Особливості та середовище сапсана

Сапсан – хижий птах з найвищою швидкістю польоту на планеті. Сапсан з сімейства соколиних є родичем кречетов і разом з ними ділить славу найшвидших птахів з усіх живих істот, що населяють нашу планету.

Це птахи середньої величини, але з членів своєї родини, сапсани, мабуть, можуть вважатися досить великими птахами. Ці чемпіони небес, розміром порівнянні з сірою вороною, важать близько кілограма або трохи менше, самці до 1500 м; і в довжину досягають від 35 до 40 см, але часто бувають і більше, наближаючись до полуметрам.

Як можна помітити на фото птиці сапсан, тіло цих пернатих красенів, створене для стрімкого руху:

  • має обтічну форму;
  • крила великі з загостреними кінцями;
  • груди добре розвинена і мускулиста;
  • хвіст не дуже довгий, закруглений на кінці.

Всі ці характерні риси будови, даровані природою, допомагають розвивати сапсану швидкість польоту птаха, якій немає рівних серед різноманітних подорожуючих, бігають і плазуючих істот, що мешкають на планеті Земля.

Очі цього стрімкого створення опуклі, великі; дзьоб серпоподібний, міцний, але не довгий, з гачком на кінці. Продовжуючи опис птиці сапсан, неможливо не згадати його довгі, стрункі, сильні ноги з міцними і гострими кігтями.

Верхня частина оперення грифельно-сірий, низ же, як правило, білих або світлих тонів з рудуватим відтінком і чітко окресленим «яструбиним» малюнком: на животі, боках і нижній частині хвоста поперечні пестрины чорного або бурого кольору. У молодих птахів контрасти в оперенні виражені менш помітно. Дзьоб і лапи сапсанів жовті, голос гучний і пронизливий.

Таких пернатих можна зустріти на багатьох континентах планети. Сапсанптах, поширений в Європі, Африці та Америці, а також на тихоокеанських островах і на Мадагаскарі.

Пернаті воліють відкриті місцевості, тому водяться в савані, степах і тундрі, обживаючи також скелясті береги морських узбереж. Лісових масивів не шанують, але охоче селяться в маленьких і великих містах, обживаючи території, забудовані хмарочосами, а також невеликі поселення і маленькі собори.

Дивіться також:  Свиязь качка-птах. Спосіб життя і середовище проживання свиязи

Характер і спосіб життя сапсана

Соколи-сапсани., що живуть у тропіках і на території південний областей, насиджених місць в залежності від сезону зазвичай не залишають. Але що мешкають в північних широтах, взимку перекочовують в більш теплі місця.

У повітрі сапсан тримається з незвичайною легкістю, працюючи крилами з великою частотою, без особливого праці наздоганяючи і наздоганяючи інших птахів. Швидкість сапсана при звичайному русі по горизонталі становить до 110 км/год.

Але це не рекорд для таких пернатих. Особливими майстрами птиці виявляються, здійснюючи круте піке. І в такі моменти здійснюють рух зі швидкістю до 300 км/год, що і валить у трепет і захоплення можливих глядачів, даючи підставу визнати сапсана найшвидшою птахом з створінь нашого світу.

Ворогів у цих пернатих у природі досить, але справжню небезпеку для них можуть представляти лише хижаки набагато більшими. Але сапсани – енергійні і сміливі птиці, цілком здатні активно захищатися, успішно атакуючи своїх кривдників.

Людина для сапсанів завжди представляв загрозу, але і навпаки, часто намагався використовувати блискучі якості цих сміливих, швидких і спритних літунів в своїх інтересах, долучав і роблячи з них ловчих птахів.

Сапсан розвиває максимальну швидкість в польоті пікіруючому

Так здавна надходили королі, могутні султани і знатні князі в далекому середньовіччі. І таким чином полювали на куликов, гусей, качок, чапель, голубів та іншу птицю.

Купити сапсана можна і в наш час, адже розведенням пернатих мисливців в спеціалізованих розплідниках займаються і донині. А ці представники соколиного роду продовжують служити роду людського, який знаходить їм все нові застосування.

До прикладу, в сучасних аеропортах часто використовують соколов для відлякування в околицях зграй птахів. Ціна сапсанів залежить від віку особи, а також від її зовнішніх та мисливських якостей, і становить на сьогоднішній день приблизно 25000 рублів.

Харчування сапсана

Сапсан – це хижий птах, що володіє гострими, немов різаками, кігтями на лапах. Ними вона завдає своїм жертвам смертельні удари, нападаючи з висоти небес, як злодій, на великій швидкості.

