Птах шалашник отримала свою назву завдяки тому факту, що самці даного різновиду виконують особливий романтичний ритуал і зводять для своїх половинок справжній «рай в курені».

Багато вчених вважають, що така здатність до творчості і дизайну може означати наявність інтелекту, оскільки будови, створені цими представниками тваринного світу, відрізняються своєю надзвичайною красою і нагадують химерні палаци з терасами і клумбами з фруктів, квітів, ягід та інших елементів декору.

Особливості та середовище шалашника

Шалашник відноситься до сімейства беседковых, а його найближчим родичем є, як це не дивно, воробей, хоча розміри шалашников набагато більше (від 25 до 35 сантиметрів у довжину), а вага найбільших представників досягає чверті кілограма.

Птах володіє досить сильним дзьобом, помітно округлений безпосередньо у верхній частині, лапи – порівняно тонкі й довгі, при цьому короткопалые. Колір оперення у шалашников різних статей значно відрізняється: забарвлення самців – більш яскравий і помітний, ніж у самок, звичайно з перевагою темно-синього відтінку.

На фото самець і самка шалашника

Якщо поглянути на фото шалашника, то можна помітити, що оперення самок зазвичай з переважанням зеленого кольору у верхній частині, крила і нижня частина тулуба – жовто-бурого або жовто-зеленого відтінків.

Лапи у птахів надзвичайно сильні, найчастіше червоні. Пташенята з’являються на світ з забарвленням, повторює забарвлення самки, выносившей їх, проте з часом він може сильно змінитися.

Навколо підстави дзьоба у дорослих особин знаходиться оперення, що складається з дрібних бархатистих пір’їнок, які виконують функцію захисту отворів-ніздрів.

На сьогоднішній день відомо сімнадцять різновидів шалашника, причому ареал їх поширення доводиться виключно на територію Австралії, Нової Гвінеї і деяких прилеглих островів.

Дивіться також:  Бентамка курка. Опис, особливості, догляд і ціна бентамкі

Атласний шалашник є одним з найбільш поширених і часто зустрічаються в тропічних лісах, розташованих безпосередньо в східній частині Австралійського континенту від Вікторії до Південного Квінсленда.

Серед інших представників шалашников, атласні шалашники виділяються своїм блискучим помітним оперенням. Вони воліють селитися в тропічних лісах, серед евкаліптів і акацій.

Щоб отримати найбільш повне уявлення про зовнішній вигляд даних пернатих, краще всього відвідати середовище їх природного проживання, але якщо раптом такої можливості у вас на даний момент не існує, то цілком достатньо обмежиться ресурсами Всесвітньої мережі, подивившись, наприклад, картину знаменитого художника Джона Гулда «Полум’яний шалашник».

Характер і спосіб життя шалашника

Австралійський шалашник проводить більшу частину свого життя в густих лісах, серед заростей дерев. Політ птиці відрізняється витривалістю, маневреністю і швидкістю.

Мешкають шалашники звичайно поодинці, іноді збиваючись в невеликі зграї. Значну частину часу птах проводить безпосередньо в повітрі, спускаючись на землю тільки в період шлюбних ігор.

На фото гніздо шалашника

Самці, які проживають поодинці, мають власну територію, яку вони при цьому постійно охороняють. Збір шалашников в зграї відбувається взимку, коли птахи вирушають на пошуки їжі, залишаючи територію лісів і виходячи на відкриті простори.

У цей період часті набіги птахів на різні сади, поля і фермерські угіддя. Раніше був поширений вилов пташки шалашник для вивезення його за межі Австралійського континенту з метою подальшого перепродажу, однак на сьогоднішній день подібний вид діяльності знаходиться під забороною і контролюється владою країни. Тим не менш, протягом останнього століття популяція шалашников неухильно йде на спад.

Починаючи з середини і до самого закінчення весни, самці впритул зайняті будівництвом. Причому гніздо шалашник не в’є, вважаючи за краще цього процесу зведення куреня, в якому, власне, і відбудеться кульмінація шлюбних ігор – спарювання.

Дивіться також:  Тукан птах. Спосіб життя і середовище проживання тукана

Перед тим як приступити до будівництва куреня, самець попередньо вибирає найбільш підходяще місце, ретельно розчищає його і тільки після цього переходить до зведення стін. Найчастіше в центрі майданчика розташоване невелике деревце, яке і виступає опорою для майбутньої будови.

Власні споруди самці прикрашають за допомогою різних предметів, які вони розшукують буквально по всьому лісі і навіть за його межами. У хід йде все: пір’я, мушлі, надкрила жуків, а також всілякі блискучі предмети, до яких шалашники вкрай небайдужі.

У тому випадку, якщо неподалік розташовані поселення людей, шалашники часто навідуються туди в пошуках предметів для дизайну, серед яких можуть бути: біжутерія, заколки, шпильки, гудзики, обгортки від цукерок, стрижні від ручок і багато іншого. Головне, щоб ці елементи мали природний колір і вдало поєднувалися з гамою всієї споруди.

Харчування шалашника

Живиться шалашник переважно ягодами і фруктами, іноді додаючи в свій раціон безхребетних. Їжу вони знаходять як на землі, так і на деревах. У зимовий період птахам часто доводиться збиватися в невеликі зграї (до 60 особин), і залишати межі звичного ареалу перебування, виходячи за здобиччю на відкриті простори.

Розмноження та тривалість життя шалашника

Самці шалашника не можуть виконувати шлюбних пісень, тому для залучення самок вони змушені дивувати їх креативним підходом безпосередньо при будівництві куренів.

Після закінчення будівництва самці починають виконувати особливий танець навколо куреня, привертаючи увагу самок, які можуть досить тривалий період спостерігати за всіма хитрощами самців перш ніж відвідати їх будиночок для спарювання.

Самці полігамні, і після спаровування з однією самкою вони негайно продовжують процес токування, щоб залучити нових самок у свій курінь.

Дивіться також:  Кроншнеп птах. Середовище існування та спосіб життя кроншнепа

Статевої зрілості самці досягають у віці близько семи років, самки – у два-три роки. Шлюбний сезон триває з середини осені до початку зими. За одну кладку самка зазвичай відкладає не більше трьох яєць, з яких через 21 день з’являються на світ пташенята.

Піклується про пташенят виключно самка, у двомісячному віці вони починають самостійно літати і залишають межі гнізда. Тривалість життя шалашника в умовах дикої природи становить від восьми до десяти років.

Back to Top