Птахи, що живуть на болотах, їх опис і особливості

Болота з давніх часів викликали у людей почуття неясної тривоги, навіть трепетного страху, трохи порівнянного з забобонним жахом. І це легко пояснити, адже подібні ландшафти не без причини завжди вважалися місцями гиблыми і небезпечними для життя.

На планеті достатньо територій, малодоступних для людини, де трапляються такі зыбуны і непролазні драговини, приховані від пильного ока травою і мохом, що, якщо заплутавший подорожній з волі долі виявиться випадково у фатальному місці, підступна трясовина дуже швидко затягне його на саме дно.

Багато боліт в Білорусії і на Україні. На європейській території Росії найбільше заболочених ділянок у центральних і північних областях. Ними славиться Підмосков’ї. Поширені подібні території на заході величезною Сибіру, а також на Камчатці.

З наукової точки зору, болотні ландшафти – це унікальні ділянки, де, виходить з надр землі, проточна або стояча вода створює надмірну вологість, впливаючи на структуру грунту.

На фото птах водяна курочка

В силу природних особливостей та клімату місцевості, болота накопичують в собі атмосферні опади і вбирають грунтові води. Все це створює умови для існування на подібних територіях пернатих представників планети, а птахи боліт чудово пристосувалися жити у своєрідній середовищі, мало придатною для людини.

Бугай

Болота не тільки лякали, але манили і притягували людей своєї нерозгаданою таємницею. Наприклад, стародавні всерйоз вважали, що болота є місцем існування різноманітних духів і нечистої сили.

Створення легенд і казкових історій чимало сприяли голоси, що видаються птахами, що живуть на болотах. Однією з таких загадкових пернатих істот була бугай. Зазвичай її спів у тиші добре помітно в сутінках або вночі.

Часто, особливо в шлюбний період, ці своєрідні мелодії нагадують гучне короткий басове мукання, іноді птах видає характерні бухающие звуки, за що її прозвали водним биком або бугаєм.

Мешкають такі таємничі створіння, що представляють сімейство цаплевых, поблизу боліт і озер, птахи здатні буквально розчинятися в очеретяних заростях, витягаючи голову і шию в струнку при наближенні людини, стаючи при цьому схожими з пучками болотяної трави. В такі моменти їх неможливо виявити, навіть практично дивлячись на них в упор.

Зовні ці істоти невеликих розмірів неприглядны, костлявы і непоказні, будучи у багатьох народів символом потворності. Вигляд їх стає навіть страхітливим, коли птахи, злякавшись, распушают напівзігнуті крила, витягуючи шию вперед, що навіть хижаки лякаються такого безглуздого лякала.

І не зовсім без причини, бо за характером бугай – вельми злісне створення, і ворогові не поздоровиться, якщо вона, захищаючись, вирішить стукнути його гострим гранованим дзьобом.

Пучеглазі пташенята бугая, що видають квакающие, булькаючі і шиплячі звуки, ще більше несуразны, костлявы і потворні. Ареал таких птахів досить великий, поширюючись через Європу і далі, аж до острова Сахалін.

Птах бугай

Бекас

Незвичайні звуки, схожі на бекання баранчика, видає птах бекас, що зустрічається на багнистих берегах водойм. Причому джерелом їх є, вібруючі при польоті під натиском повітря, хвостові пір’я.

У шлюбний період самці, піднімаючись вгору, різко пікірують вниз, що й стає причиною даної особливості. Політ цієї бекаючою птиці з болота починається з приглушеного кряхтения.

Після чого пернаті деякий час зигзагоподібно погойдуються в повітрі, що створює безсумнівні проблеми для мисливців, що намагаються вразити таку мішень. Зовнішність цієї невеличкої пташки більше, ніж незвичайна, а особливо виділяє її довгий, п’ятисантиметровий дзьоб, хоча розмірами такі істоти лише з курчати, при вазі близько 150 р.

