У світі відомо понад 10,5 тисяч видів птахів. Наведене число з кожним роком катастрофічно зменшується, а більшість пернатих вже зникли. Стародавніх мешканців називають «реліктами», багатьох особин орнітологи просто не встигли дослідити та описати.

На даний момент захисники флори і фауни впритул взялися за збереження рідкісних зникаючих птахів. Релікти знаходяться під державним захистом і педантичним кількісним контролем. Відзначається чітка локалізація середовища існування цих птахів.

Причин зникнення давніх птахів кілька:

1. Природні. Багато примірники просто не можуть виживати в більш теплих кліматичних умовах.

2. Урбанізація. Мало залишилося місць природного походження, мегаполіси замінили лісу і степу.

3. Погана екологія. Викиди в атмосферу і світовий океан провокують велику кількість небезпечних захворювань.

4. Браконьєри. Вони виловлюють рідкісних птахів і продають за шалені гроші.

Хотілося б перерахувати назви рідкісних птахів, їх чисельність на планеті коливається від декількох десятків до декількох тисяч. Статистика показує, що тільки заповідні зони здатні зберегти вимираючих пернатих.

Красноногий Азіатський ібіс

Сама рідкісна птиця в світі – це Красноногий (Азіатський) ібіс. У природі це дивовижне істота мешкає на Далекому Сході Росії, Китаї і Японії. За попередніми даними, на початку минулого століття чисельність цих птахів становила 100 штук.

Зараз складно точно підрахувати, Ібіс краще селитися на дуже високих деревах та в гірських ущелинах. Зовнішній вид птиці прекрасний: густе білосніжне оперення покриває тіло; дзьоб, голова і ноги пофарбовані в яскраво-червоний колір; маківку прикрашає чудовий гребінь. Причиною зникнення виду прийнято вважати полювання і масову вирубку лісів.

Красноногий (Азіатський) ібіс

Орлан крикун

Король повітряних просторів острова Мадагаскар – це Орлан-крикун. За останнє століття чисельність цього виду катастрофічно скоротилися до кількох десятків пар.

Цей птах з родини яструбових полюбляють свободу в усіх проявах. На даний момент ареал проживання – це маленький острівець на західній стороні острова. Довжина тулуба досягає 58-65 см, розмах крил – 1,5-2 м.

Тіло і крила вкриті чорним, коричневим або темно-сірим кольором. Відмінна риса орланів – це білосніжного кольору голова, шия і хвіст. Любить орлан високогір’я, воліє жити недалеко від водойм.

На фото птах орлан крикун

Шпательтэил

Шпательтэил – це мініатюрна пташка, що досягає довжини всього лише 10-15 див. Її по праву можна віднести до найбільш рідкісних птахів. Унікальність цього примірника полягає у зовнішньому вигляді.

Крім того, що тулуб вкрите яскравим оперенням, хвостик являє собою всього чотири пір’їнки. Два з них короткі, а інші два видовжені, мають на кінці яскраво-синю пензлик.

З-за того, що масово здійснюється вирубка тропічного лісу, пернатий змушений мігрувати і побачити його можна тільки у віддалених куточках Перу, наприклад в Ріо-Уткумбуба.

На фото рідкісна птиця Шпательтэил

Земляна зозуля

У вологих лісах південної Суматри мешкає дуже рідкісна представниця сімейства зозуль – Земляна. Пташка занадто пуглива, тому описати і зафіксувати на фото проблематично.

Вперше була виявлена двісті років тому. Вивчити поведінку і крик птиці довго не вдавалося. Тільки об’єктиви і мікрофони сучасних камер змогли зафіксувати Земляну Зозулю. Тулуб вкрите густими пір’ям чорного або коричневого кольору. Гребінець і хвіст пофарбовані в темно-зелений колір. Орнітологи нарахували всього 25 особин.

Дивіться також:  Дикуша птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці дикуши

На фото земляна зозуля

Бенгальська дрохва

На степових і напівпустельних просторах Індокитаю дуже рідко можна зустріти Бенгальську дрохву. Головними причинами скорочення чисельності є безперервна полювання і велика кількість пестицидів.

Раніше птах населяла великі регіони Непалу, Індії та Камбоджі. Дрохва відмінно бігає, хоча вміє літати. Забарвлення тулуба може бути світло-сірим або темно-коричневим. Довга шия має білий або чорний колір. Зараз налічується приблизно 500 особин.

На фото бенгальська дрохва

Гондураський Смарагд

Гондураський Смарагд – найбільш рідкісна пташка світу, вона належить до підвиду колібрі. Має мініатюрні розміри, приблизно 9-10 див. Маленьке компактне тіло вкрите густими пір’їнками, на голові та шиї забарвлення нагадує смарагдові переливи.

Подовжений дзьобик складає третю частину розмірів птиці. Ареал проживання – це густі чагарникові зарості і ліси. Пернатий воліє сухий клімат, уникає вологих джунглів.

