Великою різноманітністю птахів відрізняється Африка. Їх у неї близько 90 родин, які складають 22 загону. Це крім тих птахів, які прилітають на африканський континент на зимівлю з азіатських і європейських країн.

Така велика різноманітність тварин на чорному континенті спостерігається, незважаючи на всю суворість кліматичних умов, що супроводжуються часом нестерпною спекою і засухою.

Природно перша птиця, яка приходить людям на думку при згадці про Африку, це страус. Завдяки еволюції цієї найбільшої земної птиці без проблем вдається вижити на посушливих територіях пустель Африки.

Багато очкових пінгвінів зустрічається на прибережній території південної континентальній частині Африки. А на водоймах спостерігаються великі поселення птахів Африки, які відносяться до загону «поганкообразных» з такою ж назвою поганки і чомги. У цих посушливих кліматичних умовах є 19 видів птахів, що належать до загону цаплиевых. Серед них найбільша чапля китоголов, що досягає в розмірах 1.4 м.

Розповідь про птахів, що мешкають в Африці можна продовжувати нескінченно, але краще зупинитися і поговорити більш детально про деяких з них найцікавіших примірниках.

Ткачик

Ткачики є найпоширенішими птахами савани Африки. Починають гніздитися вони з початком перших дощів в савані. У посушливі періоди ці пташки дуже сильно нагадують скуйовджених і непоказних воробйов і літають зграями.

Але з приходом дощів все кардинально змінюється. Самці ткачиков надягають на себе строкаті наряди найчастіше насичених червоно-чорних або жовто-чорних тонів. Зграї птахів під час шлюбного періоду розсипаються, у них утворюються пари.

При заграванні самця до самки його яскраві пір’я нагадують зупинилася на дереві блискавку. Вони взъерошивают свої строкаті пір’я і таким чином візуально стають набагато більше.

Висока трава поруч із заболоченими територіями – найулюбленіші місця цих чудових пташок. Кожен самець з граничним завзяттям охороняє свою територію, пускаючи на неї тільки своїх самочок, які повинні відкласти яйця.

На фото птах ткачик

Желтоклювый токо

Ця дивовижна птах теж живе в савані і відноситься до птахів з роду носорогів. Їх відмінною рисою є величезні дзьоби. З першого погляду здається, що цей масивний дзьоб важкий. Насправді, це не так тому, що він складається з губчастої кісткової тканини.

Житло своє токо обладнують в дуплах. Причому в цих дуплах залишаються самки з малюками. Самець же замуровує глиною вхід в нього. При цьому залишає лише маленький отвір для того, щоб передавати їм їжу.

Таку тактику обирають птиці для того, щоб уберегти себе і потомство від можливих ворогів. Самка за весь цей період сильно поправляється. Місцеві жителі вважають її великим делікатесом. Ці птахи всеїдні. Не гребують вони у важкі часи і падаллю.

На фото птах желтоклювый токо

Африканський марабу

Ці птахи південної Африки належать до лелекам. Від лелек відрізняє їх величезний дзьоб, у якого ширина біля основи така ж, як голова птиці. Як і в багатьох подібних їм пернатих їх голови не оперені, а покриті рідким пушком.

Колір голови птахів червоний, їх шия блакитна. На шиї помітний мішок рожевого кольору, який не дуже привабливо виглядає. На нього марабу кладе свій масивний дзьоб.

Дивіться також:  Степовий лунь птах. Опис і особливості степового луня

Вигляд у птиці, прямо кажучи, зовсім не привабливий. Надає лише трохи елегантності йому комір з білого пір’я навколо шиї. Для того, щоб вивідати для себе здобич, птиці доводиться злітати вгору і парити, поки щось не трапиться на очі.

Своїм потужним дзьобом птах легко може примудритися розірвати навіть шкуру буйвола. Цікаво спостерігати за процесом їжі марабу. Ласий шматок птах спритно підкидає вгору і, піймавши, проковтує.

Марабу є частим гостем на смітниках, де знаходить для себе різні покидьки. Гнізда свої ці птахи влаштовують по сусідству з пеліканами, вздовж берегів водойм.

Птах африканський марабу

Птах-секретар

Красиво виглядають ці птахи Африки на фото. Це єдиний вид секретарів, які відносяться до загону хижих птахів Африки. Високі і довгоногі птахи живуть в саванах Африки південніше Сахари. Їх відмінною рисою є пір’ячко на голові, які зазвичай звисають у них, а в збудженому стані птахи здіймаються вгору.

Майже весь свій вільний час птах займається пошуком їжі. Секретар ходить по землі і видивляється собі здобич. Ящірки, змії, дрібні звірки і сарана є улюбленою стравою.

