В довідниках-визначниках птахів Сибіру перераховано більше 550-ти найменувань. З них 360 зустрічаються в західній частині регіону. Близько 200-від припадають на Східну Сибір. В цілому ж по Росії нараховують 820 видів птахів. Виходить, на Сибір припадає більша їх частина. Настав час знайомства.

Гагаровые в Сибіру

Чернозобая гагара

Це 3-кілограмова птах з довгими лапами. Останні витягнуті на 10-11-ти сантиметрів. Шия птахи теж довга, хоч і не лебедина. Довжина тіла пернатого дорівнює 70 сантиметрам. Розмах крил становить 1,2 метра.

Чернозобые птиці Сибіру виділяються серед інших графічним принтом. Він білий на сірому або чорному тлі. Інших кольорів в оперенні гагари немає. Зоб птиці виражений чорний. Звідси і назва виду. Принт ж складається з смуг і рядів прямокутних відмітин. Останні красуються на крилах. Лінії прикрашають шию.

Белошейная гагара

Від чернозобой відрізняється меншими розмірами і білою міткою на шиї. Ще у птиці більш масивна голова. А ось дзьоб белошейной гагари тонше, ніж у чернозобой.

У белошеей, як і чернозобой гагари, відсутній статевий диморфізм. Самці і самки виду не відрізняються ні за розмірами, ні за забарвленням.

Белоклювая гагара

Серед гагар вона найбільша. У довжину птах досягає метра. На один лише дзьоб припадають 12 сантиметрів. Розмах крил пернатого дорівнює 130-155 сантиметрам. Вага тварини доходить до 6,5 кілограмів.

Дзьоб у птаха дійсно білий. Цим обумовлено назва птахів Сибіру. Втім, білі у тварин і груди, низ крил, «намисто» на чорній шиї.

Черноклювая гагара

Інакше називається полярною, оскільки проживає на півночі Сибіру. У розмірах черноклювая гагара трохи поступається білоклювої. Довжина птаха доходить до 91-го сантиметра. Деякі особини важать 6,2 кілограма.

Оперення черноклювой гагари відливає зеленим, синім. Основні кольори — чорний, сірий, білий. Вони складають типовий для гагар графічний малюнок.

Червоновола гагара

Поширена в Арктиці і приполярних регіонах Сибіру. Зоб тварини не зовсім червоний, швидше, цегляного тони, зі значною часткою коричневого.

Червоновола гагара числиться в списку охоронюваних видів, внесена не лише в Червону книгу Росії, але і Міжнародне видання.

Поганковые птиці Сибіру

Красношейная поганка

Зовні нагадує гагару, але шия птиці витонченіше і довше. Забарвлення «фартучка» у поганки виражено-червона. На голові пернатого є два чубка. Вони розташовані подібно вушках.

Птах середніх розмірів, в довжину досягає 35-ти сантиметрів. Важить пернате не більше 500 грамів. Побачити красношейную поганку можна на водоймах північної тайги і лісостепів Сибіру.

Чорношиїй норець

Дрібніше і витонченіше червоношийого поганки. Довжина тіла пернатого не перевищує 32-ох сантиметрів. Зазвичай, це 27 сантиметрів. Середня вага птиці дорівнює 280-ти грамам.

Зустріти черношейную поганку можна не тільки в Сибіру, але й Африки, Америки, Азії. Туди пернаті виду відлітають зимувати. Всі поганки — перелітні птахи Сибіру.

Мала поганка

Ще дрібніше черношейной поганки, в довжину не перевищує 28-ми сантиметрів. Важить тварина 140-250 грамів. Серед поганок це мінімум.

Тіло малої поганки округле, а дзьоб короткий. Спостерігати за птахами можна на зарослих болотцах, міських ставках.

Чомга

Схоже, що в чомги модельна стрижка. З боків голови пір’я звисають, подібно подовженому каре. На верхівці красується чубчик. Він чорний, а основу «каре» забарвлене рудим. Наряд у птиці теж від кутюр. На спині пір’я як би повітряні, підняті.

