу і не в змозі були вести жорстоку боротьбу за існування.

Подібні особини часто опинялися в зоопарках. При бажанні купити шуліки можна через Інтернет або приватним чином, але в тому випадку, якщо є можливість забезпечити птиці відповідні умови, тому що для нормальної життєдіяльності йому необхідний великий вольєр і правильне харчування.

Харчування шуліку

Шуліки харчуються переважно падлом і всякими відходами тваринного походження. Здобиччю коршунов стають комахи.

Вони ловлять жаб і ящірок, підбирають трупи змій, дрібних і великих тварин, в рідкісних випадках полюють на птахів. Можуть харчуватися живою рибою, ракоподібними, молюсками і черв’яками.

Шуліки хижі птахи, але цим здатні приносити неоціненну користь, як санітари лісу і водойм, знищуючи хворих тварин і риб.

Подібна блага діяльність перевершує шкоду, яку вони приносять, поїдаючи виводки лучних звірків, пташенят і дрібних пташок. Часто птахи шкодять і життєдіяльності людини, викрадаючи качат, курчат і гусят. Щоб уникнути подібних нападів від коршунов, відлякувач птахів, підійде як не можна краще.

Дивіться також:  Кури несучки. Спосіб життя і особливості утримання курей несучок

Працює він на принципах, що враховують особливості тварин і птахів, відтворюючи неприємні для них звуки через певні проміжки часу.

Шуліки можуть бути зухвалими і до межі нав’язливими, селясь поблизу людей на будівлях, деревах, у квітучих садах і займаючись жебрацтвом.

Іноді вони стають численними і докучливі до неможливості, потрапляючи на очі людині буквально всюди. Птахи постійно стежать за діяльністю людей, і завдяки природному розуму, яким можуть похвалитися не багато тварин і птиці, все прекрасно розуміють.

Якщо рибак відправляється на ловлю риби, вони не підуть за ним, тому що поки нічим поживитися.

Але, коли той повертається з багатим уловом, обов’язково полетить йому назустріч. Якщо пастух жене отару овець на пасовище, надоеды залишаться байдужими, але, якщо тварин поведуть на бійню, обов’язково ув’яжуться.

Шуліка стежить не тільки за людиною, живлячись за рахунок нього, але і за поведінкою тварин та інших птахів. Якщо хтось з них шарпає свою здобич, тут же злітається зграя нестерпних коршунов. Самі птахи полюють рідко, хоча досить спритні.

Розмноження та тривалість життя

Самки коршунов зазвичай крупніше самців. Шуліки гніздяться на вершинах або розвилках дерев на значній висоті, найчастіше вибираючи для цього сосну, липу чи дуб, ладу гніздо з сухих гілочок та інших видів рослинності

Іноді роблять гнізда на скелях, часто групами, утворюючи цілі колонії. Можуть і не займатися облаштуванням, а використовувати старі, покинуті гнізда інших птахів: ворон, канюків та інших.

Для будівництва гнізд приносять клаптики паперу, сміття і ганчірки, вистилаючи дно овечою вовною. Місце може використовуватися не один раз, а протягом кількох років.

Яйця їх переважно мають білий колір і покриті рудими плямами і бурим рисунком. У кладці може бути одне чи кілька яєць, які відкладаються з проміжками через три дні квітня або на початку травня.

Дивіться також:  Білий птах павич. Спосіб життя і середовище проживання білого павича

Мати висиджує їх сама протягом 31-38 днів, батько ж забезпечує її їжею. Пташенята, вкриті пухом, виводиться один або двоє, іноді більше.

З самих перших днів вони відрізняються агресивністю, нерідко навіть жорстокістю, а їх бійки і з’ясування відносин часто закінчуються загибеллю слабких пташенят.

Пташенята шуліку в гнізді

Після п’яти-шести тижнів вони починають перебиратися по гілках, а через кілька днів здійснюють свій перший пробний політ. Незабаром вони покидають батьків назавжди. У природі шуліки ведуть жорстоку боротьбу за виживання і часто трапляється, що дорослі, життєздатні особини проживають тільки чотири чи п’ять років.

В середньому термін їх існування буває близько 14 років. Але трапляється, що птахи в дикій природі доживають і до 26 років. У сприятливих умовах неволі при правильному догляді шуліка може прожити 38 років.

Back to Top