Росомаха тварина, яке люди наділили міфічними властивостями і склали про нього багато легенд. Північноамериканські індіанці і «лісові люди» приенисейской тайги вважають цього звіра священним, виявляють повагу і не полюють на нього.

А саами, народ, що населяє Кольський півострів, уособлюють росомаху з демонічними силами. На Чукотці називають звіра Єті, тому що він з’являється невідомо звідки і йде в невідомому напрямку.

Особливості та середовище росомахи

Росомаха належить до сімейства куницевих і нагадує одночасно соболя і маленького ведмедя. Корінні народи Скандинавії вважали, що у ведмедів деякі малюки залишаються маленькими і це саме росомахи.

Деяку схожість цього звіра можна помітити і з куницями, барсуками, скунсами, тхорами, але росомаха – це окремий вид тварин. Гігантські видри і калани мають більші розміри ніж росомаха, але є полуводными представниками цього сімейства, так що пальму першості можна з упевненістю віддати цій тварині.

Самці і самки росомахи практично нічим не відрізняються один від одного. У довжину тварина може досягати 1 метра. Хвіст становить до 20 см. На маленькій голові знаходяться невеликі закруглені вуха практично позбавлені вовни. Зростання росомахи до 50 см, тулуб короткий.

Народи Скандинавії вірили, що деякі ведмежата не виростають і залишаються дітьми на все життя – це росомахи

Лапи – довгі і широкі, що створює відчуття диспропорції. Перетинки на кінцівках та їх будова дозволяє звірові безперешкодно пробиратися через глибокий сніг, де дорога рисі, лисиці, вовка і іншим тваринам закрита. Пересувається тварина незграбно, але володіє неймовірною спритністю.

Грудна клітина відрізняється у кожної особини і унікальна як у людини відбитки пальців. Величезні кігті на лапах дозволяють хижакові чудово лазити по деревах і навіть спускатися з них вниз головою, хоча спосіб життя тварина воліє вести наземний. Також цей звір відмінно плаває.

Потужні щелепи і гострі зуби дають можливість тварині швидко розправлятися зі своїм противником і розгризати його великі кістки. При полюванні за видобутком росомаха може розвивати швидкість до 50 км на годину і тривалий час бігти без зупинок. Ця тварина вважається найсильнішим у своїй ваговій категорії. І дійсно, при вазі близько 13 кг, росомаха може захиститися від грізлі або зграї вовків.

Дивіться також:  Гірський баран. Спосіб життя і середовище проживання гірського барана

Густий, грубий і довгий хутро бурого кольору покриває тіло хижака взимку, в літній час він стає коротше. З боків знаходяться смуги, які можуть бути білого, сірого або жовтого кольору. Теплоізоляція «шуби» велика настільки, що не дає під нею снігу розтанути.

Місце проживання росомахи – рівнинна і низкогорная тайга у північних лісах і лісотундрі Азії, Північної Америки та Європи. Однак, тварина не дуже любить сильні морози і воліє жити де глибокий сніг довго лежить на поверхні землі, так як це дає можливість не провалюється в нього, що полегшує полювання. У деяких країнах тварина знаходиться під охороною і полювання на нього обмежена.

Характер і спосіб життя росомахи

Про тварина росомаха інформацію зібрати досить важко, оскільки вона веде досить прихований спосіб життя і є невивченим хижаком у всьому світі. Цього звіра дуже важко як сфотографувати, так і просто побачити. Тварина віддає перевагу усамітнене життя. На одній території кілька особин зустрічаються дуже рідко.

Підконтрольна територія одного самця, яку він обов’язково позначить, може бути до кількох тисяч кілометрів. По своїй ділянці звір переміщається в пошуках їжі і час від часу обходить всі свої володіння. За кілька місяців тварина може подолати не одну сотню кілометрів.

Зупиняється в тих місцях, де знаходиться більша кількість парнокопитних. У голодні часи росомах можна зустріти далеко від свого ареалу. Своє житло тварина облаштовує під корінням дерев, в ущелинах скель і інших затишних місцях. На пошуки їжі виходить у вечірній час.

Росомаха чудово лазити по деревах

Сміливий і зухвалий звір не втрачає свою гідність навіть перед переважаючим його силі противником, в тому числі й з ведмедем. При відлякування своїх конкурентів по видобутку їжі, починають скалитися або хрипко гарчати. Родичі між собою спілкуються за допомогою звуків, що нагадує гавкання лисиць, тільки більш грубий.

Обережна росомаха практично завжди уникає нападу вовка, рисі або ведмедя. Більше ворогів цей звір не має. Найбільша небезпека – це голод, від якого гине велика кількість особин.

