Підмосков’ї – неофіційне поняття. Їм позначають не тільки область столиці, але і тяжіють до неї регіонів. На обширних територіях зустрічаються 295 видів птахів. Їх ділять на 8 категорій. Ознайомимося з ними та їх представниками.

Постійно гніздяться в Підмосков’ї

Черношейная і красношейная поганки

Ці птахи Підмосков’я схожі, тільки в однієї червона шия, а в іншої чорна. Відносяться пернаті до сімейства поганковых, роду поганок. Справа не в отруйності птахів, як у випадку з грибами, а у непривабливої зовнішності і специфічному смаку м’яса. У представників видів червоні очі, розпатланий вигляд, в забарвленні переважають чорний, сірий, коричневий

Розміром поганки близько 30-ти сантиметрів, важать 300-500 грамів. Побачити птахів можна на воді. На сушу поганки вибираються рідко, оскільки з труднощами ходять. Лапи пернатих нестандартно розташовані, ближче до хвоста. Тіло переважує. На плаву ж поганки комфортно.

Не звучну назву поганки отримали за специфічний смак м’яса, віддає болотній тіною

Велика і мала випі

На фото обидві птиці Підмосков’я схожі. Оцінюючи масштаб оточуючих пернатих предметів, розумієш, що одна бугай значно більший за інший. Мала не перевищує в довжину 36-ти сантиметрів, важить близько 140-ка грамів. Велика бугай сягає 80-ти сантиметрів, важить близько 400 грамів.

Обидві випі відносяться до цаплевым. Приналежність до сімейства видає будова тіла, наприклад, довгі ноги, шия, дзьоб. Як і інші чаплі, випі тримаються поблизу води, люблять ховатися в очереті, в очереті.

У забарвленні випий переважають коричнево-сірі тони. Серед представників ряду лелекоподібних виділяється малий вид. Самці і самки в ньому пофарбовані по-різному. У перших кремово-білі спина, голова і шия, є чорно-зелена шапочка. У самок спина бура, а голова і шия охристі.

Мала і велика випі відрізняються один від одного тільки розміром

Сіра чапля

Серед чапель одна з найбільших. Довжина тіла птаха дорівнює 1-го метра, розмах крил досягає півтора. Важить пернате близько 2 кілограмів.

Забарвлення птиці відливає синьо-блакитним. На черевці, шиї і голові є брудно-білі відмітини. Дзьоб пернатого рожевий. Цей же колір є на верхній частині ніг. Низ ж кінцівок сірий.

Білий лелека

Білий птах не на 100%. По краю крил розташовані чорні пір’я, а ноги і дзьоб пернатого рожево-червоні. Важить тварина близько 4 кілограмів. Розмах крил білого лелеки дорівнює 180 сантиметрам. Зростання пернатого наближається до 130-ти сантиметрах.

Лелеки не дарма стали символом дітонародження. Птахи виду сильні семейностью. Одного разу відбудоване гніздо лелеки реставрують з року в рік, передають у спадок дітям, а ті онукам. У Німеччині зафіксований випадок використання лелеками гнізда протягом 381-го року.

Білий лелека

Крижень

Найпоширеніша з качок, селящаяся на будь-яких водоймах з неглибокими ділянками і спокійним плином. Крижні часто сусідять з людиною, обґрунтовуючись на міських набережних, дачних ставках.

Помітивши це, людина почала одомашнювати пернатих. Першими крякв приручили греки на початку 5-го століття до нашої ери. Однак, більша частина популяції залишається дикою.

Довжина тіла крижні не перевищує 62-ох сантиметрів. Максимальний розмах крил птаха – 1 метр, а вага – 1,5 кілограма. Звичайно ж маса тварини не перевищує 1-го кіло.

Чирок-свистунок

Це теж качка, але найменша в сімействі. Важить пернате не більше 500 грамів. Від інших качок чирок відрізняється ще і загостреними, вузькими крилами. Це дозволяє птахові злітати вертикально. Інші ж качки піднімаються в повітря плавно.

