Після розпаду СРСР в 1991 році гострим стало питання про перевидання деяких посібників з урахуванням територіальних (і не тільки) змін. Не обійшов стороною це питання і Червоної книги РРФСР.

І хоча в 1992 році за основу було взято попереднє видання, мова йшла про збір принципово нових відомостей і фактів з урахуванням не тільки територіальних змін, але і внесенням змін і корективів про чисельність видів рослин, тварин і птахів.

Червона книга Росії

Червона книга Російської Федерації являє собою видання, розділене на кілька розділів:

  • Тварини;
  • Птиці;
  • Комахи.

Кожен з розділів містить анотований список, так само як і сама книга, розділений на категорії від 0 до 5:

  • Зниклі види (категорія 0);
  • Знаходяться на межі зникнення (категорія 1);
  • Стрімко скорочуються в чисельності (категорія 2);
  • Рідкісні (категорія 3);
  • Мають невизначений статус (категорія 4);
  • Відновлюються (категорія 5).

На підставі Червоної книги Російської Федерації протягом декількох десятиліть з’явилося безліч регіональних, тобто таких, які містять у собі список рідкісних або зникаючих таксонів у конкретному регіоні РФ (в Московській, Ленінградській, Калузькій областях і т. д.). На сьогоднішній день об’єктивними є відомості Червоної книги Російської Федерації, виданої в 2001 році.

Птахи Червоної книги Росії

Щорічно з планети безслідно зникає декілька видів тварин, рослин і грибів. Статистика невтішна і говорить про те, що за останні 100 років Земля втратила:

  • 90 видів тварин (акцент зроблений на ссавців);
  • 130 видів птахів;
  • 90 видів риб.

Птахи Червоної книги Росії, докладно описані у виданні 2001 року, є невід’ємною частиною тваринного світу, що населяє нашу неосяжну Батьківщину.

Російська Федерація є притулком для багатьох видів птахів, як рідкісних, так і поширених повсюдно. Примітний той факт, що загальна кількість видів і форм (тобто є різновидом якого-небудь певного виду) птахів, що населяють нашу батьківщину, прирівнюється до 1334.

З них 111 видів занесені в Червону книгу Росії. Багато з них живуть тільки в заповідниках або розплідниках, за кожною особиною пильно спостерігають наукові співробітники, а їх кількість регулярно підраховується і відстежується.

1 квітня 2016 орнітологами в рамках святкування Дня птахів був опублікований список назв птахів Червоної книги Росії, які отримали найбільшу популярність і славляться своєю незвичайною красою.

В оперенні цих рідкісних птахів можна зустріти абсолютно всі кольори веселки (і не тільки): червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий. Опис та фото птахів Червоної книги Росії представлені нижче.

Качка мандаринка

Яскраве і незвичайне назва у представниці Червоної книги Росії – качка мандаринка. Ця птиця входить в 3 категорії рідкості, найбільш поширена в Амурської і Сахалінської областях.

Для свого існування воліє занедбані річки і озера, приховані від очей людини і хижих тварин густими заростями. На сьогоднішній день чисельність даних особин не більше 25 тис. пар, в Росії качок мандаринок налічують всього 15 тис. пар, і їх кількість неухильно зменшується з кожним роком.

Вівсянка янковського птах

Вівсянка янковського є зникаючим видом птахів не тільки на території Російської Федерації, але і у всьому світі. Перелітний птах, найчастіше збирається у зграйки для полювання на комах у посушливих, степових районах країни, гніздиться на гілках дерев, роблячи своє гніздо овальної форми.

Авдотка птах

Це цікава птиця з великими виразними очима і довгими ногами. Злітає авдотка в рідкісних випадках, лише тоді, коли загрожує небезпека, більший час пересувається широкими кроками.

Вдень птах лежить в тіні, ховаючись у траві авдотку можна навіть не помітити з першого погляду, основну активність виявляє вночі полюючи на дрібних гризунів і ящірок.

Птах-дрохва

Вкрай рідко сьогодні можна зустріти в місцях проживання незвичайно красиву птицю, назва якої дрохва. Занесенню цього виду пернатих в Червону книгу Росії послужив ряд несприятливих для цих особин факторів: розорювання цілинних земель і пристосування їх під орні угіддя, відстріл мисливцями, висока смертність в період оперення і навчання польотам.

