Висихає озеро Чад. Про загрозу водойми, оспіваному у віршах Миколи Гумільова, повідомили фахівці NASA. У Національному управлінні з аеронавтики Сполучених Штатів зафіксували в Чаді стрімке зниження рівня води

З озера стоків немає, але занепадають річки, що живлять водойма. Вологу забирають на зрошення полів. За відсутністю інших водних артерій і при зростаючому населення Африки паркан надмірний.

Разом з розташованим посеред пустель озером Чад під загрозою опиняються фламінго і пелікани. Вони злітаються до берегів водойми на зимівлю. Озерні птиці на те й озерні, щоб залежати від водойм.

Чад, не єдине, «йде» до зникнення. Так, в КНР майже висохло Хунцзяньнао. У масштабах Китаю воно подібно до Байкалу. Рівень води в останньому, до речі, теж падає. Встигнемо подивитися на птахів озер, стають приданиями глибокої старовини.

Уссурійський журавель

Ці птахи, що живуть на озерах, подібні усурійським тиграм. Вид гарний, рідкісний, люблячий девственночистую природу. Якщо б не її скорочення, процвітати журавлям. Вони доживають до 80-ти років. Це еволюційна перевага перед іншими пернатими.

Крім Уссурійського краю птахи, які живуть на озерах, зустрічаються в Маньчжурії і Японії. У Росії та Китаї журавля охороняють, але не шанують. У Японії ж вид вважається священним, як корови в Індії. Неспроста прапор країни Висхідного Сонця нагадує забарвлення уссурійського журавля.

Він білий з червоною кругової «шапочкою» на маківці. Правда, на прапорі Японії не відображено присутність в оперенні уссурійського журавля, чорного кольору. У нього пофарбовані хвіст і шия птиці річок і озер.

На фото уссурійський журавель

Байкальський орел

Він очолює список «Птахи озера Байкал», що складається з бакланів, чайок, одиничних гусей, чапель і лебедів. Але, оспіваний людьми лише орел. Він – герой багатьох бурятських легенд.

Одна з них розповідає про господаря острова Ольхон. Троє його синів – орли, причому в прямому сенсі. На змаганнях борців Бурятії переможці досі виконують танець Орла.

Це символ могутності, цією самою природою. Однак, реалії ця міць під загрозою зникнення. Останнє гніздо Імператорських орлов виявлено в Байкальської улоговині літа 2015-го року.

Через 3 дні гніздо виглядав покинутим, виднілися сліди вдарила в дерево блискавки. Орнітологи шукають нові пари орлов. Якщо пошуки не увінчаються успіхом, рідкісні птахи озера Байкал стануть примарами в списку мешканців узбережжя.

На фото байкальський орел

Рибний пугач

«Прив’язати» птаха до конкретного регіону не вийде. Рибний пугач зустрічається і на Сахаліні, і на Курильських островах, в Приамур’ї і Примор’я, КНР, Кореї та Японії. Тільки от у всіх перерахованих місцях птахів виду одиниці. В «Червоній книзі» вони числяться вимираючими.

Дивіться також:  Канарейка птах. Спосіб життя і середовище проживання канарки

Птахи над озером вистежують рибу. Тільки їй і харчуються. На гризунів і птахів зазіхають лише в голодні часи. Залежачи від риби, пугачі гніздяться в дуплах дерев поблизу водойм.

Якщо птахи лісового озера зустрічаються людям, вражають розмірами. Розмах крил рибного пугача досягає 2-ух метрів. Довжина тіла доходить до 70-ти сантиметрів. Зазвичай, максимум видають самки.

Самці менше приблизно на 20%. Відповідно, максимальний вагу в 5 кіло – показник пугачів-дівчаток. Рибні пугачі – птиці озер Росії, люблять ласувати щуками, налимами, жабами. Там де водяться вони, може бути і пернате.

Рибний пугач

Кучерявий пелікан

Пір’я в чубчиком на голові птаха розпадаються по сторонах, немов листя пальми. Воістину тропічні і розміри пелікана. На фото птиці озер можуть здаватися середніми.