Дивіться також:  Танагра птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці танагра

Забарвлення цих тонконогих створінь виділяється яскравою строкатістю і рясніє бурими, білими і чорними кольорами. Такі птахи мешкають у Росії, практично на всій її території, крім, хіба що, Камчатку і північні райони, але на зиму відправляються в більш теплі країни.

Птах бекас

Сивка

Дані ландшафти аж ніяк не славляться багатством рослинного світу. Такі території, як правило, заповнені в надлишку мохами, які разом з лишайниками ростуть на болотах. Птахом, гніздувальною на мохових купинах, часто виявляється сивка. Зазвичай вона влаштовує житло для майбутніх пташенят прямо на землі в невеликих ямках, для затишку вистилаючи гнізда пухом.

Маскує сивка своє гніздо від сторонніх очей просто так майстерно, що воно практично повністю зливається з навколишнім пейзажем. Такі пташки, розміром трохи більше шпака, мають скромне, сірувато-коричневе оперення.

Вони мають коротким дзьобом, видають свистовые наспіви, непогано літають і швидко бігають на своїх невеликих, далеко не самих струнких ніжках. Літо вони проводять на півночі Європи і Азії, а взимку в пошуках тепла відправляються на південь.

Сивки представляють групу куликов, кожен з пернатих членів якої володіє своїми особливостями, відрізняючись по зовнішності і способу життя. Деякі з них, в тому числі, є птахами, що живуть на болоті.

Птах боліт сивка

Болотний кулик

Птах розміром з голуба, але здається більше за рахунок подовжених шиї, дзьоба і ніг. Ці істоти відрізняються жовтувато-червонуватим забарвленням пір’я.

На північні болота вони прилітають з зимівлі в середині весни, повертаючись щорічно в одне і теж місце, змінити яке можуть тільки із-за висихання ділянки та інших серйозних обставин.

Надмірна турбота про пташенят, закладена від природи у куликов, часто стає причиною загибелі виводка, доставляючи неприємності і батькам. Нервовий самець, намагаючись відлякати від гнізда небажаних гостей, видає своє місце розташування.

Пернаті представляють великий інтерес для мисливців з-за чудового на смак, ніжного м’яса, що стало причиною знищення цілого покоління таких птахів.

На фото болотний кулик

Болотна качка

Болота, на думку вчених, цілком придатні для проживання багатьох представників царства пернатих, які відчувають себе цілком комфортно в описуваному середовищі, давно уподобавши подібні ландшафти (на фото птахів боліт можливо в цьому переконатися).

Хоча середовище, що їх оточує, зокрема флора, дуже своєрідні. Ліси, поступово зайняті болотами, як правило, гинуть, а багато видів дерев замінюються вологолюбними.

Правда, на таких ділянках непогано приживаються і поширюються карликові сосни, що виростають окремі види беріз, ялин і верби. Залежно від ступеня заболоченості місцевості, там розвиваються свої види рослинності.

В низинних трясинах ростуть осока та очерет. Болота також славляться наявністю цінних, багатих вітамінами, ягід: чорниці, журавлини, морошки і інших. Ними, як і соковитими стеблами рослин харчуються багато птиці. Серед них дикі качки – водоплавні птахи боліт.

Такі пернаті, дуже поширені в Північній півкулі, володіють широким обтічним тілом, сплюснутым дзьобом і славляться наявністю на лапах перетинок, дуже допомагають їм успішно просуватися у водному середовищі. Часто, бігаючи по воді, качки гучно ляскають крилами. Вчені вважають, що таким чином, ці істоти прочищають пір’я.

Болотна качка

Болотна сова

Така птиця теж не проти поласувати свіжими ягодами, але більше воліє вночі полювати на дрібних гризунів: мишей, полівок, хом’яків і тушканчиків.