З великою здобиччю секретар обробляється з допомогою ударів ніг і дзьоба. Їхні пазурі істотно відрізняються від кігтів інших хижих птахів. Вони у секретаря тупі й широкі. Ідеально допомагають при бігу, але не при хватании видобутку. Ночами секретарі сидять на дереві, там і знаходяться їхні гнізда.

На фото птах секретар

Лелека

Це птахи, що зимують в Африці. Вони є самими далекими мігрантами. Для того, щоб дістатися з Європи до Південної Африки їм доводиться долати до 10000 км. Для зимівлі лелеки вибирають райони Сахари.

Про цю птаху люди склали безліч легенд. Птах дійсно є символом доброти і щастя. Міф про те, що лелеки приносять дітей найпоширеніший і стійкий. Було давно помічено, що мешканці будинків, в яких оселяються лелеки, завжди щасливі.

Ці птахи великих розмірів дуже обережні. Їх зовнішність давно всім знайома. Птах володіє високими і стрункими ногами. У неї довга шия, і такий же довгий дзьоб. Оперення найчастіше біле з чорними крилами.

Але бувають і чорні лелеки. Для харчування вони добувають у водоймах різних птахів, часто їдять сарану. В даний час цих птахів стає все менше, тому вони взяті під надійний захист.

На фото птиці лелеки

Вінценосний журавель

Вінценосні або павині журавлі широко поширені на території тропічної Африки. Таке цікаве назву птахам дали завдяки їх шикарному веерообразному хохолку.

Птах відрізняється цікавими танцями. Танцюють журавлі при найменшому збудженні. Будь-яке цікаве явище змушує вступати в танок стоїть на піщаній поверхні птицю.

У процесі цього руху приєднується ще одна птах, потім ще, таким чином, виходить своєрідна пташина дискотека, при якій вони підстрибують вгору іноді вище, ніж на 1 метр, розкривши крила і опустивши кінцівки, роблячи при цьому танцюючі руху. Іноді в танці задіяна одна нога, іноді обидві.

Вінценосний журавель

Медоуказчик

Цих птахів на планеті налічується 13 видів. 11 з них можна побачити в Африці. Крихітні птахи, у яких розмір шпака або горобця воліють жити в лісових тропіках. Вони не люблять великих збіговисьок.

Дивіться також:  Чибіс птах. Спосіб життя і середовище проживання чибіса

Стрибають в гордій самоті на гілках, нагадуючи синиць. У їжу вживають різних комах, які збирають з гілок і ловлять у повітрі. Для багатьох медоуказчиков улюбленою їжею припадають личинки бджіл, стільники і мед, що знаходиться в них.

Вони можуть помітити дупло з сотами в не дуже доступному для себе місці. Не відступаючи при цьому, починають літати поруч з ним. Тим самим привертаючи загальну увагу. Період розмноження у птахів помічають усі в окрузі.

Вони починають голосно барабанити дзьобами з підсохлим гілках, здійснювати струмові польоти і кричать, сидячи на гілках. Медоуказчиков називають ще гніздовими паразитами. Птахи підкладають свої яйця в гнізда до дятлам і бородавок.

Птах медоуказчик

Співочий сорокопуд

Співочий сорокопуд є птахом східної Африки. Його красивий, подібний органу голос сповіщає всіх, що поблизу знаходиться вода. Кожен звук птахів наповнений незвичайною красою. Повільний і глибокий темп мелодій лунає над плавно протікає річкою.

Причому в співі беруть участь обидва птахи пари. В однієї птиці виходить видавати повні, але разом з цим м’які звуки, які поблизу здаються досить сильними. Друга ж видає їй в такт звуки, що нагадують флейту. І коли ці обидва співу переплітаються між собою щось більш приємне важко відшукати.

На фото співочий сорокопуд

Блискучий шпак

В Африці з усіх скворцов переважають блискучі. Своїми розмірами ці птахи нагадують звичайних скворцов, тільки мають шикарний забарвлення, складається із зеленого, синього, чорного, фіолетового, бронзового тонів прикрашених металевим блиском. Їх так і називають – «яскраве сяйво» або «віддзеркалення сонячних променів».

На фото блискучий шпак

Фламінго

Про цю надзвичайно красивою птиці відомо багатьом. Її витонченість і краса закохують в неї з першого погляду. Відноситься птах до роду фламингообразных. Рожевий фламінго єдиний з усіх видів цих птахів має дивно довгі ноги і шию.