На водній гладі немає предметів для зіставлення масштабів. В житті ж кучерявий пелікан розкриває крила на 2 метри, а в довжину досягає 180-ти сантиметрів. Забарвлення кучерявого пелікана сіро-білий. Яскрава пляма в зовнішності – горловий мішок. Він помаранчевий. Побачити на власні очі можна на водоймах Передкавказзя, Прикаспію і Калмикії.

Колись, кучерявий пелікан населяв воронежские озера. День птахів, щорічно відзначається на них 1-го квітня, супроводжують інформаційними акціями. Зокрема, розповідають легенди озер.

Одну з них названо на честь пеліканів. У давнину їх кликали «баба-птахами». Ось водойма і став бабиним. Правда, в 21-му столітті на берегах можна зустріти лише звичайних жінок, не пернатих.

Кучерявий пелікан

Мармуровий чирок

Зустріти його можна в дельті Волги. Птах належить до качок, звертає на себе увагу забарвленням. Сірі, бежеві і білі пір’я складають малюнок, що нагадує забарвлення мармуру.

Зустріти живий камінь в Росії малоймовірно. Поблизу волги останній раз птаха бачили в 1984-му році. Але, залишилися чирки за межами країни, наприклад, в Іспанії.

Довжина мармурового чирка дорівнює приблизно 40-ка сантиметрам. Важить птах близько половини кіло. Більшу вагу не дозволить літати. Між тим, чирки схильні вспархивать з водної гладі на дерева. З висоти зручно оглядати околиці. Чирки бачать, які птахи гніздяться на озері, які хижаки нишпорять поблизу нього, є люди.

На деревах чирки і гнізда влаштовують. На висоті кладка в безпеці. Вилуплюються 7-10 пташенят. Через кілька метрів можуть взращиваться ще стільки ж. Мармурові качки живуть колоніями, не проти скупченості кладок.

На фото птах мармуровий чирок

Даурський журавель

На відміну від чирков, даурские журавлі роблять кладки в землі. Птахи викопують для яєць ямки, і це їх головна помилка. Кладки знищують пали трави, тобто, основна загроза увазі – людина.

Між тим, даурський журавель унікальний серед свого класу. Лише у цієї птиці рожеві, немов у фламінго, ноги. Пір’я даурского журавля відливають сріблом. На шиї видніється білосніжне намисто.

Дивіться також:  Клювач птах. Спосіб життя і середовище проживання клювача

Навколо очей пір’я відсутні, проглядає червонувата шкіра. Примітні і розміри птаха. Розмах її крил дорівнює 65-ти сантиметрів, довжина тіла 140-ка, а вага 7-ми кілограмів.

Як і інші журавлі, даурские створюють пару раз і на все життя. Аналогічна ситуація з гніздом. Не люблять птахи змінювати місце проживання. Якщо водойма, де гніздяться журавлі, втрачає незайману чистоту або висихає, пернаті можуть загинути.

Даурський журавель

Чорний лелека

Відомий своєю скритністю, чому й рятується. Птах зустрічається поблизу лісових боліт і озер Уралу, Далекого Сходу. За межами Росії чорний лелека гніздитися в Білорусі, Казахстані і на Україні. У всіх державах вид занесений в «Червону книгу».

Здається, що чорний лелека відрізняється від звичайного лише забарвленням. Однак, контрастні птахи не схрещуються. Відрізняються шлюбні ритуали. Спроби схрещування проводили в ряді зоопарків. Якщо самці і починали доглядати за особами іншого виду, то останні залицяння не брали, очікували іншого.

Лапи і дзьоб чорного лелеки червоні. Так що, зовнішність птаха позбавлена похмурості, швидше, екстравагантна. Святковості надає і біле пузико. Схоже, що пернате напомажено і вбрана в чорний фрак, накинутий на світлу сорочку.

На фото чорний лелека

Малий лебідь

Птах зарахована до одним з найрідкісніших у світі. За межами Росії вид не зустрічається. Пернаті могли б населяти Васюткіни озеро. Птахи, що живуть поблизу нього, описані Федором Астафьевим.

