Особливості та середовище птиці-секретар

Птах-секретар належить до сімейства секретарів і до загону ястребообразных, тобто, до денних хижаків.

Ця незвичайна птах є найстрашнішим ворогом для змій, якого б розміру вони не були, для мишей, щурів, жаб. Тобто, справжня природний доброволець-захисник усіх фермерів.

Природно, що в місцях проживання секретаря цей птах користується заслуженою славою і любов’ю.

Деякі фермери навіть спеціально розводять у себе таких пернатих. Але ось за особистою ініціативою секретарі воліють селитися в деякому віддаленні від людини.

Птиця досить велика довжина її тіла досягає 150 см, а розмах крил і зовсім більше 2 метрів. Однак, вага її не завеликий для таких розмірів — всього 4 кг.

На фото можна побачити, що яскравою забарвленням птах — секретар не може похвалитися, сіре оперення стає темніше до хвоста і переходить в чорний колір. Близько до очей, до дзьоба шкіра не покрита пір’ям, тому тут червонувате забарвлення.

Зате цей птах має дуже довгі ноги. Вона відмінний бігун, швидкість пересування може досягати 30 км/год і вище.

Мало того, без попередньої пробіжки вона і відразу злетіти не може, доводиться побігати. Здавалося б, маючи такі довгі ноги треба б мати і таку ж довгу шию, адже у журавля і чаплі саме така будова тіла.

Але птах — секретар не схожа з ними. Голова у неї більше схожа на орлиную. Це і великі очі і дзьоб, загнутий гачком. Правда, схожість порушує своєрідний чубчик з декількох пір’я.

Це через них птах і отримала свою назву. Аж надто цей чубчик схожий на гусячі пера , які собі встромляли в перуки секретарі колишніх часів. Та й важлива хода птиці сприяє такої назви.

Дивіться також:  Птахи Африки. Описи, назви й особливості птахів Африки

Птах –секретар мешкає в африканських саванах. Його ареалом є вся площа від Сахари до Південної Африки.

Найбільше воліє селитися в місцях з низькою травою, там, де високий травостій сильно не разбежишься, а, отже, і полювання буде вкрай скрутна.

Характер і спосіб життя птиці-секретар

Завдяки своїм довгим ногам птах прекрасно себе почуває на землі, тому й проводить більшу частину часу.

Секретарі настільки комфортно почувають себе на землі, що іноді створюється відчуття, що вони зовсім не можуть літати. Але це не так.

Найчастіше, летючу птицю-секретаря можна побачити ширяє над своїм гніздом під час шлюбного періоду. В інший же час птах чудово обходиться без небесних висот.

Птахи проходять в пошуках їжі досить великі відстані. При цьому пара, яка створюється раз і на все життя, намагається триматися поблизу один від одного.

До речі, вірність один одному – ще одна яскрава особливість секретарів. Вони не схильні змінювати своїх партнерів протягом усього життя.

Пара займає певну площу, яку ревно охороняє від пришестя чужинців. Іноді для захисту своєї території доводиться навіть вступати в бійку, де обидва самця пускають в хід свої сильні, накачані ноги.

Після денних турбот (а за день птах може пройти до 30 км), секретарі вкладаються спати в кронах дерев.

Харчування птиці-секретар

Птах-секретар краще за всіх своїх побратимів — хижаків пристосувалася до полювання на землі. Про ненажерливості цих птахів ходять легенди.

Одного разу в зобу у секретаря виявили 3 змії, 4 ящірки, і 21 маленьку черепаху. Меню секретаря різноманітно – від сарани і богомолов до великих отруйних змій.

Дивіться також:  Лорі папуга. Спосіб життя і середовище проживання папуги лорі

До речі, полювання на змій показує птицю – секретаря не тільки, як ненажерливого хижака, але і, як дуже розумного мисливця.

Коли птахи виявляє змію, та починає нападати, намагаючись дістати мисливця своїм отруйним укусом.

Секретар відбиває всі зміїні випади розкритим крилом, він їм прикривається, точно щитом.

Така дуель може тривати досить довго, у кінці кінців, птах вибирає момент, коли спритно притискає голову змії до землі і вбиває ворога ударом могутнього дзьоба. До речі, ногами і дзьобом цей птах легко може розбити панцир черепахи.

Для лову дрібної і великої здобичі у секретаря є деякі хитрощі. Так , наприклад, починаючи свій щоденний обхід території, птах сильно ляскає крилами, виробляє багато шуму, з-за якого полохливі гризуни вискакують з укриття і несуться геть. Так вони себе і видають, а от врятуватися від швидких пташиних ніг їм не вдається.

Якщо ж ляскання крил не має лякаючого дії, птах може неабияк потоптатися на підозрілих купинах, тут уже жоден гризун не витримає.

Ще один цікавий факт. У саванах трапляються пожежі, від яких ховаються і тікають усі — в тому числі і жертви птиці – секретаря.

Тому що він не тікає і не ховається, він полює в цей час. Він спритно вихоплює гризунів, які линуть від пожежі.

А після того, як ловити вже нікого, птах легко перелітає лінію пожежі, ходить по випаленої землі і з’їдає вже згорілих тварин.

Розмноження та тривалість життя птиці-секретар

Період розмноження у птахів залежить від сезону дощів. Саме у шлюбний період самець показує всю красу свого польоту і силу голосових зв’язок.

Дивіться також:  Сокіл дербник птах. Спосіб життя і середовище проживання сокола дербника

Починаються шлюбні танці, під час яких самець жене самочку попереду себе. Після того, як весь шлюбний ритуал виконаний, пара приступає до будівництва гнізда.

Коли пару ніщо не турбує, і гніздо не розоряється, тоді і необхідності в новому гнізді немає, просто зміцнюють і розширюють гніздо, побудоване раніше.

Гніздо має бути просторим, його діаметр сягає 1, 5 метрів, а старе гнездовище може досягати 2 і більше метрів.

Сюди-то самка і відкладає від 1 до 3 яєць. А вже через півтора місяця на світ з’являються пташенята.

Весь цей час самець годує мати, а коли з’являється потомство, то про кормі дбають вже обоє батьків.

Спочатку пташенятам дають кашку з полупереваренного м’яса, а потім вже починають годувати просто м’ясом.

Тільки через 11 тижнів пташенята зміцніють, стануть на крило і зможуть покинуте гніздо. А до цього вони вчаться у батьків полювати, переймають звички і правила поведінки, спостерігаючи за ними.

Якщо ж трапиться нещастя, і пташеня випадає з гнізда до того, як навчиться літати, йому доводиться вчитися жити на землі — ховатися в чагарниках від хижаків, тікати, затаюватися.

І незважаючи на те, що батьки продовжують годувати його на землі, вижити такого пташеняті вдається не завжди – надто багато ворогів у беззахисних пташенят є в навколишньому середовищі.

З-за цього з 3 пташенят, зазвичай, виживає один. Це небагато. Та й тривалість життя у птиці – секретаря не дуже велика – всього до 12 років.

Back to Top