Дивіться також:  Курочка водяна птиця. Спосіб життя і середовище проживання птиці водяні курочки

Середовищем існування даних представників Червоної книги є степ, тут вона – королева. Масивна, масою до 21 кілограма, з невеликим чубчиком на голові, дрохва живиться квітами і цибулинами рослин, не гребує і дрібними комахами, гусінню, равликами.

Досить великий для птиці вага став причиною неповороткості птиці, дрохви люблять швидко побігати, а от з польотами справи йдуть не так добре, вони літають низько над землею і, щоб злетіти, доводиться гарненько розбігтися.

Чернозобая гагара птах

Гагари воліють селитися поблизу великих, чистих і холодних водойм. Найчастіше це озера і моря. Форма тіла птиці обтічна і трохи сплюснута, що сприяє її водної життя. Пари у гагар створюються на все життя, тільки у разі загибелі партнера, птах шукає йому заміну.

Білоспинний альбатрос

Зменшення чисельності і знищення альбатросів у величезній кількості посприяло їх красиве оперення. У 1949 році вигляд белоспинных альбатросів був офіційно оголошений знищеним. Але до величезної радості через рік на острові Торисима була знайдена невелика зграя цих пернатих. Рід белоспинных альбатросів став відроджуватися всього з 10 пар.

Рожевий пелікан

Одними з небагатьох птахів, рожеві пелікани володіють особливістю полювати спільно. Основною їхньою здобиччю є риба. Також на гніздування пелікани прилітають зграєю, потім розбиваються на моногамні стійкі пари і починають жити одне з одним.

Чубатий баклан птах

Чубаті баклани – чудові плавці, вони глибоко пірнають щоб добути рибу. А ось політ бакланам дається важче, щоб злетіти птиці доводиться стрибнути з виступу або зі скелі. У цих птахів гарне темне оперення з зеленим металевим блиском, на голові в шлюбний період з’являється помітний чубчик. Лапи, як і належить водоплавної птиці, мають перетинки.

Косар птах

Косар це великий птах з білим оперенням. Помітною особливістю є її дзьоб який розширюється на кінці. Найбільше він нагадує щипці для цукру. Косар — рідкісна птиця сучасності, її кількість на сьогоднішній день навряд чи перевищує 60 пар.

Вимирання виду пов’язано з кількома причинами: з тим, що в перший рік життя гине від 60 до 70 % пташенят і з тим, що косар, порівняно з іншими видами, досить пізно починає гніздитися — 6,5 років, при загальній тривалості життя 10-12.

У дикій природі (хоча її тут навряд чи вдасться зустріти) косар селиться на берегах прісноводних озер і річок південної частини країни, вибираючи берега з мілиною, де їй легше всього полювати, дістаючи довгих і плоским дзьобом рибок, комах і жабенят.

Здалеку косар схожа на чаплю, однак при ближчому розгляді стають очевидними відмінності: незвичайної форми дзьоб, кінцівки трохи коротше, ніж у чаплі або журавля. Сьогодні косар — мешканка заповідників Ростовської області, Краснодарського краю, Республіки Калмикії і Адигеї, кількість птахів зменшується з кожним роком.

Чорний лелека

Чорний лелека денна птиця, яка багато часу проводить у пошуках їжі. Оперення чорне, з мідним і смарагдово-зеленим відливом. Нижня частина тіла біла. Дзьоб, ноги та кільце навколо очей пофарбовані в червоний.

Фламінго птах

Цікавим фактом є те, що народжуються ці птахи сірими. Харчуючись їжею, що містить бета-каротин (кріль, креветки) з часом їх забарвлення набуває червоні і рожеві відтінки. Верхня частина дзьоба фламінго рухлива, і саме тому вони так химерно згинають шию.

Ноги довгі і тонкі, на кожній по чотири пальці, з’єднані перетинками. Чисельність продовжує скорочуватися навіть у наші дні, пов’язують це з активною господарською діяльністю і концентрацією шкідливих елементів у водоймах.

Піскулька птах

Птах отримала своє нехитре назву завдяки цікавому писклявому голосу. В даний час чисельність пискулек сильно скорочується, через пересихання водойм, освоєння нових територій людиною, загибелі кладок яєць від різноманітних причин, і звичайно від рук браконьєрів.

Дивіться також:  Кондор птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці кондор

Сухонос птах

Сухоноса легко відрізнити від інших гусей по важкому польоту і будови дзьоба. Вода є для птиці рідною стихією, він добре плаває і пірнає. Під час линьки, коли гусак втрачає махові пір’я і не може піднятися на крило, він стає доступною здобиччю для хижаків.