У довжину чомга витягнута на 40 сантиметрів, може важити до 1,3 кілограма. Як і інші поганки, тварина веде водний спосіб життя. Тому лапи птиці змістилися до хвоста. Так зручніше плавати.

Самого хвоста майже немає, а крила короткі. Тому, філігранно пірнаючи, чомга з працею літає. Щоб піднятися в повітря, пернате довго розбігається по воді і активно махає крилами.

Буревестниковые Сибіру

Дурнику

Селиться на берегах північних морів, харчуючись там медузами, молюсками, рибою. Зовні глупиш нагадує великого голуба. Вага птиці досягає 900-від грамів. Довжина тіла дурника дорівнює 45-48-ми сантиметрам. Розмах крил становить 1,1 метра.

Назва хижі птахи Сибіру отримали завдяки своїй довірливості. Почасти це пов’язано з віками безлюдними місцями проживання буревісників. Вони не звикли боятися двоногих. Це одна з причин різкого скорочення чисельності виду.

Пеликановые птиці Сибіру

Рожевий пелікан

Велика птах вагою близько 12-ти кілограмів. Довжина тіла пернатого досягає 180-ти сантиметрів. Оперення тваринного пофарбовано світло-рожевим.

Відмінною рисою рожевого пелікана є сплощений з боків, довгий дзьоб. Його нижня частина розкривається, подібно мішку. У нього тварину складає спійману рибу. Її пелікани воліють добувати на тропічних і субтропічних водоймах.

У Сибіру рожеві птахи зустрічаються в порядку виключення, тільки на великих і теплих водоймах.

Кучерявий пелікан

Кучерявляться пір’я птиці на голові і шиї. Завитки, як і інший покрив, легко намокають. Тому, сидячи на воді, пелікан піднімає крила, зменшуючи контакт з вологою.

Оперення кучерявого пелікана біле. За розмірами ж тварина порівнянно з рожевим, теж важить близько 12-ти кіло і має майже двометровий розмах крил.

Баклановые Сибіру

Берингову баклан

Зовні є чимось середнім між качкою і гускою. Довжина тіла птаха досягає метрової позначки. Розмах крил при цьому становить 160 сантиметрів.

Берингову баклан чорний, з металевими відблисками. В польоті пернате схоже на хрест, оскільки у тварини однаково довгі шия, ноги, хвіст і крила.

Великий баклан

Розміром порівнянний з гуся, важить близько 3-ох кілограмів. Довжина тіла баклана при цьому становить 80-90-та сантиметрів. Розмах крил досягає 1,5 метра.

На животі і шиї великого баклана є білі пір’я. В іншому забарвлення птиці чорна. На голові пір’я складаються в чубчик.

Цаплевые в Сибіру

Вовчок

Невелика чапля вагою близько 150 грамів і довжиною тіла до 30 сантиметрів. На фото птиці Сибіру постають чорно-зелено-бежевими з сірими вставками» або ж коричневими. Останній варіант — забарвлення самок. Контрастні і квітчасті особини — самці.

Дивіться також:  Кукабарра птах. Спосіб життя і середовище проживання кукабарри

Друге ім’я вовчка — мала випь. Часом здається, що у чаплі немає шиї. Насправді ж, вона втягнута в тіло птаха. З-за цього мала випь виглядає нетипово для чапель, поки не розпрямиться.

Велика бугай

У довжину досягає 0,8 метра. Розмах крил великий випі дорівнює 130 сантиметрам. Важить пернате приблизно 2 кілограми.

Селиться велика бугая на водоймах зі стоячою водою, зарослими травами, оточеними кущами і очеретом.

Жовта чапля

Низ птиці білий, а верх жовто-охристий. На голові чаплі є чубчик. Він, як і довга шия, візуально збільшує птицю. За фактом ж вона важить 300 грамів.

У Сибіру жовта чапля з’являється в періоди збільшення чисельності популяції. Звичайно ж, птах селиться в Середземномор’ї і на півдні Азії.