Забарвлення у чирков сіро-коричнева. Голови повністю коричневі з смарагдовими смугами, що проходять від очей до шиї.

На фото чирок свистунок

Чубата чорніти

Це качка середньої величини, довжиною до 47-ми сантиметрів, масою до 900-від грамів, з 70-сантиметровим розмахом крил.

Чорніти відзначилася у здатності пірнати, занурюючись на 5-6 метрів. Більшість качок обмежуються 3-4-ма. Під водою чубатий вид тримається близько 30-ти секунд. До речі, чубатого качка названа завдяки кисті з чорних пер, опускається від голови до шиї. Остання теж чорна, як і спина, хвіст. На цьому тлі виділяються білі боки і дзьоб.

Чорніти одна з небагатьох птахів здатних занурюватися на велику глибину

Звичайний осоїд

Дрібний представник яструбиних, в довжину дорівнює 50-60 сантиметрам. Маса птиці тримається в межах 400-1000 грамів. Розмах крил осоеда дорівнює 120-150 сантиметрам. Втім, побачити птаха у всій красі виходить рідко. Велику частину часу яструб сидить на деревах і на землі, де годується перепончатокрылыми і їх личинками.

З образом хижої птиці не в’яжеться поїдання плодів. Однак, осоїд не гребує ягодами. Їх пернате їсть взимку, коли добути комах стає проблемою.

Чорний шуліка

Теж відноситься до яструбиним і, як і осоїд, досягає кілограмової маси тіла і 60-сантиметрової довжини. Розмах крил пернатого дорівнює 150 сантиметрам.

Шуліка не виправдовує назву, оскільки в реальності швидше коричневий, ніж чорний. Втім, коли птахи в зграї, фарби згущуються. Поодинці чорних шулік зустріти складно. Представники виду збиваються у великі спільноти, будуючи гнізда на відстані 100 метрів один від одного.

Дивіться також:  Малий пінгвін. Спосіб життя і середовище проживання малого пінгвіна

Лучний і болотний луні

Як і випі, схожі зовні за винятком розмірів. Болотний лунь досягає в довжину 54-ох сантиметрів і важить більше 500 грамів. Луговий же вид найдрібніший в роду, важить не більше 300 грамів. Довжина птаха – до 43-ох сантиметрів. Замість білого надхвістя у лугового пернатого сіре, а на крилах є чорні смуги.

Розрізняються і голоси лунів. Болотний вигукує «куак-куау», а луговий «пиррь-пиррь». Також, у самого маленького з лунів вузькі, загострені крила. У інших птахів роду вони широкі.

Луговий лунь

На фото болотний лунь

Тетерев’ятник

Найбільший з яструбів. У довжину ці хижі птахи Підмосков’я досягають 70-ти сантиметрів. Розмах крил дорівнює 120-ти. Важить пернате 1,5 кілограма. Самки більші за самців.

Забарвлення ж у представників обох статей збігається. Лицьова сторона пір’я бура, а виворіт біла. Відповідно, у польоті яструб виглядає з землі світлим.

Люди приручили тетеревятников заради соколиного полювання. Птах досягає видобуток хоч в небі, хоч в густих заростях на землі.

Перепелятник

З цим видом яструбів полюють перепілки. В день їх видобувають по кілька десятків. Якщо ж яструб вільний, воліє ловити синиць та воробйов, дрібних гризунів. У добу перепелятнику потрібно близько 100 грамів м’яса, відповідно, 2-4 дрібних птахи.

Великими не назвати і розміри перепелятника. Важить тварина близько 300 грамів, в довжину досягає 40 сантиметрів, а крила розкриває на 70.

