Шилохвіст названа так із-за игловидного хвоста. Кіль його загострених пір’я видно як у польоті, так і під час плавання качки. Правда шиловидним хвостом відрізняються тільки самці. Розміром вони приблизно на чверть більше самок.

Габаритами шилохвіст з крижня, але складена витонченіше. Втім, можливо міжвидове схрещування. Гібридів крижня і шилохвости реєстрували, наприклад, в Уфі. Пару міжвидових качок там зустріли у 2013-му році.

Опис і особливості птиці

Шилохвіст на фото може поставати в двох обличчях. Самці відрізняються 75-сантиметровим тілом і вагою за кілограм. Голова пофарбована коричневим, підхвістя чорним, а живіт білим. Спинка і верх крил птахи сірі.

Цей же колір з блакитним відливом на дзьобі самців. Металевого від світу в забарвленні птиці майже немає. Це відрізняє від більшості качок шилохвіст.

Селезень виду має на крилах зеленувате «дзеркальце». У самок воно коричневе, та й самі жіночі особини повністю пофарбовані в цей колір. Є майже білі відтінки. Вони чергуються з темним коричневим. У підсумку самки виглядають строкато, хоч і не яскраво, забарвленням схожі на крижнів. Важать шилохвіст (самка) не більше 900-від грамів.

Шилохвіст — качка не тільки з подовженим і загостреним хвостом, але і крилами. Це стосується представників обох статей. Їх розміри в порівнянні з самками і самцями інших видів качок середні.

Граціозності шилохвостям багато в чому надає довга і тонка шия. Вона видає спорідненість виду з лебедями. Вони, як і качки, відносяться до загону гусеподібных. Шия шилохвости довше, ніж у інших качок.

Голова на витонченій шиї шилохвости округла, акуратна. Благородства вигляду надають і сіро-блакитні ноги пернатих. Благородний і смак м’яса шилохвости. Воно приємніше, ніж у інших качок. Тому вид належить до цінних промислових. Звідси зрозуміло, що качка шилохвіст дика. Полює на домашніх немає потреби.

Види шилохвости

Шилохвостей 2 види: звичайний і белощекий. Представники останнього описані в 1758 році Карлом Ліннеєм. Зовні білощокий шилохвіст відрізняється червоними вставками з боків сіро-блакитного дзьоба і щічками молочного тони. Це ознаки як селезнів, так і качок.

У самців звичайного виду, описаних у першому розділі, на голові теж є білий. Тонкі лінії заходять з шиї, проходячи майже по потилиці.

У другого виду шилохвости білого на голові більше. Колір проходить від дзьоба по низу очей і середини шиї. Далі, білі смуги спускаються вздовж тіла, чого в звичайних шилохвостых немає.

Дивіться також:  Птахи Червоної книги Росії

У забарвленні белощекой птиці більше коричневого. Частка сірого зведена до мінімуму. Загальний вигляд нагадує південних качок, з якими белощеких шилохвостей часто плутають.

Спосіб життя і середовище проживання

Вибравши помірний кліматичний пояс, шилохвіст змогла розселитися по всьому світу. У чисельністю серед качок героїня статті поступається лише крижня, досягаючи арктичних узбереж на північ і африканських просторів на південь.

Африка — притулок шилохвостей взимку. Пернаті сімейства ставляться до перелітних. В Африці качки зупиняються на півночі материка. Частина популяції зимує на півдні Європи. Ще частина шилохвостей переселяються в країни Азії.

В період гніздування шилохвости зустрічаються по всьому євразійському континенту, особливо на заході Росії. Тут качки облюбували Сибір, втім бувають і за її межами.

Місцевість проживання качок залежить від їх виду. У Росії поширені представники звичайного. Белощекие шилохвости живуть за океаном, в Південній Америці. Вид ще називають багамським, оскільки белощекие пернаті поширені в Карибському басейні.

Американські шилохвости воліють селитися на солонуватих водоймах. Звичайні шилохвости вибирають прісні, можуть обходитися луками. Белощекие пернаті люблять мангрові ліси. Звичайні шилохвости вибирають трав’янисті простори. Американські качки можуть гніздитися на деревах. Представники звичайного виду роблять кладку на землі.

Белощеким качкам немає потреби бути перелітними. У теплому кліматі Південної Америки шилохвости живуть цілий рік. У звичайних же пернатих вироблена система перельотів. До місць гніздування птахи прибувають мінімум в квітні, а максимум — в кінці травня. Точна дата залежить від місцевості, температурного режиму конкретного року.

На зимівлю шилохвости знімаються до жовтня. Летять зграями приблизно по 20 особин. Втім, зграї тримаються поруч. Тому створюється відчуття, що летить колона з 200-1000 особин. Швидкість польоту у північних і південних качок різнитися. Перші долають за добу максимум 70 кілометрів. Південні ж шилохвости набирають швидкість більше 100 кілометрів.

У шилохвостей кращі показники летючості серед качок. По землі представники сімейства теж пересуваються швидко, вправно. За рахунок витонченості будови шилохвости однаково добре піднімаються в повітря як з грунту, так і з води. На останній птиці проводять більшу частину часу.

 Харчування шилохвости

Селясь на відкритих, великих, але дрібних озерах, шилохвости вибирають порослі прибережними травами. Вони слугують основою живлення птахів. Вони не тільки літають краще інших качок, але і пірнаю. При цьому хвіст піднімається вертикально вгору. Довга шия шилохвости сприяє ефективному обшуку дна на предмет їжі.