Велика біла чапля

Довжина тіла великий чаплі дорівнює 102-розум сантиметрам. Крила птахи, що живуть в Сибіру, розкривають на 170 сантиметрів. Маса чаплі при цьому становить 2 кілограми. Це в два рази більше ваги малої білої чаплі. Від сірої ж пернате відрізняється витонченістю.

Гніздів’я птахів можна зустріти в південному Забайкаллі. Взагалі ж, велика біла чапля зустрічається на всіх континентах крім Антарктики. Такі види біологи називають космополітами.

Ибисовые в Сибіру

Косар

Величиною косар з гуся, але має характерну зовнішність. По-перше, довгий дзьоб птиці сплощений на кінці, наче ложка. По-друге, у косаря витягнуті ноги і така ж протяжна, тонка шия. Остання витягнута в польоті, а не підігнута, як у чапель.

Довжина косаря становить 90 сантиметрів. Розмах крил тваринного дорівнює 1,4 метра.

Чорноголовий ібіс

Зовні відрізняється довгим дзьобом. Він зігнутий подібно серпу. Ноги і шия ібіса настільки ж довгі й тонкі, як у косаря. А ось розміри чорноголового менше. Довжина птаха не перевищує 70-ти сантиметрів.

У Сибіру, як і Росії в цілому, чорноголовий ібіс числиться залітним. Інакше кажучи, пернате не селиться в країні, а лише іноді пролітає на її полями та долами, роблячи нетривалі зупинки.

Лелечі Сибіру

Далекосхідний лелека

У нього чорний дзьоб, червоні ноги і ділянки шкіри поблизу очей, під дзьобом. Тіло у далекосхідного лелеки біле, а ось крила чорні. Розміри пернатого перевищують параметри великої білої чаплі. На території Росії це найбільший лелека.

Гніздитися далекосхідний лелека воліє в Хабаровському краї, вздовж ріки Амур. Проте одна пара птахів прописалася в Читинській області.

Білий лелека

Теж любить Приамур’я. Дзьоб у білого лелеки в колір червоних ніг. Крила у птаха, як і у далекосхідних особин, чорні. Хвіст і тіло пернатого білі.

Важить білий лелека близько 4-ох кілограмів, вражаючи 2-метровим розмахом крил і 125-сантиметрової заввишки.

Качині Сибіру

Піскулька

Схожа на білолобу гуску, який теж сибіряк. Однак дзьоб пискульки коротше. Біла ж відмітина на голові птиці більше, ніж у гусака.

Важить піскулька близько 2-ух кіло. Зустріти птицю можна в сибірській тундрі і лісотундрі, особливо на плато Путорана.

Гуменник

У цього гусака є жовте кільце на дзьобі. Відмітину іменують перев’язом. В іншому птах сіро-бура, лапи тільки красноваты.

Подібно іншим гусям, гуменник є вегетаріанцем, харчується виключно рослинною їжею. Латинська назва виду, до речі, перекладається, як «бобовий». Таке ім’я птиці дав у 18-му столітті Джон Лэтэм. Натураліст відкрив і описав нового гусака, помітивши його харчові звички.

Сухонос

Серед качиних він найбільший. Маса гусака досягає 4,5 кілограмів. Розмах крил пернатого дорівнює майже 2-ох метрів. Довжина ж тіла сухоноса наближена до метрової позначки.

У сухоноса довга, витончена шия, немов у лебедя, а не гусака. Ще птицю відрізняє масивний чорний дзьоб з рогоподобным надклювьем.

Гірський гусак

Охороняється вигляд. Залишилося 15 тисяч особин. У Росії з них мешкають близько 300 пар. На Сибір припадає трохи більше 100-та.

Гірський гусак вписаний у птиці Західного Сибіру, трапляється в гірських районах Алтаю і Туви. Представником виду дарма висоти близько 5 тисяч метрів над рівнем моря. Звідси і назва гусака.

Сибірська гага

Це качка з рудуватими грудкою і черевцем. Спинка, хвіст і частина крил птахи чорні. Голова гаги біла. На лобі й потилиці є зелені відмітини. Зелень відливає та «намисто» навколо білої шиї.

Сибірська гага мініатюрна. Інші качки регіону більше.