Дивіться також:  Турако птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці турако

Його жертвами зазвичай стають не дуже великі тварини, в основному, дрібні гризуни. Полюють сапсани і на крилатих істот, як правило, середніх розмірів, таких, як кулики, чайки і голуби.

А в період вирощування дитинчат, яких доводиться годувати підходящої здобиччю, постраждати від цих хижаків можуть і зовсім дрібні птахи, наприклад, горобці. Але сапсани в змозі битися і здобути перемогу і з великими супротивниками. Часто їх вечерею стають качки, гуси, чаплі.

Сапсан з видобуванням

Оскільки рухаються сапсани в піку набагато швидше, ніж літаючи по горизонталі, ці птахи мають відповідний стиль полювання. Вони воліють не наздоганяти рухомі об’єкти, а вистежують своїх жертв із зручних укриттів: з вершини сухого дерева або терпляче чекаючи в ущелинах скель, а потім раптовим ривком кидаються на них, доганяючи й атакуючи. Злітаючи в повітря, вони складають крила, а слідом за цим стрімко пікірують до вибраного місця, убиваючи жертву одним ударом дзьоба.

Розмноження та тривалість життя сапсана

У звичайний час звикли жити в самоті, в шлюбний і гніздовий періоди сапсани утворюють пари. Це моногамні птахи, зберігають свої прихильності до самої смерті. А шлюби сапсанів полягають, в прямому сенсі, на небесах, тобто в польоті. Здійснюючи акробатичні фігури в повітрі, самець передає своїй обраниці видобуток нальоту, в тому і полягає суть ритуалу.

Подружні пари сапсанів займають певні ділянки і пильно їх охороняють, виганяючи звідти, як своїх родичів, так і інших птахів, іноді воюючи за свої права навіть з великими пернатими: воронами та орлами. Території, займані сапсанами для будівництва гнізд і вирощування потомства, дуже великі і становлять площа, в окремих випадках, до 10 кв. км.

Але з іншого боку, цікаво, що ті з пернатих, які в звичайних умовах є бажаною здобиччю для сапсанів: казарки, лебеді та гуси, поблизу їх гніздування відчувають себе захищеними і в безпеці, тому що, як усі птахи з соколов, сапсани не мають звички полювати на своїй території. А інші пернаті хижаки також не представляють небезпеки для своїх потенційних жертв, так як пильні вартові проганяють своїх конкурентів.

Дивіться також:  Рибний пугач. Спосіб життя і середовище проживання рибного пугача

Самка сапсана з пташенятами

Великі майстри в польотах, сапсани аж ніяк не є талановитими будівельниками гнізд. Свої споруди вони обкладають, використовуючи нечисленні гілочки, вистилаючи їх пір’ям. Тому сапсани часто облюбовують гнізда більш умілих птахів, наприклад, ворон, безцеремонно виганяючи з свого житла клопітливих господарів.

Сапсани воліють місць для обґрунтування височини, в якості яких використовують не тільки скелі, а й висотні будівлі, збудовані людьми. І якщо вже одного разу вибрали місце, можуть залишатися там не тільки довгі роки і все життя, але і передавати їх своїм нащадкам.

Так само є у цих передбачливих птахів та запасні місця гніздування, які часто перебувають і на рівнинних територіях. І можуть навіть представляти із себе прості укриття. Наприклад, невеликі поглиблення в землі.

На фото пташенят і яйця сапсана в гнізді

Наприкінці весни в свої гнізда сапсани-мами зазвичай відкладають, а потім витримують протягом наступних п’яти тижнів, близько трьох штук яєць, які мають яскраво-каштановий колір.

Вилупилися незабаром пухнасті пташенята, замерзають і туляться до матері. А батько добуває їжу для всього сімейства. Він же захищає від ворогів, які представляють для пташенят велику небезпеку.

Ними можуть бути, як великі птахи, так і наземні хижаки. Для маленьких дитинчат батьки розривають їжу на дрібні шматочки, представляють із себе м’ясні волокна, привчаючи пташенят до видобутку хижих птахів.

На фото пташеня сапсана

Через місяць новоспечені сапсани покриваються пір’ям і пробують літати, а незабаром вже починають навчатися мисливським премудростям. Далі вони, як водиться, вступають у самостійне життя. А до двох-трьох років вже створюють власні пари. Живуть сапсани близько чверті століття.

Back to Top