Річкові дельфіни входять в над родину зубатих китів. Сімейство річкових дельфінів складається з амазонського, китайського, гангского і лапландському річкового дельфіна. До превеликий жаль, китайських річкових дельфінів зберегти не вдалося: у 2012 році тварині був привласнений статус «вимерлих».

Біологи вважають, що причина їх вимирання криється в браконьєрської діяльності, злив у водойми речовин хімічного походження, порушення природної екосистеми (спорудження дамб, гребель). Тварини не могли жити в штучних умовах, тому науці невідомо багатьох нюансів їх існування.

Опис і особливості річкового дельфіна

Амазонський річковий дельфін справжній рекордсмен серед членів сімейства річкових дельфінів: маса тіла річкових мешканців від 98,5 до 207 кг, а максимальна довжина тулуба близько 2,5 м.

На фото амазонський річковий дельфін

В силу того, що тварини можуть бути пофарбовані в світлі і темні тони сірого, небесний або навіть рожевий колір їх також називають білими річковими дельфінами і рожевими річковими дельфінами.

Відтінок нижній частині (черева) на кілька тонів світліше за забарвлення тулуба. Рило видовжене трохи подогнутое до низу, за своєю формою нагадує дзьоб, лоб округлий і крутий. На дзьобі розташовуються волоски, мають жорстку структуру, які призначені для виконання осязательной функції. Очі пофарбовані в жовтий колір, а їх діаметр не перевищує 1,3 див.

У ротовій порожнині розташовується 104 -132 зуба: ті, які розташовані спереду, конусоподібні і призначені для хапання видобутку, задні – кремезні, для виконання функції пережовування.

Плавець на спині амазонського річкового дельфіна замінює гребінь, висота якого коливається від 30 до 61 див. Плавці великі і широкі. Тварини здатні до виконання стрибків заввишки більше 1 м.

Гангский дельфін (сусук) темно сірого кольору, плавно переходить в сірий на черевній порожнині. Довжина – 2-2,6 м, вага – 70-90 кг. Вид плавників мало чим відрізняється від плавників амазонських дельфінів.

Дивіться також:  Масті коней. Опис, фото і назви мастей коней

Рило видовжене, приблизну кількість зубів – 29-33 пари. Крихітні очі не здатні бачити, і виконують дотикальну функцію. Ганські дельфіни занесені в Червону книгу під статусом «вимираючий вид», тому що їх популяція досить незначна.

На фото річковий дельфін ганг

Довжина лаплатских дельфінів 1,2 -1,75 м, вага – 25-61 кг. Довжина дзьоба становить приблизно шосту частину довжини тіла. Кількість зубів 210-240 штук. Особливість даного виду полягає в його забарвленні, володіє коричневим відтінком, а також для цих дельфінів характерні волоски, що випадають у міру дорослішання. Плавники за своїм виглядом нагадують трикутники. Довжина плавця розташованого на спині 7-10 див.

Річкові дельфіни володіють дуже поганим зором, але, не дивлячись на це, прекрасно орієнтуються у водоймі завдяки прекрасному слуху і ехолокаційним здібностям. У річкових мешканців шийні хребці не з’єднані між собою, що дозволяє їм повертати голову під прямим кутом по відношенню до тіла. Дельфіни можуть розвивати швидкість аж до 18 км/ч, в звичайних умовах вони плавають зі швидкістю 3-4 км/ч.

Час перебування під товщею води коливається від 20 до 180 с. Серед видаваних звуків можна розрізнити клацання, вереск на високих тонах, гавкіт, пхикання. Звуки використовуються дельфінами для комунікації з родичами, а також з метою вчинення ехолокації.

Спосіб життя і середовище проживання річкового дельфіна

У денний час доби річкові дельфіни активні, а з настанням ночі відправляються відпочивати на ділянки водойми, на яких швидкість течії значно менше, ніж в місцях денного перебування.

Де мешкають річкові дельфіни? Ареалом амазонських річкових дельфінів є великі річки Південної Америки (Амазонка, Оріноко), а також їх притоки. Також вони зустрічаються в озерах і місцях недалеко від водоспадів (вище або нижче по річці).

Дивіться також:  Саймірі мавпа. Спосіб життя і середовище проживання саймірі

Під час тривалих посух, коли рівень води у водоймах сильно опускається, дельфіни живуть у великих річках, якщо ж води з сезону дощів предостатньо їх можна зустріти в вузьких протоках, або ж посеред затопленого лісу або рівнини.

Ганські дельфіни поширений у повноводних річках Індії (Ганг, Хунлі, Брахмапутра), а також в річках Пакистану, Непалу, Бангладеш. У світлий час доби пірнає на 3-х метрову глибину, а під покривом ночі вирушає на невелику глибину в пошуках видобутку.

Місцями проживання лаплатских дельфінів можуть бути річки і моря. Живуть вони поблизу східного берега Південної Америки, гирло Ла-Плати. В основному річкові дельфіни живуть парами або невеликими зграй, які складаються не більше ніж з півтора десятка особин. У разі наявності рясного їжі дельфіни можуть створювати зграї в кілька разів більше.

Харчування річкового дельфіна

Харчуються рибою, черв’яками і молюсками (крабами, креветками, кальмарами). Річки, в яких мешкають дельфіни, дуже каламутні, щоб знайти їжу тварини використовують ехолокацію.

Білі річкові дельфіни ловлять рилом рибу, а також використовують його як інструмент для добування молюсків з дна водойми. За видобутком відправляються на ділянки річки з невеликою глибиною.

Воліють полювати поодинці або невеликими групами. Дельфіни беруть рибу передніми зубами, а потім пересувають її до заднім, які подрібнюють в першу чергу голову і тільки після того, як тварина її проковтує, дроблять частину. Велику здобич, розривають на частини, першим ділом відкушуючи голову.

Розмноження та тривалість життя річкового дельфіна

Статева зрілість у річкових дельфінів настає приблизно у віці 5 років. Вагітність триває протягом 11 місяців. Після появи малюка на світ самка без зволікання виштовхує його з води, для того щоб він здійснив свій перший вдих.

Дивіться також:  Вівця тварина. Спосіб життя і середовище проживання вівці

Довжина тіла дитини становить 75-85 см, вага близько 7 кг, тіло забарвлене в світло-сірий колір. Незабаром після появи потомства самці повертаються в річки, а самки з потомством залишаються на місці (в протоках або долинах, які були затоплені після підняття рівня води).

На фото дитинча річкового дельфіна

Віддаючи перевагу подібним місцям, самки охороняють потомство від нестачі їжі, хижаків, а також від агресивних дій з боку чужих самців. Потомство тримається поруч з матір’ю приблизно до 3-х річного віку.

Нерідкі випадки, коли самка не закінчивши процес лактації ще раз вагітніє. Перерва між спариваниями може бути від 5 до 25 місяців. Живуть річкові дельфіни не більше 16 — 24 років.

Back to Top