Белоглазый нирок

Друга назва качки — білоока чорніє. Ім’я інформативно. Оперення птиці темне, чорно-коричневе. Очі ж качки білі. Така особливість самців виду. Очі самок карі.

При ходьбі белоглазый нирок розчепірює пальці. Тому сліди птахи відрізняються від відбитків інших качок. Мітки занурення в довжину коротше, ніж у ширину.

Яструбині

Чубатий осоїд

Осоеды — птиці Східної Сибіру. Там птахи розмножуються, вирощують потомство. До зими чубаті осоеды відлітають у теплі краї. Повертаються пернаті в травні. Це пізніше інших перелітних птахів, навіть не яструбиних.

У Західній Сибіру теж живе осоїд, але вже звичайний. Це близький чубатому вигляд. Він дрібніше і позбавлений подовжених пір’я на потилиці. Якщо зустрічається птах з чубчиком в Сибіру, це східний побратим звичайного осоеда.

Чорний шуліка

За фактом він не стільки чорний, скільки коричневий. У довжину птах не перевищує 58 сантиметрів. Розмах крил досягає 155-ти сантиметрів. Важить хижак приблизно кілограм. Самці трохи менше і легше самок.

У Сибіру чорні шуліки зустрічаються в південних районах. На зимівлю птахи відлітають в Індію, Африку, Австралію.

Східний лунь

Є ще західний лунь. Той позбавлений виразних поперечних смуг на хвості. Біля східного вони є і птах трохи більший. Самці виду важать близько 600-від грамів. Маса самок доходить до 780-ти.

Як і інші луні, східний тримається поблизу боліт, в низинах. Іноді птах селиться на заливних, вологих луках.

Зимняк

Зимняки — зимуючі птахи Сибіру. Звідси і назва виду. Трохи «снігу» є також у зовнішності хижака. У нього білосніжне підставу хвоста. Світлі плями є також на грудці і крилах птахи. Решта оперення коричневе.

Дивіться також:  Іволга. Опис, особливості та середовище іволги

Вага зимняка досягає 1,7 кілограма. Це маса самок. Самці бувають вагою 700 грамів. Розмах крил деяких зимняков досягає 150-ти сантиметрів.

Курганник

У нього червоне оперення, що робить явним відміну курганника від орла. Рудуватий хвіст дозволяє відрізнити птицю від сарыча. До того ж, курганник крупніше. Втім, явними відмінності видів є тільки для орнітологів.

Посеред крил курганника є білі відмітини. Вони видно в польоті. Це ще одна відмінність пернатого від інших яструбиних.

Канюк

Канюки — лісові птахи Сибіру. Інакше представників виду називають сарычами. Про них згадувалося в розмові про курганниках. Не говорилося, що рід канюків включає кілька підвидів. Все є в Сибіру. Але малий сарич відлітає зимувати в Азію. Інші канюки залишаються в Росії цілорічно.

Канюків можна відрізнити від інших яструбиних по особливій позі. Сидячи, пернаті зіщулюються і піднімають одну лапу, подібно цапле.

Чорний гриф

Птах рідкісна, веде осіло-кочовий спосіб життя. Інакше кажучи, гриф не відлітає в інші країни, але переміщається з місця на місце в пошуках їжі. Їй служать трупи великих тварин. Якщо таких не знаходиться, чорний гриф полює на ховрахів та ящерок.

Важити чорний гриф може до 12,5 кіло. Розмах крил птаха досягає 2,5 метра. Зустріти падальщика можна на півдні Хакасії і Красноярського краю.

Стерв’ятник

Його голова позбавлена пір’я, як і у грифа. В імені птиці є явна відсилання до раціону. Давні слов’яни іменували словом «стерво». Відповідно, мова йде про пернате падальщике.

Стерв’ятник дрібніше грифа. Довжина тіла птаха дорівнює 60 сантиметрам. Важить стерв’ятник приблизно 2 кілограми. Будова тіла у пернатого худорляве. А ось грифи зазвичай гладкі.

