Про цього птаха чули багато, а от бачили її мало хто. Стрепет полохлива птиця і не наближається до оброблених людиною полів. Назву свою стрепет отримав від стилю свого злету.

Перед тим, як полетіти птах потрясется, заверещить, покричить і тільки потім відривається від землі і розправляє крила. Можна побачити цю симпатичну пташку стрепет на фото.

Особливості та середовище стрепета

Зовнішній вид самців і самок птиці стрепета відрізняються. Самець, розміри птиці стрепет і характеристики зовнішнього вигляду:

важить близько 1 кг;

довжина тіла 44 см;

в забарвлення рудих тонів;

шия має сірий відтінок;

від шиї до черева йдуть смужки темні і світлі чергуючись;

дзьоб і оболонка навколо очей помаранчеві;

ноги темно-жовті;

міцні ноги

На фото самець птиці стрепет

Самка виглядає дещо скромніше:

шия, голова і спинка — чорно-жовтого відтінку;

вага трохи менше ніж у самців;

на шиї нема чорно-білого намиста.

Завдяки такій своєрідній фарбуванні птах легко ховається на землі і в заростях трави. Мешкає птах в Азії, Європі й Африці. У Росії птаха можна зустріти в Південно-Європейській частині і на Кавказі. Вони перелітні птахи тому на зиму відлітають в Іран, Індію та ін. Стрепет відноситься до сімейства дрохва. І живе стрепет, як і дрохва в степах і на луках.

На фото самка стрепета

Характер і спосіб життя стрепета

Веде переважно наземний спосіб життя. Птахи повільно ходять, але можуть і дуже швидко бігати. При зльоті птиці кричить, регоче і труситься, крилами видає свист. Під час польоту вона теж тремтить. Здається, що птах стрепет летить на одному місці і її просто трусить, але насправді вони літають дуже швидко, розвивають швидкість польоту до 80 км/год. Політ обумовлюється дуже частими змахами крил.

Дивіться також:  Оляпка птах. Середовище існування та спосіб життя оляпки

Птах стрепет живе на схилах балок, у степах з негустою травою, на луках і глинистих рівнинах. Складно визначити де мешкає стрепет, можна побачити тільки залишки його посліду і лапки, які залишаються після того, як птах пройшла по вологому ґрунті. Лапка стрепета нагадує зменшену лапу дрохва. Їх лапи теж мають три пальці, з яких один довгий і товстий, а два інших тонкі і короткі, з кігтями.

Якщо спостерігати за птахом, можна в її поведінка схожість зі звичайною домашньою куркою. Вони ходять по полях, пригнувши голову до землі і, постійно оглядаються. Пасуться птиці на занедбаних полях. Вишукують травинки і рештки злаків. Харчується птах стрепет: мухами, жуками, сараною і комахами.

Виходять на промисли рано вранці і пізно ввечері, вдень під час спеки намагаються перебувати в тіні. Вживають багато води, але можуть обходитися і без неї, можуть збирати росу. Дуже полохливі, їх може злякати і пасуться скотина, і навіть проїжджали по дорозі машина.

Стрепети часто тримаються поодинці або парами, і тільки перед тим, як відправиться на зимівлю збираються в зграї.

Розмноження та тривалість життя стрепета

Саме в шлюбний сезон на шиї самців починають сильно проявлятися чорні і білі намиста. Після линьки він стають менш помітними. Статева зрілість у самців настає на другому році життя, у самок трохи раніше. Птахи можуть бути полігамними і моногамними.

На ділянку гніздування птахи прилітають у першому місяці весни, летять переважно вночі. Прилетівши, відразу починають токувати. Самець видає своєрідні звуки, стрибає, приймає дивні пози, стрибаючи, роздмухує зів і демонструє своє оперення. Самець, підстрибуючи, ляскає крильми, зависає на кілька хвилин і опускається на землю, таку дію він часто повторює. Виглядає це дуже забавно. Вони на спеціальному вытоптанном ділянці поля.

Дивіться також:  Огарь птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці огар

Навколо самця збираються самки і прилітають самці з якими вони згодом б’ються. Влаштовують своєрідні півнячі бої. В результаті утворюються пари.

Гніздо готує самка самостійно. Місце для нього вибирає у полі під високою травою. Для гнізда вона викопує в землі плоске поглиблення шириною до 20 см, а глибиною до 10см. Вистилає його скромно травою і бур’янами. У кладці зазвичай від 3-5 яєць, бувають випадки коли їх буває до 11 штук, оливкового кольору в руду цяточку. Розмір яєць становить 50 мм — довжина і 35 мм — ширина. Висиджуванням яєць займається тільки самка, але самець завжди знаходиться десь поруч.

Птах дуже щільно сидить на яйцях, не відходячи від них навіть, якщо поруч небезпека, із-за чого дуже часто гине. Пташенята вилуплюються через місяць. Доглядають за ними обоє батьків. Самка водить пташенят по околицях відразу після того, як вони обсохнуть. Літати пташки починають після місяця життя, але від матері не йдуть ще довго.

У випадках коли з’являється небезпека самець намагається відвести виводок з собою, в той самий час самка відводить ворога на себе, відводячи небезпеку від пташенят. Пташенята живляться точно так само як і дорослі особини. Тривалість життя стрепета становить від 15 до 20 років.

Полювання на стрепета

В деяких місцях де чисельність стрепетов висока, дозволено їх відстріл по ліцензії. Існує три способи полювання на стрепета:

з собакою;

з під’їзду;

нагоном.

З собакою полювання починається в той момент, коли пташенята починають літати, але ще не повністю зливаються з дорослою зграєю. Період такого полювання триває протягом трьох тижнів. Зазвичай для полювання бере спанієлів і пойнтеров. Вони чудово пересуваються в жарку погоду по кущах. Можна полювати і ввечері, але під час спеки полювання ефективніше.

Дивіться також:  Фавероль курка. Опис, особливості, догляд і ціна породи фавероль

Шукати виводки потрібно на високій траві поруч з полями. Важливо знати, що самки водять свій виводок недалеко один від одного, тому зустрівши одну зрозуміло, що десь поруч ходять і інші. Як було вже згадано вище, першою злітає самка, щоб відвести небезпеку від пташенят, стріляти її не можна. Часто виводок кидається врозтіч і ховається. Малюк може лежати на землі не ворушачись, дуже близько підпускаючи собаку. Полювання триває до відльоту птахів на зимівлю.

Полювання на під’їзді полягає в тому, що птахів необхідно стріляти по узбіччях доріг, куди вони виходять покормиться. Якщо птиця побачила коня необхідно до неї під’їжджати тихо.

Полювання нагоном полягає в тому, що їде віз по полю на зграю птахів. Один з мисливців їде прямо в зграю, а другий в цей момент вистрибує з воза і наганяє зграю до воза. Тим самим увагу стрепетов розсіюється і їх легко підстрелити.

«Чому треба знати де мешкає стрепет?» Ця забавна птах занесена в Червону книгу. І це невипадково. Багато мисливців з задоволенням на неї полюють під час токування.

Важливо знати, що птах не живе на оброблених людиною полях. З цієї причини ареал птахів істотно скоротився, так само як і їх чисельність.

Існують спеціальні групи людей, які ходять і збирають яйця птахів, щоб покласти їх потім штучні інкубатори та відпустити на волю після вилуплення.

Зрозуміло, м’ясо цієї птиці цінний продукт, але якщо зараз не вжити більш жорстких заходів щодо її порятунку і захисту, з часом вона може взагалі зникнути як вид.

Back to Top