Коли на вулиці починаються перші заморозки, дерева залишаються без листя, з далеких північних країн до нас зимувати прилітає щур птах. Найчастіше пора їх появи в нашій країні – кінець листопада місяця. Свою назву вона взяла в результаті видаваних звуків, голос птаха щур розносяться в лісі або ж у міській суєті «щу-уу-ур».

Особливості та середовище щур птиці

Постійне місце проживання птахів, це ліси Європи, Америки, Азії, вони заселяють крайні північні межі. Птах селиться щур у «диких лісах». Рідко можна зустріти її в парках, садах, на дачах і лісових галявинах, які часто відвідують люди.

Щур живе не в людних місцях, обов’язковою умовою для комфортного проживання є наявність водойми. Відноситься до горобиного загону, доповнює сімейство вьюрковых.

Він з того ж сімейства, що і зяблик, канарка, снігур, зеленушка, коноплянка, щиглик, чиж. Багато і надовго прилітають птахи, щоб порадувати нас своєю красою і веселим співом, залежить від наявності корму в рідних краях. Якщо з харчуванням складності вони летять поласувати за тисячі кілометрів. Але перебування птахів у нашій країні у великих кількостях нерегулярне.

Має пташка щільне статура тіла до двадцяти двох сантиметрів, розмах крил до 37 сантиметрів, а крило завдовжки 12 сантиметрів, густе оперення, гарний хвіст, відрізняється довжиною до 9 сантиметрів, і товстий коротковатый дзьоб.

Важить птах всього від 50 до 65 грам. Щур птах фото, якого можна зустріти на сайтах в інтернеті або ж книгу про птахів має такий перелив фарб. А коли зустрічаєш птаха на дереві, то важко відвести погляд, можна стояти і милуватися на пернате створення годинами.

Дивіться також:  Снігур птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання снігура

У забарвленні майже виключені чорні кольори. Особливістю в оперенні є наявність темно-сірих тонів, кожен кінчик крила має червоно-малиновий або червоно-порічковий колір.

Яскраві кольори привертають погляд оточуючих на цю диво-пташку. Самці старшого віку виглядають елегантно, спинка їх темніє, плечі, голова і груди жовто-зеленого спектра тонів, а живіт і спина темно сірого.

На фото самка і самець птиці щур

Дві відмінно виділяються смужки поперек на крилах і крючкообразный дзьоб, який ніколи не буває, перехрещений, це відмінності щура птиці. Самки мають зовнішній вид скромніше, в їх спектрі тонів переважає зеленувато-жовтий з нальотом червоного відтінку.

Сміливо можна назвати цей вид – співаками. Пісня щура чути на великій території, де він мешкає. Солістами виступають самці, самки ж не співають, тим самим можна відрізнити самку від самця, не враховуючи забарвлення.

Характер і спосіб життя птиці щур

Характер пернатий має схожий на характер снігура та клеста. Довірливий щур підпускає до себе людину на кілька метрів, щоб помилуватися красивими квітами забарвлення і насолодитися дзвінким співом.

Щур не тільки відрізняється красою, серед інших пернатих, але є одним рослин. З його допомогою плодові рослини і кущі відмінно розселяються на величезних і не дуже територіях.

Обожнюють щуры ялівцеві плоди, їм вдається вигризати з м’якоть ягоди і залишати на землі свої сліди, які дуже нагадують сліди птахів з їх спорідненості – снігурів.

У північно-східній стороні поселяються пернаті кедрових заростях, ласуючи кедровими горішками. Улюбленим заняттям є купання у воді, навіть незважаючи на те, що на вулиці люті морози і білосніжні снігу.

Птахи добре себе почувають в кронах високих дерев. У пошуках поживи вони легко і швидко переміщуються по горобині, ялівцю та інших плодоносних кущах.

Дивіться також:  Норець великий птах. Спосіб життя і середовище проживання чомги

Іноді, спостерігаючи за переміщенням, можна побачити складні акробатичні пози у виконанні пернатих друзів. Коли щуры виявляються на землі, вони втрачають упевненість і майстерні здібності, стають смішними і незграбними.

Особливої уваги на оточуючих птах не звертає, довірливість інколи переступає всі межі. У деяких випадках птаха називають «волоцюгою» або, як і клестов, «птах-циган». Вони раптово з’являються, ведуть себе, як вдома, і також раптово зникають.

Харчування птиці щур

Щур, як і інші пернаті сімейства вьюрковые живиться насінням рослин-паразитів і різними комахами. Більше вживає рослинної їжі, але не відмовляється взагалі від тваринної їжі.

Насіння рослин, дерев поїдає щур із задоволенням. Навесні ласощами є пагони, листочки і бруньки, а восени віддає перевазі шишок хвойних рослин. Слід зазначити, що комахи не входять в основний раціон дорослих птахів, але є основною їжею маленьких вихованців.

Якщо у вашому домі лунає спів щура, нещодавно з’явився улюбленець, то до його харчування слід підходити серйозно. Щоб насолоджуватися компанією здорового і активного пернатого друга в його раціон вмикайте горіхи різних видів:

  • фундук;

  • ліщина;

  • арахіс;

  • кедровий горіх;

  • волоський горіх.

Давайте птиці насолодитися смачними зерновими сумішами, ягодами ялівцю, горобини, чорниці, пагонами хвойних дерев в чергуванні з листяними, додавайте в раціон фрукти, овочі, сир, м’ясо у вареному вигляді, яйце.

Обов’язково має бути наявність у раціоні харчування вітамінних і мінеральних комплексів. Щоб забарвлення завжди радувала, давайте корми, у зміст яких входить каротин.

Розмноження та тривалість життя птиці щур

Мимовільні птиці призводять вихованців у рідкісних випадках. Для розмноження слід поселити птицю у велику клітку з наявністю зростаючої ялинки. В середину помістіть більше гніздового матеріалу:

Дивіться також:  Птах мухоловка. Спосіб життя і середовище проживання птиці мухоловки

  • тонкі гілки;

  • м’яка трава;

  • вовняні нитки.

Коли гніздо самкою буде збудоване, вона робить кладку від двох до п’яти яєчок. Насиджує яйця 13-14 днів. Покидають гніздо птахи через два тижні. Якщо ж спостерігати за птахами в природі, то створення пар можна побачити ще взимку, але активний період настає в момент, коли є багато їжі – навесні.

Самець активізується, збудженість, і енергія не залишають його під час залицяння за самкою. Вони літають навколо обраниць і голосно щебечуть пісні.

На фото пташенята щура в гнізді

Після процесу спарювання самка самостійно звиває гніздо, в цьому процесі самець не бере участі. На середній висоті дерева самка з любов’ю і особливим трепетом в’є житло, зносить у нього 2-6 яєць і сидить на них 2 тижні.

Через 14 днів з’являються пташенята, батько активно займається годівлею малюків і матері в перші дні, так як самка не залишає своїх пташенят. А вже через три тижні батьки залишають малих пташенят для самостійного існування і ведуть підготовку до другої кладки.

Back to Top