Білий орлан

Інакше називається белоголовым. Втім, білий у хижака і хвіст. Решта оперення коричневе. Яскравим плямою служить жовтий дзьоб орлана.

Важить білоголовий орлан 3,5—6,5 кілограмів. Самки більші за самців. Такий статевий диморфізм типовий для більшості яструбиних.

Соколині Сибіру

Балобан

Довжина тіла балабана дорівнює 60 сантиметрам. Важить пернате приблизно 1,5 кілограма. Самки трохи більші. Статевий диморфізм у фарбуванні не виражений.

Балабана часто плутають з сапсаном. Останній теж зустрічається в Сибіру, на заході регіону. Однак у балабана світліше оперення і форма крил більш округла.

Кречет

Серед соколов він найбільший, в довжину досягає 65-ти сантиметрів. Розмах крил птаха 3 рази більше. Важить кречет близько 2-ух кіло.

Сибірські кречеты майже білі. Молочний тон розбавлений світло-сірим. За межами регіону зустрічаються коричневі і чорні кречеты. Найтемнішими зазвичай є самки.

Кібець

На противагу кречету, є самим мініатюрним соколом. Довжина тіла птаха дорівнює 27-32-розум сантиметрам. Розмах крил кобчика 80-сантиметровий. Важить пернате 200 грамів.

У кобчика червоно-помаранчеві лапи. Такого ж кольору пір’я на животі і грудці хижака. Його друга назва — красноногий сокіл.

Шахін

Цей сокіл вже рудоголовий, а не краснолапый. Птиця велика і рідкісна. Ім’я пернатому дано на Сході. Назва розшифровується, як «належить шаху». Володарі Ірану та Індії використовували шахинов для полювання.

Шахины легко схрещуються з іншими соколами. Представники гібридних видів утримуються у розплідниках, використовуються для полювання.

Тетеревиные Сибіру

Рябчик

Птах рудо-сіра, але поперек тулуба йде своєрідна чорна брижі. Звідси назва виду. У самців чорний присутній і на голові. Колір розлився там великою плямою. У чорний зафарбований і хвіст птаха, але проглядається він тільки при польоті.

Розмір рябчика середній. Маса птиці становить 500 грамів, а довжина тіла дорівнює приблизно 30 сантиметрам. М’ясо пернатої вважається делікатесом.

Глухар

Серед пернатої дичини Сибіру він найбільший. Довжина тіла птаха дорівнює метру. Розмах крил глухаря становить 140 сантиметрів. Самки приблизно на третину менше.

Глухарів в Сибіру 3 підвиди. У східних районах живе білочеревого. Птахи з чорними черевцями західні. На півночі ж зустрічається тайговий глухар. Він повністю темний.

Біла куріпка

Сорокасантиметровая птах вагою близько 0,7 кілограма. Назва куріпки пов’язано з кольором оперення. Воно актуально в північних районах Сибіру. Ближче до півдня мешкає звичайна, строката куріпка. Остання дрібніше арктичної родички.

У білої куріпки оперені лапи і потужні, чіпкі пазурі. Ними птах чіпляється за поверхні, протистоячи вітрам, які не рідкість в північних степах.

Фазановые птиці Сибіру

Алтайський улар

Це гірська курка. Дізнатися її легко за забарвленням. Сірі маківка, задня частина шиї і верх спини відокремлені сантиметровою стрічкою білого кольору. Інше оперення темно-сіре зі струменевим малюнком. Він жовтуватий. Внизу грудей алтайського улара є білі плями.

Як у інших ударів, дзьоб алтайського загнутий вниз. Ще у гірській курки масивні ноги. Сама птиця теж масивна, набирає майже 3-кілограмову масу.

Кеклик

Це вже гірська куріпка. Частіше її називають кам’яною. Зустріти птицю можна на тих же схилах Алтайських гір. Там кеклики нагулюють півкілограмову масу, витягуються в довжину на 35 сантиметрів.

Оперення кеклика сіро-охристое. Є чорні вставки. Зокрема, темні лінії проходять через очі, огинаючи щічки і сходячись на шиї птиці. Ще чорні лінії є на крилах кеклика.