Підорлик великий

Великий хижак, важить 2-4 кілограма, в довжину досягає 80-ти сантиметрів. Розмах крил пернатого дорівнює майже 2-ох метрів. Окрас темний. На крилах, шиї, грудей є поодинокі білі пестрины.

Підорлик вважається однією з найбільш кмітливих хижих птахів, блищить в кіно, на аренах цирків. Вже з погляду тваринного зрозуміло, що з них можна знайти «спільну мову». Підорлик проникливо дивиться, вдумливо.

Підорлики легко приручається і знаходять спільну мову з людьми

Дербник

Представник сімейства соколиних. Довжина тіла птаха дорівнює 30 сантиметрам, а розмах крил 70-ти. Важить тварина не більше 300 грамів. Самки дрібніші – до 240 грамів. Пофарбовані представники обох статей сизий. Він складається з білястих, і коричнево-чорних пір’їн.

Самці дербника – дбайливі партнери і батьки. Повертаючись першими з теплих країв, чоловічі особини облаштовують гніздо. Коли самка відкладе яйця, їх партнери допомагають висиджувати. Вже вилупилися пташенят дербники годують нарівні з матерями.

Переспівав

У дійшли з часів Стародавнього Єгипту папірусах зазначено, що м’ясом перепелів годували будівельників пірамід. Це перша згадка про птаха ряду куроподібних підродини куропатковых.

Перепели, як дикі, так і одомашнені, невеликі. Важать пернаті близько 100 грамів, в довжину дорівнюють 17 сантиметрам. Забарвлення у птахів захисна, коричнево-рудий. Зерноядным перепелам потрібно залишитися непоміченими, коли поблизу хижак.

Сірий журавель

Його розмах крил досягає 240-ка сантиметрів. Довжина тіла птаха виходить за 1 метр. Важать пернаті не менше 3,9 кілограмів. Зазвичай, це 5-6 кілограмів.

Представники виду, подібно лебедям, відомі вірністю партнерам. Не дарма чисту, щиру любов називають журавлиному піснею. Однак, журавлі відомі і танцями. Їх птахи влаштовують кожну весну, виходячи на поле і стар і млад.

Тварини підстрибують, підкидають у повітря різні палички і клаптики трави, демонструють короткі пробіжки, махають крилами.

Зарянка

Інакше її називають малиновкой. Птах зарахована до сімейства мухоловковых. Нескладно здогадатися, що живиться тварина комахами. Полювати на велику дичину птах не може, оскільки сама невелика. Довжина тіла зарянки дорівнює 14 сантиметрам. Важить малинівка приблизно 20 грамів.

Малинівка приваблива зовні. Грудки і боки пернатих голубуваті. Решта оперення має оливковий тон. Черевця птахів білі, а голови і шийки руді. Це яскраве пляма, наче ягідка. Тому птаху і іменують малиновкой. Вона, до речі, мелодійно співає і часто міститься в клітинах.

У Підмосков’ї гніздяться нерегулярно

Мала поганка і серощекая поганки

У малій, єдиною в загоні поганок, немає розпушеного пір’я на голові. До того ж, як видно з назви птаха, вона мініатюрна. Серощекая поганка у 2 рази більше, в довжину досягає 45-ти сантиметрів, розкриває крила на 75. Важить птах приблизно 0,5 кілограма. На щоках тваринного сірі пір’я, звідси і назва виду.

Мала поганка роду вважається самої обережною. На воду пернате спускається тільки вночі, щоб не бачили хижаки, людина. Представники серощекого виду менш полохливі.

На фото серощекая поганка

З усіх поганок лише у малій немає «шапочки» з пір’я

Сірий гусак

Це предок домашніх гусей, приручений ще в Месопотамії. Одомашнення проходило просто. Пташенята вважають батьком першого, кого бачать після народження. Коли замість птахів поруч виявлялися люди, молоді гуси слідували за ними. Частина популяції залишилася вільною.

