На жаль, в узаконений список охоронюваних видів рослин і тварин в нашій країні – в Червону книгу Росії, з кожним роком потрапляє все більше і більше найменувань.

Перед вами кілька фотографій рідкісних тварин Росії, що перебувають на межі повного зникнення, на яких, цілком можливо, наступні покоління зможуть подивитися тільки на фотографіях і картинках в енциклопедіях.

Червоний гірський вовк

Природне середовище проживання цих красенів з вогненним, червоним і рудим кольором кошлатих шкур – гірська частина Далекого Сходу, з точки зору політичної карти світу, це частини територій Китаю, Росії та Монголії.

Тварина на грані повного зникнення, якщо раніше причиною була охота, то зараз – екологія. Додаються гігантські, без перебільшення, зусилля для збереження цієї популяції. Незначного приросту поки вдалося домогтися лише в нашій країні, на території заповідника озера Байкал.

Зовні цей прекрасний, могутній звір, схожий на помісь німецької вівчарки і лисиці, важить вовк в середньому від 11,5 до 22 кг, у висоту повністю пропорційний своїй вазі, а завдовжки може досягати метра.

Живе в засніженій гірській місцевості і досить насторожено ставиться до людини, тому сфотографувати його в природному середовищі досить важко.

Кінь Пржевальського

Ці красиві, ніби точені, дикі коні не просто самі рідкісні тварини Росії, вони одні із самих рідкісних тварин планети. Коней Пржевальського в усьому світі залишилося менше кількох тисяч, і їх чисельність неухильно падає.

Цей вид диких коней – єдиний, існуючий сьогодні у своєму істинному, первісному природному вигляді. Зростання коні коливається від 1,2 до 1,4 метра, довжина може досягати 2 метрів, а важить ця зірка степів від 290 до 345 кг

Горал Приамурский

Цей козел немов вийшов з діснеївського мультфільму, настільки він потешен і зворушливий, добрий і довірливий. На жаль, дикі гірські козли, або ж – горалы — рідкісні та зникаючі тварини Росії, які страждають від екології і життєдіяльності людини.

На даний момент їх трохи більше семисот осіб, і на території далекосхідних заповідників приросту горалов не спостерігається вже багато років.

Живуть горалы маленькими групами по 6-12 особин, мігруючи колами по своїй території. Висота тварин коливається від 60 до 85 см, в довжину вони можуть виростати до 100-125 см, а вага. В середньому, становить від 45 до 55 кг.

Дивіться також:  Губач ведмідь. Спосіб життя і середовище проживання ведмедя губача

Атлантичний морж

Морж Атлантичний корінний житель Баренцева моря і, частково, Карського моря. Це рідкісна тварина з червоної книги Росії не просто один з ретельно охоронюваних видів, а з 60-х років минулого століття – вид відновлюваний.

Ці ікласті, серйозні увальни, чимось нагадують величезні пельмені, можуть досягати у своїй вазі півтора тонн, а виростають до 4-5 метрів.

Вухатий тюлень або сивуч

Це наймиліше створіння живе на тихоокеанських островах і на Камчатці. У довжину тварини рідко виростають менше, ніж на 3-3,5 метра, а їх вага коливається в межах 1-1,5 тонн.

Ця різновид тюленів, незважаючи на гігантські розміри, дуже проворна, цікава і легко піддається дресируванню. Найчастіше, в умовах зоопарків, тварини «розважають» глядачів, за власною ініціативою. У цирках їх побачити практично неможливо через дуже великих розмірів і вельми ненажерливого апетиту.

Беломордий короткоголова дельфін

Живе це ссавець зараз в Баренцевому морі. Колись дуже багато таких дельфінів жило в Балтійському морі, але зараз зустрінь їх там практично неможливо.

Коли складають збірки ілюстрацій рідкісних тварин Росії, фото беломордого дельфіна майже завжди забувають, хоча цей вид надзвичайно красивий, його плавники і боки переливаються синяво-чорним відтінком, відтіняючи суворі північні морські води.

У довжину дельфіни рідко бувають менше 3,5 метрів, а їх вага пропорційний зростанню. Незважаючи на настільки значні розміри, беломордые розвивають величезні швидкості, легко обганяючи спортивні катери.

Далекосхідний леопард приамурский

Дивні дикі плямисті кішки – самий суворо охороняється вигляд. За вбивство такого леопарда, в Китаї одне покарання – смертна кара. На жаль, в нашій країні таких законів немає, тому браконьєрство продовжує процвітати, скорочуючи популяцію.

За даними єгерів на кінець минулого року, на російському березі Амура залишилося лише 48 особин цього виду, який часто називають не леопардом, а «річковим барсом», особливо, при продажу його шкур. Довжина тіла цих красенів, що є з зоологічної точки зору, різновидом пантер, коливається від 110 до 140 см, а вага – від 42 до 56 кг

Далекосхідний уссурійський тигр

Ці велетенські коти, без перебільшення – зірки серед рідкісних диких тварин Росії, їх знають «в морду» практично всі мешканці світу. Найбільш північні та великі з усіх тигрів давно вже стали однією з візитних карток нашої країни, що, на жаль, не зупиняє браконьєрів.

