Опис і особливості руконожки

Руконожка (латинський Daubentonia madagascariensis) – примат із загону напівмавп, ссавець з довгою пухнастою шерстю чорного і чорно-бурого кольорів, має досить довгий хвіст до 60 сантиметрів, чимось нагадує беличий.

Розмір тулуба разом з головою близько 30-40 сантиметрів. Вага тварини у дорослому віці в межах 3-4 кг, дитинчата народжуються розміром у пів людської долоні. Відмінною рисою від інших приматів є дуже довгі і тонкі пальці на ногах і руках, причому середній палець наполовину довше інших.

На голові з боків розташовані великі овальні вуха, ложкообразной форми, якими тварина може ворушити. Пальці і вуха практично не мають на своїй поверхні рослинності. На обличчі величезні, вирячені круглі очі і трохи витягнута морда з носом.

Ця полуобезьяна єдиний вид з сімейства руконожковых, інші часто зустрічаються назви: мадагаскарська руконожка, руконожка айе-айе (або ай-ай) і мокроносая руконожка.

Кінцівки цього звірка розташовані з боків тулуба, як у лемурів, руконожку і відносять до їх відокремленому вигляді. Передні лапи коротші задніх, тому по землі руконожка айе-айе пересувається повільно, зате по деревах лазить дуже швидко, вміло використовуючи будова своїх кистей і пальців для захоплення гілок і стовбурів. Щоб зрозуміти, як виглядає цей звір можна подивитися представлені у всій красі фото мадагаскарської руконожки.

Середовище проживання руконожки

Зоогеографічна область руконожки – африканська суша. Проживає тварина тільки в тропічних лісах на півночі острова Мадагаскару. Є нічним жителем і дуже не любить сонячне світло, тому вдень ховається в кронах дерев.

Саме з нічного способу життя руконожка має дуже великі очі яскраво-жовтого або зеленуватого кольорів, які чимось нагадують котячі. Сплять вони в денний час доби в дуплах дерев або самостійно побудованих гніздах, згорнувшись калачиком і сховавшись своїм довгим і пухнастим хвостом.

Дивіться також:  Зірконіс кріт. Спосіб життя і середовище проживання звездоноса

На землю спускаються дуже рідко, проводячи весь основний час на гілках. Мешкає руконожка на дуже невеликій території, йдучи з неї, тільки якщо закінчиться їжа або, якщо в цих місцях, настає небезпека для життя або його потомства.

Місцеві жителі острова Мадагаскар малагасійці дуже насторожено ставляться до мокроносой руконожке. У їх віруваннях це тварина пов’язано з нечистю, чортами. Зовні, чимось і справді даний вид лемура схожий на намальованих в мультфільмах чортиків. У тих місцях здавна вважалося, що якщо малагасиец зустріне в лісі руконожку, то протягом одного року він помре від різного роду хвороб.

Один час це призводило до величезного винищення людиною цієї тварини. Додатково сприяли знищенню примату-напівмавпи і хижі тварини, які просто розглядали їх як здобич для прожитку. Тому руконожки, з часом, все вище і вище піднімалися вгору по деревах, подалі від землі.

Саме із-за боязні світла фотографій руконожек не так багато, бо в нічний час, коли вони активні, фотографувати необхідно зі спалахом, що просто лякає тварин і вони дуже швидко тікають у свої таємні місця.

Через рідкості даного виду, далеко не у всіх зоопарках є такий улюбленець як руконожка. Та й умови їх проживання досить важко створити навіть у зоопарку, а побачити взагалі дуже складно, бо, як говорилося вище, вдень вони ховаються від світла, а вночі більшість зоопарків не працює.

В домашніх умовах містити цього лемура практично неможливо. Навіть якщо можливо привчити звірка харчуватися менш екзотичними фруктами і перевести його на вживання більш звичної для нас їжі, то його нічний спосіб життя навряд чи припаде до душі навіть самому ярому любителю тварин.

Дивіться також:  Игрунка тварина. Опис і спосіб життя мавпочок ігрунок

Харчування

Основним раціоном харчування лемура руконожки є тропічні фрукти, очерет, бамбук та комахи. Комах це ссавець видобуває з кори і тріщин дерев, спритно витягуючи їх за допомогою своїх довгих і худорлявих пальців, якими після і визначає личинок, жуків та інших комах в свій рот.

Фрукти з жорсткою шкірою прогризають в одному місці своїми передніми різцями, які у них ростуть протягом усього життя, на відміну від задніх іклів, які з часом випадають. Після, через отримане отвір, за допомогою все тих же довгих пальців, выколупывают м’якоть фрукта і переміщують у свою гортань.

З очеретом і бамбуком приблизно така ж ситуація, тварина розгризає верхній жорсткий шар рослини і таким чином доходить до м’якої нутрощі, а далі все тим же довгим третім пальцем вибирає їстівні нутрощі і кладе в рот.

Не доведено, але є така гіпотеза, що довгий палець у руконожки є ще й певним сонаром, який вловлює хвилі різної довжини від об’єкта (дерева, фрукта, кокосового горіха і так далі) і з допомогою якого полуобезьяна розуміє, знаходяться в дереві комахи або який обсяг молока в кокосі. Таким чином, ця кінцівка є безпосереднім органом дозволяє руконожке забезпечувати себе харчуванням.

Розмноження та тривалість життя

У шлюбний період цей вид лемурів завжди тримається парами. Разом живуть і разом добувають їжу. Розмножуються руконожки не часто, самка виношує маля протягом 5,5-6 місяців (близько 170 днів).

В неволі ці лемури практично взагалі не розмножуються. Виношується завжди тільки одне дитинча, вченими не було відмічено появу двійні або трійні в один час в однієї пари.

Народження маленького примату відбувається один раз у два-три роки. Перед народженням потомства самка дуже ретельно підбирає місце для гнізда, будує велике і затишне містечко з м’якою підстилкою для появи дитинчати.

Дивіться також:  Білуха дельфін. Спосіб життя і середовище проживання білухи

Маленький айе-айе харчується молоком самки аж до семи місяців, після поступово переходячи на самостійне харчування, але все одно якийсь час все ще залишаючись з мамою (зазвичай дитинчата-самці до року, самки до двох).

Тварина руконожку практично неможливо купити, їх чисельність дуже невелика і вид знаходиться на межі вимирання. Для їх розмноження виділяють спеціальні резервації, в які заборонено з’являтися людям.

Крім всього цього, для збереження популяції, даний вид занесений в міжнародну Червону книгу. На даний момент не більше п’ятдесяти зоопарків світу мають у вигляді своїх вихованців мадагаскарську руконожку.

Через свою незвичайність і химерності руконожка отримала дуже велику популярність, її кілька разів відтворювали в мультфільмах. У зв’язку з цим у продажу в магазинах всього світу і нашої країни, зокрема стали з’являтися різні іграшки, зображення, картинки руконожки.

Дуже хочеться сподіватися, що спільними зусиллями натхненних, небайдужих людей і вчених-зоологів вдасться зберегти, а бажано і примножити популяцію цих химерних і цікавих тварин на нашій планеті.

Back to Top