Як багато на нашій землі симпатичних і веселих тварин, які живуть в дикій природі, і яких людина хоче одомашнити.

До таких належить і симпатична мавпочка саймірі. Мавпи взагалі дуже подобаються людям, може бути, тому, що вони дуже життєрадісні і чимось схожі на нас?

А може бути, хтось вірить в теорію Дарвіна, і тоді мавп можна уявити собі нашими предками? Як би там не було, саймірі відноситься до улюбленцям публіки.

Середовище проживання саймірі

Мавпи саймірі населяють тропічні ліси Перу, Коста-Ріки, Болівії, Парагваю. Південна Америка підходить своїм кліматом і прохолодними заростями, наявністю їжі для цих тварин.

Саймірі не заселяють лише високогірні райони Анд. Взагалі вони не люблять гірську місцевість, так як там складніше їм ховатися від хижаків.

Можна побачити цих мавпочок і поблизу Бразильських кавових плантацій. Південніше Парагваю починається інший кліматичний пояс, і чисельність мавпочок саймірі значно знижується.

Ці тварини воліють вибирати місця поруч з водоймами, хоча живуть майже завжди на деревах.

Вода ж теж необхідна їм як у чистому вигляді, так і забезпечуючи зростання рослин, якими живляться саймірі.

Зовнішній вид саймірі

Саймірі відносяться до цепкохвостым або білячим мавпам, з роду широконосных мавп, як і капуцини.

Саймірі в довжину трохи більше 30 сантиметрів, вага їх становить близько одного кілограма. Хвіст у них довгий, довший тіла (буває більше 0,5 метра).

Але на відміну від інших приматів не виконує функцій п’ятої руки, а служить лише балансиром.

Шерсть коротка, на спинці темно-оливкового або сіро-зеленого кольору, лапки руді. У чорного саймірі шерстка темніше – чорна або темно-сіра.

Дивіться також:  Кролик рекс. Спосіб життя і середовище проживання кролів рекс

Дуже забавна Мордочка – навколо очей білі кола, білі вушка. Рот ж навпаки темного кольору, і з-за цього дивного контрасту назвали мавпочку «мертвою головою».

Але насправді, як видно з безлічі фото саймірі, цей великоокий примат дуже симпатичний.

Незважаючи на те, що мозок саймірі важить 1/17 від ваги всього тіла, і є найбільшим (згідно з вагою тіла) серед приматів, влаштований орган таким чином, що в ньому немає звивин.

Спосіб життя саймірі

Самі невеликі групи мавп нараховують близько 50-70 особин, але чим густіше і непроходимее ліс, тим більше їх зграя.

Наприклад, у Бразилії, саймірі живуть по 300-400 особин. Найчастіше в зграї головним стає один альфа-самець, але їх буває й кілька.

У цих привілейованих приматів є право вибрати собі самку, інші ж повинні дуже постаратися для цього.

Трапляється, що зграя розпадається на різні групи, коли відбувається конфлікт між альфа-самцями, або просто одна частина хоче залишитися на обраній території, а інша піти далі. Але буває, що громада знову збиралася і жила разом.

Саймірі дуже спритні древолазы, стрибають з гілки на гілку. Навіть самка з малюком на спині зможе подолати в стрибку відстань до 5 метрів.

Вони живуть групами, постійно нишпорячи по гілках і траві в пошуках їжі. У природі так зливаються з деревами, що нерухому тварину неможливо помітити навіть з відстані кількох метрів.

Активність саймірі доводиться на денний час, вони постійно в русі. Вночі ж мавпочки ховаються на верхівках пальм, де почувають себе в безпеці.

Взагалі, безпека для саймірі, насамперед, так як вони дуже полохливі. Вночі вони завмирають, боячись поворухнутися, а вдень тікають від будь-якої, навіть надуманою небезпеки.

Дивіться також:  Двогорбий верблюд. Спосіб життя і середовище проживання двогорбого верблюда

Одна з мавпочок стада, злякавшись, видає пронизливий крик, на який все стадо реагує негайним втечею.

Вони намагаються один від одного не відставати, триматися купчасто, вдень постійно перегукуються з побратимами, спілкуючись стрекочущими звуками.

Особливості саймірі

Мавпочки саймірі дуже не люблять зниження температури, зміну клімату. Навіть на своїй батьківщині вони не живуть у степових районах.

Клімат Європи їм не підходить, тому навіть в зоопарках їх можна зустріти дуже рідко. Мавпочкам дуже потрібно тепло, і в природі вони гріють себе, обмотуючи навколо шиї свій довгий хвіст, або обіймаючи сусідів.

Іноді саймірі утворюють клубки з 10-12 особин, і все це в пошуках тепла. Мавпочки дуже часто хвилюються, лякаються, і в такі моменти на її великих очах з’являються сльози.

Хоч цих тварин і досить легко приручити, особливо якщо вони розводили в неволі, і спочатку знають людину, але все ж зустріти їх в приватних будинках доведеться нечасто.

Ціна на саймірі досить висока – 80000-120000 тисяч. Але це не найголовніший показник того, що їх не кожен готовий утримувати.

Головна їх неприємна особливість, що вони дуже неохайні, при їжі фрукти тиснуть і розбризкують сік.

Особливо неприємно, що вони натирають кінчик хвоста сечею, тому він майже завжди мокрий. До того ж, саймірі люблять поскаржитися і вереснути, як у величезному лісі, так і в квартирі.

Кмітливість саймірі дозволяє привчити їх до туалету. Купатися вони не люблять, але їх необхідно мити частіше.

Харчування саймірі

Саймірі харчуються фруктами, горіхами, равликами, комахами, яйцями птахів і їх пташенятами, різними дрібними тваринами. Так що, можна сказати, що їх раціон досить різноманітний.

Дивіться також:  Миша тварина. Спосіб життя і середовище проживання мишей

При вмісті в неволі мавпочку можна годувати спеціальними кормами, які пропонують деякі виробники.

Додатково потрібно давати фрукти, соки, різні овочі, молочні продукти (кисле молоко, сир, йогурти), деяку зелень.

З м’ясної їжі можна запропонувати невеликі шматочки вареного м’яса, риби або креветку. Люблять яйця, які можна давати вареними, або невеликі перепелині в сирому вигляді.

Будуть дуже вдячні за запропонованого на обід великого таргана або сарану. Обов’язково серед інших фруктів давати цитрусові.

Під забороною жирна, солона, перчене їжа. Загалом, раціон харчування саймірі схожий з правильним людським харчуванням.

Розмноження саймірі

Статевої зрілості самки досягають до 2,5-3 років, самці ж тільки до 5-6 років. Період розмноження може припасти на будь-який час року.

В цей час альфа-самець стає більше, і набагато агресивніше. Самочки виношують вагітність близько 6 місяців.

Народжений дитинча саймірі майже завжди спить перші 2-3 тижні життя, міцно тримаючись за шерсть матері.

Потім він починає оглядатися навколо, пробувати дорослу їжу. Малюки дуже грайливі, постійно перебувають у русі.

В неволі мавпочки живуть близько 12-15 років. У дикій природі з-за великої кількості ворогів мало хто з тварин може дожити до цієї цифри.

Аборигени тропічних лісів прозвали цю мавпочку «мертва голова», і уявляли собі демона, якого боялися.

З плином часу ця містична слава випарувалася, і залишилося лише грізне прізвисько.

Back to Top