Кенгуру вважаються найкращими стрибунами серед усіх тварин, що мешкають на Землі: вони здатні стрибати на відстань понад 10 м, висота стрибка може досягати позначки в 3 м.

Стрибаючи кенгуру, розвивають досить велику швидкість — близько 50 — 60 км/ч. Щоб здійснювати такі інтенсивні стрибки тварина відштовхується від землі сильними задніми лапами, хвіст у цей час виконує роль балансера, який відповідає за рівновагу.

Завдяки таким дивним фізичним здібностям кенгуру практично неможливо наздогнати, а якщо все-таки це станеться — в небезпечних ситуаціях тварина стає на хвіст і робить потужний удар лапами, після якого у нападника навряд чи залишиться бажання йому нашкодити.

В Австралії рудий кенгуру вважається незмінним символом континенту – зображення тварини присутня навіть на національному гербі держави.

Стрибками, рудий кенгуру здатний розвинути швидкість до 60 км/год

Опис і особливості рудого кенгуру

Довжина тіла рудого кенгуру коливається в діапазоні 0.25 -1.6 м, довжина хвоста – 0.45-1 м. Зростання великого рудого кенгуру становить приблизно 1,1 м. у самок і 1,4 м. у самців. Важить тварина — 18-100 кг.

Рекордсменом крупності є гігантський рудий кенгуру, а безумовним важковаговиком — східний сірий кенгуру. Сумчасті мають густий, м’якою шерстю, яка пофарбована в рудий, сірий, чорний кольори, а також їх відтінки.

Рудий кенгуру на фото виглядає досить непропорційно: нижня частина набагато потужніше і развитей порівняно з верхньою частиною. Кенгуру має голову невеликих розмірів з короткою або трохи подовженою мордою. Зуби кенгуру постійно змінюються, ікла присутні тільки на нижній щелепі.

Плечі набагато вже стегон тварини. Передні кінцівки кенгуру короткі, хутро на них практично відсутня. На лапах розміщені п’ять пальців, які оснащені гострими кігтями. За допомогою передніх лап сумчасті хапають та утримують їжу, а також використовують їх у якості щітки для розчісування вовни.

Дивіться також:  Дукер антилопа. Спосіб життя і середовище проживання дукера

Задні лапи і хвіст мають потужний корсет з м’язів. На кожній лапі є по чотири пальці — другий і третій з’єднані між собою тонкою перетинкою. Кігті є тільки на четверте за рахунком пальцях.

Великий рудий кенгуру дуже швидко пересувається вперед, рухатися назад вони не можуть в силу специфічного будови свого тіла. Звуки, які видають сумчасті, що віддалено нагадують клацання, чхання, шипіння. У разі небезпеки кенгуру попереджає про неї побратимів з допомогою ударів задніми лапами по поверхні землі.

Зростання рудого кенгуру може досягати 1,8 м

Спосіб життя і середовище проживання

Рудий кенгуру веде нічний спосіб життя: вдень спить в трав’яних норах (гніздах), а з настанням темряви активно шукає їжу. Мешкають руді кенгуру в багатих на корм саванах і пасовищах Австралії.

Живуть сумчасті невеликими зграями, що включають в себе самця і кілька самок, а також їх дитинчат. Коли є багато корму кенгуру можуть збиратися у великі зграї, чисельність яких перевищує 1000 особин.

Самці захищають свою зграю від інших самців, в наслідок чого між ними часто виникають жорстокі бої. Руді кенгуру постійно змінюють своє місце розташування по мірі то як на ділянці їх проживання, закінчується їжа.

Харчування рудого кенгуру

Маючи хоч крихітна уявлення про жарких саванах Австралії, мимоволі виникає питання: Чим харчуються руді кенгуру? Руді кенгуру травоїдні — харчуються листям і корою дерев, корінням, травами.

Їжу, вони вигрібають із землі або ж згризають. Сумчасті можуть обходитися без води аж до двох місяців – вологу вони витягують з з’їденої їжі.

Кенгуру здатне самостійно добути воду — тварини викопують криниці, глибина яких може досягати одного метра. Під час посухи сумчасті не витрачають зайві сили на рух і велику частину часу проводять під тінню дерев.

Дивіться також:  Цивета тварина. Спосіб життя і середовище проживання сивет

На фото рудий кенгуру

Розмноження та тривалість життя

Тривалість життя рудого кенгуру варіюється від 17 до 22 років. Зареєстровані випадки, коли вік тварини перевищував 25 років. Самки знаходять здатність відтворювати потомство, починаючи з віку 1.5-2 року.

Коли настає шлюбний період самці змагаються між собою за право спаровувати самок. Під час таких змагань вони часто наносять один одному серйозні поранення. Самки приводять на світ по одному дитинчаті (в окремих випадках їх може бути двоє).

Після народження кенгуреня живе в шкіряної складки (сумці), яка розташовується на животі у самки. Незадовго до народження потомства мати ретельно вичищає сумку від бруду.

Вагітність триває не більше 1.5 місяці, тому малюки народжуються дуже маленькими — їх вага не перевищує 1г, а загальна довжина тіла – 2см, вони повністю сліпі і не мають вовняного покриву. Відразу після появи на світ кенгурята перелазить в сумку, де проводять перших 11 місяців життя.

В сумці кенгуру розташовані чотири соска. Після того як дитинча дістався в свій притулок він знаходить один з сосків і хапається за нього ротом. Виконувати смоктальні рухи новонароджені не здатні в силу своїх маленьких розмірів — сосок виділяє молоко самостійно за допомогою особливого мускула.

Через деякий час дитинчата стають більш міцними, знаходять здатність бачити, їх тіло покривається хутром. У віці понад півроку кенгурята починають покидати своє затишне пристанище на довгий час і без зволікання повертаються туди знову, коли виникає небезпека. Через 6-11 місяців після народження першого малюка самка приводить другого кенгуреня.

Самки кенгуру наділені дивовижною здатністю — затримувати час пологів. Це відбувається в тому випадку, коли попередній нащадок не припинив користування сумкою.

Дивіться також:  Губач ведмідь. Спосіб життя і середовище проживання ведмедя губача

Ще більш цікавим фактом про рудих кенгуру є те, що з різних сосків самка здатна виділяти молоко різної жирності. Таке трапляється при наявності двох дитинчат різного віку: старший кенгуреня — харчується жирним молоком, а менший — молоком з низькою жирністю.

Цікаві факти про рудих кенгуру

  • Згідно з легендою назвав тварину мандрівник Джеймс Кук. Після того, як він прибув на Австралійський континент перше на що він звернув увагу були незвичайні тварини. Кук запитав у місцевих жителів, як вони називають тварину. На що один з них сказав «Кенгуру», що в перекладі з мови австралійських аборигенів означає «Я не знаю». В силу незнання мови Кук вирішив, що це слово означає назва чудового тварини.
  • Для того щоб носити малюків люди придумали спеціальні рюкзаки, які здалеку нагадують метод носіння на животі використовуваний самками кенгуру. Подібні пристосування називаються рюкзаками-кенгуру і користуються великим попитом у молодих мам.

Back to Top