Виглядаючи свою здобич, сова низько літає над землею, а обравши собі жертву, кидається вниз і забирає її у своїх чіпких пазурах. Це досить мовчазний птах, але наповнити тишу своєрідними звуками, вона теж в змозі.

Дивіться також:  Птахи Сибіру. Описи, назви й особливості птахів Сибіру

Яка птиця на болоті тріщить, гавкає і дзявкає? Це робить сова, охороняючи своє гніздо. У шлюбний період особини обох статей ведуть обопільну перекличку. Кавалери видають глухе ухання, а самки вторять їм своєрідними криками.

Такі птахи зустрічаються не тільки на європейських просторах, але і в Америці. Довжина їх тіла становить трохи менше півметра, оперення коричнево-жовта, дзьоб чорний. Поширені пернаті на великій території, вони досить численні і не потребують охорони.

Птиця болотяна сова

Біла куріпка

Ця пернате створіння, селясь в північних районах, серед карликових беріз, верболозу і ягідників тундри, вже точно просто обожнює болотяні ягоди. Біла куріпка – тендітна складання птах, з невеликою головою і очима; дзьобом, покритим пір’ям, і короткими ногами.

Влітку на її в основному білосніжному вбранні з’являються коричневі і жовтуваті вкраплення, а брови птахи приймають насичений яскраво-червоний відтінок. Маючи жива вага до 700 г, біла куріпка приваблює мисливців своїм поживним м’ясом.

На фото біла куріпка

Чапля

Вчені не без причини вважають болотисті ландшафти вельми корисними, називаючи їх «легенями» планети. Вони знижують вміст вуглекислого газу в атмосфері і перешкоджають парникового ефекту, здійснюючи найважливішу роль в агроекосистемах, беручи участь у формуванні річок.

Все це сприяє утворенню на заболочених ділянках певного мікроклімату. Наприклад, по праву считаемые царицями боліт і водойм, птиці чаплі, прекрасно приживаються на подібних ландшафтах, зовсім не випадково.

Адже зарості очерету, очерету та чагарників служать прекрасною маскуванням і захищають їх від хижаків. Крім того, на болотах завжди повно жаб, а це означає, що харчування пернатим, віддають перевагу це ласощі, а також рибу, завжди забезпечено.

Чаплю можна було б назвати красивою птахом, якщо б не незграбні рухи і кострубаті пози, в яких вона звикла застигати. Але на болотах грація – не найголовніше, зате в такому стані даних істот цілком можливо сплутати з сучкуватої корчем, що дуже навіть знадобиться з точки зору безпеки.

Чаплі з спритністю ходять по воді на своїх довгих ногах, і відчувають себе відмінно в заростях очерету. Правда, видавані ними звуки, схожі на чиїсь крики або рев, не зовсім музичні.

На фото птах чапля

Лелека

Багато болотні птахи володіють рядом характерних особливостей зовнішнього вигляду: тонкими довгими шиєю і ногами, а також великим за величиною дзьобом. Подібні риси допомагають не намокати в багнистих місцях їх тіла, завжди високо розташованому над землею. А довгий дзьоб здатний забезпечити відповідним харчуванням.

Саме до такого типу пернатих відносяться лелеки – великі птахи, що мають глибоко розсічені широкі крила в польоті витягають шию вперед. Вони широко поширені по всій землі, зустрічаючись в країнах жарким і більш холодним кліматом.

На фото лелека

Сірий журавель

Цих птахів теж цілком влаштовує життя на болотах, і сірі журавлі з успіхом обживають їх топкі верхів’я. Селясь на таких ділянках, пернаті намагаються захиститися від наступаючої по всіх фронтах, цивілізації.

А непрохідні багна приховують птахів від очей людей. Журавлі, як можна здогадатися з назви, мають сірим оперенням, лише деякі пір’я мають чорний колір. Розмір у птахів цілком значний, а деякі особини досягають двометрової величини.

