Опис і особливості шпака

При згадці птиці шпак багато згадують свої дитячі та юнацькі роки, як майстрували будиночки для птахів, які отримали назву – шпаківні.

На фото аметистовий шпак

Хоча в дитинстві багато хто і не замислювалися про це, але все ж, такі асоціації виникають у багатьох. На жаль, інформацією про життя цієї дивовижної птахи мають не багато, деякі навіть насилу уявляють як саме шпаки виглядають, але це можна виправити, подивившись фото скворцов і прочитавши кілька заміток про життя цих птахів.

Насамперед, хотілося б зауважити, що шпак належить до сімейства скворцовых і входить в загін горобцеподібні.

Шпаки відносяться до птахів середніх розмірів. Довжина тіла становить близько 20 сантиметрів, крила в довжину досягають 13 сантиметрів, довжина хвоста досягає 6 сантиметрів. При польоті розмах крил іноді досягає майже 40 сантиметрів.

При таких незначних розмірах, вага птиці становить приблизно 75 грамів. Незважаючи на свої невеликі розміри, ця пташка часто привертає до себе увагу.

Забарвлення скворцов змінюється залежно від віку і пори року

Цікава і забарвлення цих птахів, так як в залежності від віку і пори року птиці, а також від статевих ознак, вона може бути різною. Шпаки зазвичай мають чорне оперення з характерним металевим відтінком-відливом. Але є і підвиди скворцов, які мають зеленуватий, блакитний, фіолетовий або навіть бронзовий відлив оперення.

У весняний час у них настає період линьки, який значно змінює зовнішній вигляд пернатих. Шпаки стають бурого кольору, іноді навіть з сірими і коричневими відтінками. Потім поступово цей колір знову стає звичним для ока людей, але для цього зміни потрібно трохи часу.

Молоде покоління скворцов, яке ще не линяло, також відрізняється своїм забарвленням. Птахи матового бурого кольору, пір’я позбавлені особливого блиску, іноді на нижній стороні тіла видно білі цятки. Крила молодих скворцов мають заокруглену форму, в той час як у дорослих особин гостре крило.

Дивіться також:  Птах орел. Спосіб життя і середовище проживання орла

Але не тільки колір пір’я змінюється у цієї птиці, таку ж особливість має і дзьоб. Трохи зігнутий, гострий і досить довгий дзьоб птиці володіє так званим «ефектом хамелеона», який полягає в наступному: в шлюбний період дзьоб забарвлюється в жовтий колір, це свого роду сигнал, що птах готова до парування і народження потомства. В інший же час дзьоб шпака пофарбований в чорний колір.

Дуже легко відрізнити самку від самця за двома ознаками – дзьоба та оперення. На чорному дзьобі птаха можна розгледіти невеличку цятку, якась цятка, що у самців має синюватий колір, а ось у самки будуть червоні цяточки.

Якщо ж поглянути на оперення, то і тут є різниця за статевою ознакою: у самок пір’я на черевці і купці будуть коротшими, а ось грудна область самців буде мати більш довге пір’я.

Лапки скворцов мають коричнево-червоне забарвлення. Цікавий той факт, що по землі птах пересувається саме кроками, а не стрибками.

Характер і спосіб життя шпака

Про скворцов часто говорять як про великих співаків і це не випадково. Для цієї птиці характерна велика різноманітність видаваних звуків. Їх голос народжує звуки схожі на свист, скрип, деренчання і навіть нявкання.

Це пояснюється тим фактом, що шпаки володіють даром звуконаслідування. Відомо, що вони здатні вловлювати і відтворювати голос дроздов, камышевок, жайворонків, иволг, перепелів, і навіть сойок.

Тому не дивно, що шпак співає на всі лади. Деякі шпаки навіть запам’ятовують спів екзотичних птахів, які живуть у жарких країнах, куди шпаки мігрують.

Побутує думка, що всі шпаки відлітають на південь. Однак, це далеко не так. Ступінь міграції в Європейських країнах варіюється і залежить від погодних умов конкретного регіону.