Дивіться також:  Тварини савани. Описи, назви й особливості тварин савани

Крім браконьєрства, чисельності смугастих загрожує і розширення територій міст, і інша життєдіяльність людини. Довжина цих повних достоїнства котячих досягає 2,8-3,9 метрів, їх вага коливається від 180 до 320 кг, а зріст у холці рідко буває нижче, ніж 95-130 див.

Азіатський степової гепард

Ця хижа дика кішка не просто належить до рідкісних тварин, що живе в Росії, це практично вже вимерлий вид. У світі живе в зоопарках 24 таких гепарда, а у дикій природі – лише десять тварин, все – на території заповідника поблизу Сирдар’ї.

Кожен гепард чіпізований і знаходиться під невсипущою охороною, проте, прогноз на відновлення популяції вкрай несприятливий. Вага хижака становить від 42 до 62 кг при довжині в межах 1,15-1,45 метрів і зростанні до 90 див.

Західно-кавказький гірський козел або тур

До рідкісних видів тварин в Росії приєднався відносно недавно, і виною цьому стала діяльність людини. Ареал проживання цих турів – територія кордону між Росією і Грузією, неблагополучна ситуація на якій в недавньому минулому позначилася не тільки на людях, а й на тварин, поставивши їх існування під загрозу. Довжина тулуба цих копитних красенів досягає 1,15-1,4 метрів, зростанням вони рідко зустрічаються нижче, ніж метр, а вага становить 60-100 кг

Сніговий барс, або ірбіс

Рідкісне тварина сімейства котячих. Внесений до Червоної книги МСОП (Міжнародний союз охорони природи) і в Червону книгу Росії. Чисельності ирбисов в основному загрожує стан екології та наслідки розширення зон, освоєних людиною.

Довжина снігових леопардів досягає 2,7-3,5 метрів, при середній вазі в 40-55 кг, а ріст – низький, в середньому висота хижака – від 30 до 50 см.

Кабарга

Це милий шаблезубий олень, що живе на території узбережжя Байкалу. Стати рідкісним і оберегаемым видом цій тварині довелося, як і багатьом іншим, із-за людини.

У випадку з кабаргами виною стала безконтрольна полювання на них, внаслідок видобутку мускусних залоз, не тільки для кустарного використання, наприклад, в рецептах народної медицини, але і для фармацевтичних пунктів прийому тваринного і рослинного сировини.

На даний момент ситуація виправляється, популяція чарівний і унікальних у своїй специфічної зовнішності, маленьких оленів зростає. Зростання кабарг різниться від 65 до 80 см, в довжину вони не бувають більше метра, а їх вага в середньому коливається від 12 до 19 кг.

Дивіться також:  Антилопа вилоріг. Спосіб життя і середовище проживання антилопа вилоріг

Чорний гімалайський ведмідь або губач

Корінний житель Далекого Сходу. Його можна зустріти в нашій країні в Приморському краї, в навколишніх лісах Хабаровська, і, в принципі, вздовж усієї течії Амура.

Не належить до зникаючих видів у світі в цілому, і чисельність його скорочується, на жаль, тільки в нашій країні. Причиною цього стала, зрозуміло, життєдіяльність людини.

Досить мініатюрний, порівняно з бурим – довжина «від п’ят до маківки» складає всього лише півтора-два метри, при зростанні в холці від 60 до 80 см. Вага цих чорних кошлатих губастых милих песиків коливається в районі 90-140 кг.

Гігантська вечірня кажан

Ці симпатичні «вампіри», більше схожі на літаючих хом’ячків, ніж на кровосисних монстрів, живуть в європейській частині нашої країни, а саме – в Нижегородській, тверській, Московської та інших центральних областях.

Миші селяться дуже великими колоніями, що приносить якесь незручність місцевим жителям, які з ентузіазмом екзорцистів приймаються їх знищувати.

Якщо до середини минулого століття популяція встигала відновлюватися і миші інтуїтивно переселялися подалі від тих місць, де піддавалися знищенню, то зараз чоловік зайняв абсолютно всі землі в місцях їх проживання.

Результатом розширення міст в центральних областях стала загроза зникнення даного виду кажанів з лиця землі. На даний момент вони занесені в список охоронюваних видів, однак у природних умовах мишей все ще катастрофічно мало, а в заповідниках, на територіях більш далеких, ніж природний ареал проживання, миші не приживаються.

Довжина пухнастого тіла вечорниць досягає 10-15 см, важать ці малятка від 45 до 75 грам, а ось розмах крил, що створюють при нічних польотах трохи моторошний шумовий ефект, становить 50-60 див.

На нашій планеті дуже багато різновидів тварин, що перебувають на грані повного зникнення, і, на жаль, майже половина зникаючих, які потребують уваги, ретельної охорони і допомоги у виживанні видів звірів, це — рідкісні тварини Росії.

На щастя, уряд, природоохоронні та правоохоронні відомства роблять все можливе, що б ці звірі не зникли з лиця нашої планети, однак цих зусиль не завжди виявляється достатньо.

Back to Top