Птах Гондураський Смарагд

Какапо

Какапо – родич папуг, але ця птах настільки дивна і приваблива, що, дізнавшись її ближче, хочеться спостерігати за нею вічно. Чому? Птах веде тільки нічний спосіб життя і абсолютно не знає, що таке літати.

Природне середовище проживання — Нова Зеландія. Папуга прекрасно уживається з рептиліями і зміями. Має яскраво-зелене оперення, короткі лапи, великий дзьоб і сірий хвіст. Воліє жити в норах, більшість примірників відмінно збереглися у заповідниках, у дикій природі їх чисельність досягає 120 особин.

На фото птах какапо

Палила

Палила – казковий птах з сімейства «вьюрковых». Її називають ще «шафранова вьюрковая квіткарка», мешканка райських гавайських островів. Дзьобик невеликих розмірів, довжина тулуба досягає 18-19 см, голова і шия пофарбовані в золотистий колір, черевце і крила білі або сірі.

Птах віддає перевагу сухі ліси і високогір’я, живиться насінням і нирками софори золотистолистной. На межі вимирання опинилася через масової вирубки ендемічного дерева.

На фото рідкісна птиця палила

Філіппінський орел

Великий представник сімейства яструбиних – Філіппінський орел, одна з рідкісних і найбільших птахів на планеті. Птах вважається природним надбанням країни, і будь-який негативний вплив на птицю карається законом.

Ареал проживання – тільки тропіки Філіппін. У народі птаха називають «гарпией», популяція в природі налічує всього лише 300-400 особин. Причина скорочення чисельності – людський фактор і руйнування природного життєвого простору.

Довжина тулуба 80-100 см, розмах крил більше двох метрів. Спина і крила мають темно-коричневий колір, черево біле, величезний дзьоб, сильні пазуристі лапи. Орли люблять полювати парами на мавп.

Філіппінський Орел

Совиний Дрімлюга

Совиний Дрімлюга – дуже загадкова і рідкісна птиця. Зустрічається тільки на острові Нова Каледонія. Орнітологам пощастило розгледіти і описати тільки дві особини. Птахи ведуть нічний спосіб життя, гніздяться в глибоких дуплах або віддалених печерах.

Дрімлюги -одинаки, як вони ведуть себе протягом дня не вивчено. Голова кругла, тулуб довжиною 20-30 см, маленький дзьоб, оточений довгою щетиною. Створюється враження, що у птаха немає рота, в народі називають «совиний лягушкорот».

Птах Совиний Дрімлюга

Які ж рідкісні птахи на теренах нашої країни? Здавалося б, держава посилила програму про збереження флори і фауни, ведеться суворий контроль за браконьєрами, створюються природні заповідники… І все-таки, у країні є безліч птахів, що знаходяться на межі вимирання.

Дивіться також:  Чорний лелека-птах. Спосіб життя і середовище проживання чорного лелеки

В межах Російської Федерації залишився тільки далекосхідний регіон, де птахи знаходяться в умовах первозданної природного середовища. Південне Приамур’ї – саме той куточок, куди льодовики просто не дістали.

Вчені-орнітологи в один голос стверджують, що лише тут збереглися нащадки доісторичних птахів. Про це свідчать особливості будови їх тіла і ознаки вимерлих видів. Хотілося б перерахувати найбільш рідкісних птахів, що зустрічаються на території Росії.

Білоглазка

Білоглазка – мініатюрна пташка з яскравим, густим оперенням. Верхня частина тулуба і крила пофарбовані в зелений колір, черевце і зоб лимонного відтінку. Дзьоб невеликий, відмінна риса – очей обведений білою облямівкою.

Мешкає в лісосмугах, гаях і на околицях густих заростей. За науковими даними, білоглазка – це тропічна птах, але чомусь вона облюбувала лісу Амура. Гніздиться високо в заростях, тримаються парами або зграйками, іноді і поодинці.

На фото птах білоглазка

Райська Мухоловка

Райська Мухоловка – тропічна птах, що мешкає переважно в Кореї, Китаї, Індії і Афганістані. З незрозумілих причин популяція птахів перемістилася в приморські краї Росії і Середньої Азії.

Витягнуте тіло покрите зверху помаранчевим оперенням, голова пофарбована в яскраво-синій колір. Мухоловка – це перелітний птах, наші краї облюбувала з-за пагонів черемхи. Ласує нирками і насінням цієї рослини. Тіло прикрашає довгий східчастий хвіст, а на голові під час польоту розкривається густий чубчик.

Пташка райська мухоловка

Рожева чайка

Рожева чайка відноситься до рідкісного виду птахів з-за того, що ареал проживання пернатого дуже обмежений. Відмінна риса чайки – це незвичайний рожевий відтінок оперення, насправді рідко зустрічається.

Ареалом природного походження вважається Колима, зони межиріч Яни, Індигірки і Алазеи. Іноді рожева чайка кочує до водойм Америки, що трапляється дуже рідко. Гніздиться в тундровій зоні, де багато озер, не любить сусідити з людиною. Зараз птах знаходиться під суворою охороною і педантичним урахуванням чисельності.

