Садова соня. Мишка-білка з товариським характером

Симпатичний маленький звір з виразною мордочкою цілком виправдовує свою назву. Любитель впасти у сплячку на декілька місяців після пробудження вражає активністю і неприметностью життєдіяльності.

Млекопитающий гризун нічим себе не видасть, але сліди перебування в садовому господарстві або дачному будиночку залишить помітні. Дивно, що одомашнені соні — цілком милі і беззлобно істоти.

Особливості і середовище існування

Соні, або мушловки, невеликого розміру, менше щури. Їх стародавній рід згадував ще Аристотель. Вага тіла до 80 м до середини літа, довжина особини до 15 див. Довгий хвіст триколірної забарвлення до 13-14 див. На кінці плоска пензлик білих волосся.

Загострена морда з вусиками з волосків різної довжини цілком виразна. Вушка закругленої форми, повертаються до джерела звуку по черзі. Темні очі з чорною підводкою до вушках на освітленої сіро-рудого хутра надають мордочці трохи розбійницький вигляд.

Черевце, грудка і щічки покриті білою шерстю, а верх спинки буро-коричневий. З віком шубка звірка тільки кращає, стає колоритною. Задні лапки садової соні більше розміром, ніж передні.

Ця особливість відрізняє багатьох родичів сімейства соневых. Кисті лап висунуті вперед. По опису садова соня схожа на велику мишку з товстим хвостом.

Соня живе в мішаних і широколистяних посадках на території середньої смуги Росії, Білорусії. Садова соня в Україні теж не рідкість. Зустрічається в старих садах і парках жителів європейських країн і Америки. Любить заглядати в гості без дозволу на дачні будиночки. Сусідство з людиною привабливо для гризуна.

Родичі соні сірі й лісові соні крикливі, а садова мешканка рідко видасть себе голосом. Тому виявити перебування звірка буває складно. Якщо соню змусити «заговорити», то вони видають смішний звук, схожий на цвірчання комах.

Зловити соню можна в побудованих будинках для птахів: скворечнях, синичниках. Забираються гризуни в дупла, пташині гнізда. Люблять захаращені місця і занедбані обителі, де легко сховатися від зайвих очей і поживитися чим-небудь.

Дивіться також:  Тарбаган бабак. Спосіб життя і середовище проживання тарбагана

В останні десятиліття спостерігається зниження чисельності гризунів, місцями вони просто зникли. У Червоній книзі садову соню віднесли до вразливих видів. Причини скорочення популяції достовірно не встановлені.

Припускають витіснення звірка сильної сірої щуром або пожежі, вирубування лісів, з якими життєдіяльність соні тісно пов’язана. У той же час фахівці відзначають особливу гнучкість виду до різноманітності їжі і районів проживання.

Проникнення в комори з запасами врожаю, ревізії сараїв і горищ не залишать тварин без їжі. Хвойні, дубові, змішані ліси, гірські території до 2000 м – привабливі зони для розселення садових сонь.

Характер і спосіб життя садової соні

Активність життєдіяльності тварин зростає в сутінках і вночі. Але в шлюбний період часу не вистачає, тому соні навіть вдень зайняті справою.

Будують житла у занедбаних гніздах, дуплах старих, шпаківнях, порожніх нірках, під дахами будівель або затишних містечках старих господарських будівель. Дуже високо не забираються, облаштовуються переважно низько над землею або забираються в коріння дерев, поглиблення під каміння, трухляві пні.

Гніздо у формі кулі будується з трави, пір’я, моху, пьоришков і гілочок. Всередині соні вистилають поверхню вовною для утеплення укриття, а зовні покривають листям.

Восени, з настанням холодів в кінці вересня-жовтні, в своєму житлі впадають в сплячку на 6-7 місяців. Завдяки тривалості цього періоду соні удостоєні права серед представників тваринного світу брати участь в космічних польотах.

Час сплячки зменшується тільки в регіонах з теплим кліматом. Накопичений жирок допомагає пережити зимівлю, вага тварин збільшується майже вдвічі. Від надійності житла залежить, як тварина садова соня доживе до весни. На жаль, від промерзання гнізд приблизно третя частина звірів гине.

Молоді особини одного виводка часто зимують разом, зібравшись в одне гніздо. Сплять калачиком, притиснувши лапки до тіла і сховавшись хвостом. Такі житла особливо привабливі для ворогів соні, а саме лисиць, куниць, собак. Цікаві вони як здобич для пернатих хижаків: сов, пугачів, яструбів.