Дивіться також:  Ходуличник птах. Середовище існування та спосіб життя ходуличника

З червня по серпень самці шилохвости перебираються на озера і річки, порослі очеретом. Мотивацією є не стільки їжа, скільки можливість сховатися. Настає період линьки. Скидаючи шлюбний наряд, селезні частково втрачають здатність літати. Стаючи вразливими, птиці прагнуть сховатися серед очерету.

Якщо на поверхні води шилохвости зустрічаються комахи, наприклад, водомірки, птах може поживитися і ними. На білкову їжу припадає приблизно 10% раціону дорослих качок. У молодняку частка більше на 30%. Білок потрібен пташенятам для швидкого набору маси. Крім комах на «стіл» можуть потрапляти дрібні рачки, п’явки, пуголовки, мальки і молюски.

Годуються шилохвостые качки часто вечорами і ночами. Це вберігає птахів від нападок багатьох хижаків.

Розмноження та тривалість життя

У шлюбний період шилохвіст голос подає, щоб привернути самку. Селезень починає з шипяще-деренчливий акорду. Далі звучить мелодійна, але нетривалий свист. Пісню заводить шилохвіст навесні. Звучить заклик як у польоті, так і при знаходженні селезня на воді.

Після спарювання самка відкладає до 10 яєць у заздалегідь підготовлене нею гніздо. Воно недбало складається з трав, розташовуючись у виритому поглибленні. Воно йде у грунт приблизно на 10 сантиметрів. Діаметр лотка дорівнює 25 сантиметрам.

Кладка розташовується поблизу купини чи на ній, в оточенні густої трави. Яйця шириною близько 4-х і довжиною 5 сантиметрів білі, з жовтувато-оливковою відсвітом.

Оскільки зайнятий линянням селезень ігнорує насиджування, самка вищипує у себе пух, формуючи з нього валики. Ними птах прикриває яйця, йдучи годуватися.

Пташенята вилуплюються в липні. Кладка ж здійснюється в травні. У липні молодняк вже на крилі, самостійний. До однорічному віком пернаті створюють власні пари. Вони формуються під час міграцій.

Шилохвостые пернаті — довгожителі серед качок. Була особа, що пішла в 26 років. Вона містилася в неволі. У природі качки рідко доживають до 20-ти років.

Полювання на шилохвіст

Йдучи на полювання в тонкі місця, потрібно брати міцний дерев’яний посох висотою в 2-3 рази більше мисливця. Є можливість вимірювати глибину, уникати провалів. Без палиці стрілки ризикують життям.

До того ж, якщо на гілки є розвилка, вона служить вішалкою для речового мішка. Він зберігається сухим. Раз так, краще прибрати в наплечника компас. Важливо робити позначки на шляху і засікти місце входу в драговину. Це допоможе знайти шлях назад.

Дивіться також:  Гуменник гусак птах. Спосіб життя і середовище проживання гусака гуменника

Полювання на шилохвіст близька висліджування гоголя і білоокої. Це ще 2 представника сімейства качиних. Стріляють дробом 5-го номера. Хоча, деякі мисливці рекомендують №3.

Принаджують качок манками і опудалами. Підставних птахів має бути приблизно 20 на велику групу мисливців і близько 10-ти на одного. Опудала розташовують на 5-метровій дистанції від укриття дзьобами проти вітру.

Манок на шилохвіст дає німим опудал голос, наслідуючи утиному. Втім, ефективніше робота з підсадною шилохвостью. Качку тримають у домашніх умовах, навчаючи триматися поблизу мисливця, подаючи голос. Заклик самки примушує селезнів стрепенутися, вилетіти назустріч кряканью.

Оскільки збиратися великими зграями шилохвостым властиво тільки на прольоті і в період линьки, тоді і полюють. Линька подвійно полегшує завдання, оскільки пернаті не можуть полетіти. Пірнати, уникаючи пострілів, качки не звикли, просто спливають.

На водоймах, обраних самцями для линьки, можуть виявитися і самки. Це особини, що втратили кладку, чи залишилися без партнера.

На полювання прийнято виходить у вітряні, похмурі дні. Погода змушує качок високо підлітати, вишукуючи кращі укриття. У цей момент стріляють. Років триває весь день. В ясну ж погоду шилохвостые піднімаються на крило тільки на зорі і, навпаки, під час заходу.

Скрадку, де ховаються мисливці, роблять на межі водоймища та очерету на його берегах. Постріл здійснюють налетающую шилохвіст. Щоб скрадка не викликала у неї підозра, будують укриття з прибережної рослинності. Зазвичай, скрадка округла, трохи нижче росту мисливця. Він розташовується обличчям до вітру. Качки ж заходять на посадку проти потоків повітря.

Всередину скрадки ставлять табурет. Без нього доводиться довго стояти, втомлюючись і втрачаючи здатність до влучної стрільби. Сили також потрібно економити, роблячи укриття в місці, до якого убитих птахів піднесе протягом. Інакше, доведеться бігати за кожною шилохвостью.

І втомлюєшся, і на вигляд пернатим показываешься. Ідеально мати поруч мисливського пса. Він візьме на себе пошук підбитих качок.

Без собаки важливо, стріляти смерть. Шилохвостые на жаргоні мисливців міцний на рану. Подранки спрямовуються в гущавину очеретів, де складно добити птахів. Якщо ж поруч пес, в кінці полювання він приносить із заростей не тільки підранків господаря, але і інших мисливців.

Трофеїв часто набирається більше, ніж здійснених пострілів. Оскільки шилохвіст — розповсюджений і численний вид, обмежень на відстріл немає.

Back to Top