Довжина тіла сірого гусака доходить до 90 сантиметрів. Розмах крил пернатого дорівнює 130 сантиметрам. Важить тварина 3-4 кіло. Людині гуси дають не тільки цінне м’ясо, але і пір’я. Коли-то з них робили письмові приладдя й перини. В сучасності перо гусака йде тільки на подушки.

Дивіться також:  Шилодзьобка птах. Спосіб життя і середовище проживання шилодзьобки

Звичайний гоголь

Відноситься до качиним, виділяється серед них агресивністю. Гоголі нападають на кожного, хто посягне на їх територію, навіть людини. Особливо агресивні птахи в шлюбний період. У цей час тварини видають характерні звук: — «бі-биииз».

Розміри у гоголя середні. У довжину птах дорівнює 35-40-ка сантиметрам. Серед інших качок гоголь виділяється біло-чорним забарвленням. Темні голова і спинка відливають зеленим.

Звичайний турпан

Це теж дика качка. Вона повністю чорна. Лише мохові пір’я по краях крил світлі і навколо очей біла окантовка. Відрізняє турпана і гуля біля основи носа, вона робить його горбатим.

Турпан – найбільша качка, досягає в довжину 60-ти сантиметрів і важать близько 1,5 кіло. Самки трохи легше і менше.

Лунь степовий

Відноситься до яструбиним, охороняється як зникаючий вид. Його представники пофарбовані в світло-сизий. На крилах затемнення, майже коричневі. Побачити птаха можна на відкритих місцевостях. Звідси і назва – степовий.

У довжину лунь витягується максимум на 46 сантиметрів. Розмах крил пернатого близько 1-го метра. Які птахи в Підмосков’ї мешкають, засікають камери відеоспостереження, встановлені в полях орнітологами, зоологами.

Лунь степовий

Орел-карлик

Важить не більше 900-від грамів, що робить його самим мініатюрним серед орлів. Як і лунь, карлик занесений до Червоної книги, охороняється в статусі перелітної птиці.

Серед орлів карлики – єдині, що створюють пари на все життя. Якщо партнер вмирає, залишився в живих присвячує один сезон розмноження трауру. Намагатися створити нову сім’ю птах починає через рік.

На фото орел карлик

Чорноголова чайка

Інакше її називають чорноголовий гаичкой. На гайку схожа пофарбована в темний голова птиці. Решта оперення біле за винятком декількох пір’я на кінці хвоста. Лапи і дзьоб тваринного червонуваті. Зустріти черноголовую чайку можна на озерах, на відміну від більшості видів роду, що населяють морські береги.

Розмір чорноголової чайки дорівнює 35-ти сантиметрів у довжину, 1-го метру на розмах крил. Важить птах приблизно 200 грамів.

Зустрічаються в Підмосков’ї взимку

Біла сова

Ці зимуючі птахи Підмосков’я відносяться до кочують. До столиці пернаті підлітають з северів, у пошуках їжі. Винищивши гризунів і дрібних птахів, сова вирушає далі. В польоті тварина розкриває крила на 160 сантиметрів.

На територіях, зайнятих совами, намагаються обґрунтувати гнізда качки, гуси, кулики і казарки. Вони користуються захистом полярної птиці. На землі агресивного хижака не посягають на інші хижі птахи. При цьому, гуси та качки сову не цікавлять. Хижачка віддає перевагу більш дрібну і легку здобич.

Шишкар сосновик

Серед клестов він найбільший, записаний в лісові птахи Підмосков’я. Тіло пернатого в довжину дорівнює 18 сантиметрам, важить 45-54 грама.

Сосновик відрізняється великою головою і потужним, загнутим, немов папуги, дзьобом. Він потрібен, щоб лущити шишки. Горіхи з них – основа раціону клеста.