Але у хвилини небезпеки сухонос занурює тіло у воду так, що на поверхні залишається тільки одна голова, або ж зовсім йде під воду і відпливає до безпечного місця.

Малий лебідь

Раніше улюбленим місцем проживання цих пернатих було Аральське море, але сьогодні воно стало місцем екологічної катастрофи, тому його уникають не тільки малі лебеді, але і інші птахи.

Скопа птах

На даний момент скопа не є зникаючим видом, але зважаючи на те, що це єдиний представник свого сімейства, вона занесена в Червону книгу Росії.

До того ж, її чисельність відновилася не так давно, ще в середині XIX століття ситуація була важкою. У той час повсюдно використовувалися пестициди для обробки полів, які ледь не погубили птицю.

Змієїд птах

Змієїд (крачун) – прекрасна, рідкісна, зникаюча птах з роду орлов. Своє незвичне назва орел отримав з-за незвичайних харчових пристрастей, харчується ця птиця тільки зміями. Цей феномен дуже рідко зустрічається серед пернатих.

Найлегше змееяду добувати їжу в гірській і степовій місцевості, тому, якщо пощастить, їх можна зустріти на Уралі, Центральному і Північному економічних районах країни. Від звичайного орла орел-змієїд відрізняється більш короткими кігтями, круглою головою і більш витонченим статурою. Примітно, що самки значно більші за самців, хоча в іншому вони мало чим відрізняються.

Беркут птах

У беркутів відмінний зір, проте вночі вони не бачать. Зір їх настільки гостре, що в суцільному плямі одного кольору беркут розрізняє безліч точок різного кольору. Природа наділила їх цією здатністю для того, щоб бачити здобич з величезної висоти. Наприклад, зайця, що біжить він може розрізнити, перебуваючи в повітрі від землі за два кілометри.

Білоголовий Орлан

Сьогодні чисельності білоголових орланів знаходиться в мінімальної небезпеки. Будучи одним з найбільш великих представників орнітофауни континенту, цей птах поряд з беркутом грає істотну роль в культурі та звичаях місцевих народів. Має зовнішню схожість з типовими орлами, відрізняється білим оперенням голови.

Даурський журавель

До скорочення чисельності даурських журавлів призводить політична і сільськогосподарська діяльність людини. Люди осушують болота, зводять греблі, підпалюють лісу. Крім того, в регіоні, де водяться даурские журавлі, мають місце воєнні конфлікти, які також призводять до скорочення чисельності пернатих.

Ходуличник птах

Довгі ноги птиці є важливим пристосуванням, яке дає можливість їй відходити далеко від берега в пошуках наживи. Така особливість будови тіла ходуличника вибрана не випадково, так як птиці протягом усього його життя доводиться постійно ходити по мілководдю, вишукуючи для себе їжу з допомогою тоненького дзьоба.

Шилодзьобка птах

Цікаво те, що при народженні і в дитинстві дзьоб у молодого потомства має рівну форму і тільки з віком викривляється догори. У зв’язку з тим, що в Росії шилодзьобка мешкає на дуже малої території і популяція птиці досить невелика, шилодзьобка занесена до червоної книги нашої країни і таким чином охороняється законом.

Мала крачка

Малі крячки, знаходиться під загрозою зникнення. Причинами такого тяжкого становища стала нестача місць, придатних для гніздування і часте затоплення гніздування паводками вод.

Філін птах

Філін хижий птах, яка знайома кожному, однак мало хто знає що велика ймовірність повного зникнення цієї птиці. Відмінною рисою від інших совиних є своєрідні вушка, вкриті м’якими пір’їнками і великий розмір.

Дивіться також:  Пелікан птах. Спосіб життя і середовище проживання пелікана

Пугач ведуть самітницький спосіб життя, вони бояться людини і воліють полювати поодинці. Саме степ і гірська місцевість дозволяє їм вдосталь знаходити їжу жаб, дрібних і середніх гризунів, іноді комах.

Янтарно-жовті очі і від світло-жовтого до коричневого оперення дійсно роблять цю птицю схожою на звичайну сову. Самка філіна трохи крупніше за самця, в іншому зовні вона мало чим відрізняється.

Стрепет птах

Своє цікаве назву цей птах отримала за стиль підготовки до польоту. Перед тим, як злетіти стрепет трясеться кричить і тільки потім відривається від землі і розправляє крила.

Великий рябий зимородок

Великий рябий зимородок досягає довжини 43 див. На голові помітний чубчик. Оперення з сіро-білими крапками. Груди і шия білого кольору. Зимородок воліє селитися по берегах швидких гірських річок.