Фазан

У Сибіру зустрічаються 13 з 30 підвидів фазанів. Їх відмінності полягають в нюансах забарвлення. Вона яскрава у самців і скромна у самок. Однак у представників обох статей довгі хвости. У самців вони досягають довжини до 60 сантиметрів. Хвостові пір’я самок витягуються на 45.

Більшість фазанів великі. При метровій довжині тіла птиці важать 2 кілограми. Таку масу пернате насилу піднімає в повітря. Цим користуються мисливські собаки. Вони намагаються загнати фазана на дерево, нападаючи в момент зльоту птаха.

Журавлині птиці Сибіру

Стерх

Ріст птиці досягає 160-ти сантиметрів. Важить стерх 8 кілограмів. Розмах крил журавля дорівнює 220 сантиметрам.

Від інших журавлів стерх відрізняється червоним дзьобом і таким же кольором шкіри поблизу нього і навколо очей. Ця ділянка позбавлений пір’я. Там же, де вони є, птах білосніжна. Частина крил журавля чорна.

Дивіться також:  Папуга амазон. Спосіб життя і середовище проживання папугу амазон

Красавка

Самий мініатюрний журавель. Висота пернатого не перевищує 89 сантиметрів. Важить красавка близько 3-ох кілограмів.

В імені птиці відображена її зовнішня ефектність. На голові пернатого немає лисин, але присутній подобу каре з білого пір’я. Маківка птиці сиза. На лобі є зелений відсвіт. Низ голови і шия беладони чорні. На тілі оперення сіро-блакитне. По краях крил є чорний колір.

Сірий журавель

При 130-сантиметровому зростанні важить 7 кіло. Розмах крил сірого журавля досягає 240-ка сантиметрів. При цьому політ птаха повільний. Журавлям важко розганятися, враховуючи набрану вагу.

На голові сірого журавля є червоне пляма. Воно розташоване на маківці. З боків голови пернатого є подібність білих бакенбард. В іншому забарвлення журавля сіре.

Дрофиные в сибірському регіоні

Дрохва

В Сибіру це сама масивна літаючий птах. При метровій довжині тіла розмах крил дрохви досягає 260-ти сантиметрів. Важить ж пернате до 18-ти кілограмів.

Дрохва занесена в Червону книгу. Люди «зазіхають» на нераспаханные степу, де селяться птахи. Під сільськогосподарською технікою гинуть вони самі, і кладки. Що залишилися в живих дрохви відправляються на пошук нових, ще не займаних людиною земель, проте не завжди знаходять відповідні.

Чайковые Сибіру

Озерна чайка

Інакше зветься звичайної, на відміну від більшості чайок селиться на прісних водоймах. Є й ще одне прізвисько — хохотунья. Крики чайки схожі на хрипкий сміх.

Вага озерної чайки складає близько 300 грамів. При цьому їжі птиці потрібно 100-220 грамів на добу. У пошуках їжі ненажерливе пернате може відлітати на 15 кілометрів від місця ночівлі. Крім риби, чайку цікавлять жуки, сколопендри, стрекози, мухи і коники. Іноді жертвами стають ящірки.

Східносибірська чайка

Відноситься до сріблястим чайкам. Мантія птахи сизо-сіра. Загальний тон трохи темніше монгольської чайки. В межах підвиду зустрічаються особини з різним забарвленням ніг. Вони бувають сіруватими, жовтими, рожевими. Останній варіант актуальний для чайок північної Сибіру.

Як зрозуміло з назви в Західному Сибіру чайка не зустрічається. В центрі регіону птахи мешкають. Але основна популяція оселилася на сході Сибіру.

Голубині птиці Сибіру

Бурий голуб

Зовні схожий на міського, але є перелітним і селиться на скелях серед лісів. Якщо в мегаполісах голуби сизі, то в тайзі більш темні.

На противагу сизим голубам, бурі не утворюють великих зграй. Часто об’єднуються лише по 10-30 птахів. Розміром бурі пернаті теж поступаються сизим. Розмах крил великих особин не перевищує 19-ти сантиметрів.