Його пір’ячко відрізняються своєю м’якістю і рихлістю. Середня висота однієї дорослої особини досягає до 130 см, при середній вазі близько 4.5 кг Живиться фламінго комахами, хробаками, дрібними ракоподібними, водоростями і молюсками.

Це гніздові птахи, які будують свої житла в мулових ущільненнях. Для будівельних матеріалів птиці використовують велику кількість черепашок, бруду та мулу. Гнізда своєю формою нагадує конус.

Птах фламінго

Африканський страус

Це найбільша птах африканського континенту. Птах-велетень зустрічається всюди в Африці, але краще всього їй у пустелях і на відкритій місцевості. Страуси не люблять гірські масиви.

Африканський страус вважається найбільшим пернатим істотою у світовій фауні. Його висота досягає до 3 метрів, а маса буває дотягує до 160 кг. Незважаючи на свої розміри, птахи можуть розвивати велику швидкість до 72 км/год. Люблять вживати в їжу траву, листя, насіння і плоди.

Птахи воліють триматися в невеликих групах. Під час гніздування самець паруется з парочкою самок. Після чого одна з них залишається поруч з самцем і висиджує всі яйця. У таких колективних кладках може бути близько 40 яєць.

Дивіться також:  Снігур птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання снігура

У денний час яйцями опікується домінуюча самка, вночі ж на зміну їй приходить самець. З’явилися на світ пташенята теж деякий час перебувають під опікою цієї пари.

Страус самець справжній сміливий і самовідданий батько, який з надзвичайною пильністю охороняє своїх малюків. При необхідності страуси нападають навіть без найменшого почуття страху, коли їх пташенята знаходяться під загрозою.

Африканський страус

Дрохва

Вона входить до складу одних із самих великих літаючих птахів у світі. Самець має довжину тіла 1 метр, при масі 16 кг. Іноді вага дрохв перевищує 20 кг. Ці великі птахи з коричневим забарвленням гніздяться на землі. Вживає в більшій мірі рослинну їжу.

У весняний час у дроф проходить токування. У самців взъерошиваются пір’я, вони стають досить дивного вигляду, нагадують величезні кулі. Серед цих птахів пари не утворюються.

Высиживанием і вихованням малюків займається самка одна. Відкладають вони в основному по 2 яйця. Для молодих дрохв улюбленою їжею є комахи. Період дорослішання у птахів настає з запізненням, самки дорослішають у 2-4 роки, самець ще пізніше – в 5-6 років.

На фото птах-дрохва

Орел-скоморох

Ця велична хижий птах має довжину 60 см і вага до 3 кг. Завдяки своїй відвазі і зухвалості орел нападає на мангустів, даманів і карликових антилоп. Практикує злодійство дітей у лисиць і шакалів. Іноді орли забирають їжу у летять птахів, які сильніше за них, завдяки дивним здібностям швидко літати.

Їх гнізда видно на найвищих місцях дерев. Орли відкладають тільки одне яйце, яке насиджують близько 45 днів. Зростання пташеня відбувається в повільних темпах. Лише до четвертого місяця пташенята стають на крило. Орли-скоморохи роблять прекрасні фігури вищого пілотажу. Ці прекрасні вміння, швидкість польоту і неперевершена краса давно зробили птицю символом африканського неба.

На фото орел скоморох

Африканський павич

За своїми зовнішніми даними ця птиця сильно нагадує звичайного павича, у нього тільки не таке яскраве оперення і трохи інший вигляд у хвоста. У забарвленні переважають зелені, фіолетові, бронзові тони.

Голова африканського павлина прикрашена гарним пучкообразным чубчиком. Хвіст птаха пофарбований у зелені, чорні, блакитні і темно-зелені тони. Дзьоб птиці блакитно-сірого кольору.

Воліють жити на висоті 350-1500 метрів. Для висиджування яєць павичі вибирають високі пні, ущелини зламаних стовбурів, замшілі розвилки гілок. У скарбі буває від 2 до 4 яєць. Высиживанием займається самка. Самець в цей час займається охороною гнізда. Інкубаційний період триває 25-27 днів.

Африканський павич

Нектарница

Багато назви птахів Африки в прямому сенсі залежать від роду їх занять. Це стосується і маленькою яскравою пташки нектарніци. Живуть вони в лісах африканських тропіків. Подібно колібрі нектарніци вміють літати у повітрі.

Роблять це вони з квіткою в дзьобі, з якого в польоті висмоктують нектар. Такий фокус у птахів виходить завдяки дзьоба, який не можна сплутати ні з чиїм іншим. Унікальні у всьому ці птахи є справжньою окрасою африканського континенту.

Птах нектарница

Back to Top