Класик літератури родом з Красноярського краю. Там є село Вівсянка, де народився, виріс і творив письменник. «Васюткіни озеро» — назва одного з його оповідань. Він заснований на реальних подіях.

Хлопчик Васютка виявив крихітне, але не відоме досі озеро. На честь хлопця його і назвали. В оповіданні згадується, що, незважаючи на скромні розміри, водойма густо населений рибою, на воді і по берегах виднілися птиці.

Основна популяція малих лебедів живе на Малій Землі. Архіпелаг рясніє рибою, але пернаті воліють рослинну дієту. Малі лебеді їдять ягоди, водорості, траву. В неволі птахи виду ласують картоплею.

Крім цікавої дієти, у малих лебедів незвичайна зовнішність. У білосніжній птиці чорний дзьоб. В природі таке поєднання – рідкість. Відрізняються пернаті і швидким етапом становлення. Пташенята літають вже через 40-45 днів після народження. У інших лебедів на навчання польотам йдуть близько 2-ох місяців.

Малий лебідь

Качка мандаринка

Облюбувала східні регіони Росії. Назва птиці пов’язано з забарвленням самців виду. Вони яскраві, в оперенні багато помаранчевого. Асоціації з мандарином викликає і округлість пернатих.

Дивіться також:  Повзик птах. Середовище існування та спосіб життя поползня

Від інших качок мандаринки відрізняються не тільки яскравістю. Представники виду не пірнають. Під воду пернаті йдуть, лише будучи підбитими, пораненими. В Доброму здоров’ї мандаринки розсікають по воді і ходять по березі, вишукуючи опале насіння, жолуді, водорості у поверхні озера.

Відпочивають мандаринки, як і годиться тропічним фруктам, на гілках дерев. Облюбували представники виду і скелі. Інші качки люблять відпочивати у воді. Так що, мандаринки від озер залежні менше всього. Яскравих качечок влаштовують загати струмків, невеликі болота, немає прив’язки до певних водойм.

Качка мандаринка

Озерна чайка

За розміром озерна чайка займає середній показник серед представників свого сімейства чайкових. Також відрізняється темним оперенням голови. Селиться і гніздиться в рослинності поблизу водойм. До недавнього часу цих птахів винищували, так як вважалося що чайки приносять шкоду виловлюючи велика кількість риби.

На фото озерна чайка

Птах гагара

Населяють гагари завжди холодні регіони. Основними місцями проживання є Євразія і північна Америка. Все своє життя проводять на воді. Коли водойма замерзає, птахи змушені перелітати в інші місця. Зовні птах виглядає красиво і дуже інтелігентно. Рівні смуги на срібних крилах – основна відмінність гагари від інших птахів.

На фото птах гагара

Качка поганка

Поганки – яскраві птахи з довгим гострим дзьобом і витонченим тілом. Шийка, грудка і черевце у них білі, спинка – бура, а боки – руді. Поганки важко пересуватися по суші через будови ніг, які сильно віднесені тому, проте, така особливість робить їх прекрасними плавцями.

Цікавою особливістю, за яку птах отримала свою назву, є той факт що качка не придатна для вживання в їжу, так як її м’ясо сильно пахне рибою і тіною.

Качка поганка з пташеням

Качка, лиска

Живе і гніздиться в рослинності чистих озер. Зовні птах нагадує качку має чорне оперення з білою плямою на голові. До речі саме через наявність цієї світлої плями, що не має оперення, птах названа лысухой.

На фото птах лиска

Фламінго

Селяться фламінго на берегах лагун і невеликих озер. Вони обирають береги з великою протяжністю, так як вони живуть колоніями. В одній зграї може бути до сотні тисяч особин. До речі, колір фламінго не завжди рожевий, він може варіюватися від білого до червоного.

Рожевий фламінго

Чорний лебідь

Чорний лебідь воліє неглибокі озера і водойми з прісною водою. Крім свого чорного оперення птах відрізняється від інших представників свого сімейства самою довгою шиєю. Спостерігаючи за польотом лебедя можна переконатися, що шия становить більше половини довжини всього тулуба.

На фото чорний лебідь

Back to Top