Давним давно, в далекому доісторичному минулому, ще сто мільйонів років тому, під час крейдового періоду клімат на планеті Земля поступово почав змінюватися. З помірного теплого він став набагато холодніше.

Відповідно кліматичні умови конкретно вплинули на тваринний світ. Гігантських рептилій, динозаврам загрожувало вимирання. Поступово вони почали зникати з лиця землі. На зміну їм прийшли теплокровні, більш стійкі види.

Одним словом, природа експериментувала, як могла. Були і перші ссавці. Не всі вони, звичайно, дожили до наших часів, багато представників хребетних вимерло по тим або іншим причинам.

Але деякі з них все таки пройшли всі випробування світів і дійшли навіть до наших часів, щоб показати, як все-таки складний був шлях формування вже цього світу.

Серед таких тварин, спочатку створених еволюцією, а потім забутих нею були качкодзьоб і щелезуб. Називають його ще отруйної слономышью, соленодоном, эдарасом або такуахе. Це тварина унікальна у всіх відношеннях.

Особливості та середовище щелезуба

Щелезубые – це досить дрібні ссавці тварини, подчелюстная заліза яких виробляє отруйна речовина. Їх зовнішність не викликає ніякого страху і побоювання.

Більше вони нагадують барсуков або землерийок, з щільним статурою. Довжина дорослої тварини без хвоста становить близько 30 см. Важить він 1.5 кг. Хвіст, як у пацюка голий і довгий.

На витягнутій довгою мордочці тварини добре помітний хоботок. У нього дуже гострі зуби. Їх близько 40 штук. Шерсть щелезуба тварини має різні відтінки, починаючи від жовто-коричневого, червоно-коричневою і закінчуючи чисто чорної.

П’ятипалі лапи тварини оснащені великими і довгими кігтиками. Дивлячись на фото щелезуба з’являється подвійне відчуття. З одного боку він викликає сміх своєю зовнішністю, з іншого боку огиду.

Дивіться також:  Джейран тварина. Спосіб життя і середовище проживання джейрана

Його довгий щурячий хвіст виглядає, м’яко кажучи, не дуже привабливо. На черепі щелезуба досить добре розвинені гребені. Ще однією цікавою особливістю вони володіють – під пахвами і у них в паху є спеціальні залози, з яких виділяється масляниста речовина сильного мускусного запаху. Самка щелезуба в районі паху має соски. У самців сім’яники.

У давні часи щелезуб водився в Північній Америці та на островах Карибського басейну. Зараз його можна зустріти лише на Кубі та Гаїті. Гірські ліси, чагарникові зарості самі улюблені місця, де мешкає щелезуб.

Іноді вони можуть забратися на плантації. Якийсь час кубинський щелезуб вважався зниклим тваринам. У нього важкий і сварливий характер, отруйні укуси. Саме цим він і прославився. Гаїтянська щелезуб трохи дрібніше кубинського. Мешкає він виключно в Домініканській республіці і на острові Гаїті.

Характер і спосіб життя

Щелезубы воліють вести наземну нічне життя. Їх неможливо помітити вдень. У денний час ці тварини знаходяться в норі або іншому надійному укритті. З першого погляду здається, що вони досить незграбні.

Насправді вони досить спритні істоти, яким немає рівних в лазіння. Відрізняються підвищеною агресивністю. Перебуваючи в неволі, особливо швидко розпалюються і можуть навіть напасти на людину.

Часто під час переслідування щелезуб просто намагається заховати свою голову, сподіваючись не бути виявленим. У такі моменти його легко можна зловити, хапаючи за довгий хвіст.

До неволі тварина швидко звикає і охоче погоджується приймати від господаря їжу. Важливою умовою його змісту є чистота. Він з радістю йде в воду. Адже саме тут йому надається хороша можливість втамувати свою спрагу.

У щелезуба досить різноманітні звуки в голосі. Він може захрюкати, як порося, або закричати, як сич. Його швидка дратівливість помітна скуйовдженою вовни. Свою проходить повз потенційну жертву тварина розриває, як яструб.

Дивіться також:  Тварини Південної Америки. Опис і особливості тварин Південної Америки

Отрута щелезуба небезпечний для дрібних тварин. Людині він може принести деякі неприємності, але для нього він не смертельно небезпечний. У них немає стійкості до своєї отрути.

Тому часто у сутичках між двома щелезубами один з них гине від укусу свого супротивника. Вони великі власники і з особливим завзяттям охороняють свою територію.

Щоб уникнути укусу щелезуба, потрібно знати його звички, Перед тим, як напасти він вимовляє звуки люті і починає агресивно рити землю в бік свого супротивника.

Не бажано наближатися до тварини і в той момент, коли його шерсть скуйовджена. Краще в цей час уникнути з ним контакту і просто відійти. Зір його не особливо розвинене. Зате тварина володіє ідеальним нюхом. Саме воно допомагає знайти щелезубу свою жертву.

Харчування щелезуба

У раціон цих цікавих тварин входить, як тваринна, так і рослинна їжа. Вони їдять різні плоди, дрібних ящірок і безхребетних. Не гребують щелезубы і падаллю.

Багато очевидці стверджують, що вони часто нападають на домашніх птахів. У пошуках їжі вони занурюють свою довгу морду в пухкий грунт або листки. Найбільше щелезубы люблять комах і гризунів.

Розмноження та тривалість життя

Щелезубы не відзначаються великою плодючістю. Плодоносять вони тільки один раз в рік. При цьому на світло з’являється від одного до трьох малюків. Вони абсолютно беззахисні і сліпі.

У них немає зубів, вовни. Вся турбота про малюків лягає на матір, яку вони не залишають тривалий час, навіть, коли у неї народжується наступний приплід. В одній норі може жити до 10 особин.

Живе в неволі ця тварина близько 5 років. Але був зафіксований випадок, коли щелезуб дожив в неволі до 11 років. Ці тварини перебувають на межі вимирання, не дивлячись на те, що вони всеїдні і ведуть прихований спосіб життя.

Дивіться також:  Види ведмедів. Опис, назви й особливості ведмедів

Це відбувається з багатьох причин. Одна з них їх низька швидкість розмноження. Також однією з причин зникнення щелезубов є часте напад на них хижих тварин та знищення звичного для них середовища проживання. Щоб якось уберегти тварина від повного зникнення його занесли в Червону книгу.

Back to Top