Птах рожева чайка

Качка мандаринка

Найкрасивіша представниця качиних – це мандаринка, вона родом з Японії. Середовище проживання — густі ліси Далекого Сходу (Амурський і Сахалінський регіони). Невеликого розміру лісова уточка з яскравим різнобарвним оперенням.

Населяє проліски гірських річок, чудово плаває і пірнає, живиться водними рослинами і жолудями. Мандаринка прекрасна летунья, однак, її часто можна побачити сидить на гілках. Внесено в Червону книгу Росії. Головна причина скорочення чисельності – це полювання і лісові собаки, що приносять шкоду гнізд птахи.

На фото качка мандаринка

Лускатий Крохаль

Лускатий Крохаль належить до найдавнішим і реліктовим жителям нашої планети. Предком цієї качки вважається «ихтиорнис», явне схожість між ними – це незвичайне розташування зубів в дзьобі, що нагадує ножівку.

Будова тіла міцна, обтічне, тулуб середніх розмірів. Птах швидко літає, чудово пірнає і плаває. Основний раціон – це мальки і дрібна риба. Селиться крохаль по берегах річок і озер. Гніздиться в дуже важкодоступних місцях, гніздо складно розгледіти і знайти. Верхня частина тулуба пофарбовані в шоколадний колір, а по перышкам є світлі цятки, що створюють ефект луски.

Дивіться також:  Птахи озер. Опис, назви й особливості птахів озер

На фото Лускатий Крохаль

Кам’яний дрізд

Кам’яний дрізд – рідкісна і полохлива птиця з дуже гарним співом. Його частіше можна почути, ніж побачити. Природне середовище проживання — гірські вершини і кедрові ліси. Гніздиться дуже високо, тому неможливо розгледіти гніздо і кладку. Є випадки, коли дрозд мав кладку прямо на землі серед каменів. Невеликих розмірів птах має незвичайний колір оперення.

Дрозд адаптується під середовище проживання, забарвлюється в синій або сріблясто-сірий колір. Черевце має цегляний або рудий відтінок. Кам’яний дрізд – чудовий співак, його спів можна почути в радіусі багатьох сотень метрів. Ще птах любить копіювати і інші цікаві для нього звуки: шипіння, чхання, сирену…

На фото птах Кам’яний дрізд

Охотський улит

Охотський улит – рідкісний вид куликов, що мешкають в основному на Далекому Сході. Однак багато орнітологічні експедиції знаходили цих птахів і на берегах Охотського моря, на Камчатці та Сахаліні.

Довжина тулуба становить 30-32 див. Голова невеликого розміру з довгим злегка вигнутим догори дзьобом. Оперення сірого або коричневого кольору. Живиться дрібними молюсками, рибою і комахами. На даний момент цей вид куликов знаходиться під охороною і відноситься до дуже рідкісних птахів, чисельність особин приблизно 1000 штук.

Охотський улит птах

Блакитна сорока

Блакитна сорока – рідкісна представниця сімейства «круки», мешканка Східної Азії. Цінується орнітологами через свого незвичайного забарвлення – основна частина тулуба вкрита ніжно-блакитним кольором. Голова пофарбована в чорний відтінок, проведена сувора лінія по дзьоб. Довжина тулуба становить 35-40 см, черевце набуває кремовий або світло-коричневий колір.

Цікавий факт – зона проживання сороки розділені між собою величезною відстанню. Одна частина розміщена в Європі (Піренейський півострів), інша – в Забайкаллі, Прибайкалля, Китаї, Кореї, Японії, Монголії.

Блакитна сорока

Чорний журавель

Чорний лелека – самий рідкісний представник свого сімейства. Гніздиться переважно на території Росії. Журавель занесений в Червону Книгу, ще мало вивчений, зараз налічується приблизно 9-9,5 тисяч особин.

Ця птиця маленьких розмірів, досягають всього-навсього 100 см у висоту. Оперення темно-сіре або синє, шия довга білого кольору. Дзьоб має зеленуватий відтінок, на тім’ї є пляма яскраво-червоного кольору, пір’я на цій ділянці немає, шкіру покривають лише короткі щетинисті відростки. Ареал проживання – важкодоступні болотисті місця і драговини, харчується кормом рослинного і тваринного походження.

На фото Чорний журавель

Дикуша

Дикуша – маловивчена і рідкісний птах з сімейства тетеревиных. Її фото знаходиться на почесному місці серед рідкісних зникаючих птахів. Стародавня мешканка тайги має доброзичливий характер і абсолютно не боїться людини.

Саме з цієї причини вона стає трофеєм для багатьох мисливців. Птах невеликих розмірів, має бурий, темно-сірий або чорний колір. Можуть бути білі плями на боках і спині. Місця проживання Амурський край і Сахалін. Живиться хвоєю, комахами, ягодами і насінням. Рідко літає, пересувається в основному по землі.

На фото птах дикуша

Так хочеться, щоб рідкісні види птахів радували око ще довгий час. Все залежить тільки від людини, адже можна організувати побільше заповідних зон, де птахи себе будуть почувати комфортно і не мігрувати подалі від людей.

Back to Top