Сімейство птахів-носорогів, інакше званих калао, відноситься до загону ракшеобразных.

Свою назву птахи-носороги заслужили великим наростом на дзьобі, що нагадує ріг.

Однак ви здивуєтеся, дізнавшись, що далеко не у всіх представників даної родини такий наріст є.

Спираючись на дані, отримані в 1991 році, налічується 14 родів цих птахів і 47 різних видів.

Задавшись пошуком фотографій птахів-носорогів можна заплутатися, адже всі вони такі різні, адже деякі з них ще й без рогів!

Невеликий опис кожного роду цих барвистих птахів-носорогів допоможе швидко розібратися і зрозуміти фото якого саме калао необхідно знайти.

На фото птах носоріг калао

  • Рід Tockus. Містить 15 видів. Вага до 400г; махові пера звужені до кінців; шолом невеликої або відсутня зовсім.

  • Рід Tropicranus. Один вид. Вага до 500г; білий закруглений скуйовджений чуб; махові пера не звужені.

  • Рід Berenicornis. Один вид. Вага до 1,7 кг; роговий наріст невеликий; хвіст довгий білий; у самця щоки і низ тулуба білого кольору, а у самки — чорного.

  • Рід Ptilolaemus. Один вид. Середня вага дорослої особини 900г; наріст виражений, але не великий; ділянки голої шкіри навколо очей мають блакитнуватий колір.

  • Рід Anorrhinus. Один вид. 900г; шолом темного кольору; шкіра навколо очей і підборіддя голі, блакитного кольору.

  • Рід Penelopides. Два маловивчених виду. 500г; шкіра на підборідді і біля очей гола, біла або жовта; шолом добре виражений; на дзьобі помітні поперечні складки-канавки.

  • Рід Aceros. Один вид. 2,5 кг; виріст розвинений слабо, виглядає як невеликий горбик; на лицьовій частині гола шкіра має блакитний колір, а на горлі – червоний; хвіст чорно-білий.

  • Рід Rhyticeros. Сім видів. Від 1,5 до 2,5 кг; Підборіддя і горло голі, дуже яскраві; наріст об’ємний і високий.

  • Рід Anthracoceros. П’ять видів. До 1 кг; шолом великий, гладкий; горло голе, боки голови щодо голі; надхвістя чорного кольору.

  • Рід Bycanistes. П’ять видів. Від 0,5 до 1,5 кг; Шолом великий, талановитий; низ спини і надхвістя мають біле забарвлення.

  • Рід Ceratogymna. Два види. Від 1,5 до 2 кг; великий наріст; горло і голі боки голови, блакитного кольору; хвіст закруглений, недовгий.

  • Рід Buceros. Три види. Від 2 до 3 кг; дуже великий шолом спереду заломлений; горло і щоки голі; хвіст білий, іноді з чорною поперечною смугою.

  • Рід Rhinoplax. Один вид. Більше 3 кг; великий червоний високий наріст; шия гола, у самців яскраво-червона, самок — блакитно-фіолетове; пара середніх рульових пір’їн значно перевищує довжину решти пір’я хвоста.

  • Рід Bucorvus. Два види. Від 3 до 6 кг; колір чорний, але першорядні махові — білі; голова і горло майже повністю голі, червоного або блакитного кольору, іноді ці кольори зустрічаються разом; зовнішні зрощені пальці вздовж фаланги. Даний вид виділяється тим, що не замуровує вхід в дупло.

Дивіться також:  Одуд-птах. Середовище існування та спосіб життя удода

Особливості та середовище птиці носоріг

Птахи-носороги є осілими птахами. Практично всі види воліють селитися в місцях з високим рівнем вологості, наявністю густих лісів, бо селяться у природних дуплах і більшу частину життя проводять на дереві.

Тільки два види рогатих воронов (рід Bucorvus) воліють жити на відкритих просторах з рідкими чагарниками, створюючи гнізда в порожнистих пнях або дуплах баобабів.

Місця проживання калао обмежені екваторіальними лісами, африканськими саванами і тропічною зоною в Азії.

