Все більшою і більшою популярністю останнім часом користується оригінальний домашній вихованець щиголь. Красиве оперення і мелодійний спів птахів не можуть нікого залишити байдужими.

Якщо за ними правильно доглядати спів птаха можна слухати цілий рік. Тільки деякий період – час линьки щиглик замовкає, але це ненадовго.

Дзвінка трель щигля нічим не гірше всіма улюбленої канарки. Особливо красиво він співає під час запрошення польоту, намагаючись якомога більше привернути до себе увагу.

Рухливості цього птаха можна позаздрити. Сидить на землі щигля нечасто можна зустріти, вони вважають за краще завжди бути в повітрі, у польоті. Завдяки його строкатому червоно-чорно-жовтому оперенню його неможливо сплутати з кимось іншим.

Особливості і середовище існування

Ставиться ця цікава пташка до сімейства вьюрковых. Крихітний щиглик пташка співоча за своїми розмірами не наздоганяють навіть горобця, і в довжину від голови до хвостика становить близько 12 див.

А вага його буває не більше 20 грам. Дорослий пташеня відрізняється від усіх інших птахів своїм яскравим оперенням. Тільки в районі голови, крил та хвоста у них чітко виділяється яскравий колір, що дійсно надає шарму птиці і вселяє чепурних вигляд.

Лоб ж, щоки, живіт у нього білосніжного кольору. Дзьоб щигля оточений кільцем червоного кольору. Крила вкриті яскраво-жовтим пір’ям. Варто зауважити, що у молодих пташенят немає червоного кола навколо дзьоба.

Їх можна відрізнити по поздовжній строкатості в районі спинки і грудки. Самка щигля майже не відрізняється від самця. Хіба що оперення її трохи потусклее. Дивлячись на щигля, диву даєшся, наскільки гарні шедеври може виробляти природа.

Але крім краси є непідробний і ні з чим не порівнянний, талант. Спів птаха щиглик звучить чарівливо. У репертуарі цієї співочої птиці близько 20 неповторних мелодій.

Дивіться також:  Шуліка птах. Спосіб життя і середовище проживання шуліку

Звуки, які при цьому можуть чути найрізноманітніші. Одні приємні, мелодійні, що радують слух. Інші ж, навпаки, різкі, грубі і ріжучі вухо. Було помічено, що у самок спів значно мелодійніше, ніж у самців щигля, тому саме їх радять заводити бажаючим у себе вдома.

Європа, Західна Сибір, Мала і Середня Азія, Північна Африка – улюблені місця щигля. Північні області Європи ці птахи воліють облітати стороною.

Для кожного їх виду існує своя середовище проживання. Але всіх їх об’єднує любов до редколесьям, садам і листяним гаях. У весняний час щиглики паруються і разом ведуть кочовий спосіб життя, в пошуках підходящого для гніздування місця.

Ближче до осені вони утворюють зграї. Зимувати залишається більша половина цих птахів, меншість відлітає на Південь. Тому однозначно відповісти на питання щиглик перелітний птах чи ні неможливо. Деякі види щеглов не бояться холодів.

Крім того, що ця шалено красивий птах вміє чудово співати, вона ще дуже корисне людині тим, що з легкістю знищує велику кількість комах, що завдають шкоди народному господарству.

Характер і спосіб життя птиці

Повадки цих пернатих практично однакові. Відрізнити їх можна за деякими зовнішніми даними і якості співу. Для гнізд вибирають максимально високі місця.

Гніздяться пари на досить великій відстані один від одного. Ведуть себе самці біля гнізд своєрідно. Вони постійно сидять на верхівці дерева, сидять неспокійно, обертаються на всі боки і співають.

Як тільки самка, яка сподобалася йому, покидає своє гніздо, самець тут же підлітає до неї і починає вести, зрозумілий тільки їм двом діалог. У весняний час року такий діалог найчастіше закінчується спарюванням.

Дивіться також:  Дрімлюга птах. Спосіб життя і середовище проживання дрімлюги

Гнізда щеглов споруджені зі знанням справи, складаються з частин моху і деревної кори лишайника. У різних видів щеглов поведінку і характер трохи відрізняються. Так, у коноплянок самці співають лише в тих випадках, якщо їх збирається певна кількість.

Вони заводять складну і мелодійну пісню. Зеленушки своїм співом більше нагадують ос, так дзижчать вони в унісон. А вони літають так, що їх можна переплутати з летючими мишами.

У щеглов особлива позитивна риса – вони швидко звикають до людини, до домашніх умов. Їх можна легше інших пернатих приручити, виховати і навіть навчити деяким легким трюкам.

Це приємне якість, краса і вміння мелодійно співати роблять цю пташку улюбленицею багатьох людей, тому, якщо стоїть вибір між птахами канарками і щеглами, то найчастіше останнім часом більшість вибирають друге.

Харчування птиці

Для більшості щеглов основним ласощами є насіння рослин. Тільки одні види віддають перевагу насіння культурних рослин, а інші бур’янів. Так само, як було вже сказано вище, щиглики люблять комах, за це їх дуже цінують.

Не варто особливо засмучуватися і хвилюватися тим людям, які завели цю диво птицю у себе вдома. Щиглик в домашніх умовах зовсім не вибагливий ні в чому і в їжі в тому числі.

Йому без особливих труднощів можна забезпечити здоровий раціон із зернових сумішей проса та вівса. Туди можна додати реп’ях, насіння хвойної коноплянки, соняшника, кульбаби і салату.

На фото пташеня щигля

Можна побалувати щигля і зеленими кормами. Це може бути, як сіно, так і зелена трава. Для того, щоб поповнити запаси організму білком можна годувати щигля борошняними хробаками і личинками різних комах. Але цією їжею птахам не варто сильно захоплюватися. Терта морква і невелика кількість звареного яйця підуть птицю тільки на користь.

Дивіться також:  Пінгвін аделі. Спосіб життя і середовище проживання пінгвіна аделі

Розмноження та тривалість життя

До розмноження щиглики приступають по-різному. Це залежить від їх виду і середовища проживання. Ті, які знаходяться на більш холодних територіях, гніздяться зазвичай пізніше.

Весна і початок літа – це шлюбний період щеглов. У деяких птахів виходить зробити не одну, а дві кладки за цей час. Після спарювання самка відкладає яйця у вже приготоване гніздо.

Гніздо щигля

Колір яєць у цих птахів для кожного виду різний. Інкубаційний період триває близько 14 днів. Висиджує яйця самка, самець в цей час повністю бере на себе зобов’язання по її харчування.

Після появи пташенят турбота про них поділяється між двома батьками. Зміцнілі пташенята покидають рідну обитель, близько тижня мешкають неподалік, а потім повністю починають вести доросле життя. Тривалість життя чепурунів 8-13 років.

Back to Top