Журавлі цікаві своїми танцями. Ритуальні танці радяться, як в парі або групою, так і по одинці, маючи місце в шлюбний період. Подібні рухи виражаються в стрибках і ляскання крилами, бігання зигзагами і по колу, а також в мірній вчини з поважним виглядом.

Дивіться також:  Птах-чайка. Спосіб життя і середовище проживання чайки

Сірий журавель

Тетерів

Зрідка болота відвідують, рухомі бажанням поласувати, які ростуть на даній території, смачними ягодами, представники сімейства фазанових: тетерева і глухарі.

Для мисливців середньої смуги Росії ці птахи у всі часи були найпопулярнішою здобиччю. Обидві різновиди пернатих почасти схожі, але для досвідченого людини відрізнити їх не складає труднощів.

Маса тіла тетерева – трохи більше кілограма. Оперення таких птахів переважно темне з цікавим зелено-синім відливом і з білими плямами на крилах. Пернатих відрізняє лирообразный хвіст.

Вони часто зустрічаються в березових гаях і лісостепових масивах, порослих чагарником, розташованих у долинах річок і боліт, птиці якщо заселяють ліси, то не дуже густі. Пернаті не люблять далеких перельотів, але при необхідності або нестачі харчування можуть долати по повітрю близько 10 км.

Птах тетерів (самка)

Глухар

Велика птах метрової довжини, що має масу близько 5 кг, що володіє чорно-бурим кольором пір’я і синій з зеленим відливом груддю, а також округлим хвостом. Вона вважає за краще селитися в лісах поблизу боліт, де поїдає не лише ягоди, але і хвою.

Важкі на підйом глухарі більшу частину життя проводять на землі, лише тільки ночуючи на деревах. Літати вони практично не вміють, долаючи по повітрю не більше десятка метрів.

На фото птиця глухар

Синьо-жовтий папуга ара

Найбільше заболочених територій розташоване в Північній півкулі, але на протилежному кінці планети вони також існують. Приміром, у світі найбільшим з таких ландшафтів є пройма річки Амазонки.

Там мешкає безліч пернатих, одним з яскравих представників таких є синьо-жовтий папуга ара, що відносяться до птахів боліт і узбережжя цієї величезної і великої річки. Такі екзотичні птахи чудово літають, а яскраве оперення робить їх непомітним на тлі яскравої рослинності даної місцевості.

Папуги лякаються людей і живуть величезними зграями, які збираються під час наближення сутінок, в місцях ночівлі. А рано вранці відправитися на пошуки їжі, оголошуючи околиці гучними криками.

Папуга синьо-жовтий ара

Фламінго

Така птиця часто будує гнізда в солоних мочарами на берегах озер. Вага цих прекрасних граціозних створінь, що живуть у Європі, Африці та Азії часто доходить до 4 кг. Червоні фламінго мають довгі шию і ноги, володіючи яскраво-рожевим кольором оперення. Незважаючи на свою витонченість, ці істоти досить важкі на підйом.

Зриваються з місця вельми неохоче і лише у випадках, коли їм загрожує серйозна небезпека. Розбігаються вони довго, але в польоті являють собою вражаюче видовище, особливо добре дивлячись на тлі блакитно-синього неба.

На фото фламінго

Болотний лунь

Луні воліють заболочені території, а також місця, багаті представниками водної фауни. Перед поглядом людини, яка намагається представити ареал лунів, відразу малюється болотисте місце і очеретяні зарості.

На фото болотний лунь

Пастушок

Пастушок, або як його ще називають – водяний пастушок – маленька водна пташка родини пастушкових, яка живе переважно на болотах і біля водойм. Внесений до червоної книги деяких країн з-за вкрай низької популяції на цих територіях.

Птах водяний пастушок

Очеретянка

Заболочені місця зі стоячою або проточною водою, трав’янистої чащобой – ідеальне місце для поселення очеретянки. Попри численність популяцій, побачення з нею на лоні дикої природи, рідкість.

На фото птах очеретянка

Back to Top