В Африці птахи-носороги не зустрічаються на північ від Сахари, спускаючись на південь до Капської області.

В Азії ці птахи зайняли території Індії, Бірми, Таїланду, а так само острови Тихого і Індійського океанів. В Австралії та на Мадагаскарі цих птахів немає.

Характер і спосіб життя птиці носоріг

Селясь в густих і високих лісах тропічні птахи-носороги вибирають найбільш потайні місця, але при цьому вони є досить галасливими.

А ось один з найбільш великих представників птахів-носорогів — Кафрський рогата ворон — навпаки, краще селитися на пустинній території.

Практично все життя ходить по землі, воліє не літати і не шуміти крилами, бо є хижаком і наявність харчування безпосередньо залежить від того, на скільки тихо він здатний дістатися до жертви.

На фото кафрський рогата ворон

Дрібні види калао воліють жити зграями, а от великі тримаються відокремлено і переміщуються в основному сім’ями (парами).

Птахи-носороги не можуть самостійно будувати собі гнізда, тому їм доводиться вибирати природні дупла, відповідного розміру.

У світі птахів носороги є доброзичливими один до одного не агресивними птахами.

Взаємовиручка і сусідська допомога не чужі цим створінням: часто можна помітити як самку, замуровану в гнізді, підгодовує не лише її самець, але й один — два самця-помічника.

Дивіться також:  Біла сова. Спосіб життя і середовище проживання білої сови

До того ж ці птахи відрізняються вірністю – дорослі калао створюють моногамну пару. Навіть види, які живуть зграями, часто зберігають пару протягом усього року.

Птахи-носороги відрізняються своєю охайністю. На час виведення самки птахів-носорогів замуровані, але, тим не менш, багато з них знаходять спосіб здійснювати дефекацію поза гніздом, або ж викидають мишку частина підстилки з гнізда.

Харчування птиці носоріг

Живлення птахів-носорогів залежить в основному від виду конкретно взятої птиці, а точніше від розмірів цього виду.

Невеликі калао є в основному м’ясоїдними – харчуються спійманими комахами і невеликими ящірками.

У той же час великі особини воліють вживати в їжу свіжі соковиті плоди, навіть їх дзьоб для зручності такого годування має більш подовжену форму.

У природі зустрічаються як виключно м’ясоїдні і виключно плодоїдні калао, так і птиці з суміжних раціоном.

Наприклад, індійська птах-носоріг харчується фруктами, комахами, дрібними ссавцями і навіть рибою.

Розмноження та тривалість життя птиці носоріг

На початку шлюбного періоду самець самостійно підбирає житло для своєї майбутньої сім’ї, після чого запрошує туди самку і чекає її схвалення.

Якщо вона задоволена місцем майбутнього гнізда, то спарювання відбувається прямо поруч з ним.

Після того, як самка відкладе яйця, самець глиною замуровує дупло, залишаючи невеликий отвір для вентиляції і годування.

На фото індійська птах носоріг

Самець забезпечує самку кормом протягом усього періоду висиджування та ще кілька тижнів після вилуплення пташенят.

За цей час самка в дуплі практично повністю змінює своє оперення. В процесі линьки, скинувши всі свої пір’я, самка втрачає можливість літати і стає зовсім беззахисною.

Дивіться також:  Кохінхіни порода курей. Опис, зміст, догляд і ціна курей породи кохінхіни

У цьому випадку стіна, побудована її самцем – це найкраща, так і єдина, захист її самої та їх потомства від зовнішніх хижаків.

І в цьому плані так само відзначилися Рогаті ворони, які своїх самок не замуровують. Самки цих птахів здатні самостійно покидати гніздо для того щоб полювати і доглядати за собою.

Великі види відкладають за раз не більше двох яєць, дрібні ж здатні створити кладку до восьми яєць. Висиджують за раз по одному яйцю, таким чином пташенята вилуплюються не відразу, а по черзі.

Інформація про тривалості життя калао сильно різниться. Судячи з усього, це так само залежить від місця проживання і виду особини.

У більшості джерел згадується, що життєвий цикл птахів-носорогів триває від 12 до 20 років.

Back to Top