Японська очеретянка птах

Чисельність дуже низька, але, можливо, частина гніздових популяцій ще не виявлена. Можливості існування виду на певній території залежать від кліматичних умов року, в першу чергу від рівня води в рівнинних озерах, із-за чого чисельність гніздових особин може сильно коливатися.

Райська мухоловка птах

Чисельність райських мухоловок невідома, але повсюдно відбувається зменшення кількості особин. Основні причини — вигорання лісових ділянок в результаті лісових пожеж, вирубування заплавних лісів, розкорчування деревно-чагарникової рослинності.

Місцезростання виду в окремих районах повністю змінилися і перетворені під сільськогосподарські посіви, зайняті пасовищами. На розмноження птахів впливає фактор неспокою, потривожені мухоловки можуть залишити гніздо з відкладеними яйцями.

Кудлатий повзик птах

В результаті рубок площа зімкнутих і високостовбурних насаджень значно скоротилася, частина території урочища двічі піддавалася впливу пожеж. Повзики перестали жити на тих ділянках, які фізіономічно не змінилися.

Багатьох пернатих «мешканців» Червоної книги Росії можна перерахувати в буквальному сенсі по пальцях. Не виключений і той факт, що питання про те, які птахи в Червоній книзі Росії найближчим часом буде переглянуто і доповнено новим списком претендентів на вимирання і зникнення.

Повний список птахів, занесених у Червону книгу Росії

Чернозобая гагара
Белоклювая гагара
Білоспинний альбатрос
Пестролицый (пестроголовый) буревісник
Мала качурка
Рожевий пелікан
Кучерявий пелікан
Чубатий баклан
Малий баклан
Єгипетська чапля
Середня біла чапля
Желтоклювая чапля
Звичайна косар
Коровайка
Красноногий ібіс
Далекосхідний лелека
Чорний лелека
Звичайний фламінго
Канадська казарка алеутська
Чорна казарка атлантична
Американська казарка
Червоновола казарка
Піскулька
Белошей
Гірський гусак
Сухонос
Тундровий лебідь
Американський лебідь
Чубата пеганка
Клоктун Anas
Мармуровий чирок
Мандаринка
Норець (чорніти) Бера
Белоглазый нирок
Савка
Лускатий крохаль
Скопа
Червоний шуліка
Лунь степовий
Європейський тювик
Курганник
Яструбиний сарич
Змієїд
Чубатий орел
Степовий орел
Підорлик великий
Малий підорлик
Могильник
Беркут
Орлан-долгохвост
Орлан-білохвіст
Білоголовий орлан
Белоплечий орлан
Бородань
Стерв’ятник
Чорний гриф
Сип білоголовий
Кречет
Балобан
Сапсан
Степова боривітер
Біла куріпка
Кавказький тетерев
Дикуша
Бородата куріпка манчжурська
Журавель японський
Стерх
Даурський журавель
Чорний журавель
Красавка (журавель)
Красноногий погонич
Білокрилий погонич
Рогата водяна курочка
Султанка
Дрохва, європейський підвид
Дрохва, східно-сибірський підвид
Стрепет
Джек (птах)
Авдотка
Золотиста сивка південна
Уссурійський зуйок
Каспійський зуйок
Кречетка
Ходуличник
Шилодзьобка
Кулик-сорока, материковий підвид
Кулик-сорока, далекосхідний підвид
Охотський улит
Лопатень
Чернозобик, балтійський підвид
Чернозобик, сахалінський підвид
Южнокамчатский берингийский пісочник
Желтозобик
Японський бекас
Кроншнеп тонкодзьобий
Великий кроншнеп
Далекосхідний кроншнеп
Азіатський бекасовидный веретенник
Степова лучний
Чорноголовий реготун
Реліктова чайка
Китайська чайка
Красноногая говорушка
Біла чайка
Чеграва
Алеутська крачка
Мала крачка
Азіатський длинноклювый пижик
Короткоклювый пижик
Чубатий старий
Пугач
Рибний пугач
Великий рябий зимородок
Ошийниковий зимородок
Європейський середній дятел
Рыжебрюхий дятел
Монгольська жайворонок
Звичайний сірий сорокопуд
Японська очеретянка
Очеретянка прудка
Райська мухоловка
Великий чекан
Очеретяна сутора
Біла лазорівка європейська
Кудлатий повзик
Вівсянка Янковського

Back to Top