Зимують в Підмосков’ї, але нерегулярно

Бородата сова

Відноситься до сімейства совиних, загону совинообразных. Серед сови бородата найбільша. Важить птах близько 1,5 кілограмів, в довжину досягає 80-ти сантиметрів. Розмах крил тваринного перевищує 110 сантиметрів. Такі розміри дозволяють неясыти полювати не тільки на землерийок, але і кроликів, білок, кротів і ласок.

У меню пташенят неясыти потрапляють вони самі. Великий і сильний молодняк з’їдає менших, слабких особин. Відбувається це в моменти браку їжі, принесеної в гніздо матір’ю.

Зустрічаються на прольоті по Підмосков’ю

Червоновола гагара

Серед російських гагар найменша. У довжину птах дорівнює 53-69 сантиметрам, а важить 1-2 кілограми. Розмах крил у краснозобых особин не перевищує 120 сантиметрів. Зовні тварина відрізняє червона забарвлення переду шиї і спина сірувата без різких пестрин. В інших гагар спинки чорні, з відмітинами.

Заселяють гагари озера в тундрі. Несамовиті крики краснозобых в ній багатьох лякають. У птахів особливий голос. Він голосний, гучний, різкий.

Свиязь

Ця качка теж відома характерними звуками, що нагадують свист. Типове «кря» тварина не видає. До речі, крижня свиязь майже не поступається в розмірах, будучи в роду другим по крупності.

У довжину качка-свистун досягає 50-ти сантиметрів. Розмах крил при цьому становить 80 сантиметрів.

Якщо на водоймі є лебеді, качки тримаються ближче до них. Не люблячи пірнати за підводними травами і кореневищами, свиязи підбирають залишки трапези довгошиїх птахів.

Золотиста сивка

Відноситься до куликам. Як і у них, у сивки міцний і короткий дзьоб, не відрізняються довжиною ноги, ніби обрубаний хвіст. Зверху він, як і все тіло, темний з золотистими пестринами. Черевце пернатого чорне, а між ним і верхи – біла смуга.

У сивки виділяють 2 підвиди. Один – типовий мешканець півночі. Птахи Москви і Підмосков’я відносяться до південного підвиду. Його представники внесені в більшість обласних Червоних книг. Чисельність і без того рідкісного виду неухильно скорочується.

Дивіться також:  Танагра птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці танагра

Гаршнеп

Бажаний трофей на спортивному полюванні. Потрапити в маленьку і метку птаху – верх майстерності. За розміром гаршнеп ідентичний бекасу. Власне, до сімейства бекасовых птаха і відноситься. При довжині тіла в 19 сантиметрів птах важить приблизно 50 грамів.

Відомо, що до 20-го століття гаршнеп постійно гніздився в Підмосков’ї. Тепер гнізда в регіоні не засновують навіть поодинокі особини, пролітаючи повз колись облюбованих місць.

Краснозобый коник

Мініатюрна птах з довжиною тіла до 15-ти сантиметрів і вагою до 30-ти грамів. Назвою коник зобов’язаний красноватому оперенню на горлі і жвавим підстрибуванням при ходьбі.

Гніздиться краснозобый коник на болотах. Тут можна зустріти 40 видів птахи, яку відносять до сімейства трясогузковых. Однак, в Підмосков’ї зустрічаються тільки краснозобые особини.

Краснозобый коник

Регулярно залітають на землі Підмосков’я

Великий баклан

Які птахи в Підмосков’ї кращі рибалки? Звичайно баклани. Вони не складають конкуренцію іншим водоплавним і живуть біля ставків, річок лише тому, що проводять у регіоні мало часу.

Великий баклан виправдовує свою назву, веся близько 4-ох кілограмів. Довжина тіла становить 70 сантиметрів, а розмах крил 160. В Китаї і Японії потужну птицю використовують для лову риби, але не для самого пернатого, а для людей. До ноги баклана прив’язують мотузку, а на шию надягають кільце. Воно не дає ковтнути спійману рибу.

