Особливості та середовище шилодзьобки

Шилодзьобка (від латинського Recurvirostra avosetta) – це птах із ряду сивкоподібних сімейства шилоклювковые. Латинська назва цієї тварини дослівно можна перекласти як «кривий дзьоб у зворотний бік».

Загнутий вгору дзьоб і відрізняє цей рід куликов від інших птахів, його довжина становить 7-9 див. Сама шилодзьобка має розміри тіла в довжину 40-45 см, з розмахом крил до 80 см і вагою 300-450 р.

Ноги досить довгі для такої пропорції тіла, сірувато-блакитного кольору, закінчуються ступень з чотирма пальцями, між якими розташовані масивні перетинки, схожі на качині.

Причому у даного виду присутній яскраво виражений статевий диморфізм, тобто самці завжди більші за самок.

Забарвлення оперення цих птахів біло-чорний: основна частина тіла вкрита пір’ям білого кольору, закінчення крил, кінчик хвоста, верхня частина голови і шиї чорні, зустрічаються особини, у яких на крилах і спині є великі чорні плями.

Така розфарбування створює враження строгості і підкреслює грацію цієї птиці, що можна легко побачити на фото шилодзьобки.

Шилодзьобка водоплавна птиця. Водойми та місця, де мешкає шилодзьобка, відрізняються своєю солоністю, тобто ця птах віддає перевагу морські узбережжя і солончакові водойми. Рідше селиться на берегах невеликих озер і боліт.

Ареал проживання поширений в Євразії, Австралії та Африці. В Російській Федерації цей кулик гніздитися на Каспії, Азовському і Чорному морях, у Керченській протоці, північна межа існування проходить на південь Сибіру.

В залежності від місць проживання вчені поділяють шилоклювок на чотири види:

  • Шилодзьобка австралійська (від латинського Recurvirostra novaehollandiae);

  • Шилодзьобка американська (від латинського Recurvirostra americana);

  • Шилодзьобка андська (від латинського Recurvirostra andina);

  • Шилодзьобка звичайна (від латинського Recurvirostra avosetta).

Дивіться також:  Шуліка птах. Спосіб життя і середовище проживання шуліку

По опису шилодзьобки різних видів розрізняються незначно, в основному це стосується невеликих відмінностей у колірній забарвленням оперення. На численних в Інтернеті фото птахів шилоклювок можна розгледіти ці відмінні риси.

На фото американська шилодзьобка

Характер і спосіб життя шилодзьобки

Шилодзьобки одиночні тварини, в колонії, досягають середньої чисельністю 50-70 пар особин, вони збиваються тільки на період гніздування, і відбувається це з приходом тепла в період з кінця березня по травень.

Найбільші поселення колоній можуть налічувати до 200 пар птахів. Найчастіше для гніздування створюють колонії з іншими куликами, такими як чайки, серпоклювы і крячки.

При такому спільному проживанні здалеку буває важкувато розгледіти птицю серпоклюв це або шилодзьобка, але при більш близькому відстані загнутий вгору дзьоб завжди видає єдиного їм володаря.

Деякі вчені сперечаються вважати шилодзьобку перелітним птахом чи ні, а справа тут полягає в тому, що деякі види цих тварин, як наприклад австралійська шилодзьобка, для гніздування не робить далеких перельотів, а просто збирається з іншими побратимами недалеко від свого постійного місця проживання, тоді як інші види, наприклад ті, що живуть в Росії, на зиму перелітають в теплі краї Азії і Африки.

Харчування шилодзьобки

Раціон харчування птиці в основному складається з дрібних ракоподібних, також у їжу йдуть комахи та їх личинки, що живуть на водоймах, молюски та деякі види водних рослин.

Пошук їжі шилодзьобка здійснює, в основному, на мілководді, не поспішаючи пересуваючись на довгих кінцівках по береговій зоні водоймища, вона різкими рухами вихоплює з води свою здобич і проковтує її.

Іноді запливає і подалі від берега, плаває шилодзьобка дуже добре за рахунок перетинок на лапах, і тоді спосіб видобутку їжі змінюється – пливучи по воді і помітивши свій прожиток, вона різко поринає під воду вихоплюючи дзьобом знайденого рачка або комахи.

Дивіться також:  Дрімлюга птах. Спосіб життя і середовище проживання дрімлюги

Розмноження та тривалість життя шилодзьобки

Період статевого дозрівання у шилодзьобки настає з 1,5-2 років життя. Ці птахи моногамні і самці протягом свого життя злучається тільки з однією самкою.

В період гніздування, зібравшись в колонії, здійснюють шлюбні танці, після яких відбувається зачаття майбутнього потомства. Після цього птахи починають будувати своє гніздо.

В облаштуванні гнізда беруть участь обоє батьків. Зазвичай воно дуже просте. Розташовують його на невеликій височині, на березі або на виступаючих з води острівцях іноді на каменях.

Самка кладе у гніздо яйця, зазвичай 3-4 штуки. Колірна гамма оболонки яйця зазвичай болотного або пісочного кольору з чорними і сіруватими плямами.

В період висиджування шилодзьобки дуже ревно охороняють своє гніздо, в тому числі і від часто сусідніх з ними чайок, при появі яких поблизу починають вести себе дуже шумно і агресивно.

Безпосереднім высиживанием, протягом 20-25 днів, займаються по черзі самка і самець, після чого пухнасті пташенята вилуплюються. Потомство шилодзьобки починає пересуватися самостійно практично з перших днів.

Приблизно до 35-40-го дня відбувається повне оперення молодого покоління, після чого вони вчаться літати і переходять на самостійне життєзабезпечення.

Весь час перебування пташенят зі своїми батьками останні постійно доглядають і навчають своє потомство, і навіть після перших самостійних польотів маленькі шилодзьобки ще якийсь період залишаються з дорослими птахами.

Цікаво те, що при народженні і в дитинстві дзьоб у молодого потомства має рівну форму і тільки з віком викривляється догори.

Середня тривалість життя шилоклювок становить 10-15 років. Рекордна птах довгожителька цього сімейства була зафіксована методом кільцювання в Голландії, її вік був 27 повних років і 10 місяців.

Дивіться також:  Страус Ему. Спосіб життя і середовище проживання страуса Ему

У зв’язку з тим, що в Росії цей кулик мешкає на дуже малої території і популяція птиці досить невелика, шилодзьобка занесена до червоної книги нашої країни і таким чином охороняється законом.

Back to Top