Дивіться також:  Акомис миша. Спосіб життя і середовище проживання акомиса

Навесні життя звірків повертається в активну русло. Вони залишають пахучі мітки. Починається період гону. В залученні партнерів є цікаві факти.

Садові соні закликають до себе пару свистом в позі стовпчиком. Лапки тримають притиснутими до грудей і, завмерши, прислухаються. Якщо сигнал прийнятий, лунає відповідь бурмотіння.

Харчування

Гризуна можна вважати всеїдних. Їжу соні шукають скрізь: на купах хмизу, деревних ущелинах, на горищах дачних будівель і коморах. Навали в будинку садівників доведуть до банкрутства для власників.

Гризун за ніч може перепробувати всі фруктові запаси: груші, яблука, персики. Він вправно переміщається по деревах і розоряє гнізда, крадучи пташенят дрібних птахів, яйця. Соні забавно ловлять передніми лапками мух, нічних метеликів, джмелів та ос. У південних регіонах соні їдять равликів, спритно разгрызая панцир і добуваючи вміст.

Тваринна їжа займає основне місце в раціоні. Звірятко поїдає комах, слимаків, ласує мурахами, гусеницями, жучками, кониками, ловить дрібних полівок, мишей. Якщо утворюється дефіцит тваринної їжі, то через тиждень звірятко впадає в заціпеніння.

Основну їжу гризуни знаходять як на стовбурах дерев, так і на землі. Тут їх залучають ягоди, насіння рослин і опале горіхи. Здобиччю стають дощові черв’яки, ящірки і навіть змії. Прийом їжі відбувається в позі білки, тобто сидячи на задніх лапках, видобуток тримає в передніх лапках.

У голодний час або після зимового пробудження звірятко агресивний і може напасти навіть на родича заради прожитку. Цікаво, що в цілому серед соневых панує миролюбне ставлення до собі подібних.

Запасів гризуни не роблять, але в притулку приносять шматочки їжі, щоб безпеки поласувати здобиччю. До осені тварини набирають вагу, щоб жирку вистачило на всю зиму.

Одомашнених тварин годують поперемінно рослинними і тваринними кормами, включаючи сире м’ясо. Наявність води в доступності дуже важливо для харчового раціону.

Дивіться також:  Бобер тварина. Спосіб життя і середовище проживання бобра

Розмноження та тривалість життя

Період розмноження садових сонь починається з травня і триває до кінця червня. Пари утворюються і тримаються разом лише до появи потомства. Вагітність триває 25-30 днів, потім з’являються 3-7 сліпих дитинчат.

Лисі, сліпі, глухі малюки харчуються спочатку молоком матері. Самка піклується про потомство. У разі загрози вона переносить малюків за загривок в безпечне місце. На 21 день життя відкриваються очі, потім вони швидко міцнішають.

Місячне потомство починає переходити на самостійне харчування. Підросли малюки переміщуються за матір’ю гуськом. Перший тримається за шерсть матері, а решта — один за одного зубками або лапками.

Справжній караван з садових сонь. Картинка такого пересування відображає прояв материнського інстинкту і прихильності дитинчат одного приплоду.

Протягом року потомство з’являється двічі. Малюки двох місяців від роду стають самостійними. Невелика плодючість в рівнянні з іншими гризунами компенсується великою тривалістю життя до 4-6 років.

У природних умовах багато загроз і випробувань, але одомашнені соні збільшують життєвий термін. Вони швидко набирають вагу, втрачають рухливість, потомство з’являється в різні сезони.

Купити садову соню можна в інтернеті, зоомагазинах і розплідниках. Їх називають пахвами-білками для домашнього утримання. Вихованці швидко адаптуються, стають ручними і підкорюють господарів веселою вдачею.

З обережності спілкуватися з ними краще в рукавичках, але якщо звірка виростили серед людей, то тварина агресії не виявляє, на руках відчуває себе безбоязно, дозволяє гладити і почухувати шерстку.

Для комфортного проживання соні потрібна простора клітка, висотою не менше метра. Дно засипають тирсою або мохом вистилають, розміщують всередині корчі, обрізки стовбурів з дуплами, різні гілки.

Соня вибере затишний куточок для спорудження притулку. Містити можна разом пару звірків, вони мирно існують, навіть сплять поруч бочком до бочку. У зв’язку з зменшенням природного чисельності, інтерес до одомашнення і розведення тварин зростає.

Back to Top