Квак

Відноситься до сімейства чапель, важить близько 600-від грамів, а в довжину дорівнює 60 сантиметрам. Від більшості чапель пернате відрізняється короткими ногами і масивним дзьобом. По птаху немов стікає чорний колір. На спинці він насичений відливає металом. Бока кваки вже сірі, а черевце і зовсім білясте.

Кваки – великі птахи Підмосков’я, занесені в Червону книгу області. Вид поширений на Сході, але в західній Європі і наближеною до неї частини Росії рідкісний.

Белоглазый нирок

Це качка. На тлі білків її очей майже не видно чорні точки райдужки. Звідси і назва виду. В оперенні білий присутній лише на хвості і кінчиках крил. Інше тіло коричнево-руде з чорною спинкою.

Серед качок нирок – рідкість, внесений в Червону книгу як зникаючий вид. Причому статус птиці міжнародний. На вагу «золота» нирки і за межами Росії.

Середній поморник

Зарахований до загону чайок. Довжина тіла птаха – 50 сантиметрів. Розмах крил поморника перевищує 120 сантиметрів. Важить тварина 600-900 грамів.

У поморника оригінальний метод прожитку. Чайка нападає птахів, вже добули рибу. З зайнятим дзьобом вони повинні або терпіти, або захищатися, випустивши жертву. Поморнику того і треба. Чайка підхоплює трофей і забирається геть.

Залітають поодинокі особини

Сип білоголовий

Рідкісний птах родини яструбових, може важити до 15-ти кілограмів. Довжина тіла – 120 сантиметрів. Розмах крил – 2 метри. Самки більші за самців. Загальний вигляд птахів близький до зовнішності королівського грифа. Як і гриф, сіп харчується падаллю.

Сипи – ненажери. Пернаті так набивають черево, що не можуть злетіти. Зрозумівши це, пернаті зригують частину їжі, пробуючи знову піднятися в повітря. Якщо не виходить, відригують ще.

Ходуличник

Відноситься до куликам, виділяючись довгими, тонкими ногами рожевого кольору і протяжністю чорного дзьоба. У довжину птах 30-40 сантиметрів, крила відкриває на 70, важить близько 300 грамів.

Дзьоб і довгі ноги потрібні ходулочнику, щоб вишукувати прожиток на мілинах. Відповідно, тримається пернате поруч з водоймами. Правда, по території Московської області ходулочники лише зрідка пролітають.

Камнешарка

Це невеликий кулик. Побачите в Підмосков’ї, повідомте орнітологам. Останній раз камнешарку бачили тут в 19-му столітті.

Назва виду пов’язано зі способом добування їжі. Її шукають під камінням. Птах пристосувалася перевертати їх. Великі камені перекидають колективно, зібравшись кількома пернатими.

Бургомістр

Друга назва – велика полярна чайка. Власне з півночі через Підмосков’ї вона і пролітає на південь. Є 4 підвиди бургомістра, але всі великі і потужні, важать до 3-ох кілограмів.

Бургомістр малочислен, охороняється як вразливий вид. Побачити його можна на скелястих морських берегах Арктики. У Підмосков’ї бургомістрів бачать пролітають приблизно раз в 5 років.

Деякі рідкісні птахи Підмосков’я потрапляють в Центр перетримки диких тварин департаменту природокористування Москви. Однак, в 2016-му установа отримала погану славу.

У центрі загинули 12 з 29-ти пернатих виду балобан. Він внесений в Червону книгу. У центр потрапили пташенята, кинуті в гніздах. Ймовірно, птахи були ослаблені, можливо, хворі. Однак Слідчий Комітет порушив справу.

Знаючі власника центру перетримки помічають, що краще б правоохоронці займалися тими, хто губить місця проживання птахів, полювати на заборонені види. Тоді б і пташенята не виявлялися в притулках. Господар гучного, до речі, багато років тренує і навчає соколов, пише книги й знімає фільми про улюблених їм пернатих.

Back to Top