Дивіться також:  Галаго тварина. Середовище проживання і особливості галаго

Людини росомаха не боїться, але воліє уникати. Як тільки на володіннях тварини починається господарська діяльність, воно змінює місце проживання. Бувають випадки нападу хижака на людей.

Жителі тундри застерігають про небезпеку для людини, який потрапив у світ тварин росомахи і попереджають, що зупинятися не можна, інакше можна стати його їжею.

Дитинчата росомахи легко приручаються, вони не агресивні і стають буквально ручними. Однак, в цирку і зоопарку цих тварин можна побачити дуже рідко, так як вони не можуть ужитися в місцях, де багато людей.

Харчування росомахи

Росомаха – безумовно, хижак і вона може переміщатися на багато десятків кілометрів у пошуках м’яса. Однак, в літній період вона може харчуватися ягодами, корінням, деякими рослинами, комахами, зміями і яйцями птахів.

Також вона любить мед, ловить рибу, і ласує дрібними тваринами (білки, їжаки, ласки, лисиці). Але улюблена їжа цієї тварини – копитні. Хижак може здолати досить великих тварин, таких як козуля, лось, гірський баран, олень, але найчастіше нападає на молодих, хворих або ослаблених звірів.

Будучи прекрасним мисливцем, росомаха в затишному місці влаштовує засідку і чатує жертву. Напад тварини росомаха носить раптовий характер, і атакуючий прикладає всі сили в боротьбі за їжу, жертва розривається гострими кігтями і зубами.

Якщо видобутку вдається вирватися, хижак починає його переслідувати. Біжить росомаха не дуже швидко, але володіє великою витривалістю і просто «вимотує» інше тварина.

На своїй території звір переважно розташовується поруч з ньому копитними і час від часу переміщається від одного стада до іншого або слід слідом за ними. Дуже рідко можна спостерігати, коли росомахи полюють групами.

Росомаха з’їдає падали більше всіх з хижаків

Якщо є можливість, їжа відбирається в іншого хижака: рисі або лисиці. Дивне чуття росомахи дозволяє їй знаходити і викопувати мертву рибу з-під товстого шару снігу і відчувати кров пораненого тварини на великих відстанях.

Прийнято вважати, що вовк – головний санітар лісу, проте, ця думка помилкова. Росомаха знищує більше падали, ніж інші лісові мешканці. Вона живиться тваринами, які потрапили в капкан, трупами і залишками їжі більш великих хижаків.

Дивіться також:  Трубкозуб тварина. Середовище проживання і особливості трубкозуба

За один раз хижак може з’їсти велику кількість м’яса, але не забуде зробити запас. Зарита під сніг або захована в затишному місці їжа допоможе вижити у скрутні часи.

Розмноження та тривалість життя росомахи

Свою територіальні росомахи підтримують не дуже строго, але це правило не поширюється на час шлюбного сезону. Під час спарювання тварини ретельно мітять межі свого володіння і можуть розділяти їх тільки з самками.

У самців у період розмноження буває один раз в рік, у самок – один раз в два роки і триває з середини весни до початку літа, іноді довше. Дитинчата з’являються на світло в кінці зими-початку весни незалежно від часу зачаття.

На фото дитинча росомахи

Вся справа в тому, що яйцеклітина може перебувати в організмі самки і не розвиватися до настання сприятливих умов для розвитку і народження плода. Безпосереднє внутрішньоутробний розвиток росомах триває місяць — півтора.

Зовсім безпомічні, сліпі, з маленькою сірою шерстю, вагою 100г росомаха народжуються 3-4 цуценя в барлогах або спеціально виритих підземних тунелях. Починають вони бачити через місяць.

Кілька місяців вони їдять материнське молоко, потім напівпереварене м’ясо і тільки через півроку починають вчитися самостійно полювати. Мати зі своїм потомством знаходиться і в період наступної зими. В цей час проходять уроки з видобутку великих особин копитних тварин.

Навесні малюки виростають і розлучаються з мамою, деякі йдуть і після досягнення двох років, коли досягнуто статевого дозрівання. Самець і самка росомах проводять разом тільки період запліднення, який триває кілька тижнів.

Будова грудної клітини росомахи унікальний, як відбитки пальців у людини

Однак, тато не забуває про малюків і час від часу приносить їм їжу. Самець може мати кілька сімей і всім посильно допомагати. У дикій природі росомахи живуть до 10 років, в неволі цей термін може збільшитися до 16-17.

Опис тваринного росомахи може тривати дуже довго, але повністю його вивчити вченим не вдається. Однак, з точністю можна сказати, що це дуже розумний, сильний, хитрий і агресивна тварина на шляху якого краще не зустрічатися.

Back to Top