Схильність до польотів в жаркі країни зростає з заходу на схід. Шпаки летять на південь Європи, північно-захід Африки і в Індії, ось де можна зустріти скворцов в холодні зими. Відлітають птахи з початку вересня по середину жовтня.

Дивіться також:  Чечітка птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці чечітки

До місця свого гніздування птахи повертаються досить рано, десь в лютому – початку березня, коли в багатьох районах ще лежить сніг. Скворцов вважають найкращою прикметою, згідно якої з появою цих птахів у свої повноцінні права вступає весна, зігріває все навколо своїм теплом і дарує багато радості оживаючої природи.

Перші прилітають самці, а самки з’являються лише через кілька днів, або навіть через тиждень. Це є особливістю міграції даного виду літаючих пернатих.

Переліт скворцов – це особливе видовище. Птахи збираються у величезні зграї по кілька тисяч птахів і при цьому синхронно і дуже красиво летять високо в небі, здійснюючи всі повороти узгоджено і синхронно.

Іноді такі перельоти можуть доставляти деякі незручності жителям міст. Коли величезна зграя мігрує, то гул скворцов може бути таким сильним, що перевершує шум міського транспорту на вулиці зі жвавим рухом.

За характером шпаки досить серйозні і рішуче налаштовані птиці. Вони здатні бути серйозними конкурентами для інших видів, особливо це проявляється в боротьбі за краще місце для гніздування.

Розмноження та тривалість життя скворцов

Спостереження за життям цих диких птахів показали, що живуть шпаки не більше 12 років. Проте цього часу цілком достатньо, щоб справити на світ не одне покоління спадкоємців.

Шлюбний сезон починається у скворцов у весняний час, коли птахи повертаються в рідні краї. Як тільки прилітає самець, а він робить це першим, адже самки з’являються трохи пізніше в період міграції, він відразу приступає до пошуку хорошого місця для проживання.

Для цього підійде шпаківня, дупло або будь-яка діра, наприклад, в стіні старого будинку або покинутого будинку. Як тільки самець вибрав «будинок», він сідає поруч і починає голосно співати. Ця пісня є сигналом про те, що місце зайняте і одночасно служить для привернення уваги самок.

Дивіться також:  Болотний лунь птах. Спосіб життя і середовище проживання болотного луня

Коли пари сформувалися, то повним ходом починається будівництво, в якому задіяні обидва. Гнізда будуються з вовни тварин, гілок, листя, корінців, моху та інших матеріалів. Самець може мати невеличкий гарем і доглядати відразу за кількома самками.

Звичайна кладка складається з 4-6 яєць, які мають незвичайну блакитно – зелене забарвлення шкаралупи без цяточок і інших включень. Вага кожного яйця трохи більше 6 грамів. Висиджує потомство переважно самка, а самець може лише підмінити її в той час, коли вона їсть. Інкубаційний період триває приблизно 12 днів.

Пташенята народжуються безпомічними і тихими. Самець і самка залишають пташенят в гнізді і летять на пошуки корму для них, при цьому роблять це одночасно. Діти скворцов харчуються спочатку м’якою їжею, а по мірі зростання батьки приносять їм більш грубу їжу: коників, равликів, великих гусениць. Через 23 дні після народження пташенята готові покинути гніздо і жити самостійно.

Харчування шпака

Харчування скворцов складається з рослинної їжі і їжі тваринного походження. Ранньою навесні, коли пригріває сонечко, з’являється велика кількість дощових черв’яків, які охоче вживають у їжу шпаки. Також вони поїдають личинок різних комах, які часто зимують в корі дерев.

Влітку раціон скворцов складають в основному коники, метелики, гусениці і черв’яки. Але при цьому вони не проти і поласувати рослинною їжею: насінням різних рослин, плодами на деревах, наприклад, грушами, яблуками, сливами або вишнями.

Зграя шпаків вважається небезпечним об’єктом для сільськогосподарських угідь, так як вона здатна принести значний збиток. Поля із зерновими і виноградники знаходяться часто під загрозою, вони можуть виявитися улюбленим місцем для годування птахів.

Back to Top