Припутень

Друге ім’я птиці — витютень. Серед голубів він найбільший. Довжина тіла особини середніх розмірів дорівнює 40-ка сантиметрам. Окремі екземпляри доростають до півметра. Розмах крил птаха досягає 80-ти сантиметрів. Важить припутень близько 500 грамів.

Основний тон вяхиря сизий. Пір’я на грудях птаха відсвічують рожевим. На шиї голуба є зеленуватий ділянку. Він відливає металом. Зоб вяхиря бірюзовий, іноді бузковий. На крилах і зверху шиї є білі відмітини.

Клинтух

Зустрічається в Західному Сибіру. У серпні голуби виду знімаються на зимівлю в Середземномор’я, Африки. Туди клинтухи відправляються зі світлих лісів. Такі розташовуються поруч з полями і степами.

Довжина голуба-синяка не перевищує 34 сантиметри. Розмах крил пернатого в 2 рази більше. Важить птах 290-370 грамів. Забарвлення голуба-синяка монотонний блакитно-сірий. Лише на шиї є зеленуватий і злегка бузковий ділянки.

Совині в сибірському регіоні

Вухата сова

Серед сибірських сов найбільш поширена. За головою птаха є пучки пір’я. Вони схожі на вушка. Звідси назва пернатого. Воно нагадує мініатюрного філіна.

Довжина тіла ушастой сови не перевищує 37-ми сантиметрів. Розмах крил ледь не досягає метра. Важить птах близько 300 грамів. Зустріти хижака можна повсюдно. Вид включений як у птиці Східної Сибіру, так і Західної.

Бородата сова

Серед сови найбільша. Розмах крил пернатого дорівнює півтора метрів. Самі крила широкі. Хвіст птаха довгий. Оперення неясыти пухке. Все це візуально збільшує і без того велику тварину.

Забарвлення бородатої неясыти димчасто-сіра. Присутні множинні пестрины. Відмінною рисою птиці є також великий контраст голови і маленьких очей. Останні лимонного тони. У деяких особин очі помаранчеві.

Пугач

Гігант серед сов. Важить філін 4 кілограми. Довжина тіла сови становить 80 сантиметрів. Розмах крил філіна дорівнює майже 2-ох метрів.

За кольором очей філіна можна вгадати його вік. У молодих особин райдужка жовта. Старих пугачів видають помаранчеві очі.

Кукушковые в Сибіру

Глуха зозуля

На верхніх криють пір’ї кисті птиці немає поперечних темних пестрин. Внизу тіла відмітини ширше та яскравіше, ніж у звичайної зозулі. Ось, власне, усі відмінності птахів.

Як і звичайна зозуля, глуха поширена по всій Сибіру, селиться в тайзі, підкидає яйця іншим пернатим.

Сорокопутовые птиці Сибіру

Сибірський жулан

Мініатюрна птах вагою 35 грамів і довжиною 17 сантиметрів. Відрізняється витонченим статурою, довгими крилами і хвостом.

Від дзьоба до шиї жулана, зачіпаючи очі, проходить чорна смуга. Взимку вона тьмяніє. Решта оперення птахи коричнево-бежевий.

Сірий сорокопуд

Велика воробьинообразная птах, в довжину досягає 35-ти сантиметрів. Важить пернате близько 80-ти грамів. Відрізняється також коротким, сплюснутым з боків дзьобом, щільним статурою, злегка стиснута з боків невеликою головою.

Сірі у сірого сорокопуда спинка і верх голови. Низ птиці білий, а по боках присутні чорні відмітини. Чорним може стати і годину зустрічі з пернатим дрібних гризунів, ящерок. Сорокопуд живиться ними, будучи одним з небагатьох хижих горобцеподібні.

Всього на території Сибіру живуть 64 роду птахів. Вони розподілені по 22-розум сімейств. Не всі птахи Сибіру присутні взимку. Сімдесят відсотків пернатих регіону перелітні. В основному, це комахоїдні птахи, які не бажають переходити взимку на мізерні рослинні корми.

Back to Top