Особливості та середовище шерстокрыла

Шерстокрыл — тварина не зовсім звична, тому , найчастіше, і не викликає розчулення своїм виглядом, а, тим не менш, це дуже цікавий звір. Їх ще називають кагуанами. Тварина належить до загону плацентарних ссавців.

Всі лапи і хвіст у них з’єднані широкою складкою шкіри – перетинкою, яка покрита шерстю. Вона проходить через все тіло — починаючи від шиї і закінчуючи хвостом. Саме ця перетинка і дає можливість звірку планувати, не маючи крил.

Серед планують тварин шерстокрыл тільки один може похвалитися такою ґрунтовною перетинкою або мембраною, у всіх інших вона менше. З такою перетинкою звірок може перелітати з гілки на гілку на відстань до 140 метрів.

Хоча, в прямому сенсі слова, літаючим цього звіра не можна назвати, він не вміє літати, а може тільки планувати. Цікаво, що ця тварина дуже нагадує напівмавп, комахоїдних і кажанів.

На фото політ шерстокрыла

Однак, ні до однієї з цих загонів не відноситься. Вчені розійшлися в думках – хто зараховував їх до сумчастим, хто наполягав на приєднання їх до летючим мишам, хтось і зовсім – до хижаків.

Все ж пізніше, вирішили виділити це тварина в окремий загін шерстокрылых. Але назви так і залишилися. Шерстокрылов називають і крилатими мавпами, і летючими мишами і навіть летючими кішками.

Сьогодні вченим відомо тільки два види цих тварин — малайська шерстокрыл і шерстокрыл філіппінський. Розміром звірок з кішку. Довжина тіла у них сягає 40-42 см, а вага – до 1, 7 кг. Все тіло звірка вкрите щільною шерстю, яка може мати різне забарвлення. Це допомагає звірятам добре ховатися на деревах.

Дивіться також:  Морський заєць. Опис і особливості морського зайця

Для того, щоб краще утримуватися на деревах, природа забезпечила шерстокрыла лапами з великими, круглими кігтями. На підошвах лап є присоски, які теж призначені для кращого закріплення на гілках.

Звірятко при такому «забезпечення» без праці може залізти на гілку будь-якої висоти. Та і вага його це дозволяє. А ось по землі ці тварини пересуваються вкрай незграбно.

У шерстокрыла великі очі, здатні бачити вночі, вушка ж маленькі, круглі, майже без хутряного покриву. Малайська шерстокрыл проживає в Таїланді, на Яві, Суматрі, на острови Індонезійського архіпелагу і на Малайзійському півострові. Філіппінський ж звір облюбував собі місце для проживання на Філіппінських островах.

Характер і спосіб життя шерстокрыла

З-за того, що по землі шерстокрылы пересуваються вкрай ніяково (складки шкіри не дають їм бути більш моторними), так, до того ж, можуть бути легкою здобиччю ( одним з природних ворогів є орел – мавпоїд), з дерев вони спускаються дуже рідко. Їм комфортно в гущі гіллястою рослинності.

Вдень вони воліють відпочивати, розташовуючись на гілках, як лінивці або згортається в кулю. Вони можуть забиратися в дупла на відстані від землі всього 0, 5 м. Але з настанням заходу тварина пожвавлюється.

Йому треба добути собі харчування. Найчастіше, харчування знаходиться тут же, варто тільки перестрибувати з гілки на гілку і забратися вище. Шерстокрыл забирається на саму верхівку дерева, щоб звідти було зручно добиратися до будь-якої точки, яка йому сподобалася.

По гілках вони пересуваються різкими стрибками. Коли ж потрібно перестрибнути з одного дерева на інше, то звірятко широко розправляє свої лапи, натягуючи перетинку, і по повітрю переноситься на вибране дерево. Для зниження або підвищення звірятко варіює натяг перетинки. У добу звірок може облетіти територію, відстанню до 1, 5 км.

Дивіться також:  Харза тварина. Середовище існування та спосіб життя харзи

Голос цієї тварини дуже схожий на плач дитини – іноді тварини спілкуються між собою такими криками. Правда, великих компаній ці тварини не люблять, вважаючи за краще жити на самоті.

Але і особливої ворожості вони один до одного не відчувають. Хоча, вдавалося зняти на фото моменти, коли дорослі самці , все ж, з’ясовували деякі відносини. Однак, це не заважає кільком особам проживати на одній території.

Харчування шерстокрыла

Як філіппінські, так і малайські шерстокрылы харчуються виключно їжею рослинного походження. У їх раціон входять листя дерев, всілякі плоди, не відмовляться вони і від квітів.

У воді тварини майже не потребують. Їм вистачає тієї вологи, яку вони отримують з соковитою листя. До того ж, листя дерев у своїх чашечках зберігають багато ранкової роси, яку і злизують ці тварини.

На місцевих плантаціях шерстокрыл зовсім не дорогий гість. Справа в тому, що вирощуються плоди дуже подобаються тваринкам, і вони здатні знищити достатні великі посадки.

Не дивлячись на те, що ці тварини занесені в списки рідкісних звірів, полювання на них , все ж, ведуть. Так місцеві мешканці позбавляються від набігів на посадки. Крім цього, м’ясо шерстокрыла вважається дуже смачним, а вироби з його шерсті красиві, теплі і легкі.

Розмноження та тривалість життя

Розмножуються шерстокрылы, подібно сумчастим – у них немає певного періоду, коли строго визначається час залицяння, спаровування і вагітності. Ці процеси можуть відбуватися в будь-який час року. Дитинчат самка приносить тільки один раз в рік. І народжується 1 дитина, дуже рідко, коли 2.

Після спарювання, вагітність триває протягом 2 місяців. Після цього народжується голий, безпорадний малюк, який нічого не бачить , і сам дуже крихітний.

Дивіться також:  Саймірі мавпа. Спосіб життя і середовище проживання саймірі

Для того, щоб зручніше носити дитинча, самка споруджує собі якусь подобу сумки – вона підвертає хвіст до черевця, утворюється складка, де малюк і знаходиться. Там він проводить 6 місяців після народження.

Весь цей час самка знаходить собі їжу , так само, стрибаючи з дерева на дерево, а дитинча сидить на маминому черевці, міцно вчепившись за неї. Малюки кагуана ростуть занадто неквапливо. Самостійними вони стають лише у віці 3 років. Скільки живуть ці звірі, поки не встановлено точно.

Найбільший рекорд довгожительства у такого звірка в неволі склав 17, 5 років. Однак, по закінченню цього часу тваринка не помер, а втік, тому точно даних немає.

Back to Top