Марабу — птах, що відноситься до сімейства лелечих. Підрозділяється на три види — індійський, африканський і яванський марабу.

Не дивлячись на малопривабливий вигляд, араби дуже шанують цю птицю, вважаючи її символом мудрості.

Саме це і дало їй назву “марабу” — від слова “мрабут” — так називають мусульманського богослова.

Не дивлячись на такий сприятливий опис з боку мусульманського населення, у туристів зустріч з марабу зазвичай асоціюється виключно з негативними емоціями і віщує швидкі невдачі.

Птицю вважають злий, потворною і дуже підступною. Що вже говорити, а опис не найпривабливіше.

За зовнішнім описом марабу досить схожі зі своїми аистообразными побратимами. Ріст птиці досягає півтора метрів, розмах сильних могутніх крил — двох з половиною метрів.

Вага такої птиці цілком може перевищити вісім кілограм. Шия і ноги в марабу, як і належить аистовым, дуже довгі.

Забарвлення зазвичай двоколірна — чорний верх, білий низ, при цьому обов’язково присутній біле “жабо” біля основи шиї.

Голова і шия не покриті пір’ям, жовтого або червоного кольору, іноді облямовані кучерявим пушком, що нагадує справжні волосся, які дуже добре можна розгледіти на різних фотографіях лелеки марабу.

Дзьоб дуже товстий і масивний, на відміну від інших лелек, довжина ся знаряддя може доходити до тридцяти сантиметрів, що дуже зручно для відривання шматків м’яса від плоті своєї жертви. У дорослих особин на грудях можна спостерігати шкірястий мішок.

Особливості і середовище існування

Основними місцями проживання марабу є Азія і Північна Африка (наприклад Туніс). Воліють селитися біля водойм на відкритих місцевостях, бо люблять широкі вільні простори і високу вологість.

Дивіться також:  Сипуха птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці сипухи

Характер і спосіб життя марабу

Марабу — соціалізовані птиці. Селяться вони великими колоніями. Не боятися перебувати поблизу людей, скоріше навіть навпаки — досить часто ці птахи з’являються в селищах, поряд зі смітниками, сподіваючись знайти там собі їжу.

Нерідко можна спостерігати, як спокійно крокують марабу уздовж берега в пошуках їжі, або як вони дуже високо летять на широко розправлених крилах.

Відрізнити політ марабу від польоту інших лелек дуже просто — марабу не витягують шию, а згинають її, як це зазвичай роблять чаплі.

В польоті марабу, до речі, здатні підніматися на висоту до 4000 метрів. Дивлячись на цю птицю і не подумаєш, що вона справжній віртуоз в мистецтві управління висхідними потоками повітря.

Харчування марабу

Марабу — хижі птахи, але, не дивлячись на це, їх раціон досить різноманітний. Вони можуть харчуватися падаллю або добувати їжу полюванням.

Так на вечерю марабу може пригоститися жабами, комахами, молодими пташенятами, ящірками, гризунами, а так само яйцями і дитинчатами крокодила.

Завдяки досить великому розміру марабу дозволяють собі іноді забирати їжу у більш дрібних, хоч і лютих, хижаків, наприклад, у орланів.

Розмноження та тривалість життя марабу

У сезон дощів у марабу починається шлюбний сезон, а пташенята вилуплюються до часу настання посухи.

Пов’язано це з тим, що без води багато тварини гинуть, і у марабу настає час цього бенкету.

Зазвичай марабу будують великі гнізда, діаметром близько метра і висотою до двадцяти сантиметрів, з гілок високо на деревах, при цьому створюй подобу комунальних квартир — на одному дерево можуть проживати від трьох до семи пар.

Дивіться також:  Журавель-птах. Спосіб життя і середовище проживання журавля

У плані гніздування марабу відрізняються завидною постійністю. Не рідко трапляється, що пара селиться в старе гніздо, отримане “у спадок”, лише злегка подновив його.

Відомі випадки, коли марабу гніздилися з покоління в покоління в одному і тому ж місці протягом п’ятдесяти років!

Шлюбний ритуал марабу докорінно відрізняється від звичних нам уявлень. Саме самки борються за увагу самця, які обирає або відкидає претенденток.

Після того, як пара відбудеться, їм доводиться захищати власне гніздо від непроханих гостей.

Роблять це марабу подобою пісні, але, відверто кажучи, ці птахи зовсім не мелодійні і не сладкоголосы.

Звуки, що видаються ними, найбільше схожі на мукання, завивання або свист. У всіх інших випадках єдиний звук, який можна почути від марабу — це загрозливе постукування їх потужного дзьоба.

Кожна пара вирощує два — три пташеня, які вилуплюються приблизно через тридцять днів висиджування.

Висиджують яйця, до речі, як самки, так і самці марабу. Так само спільно вони доглядають за підростаючим покоління до тих пір, поки їх діти не стануть повністю самостійними.

Пташенята марабу проводять у гнізді перші чотири місяці власного життя до повного оперення, після чого настає час вчитися літати.

А до того моменту, коли дітям виповнюється рік, вони будуть абсолютно самостійні і здатні створити власне потомство.

Варто віддати належне — не дивлячись на поганий характер і не менш жахливий зовнішній вигляд, з птахів-марабу виходять чудові дуже дбайливі і трепетні батьки.

В природі у марабу практично немає природних ворогів, але чисельність кожного виду на даний момент навряд чи перевалить за 1000 через повсюдне знищення їх природних місцезростань.

Дивіться також:  Бентамка курка. Опис, особливості, догляд і ціна бентамкі

Хоч марабу і викликають огиду у більшості людей, ці птахи приносять чималу користь.

Гниюча плоть, залишена хижаками, розкладаючись на пекучому сонці, здатна стати причиною інфекції, принести неймовірний шкоду як людині, так і тваринам. Саме марабу (ну і звичайно ж грифи) в подібному випадку виступають в ролі санітара.

Зазвичай спочатку грифи роздирають тушу тварини, роздираючи шкіру. А марабу, вичікуючи слушний момент, одним рухом вихоплюють ласий шматочок мертвої плоті, після чого знову відходять в сторону в очікуванні наступного зручного моменту.

Так по черзі грифи і марабу з’їдають все м’ясо, залишаючи на сонці лише голий скелет. Ненажерливість цих птахів гарантує якісне позбавлення місць їх проживання від гниючих залишків різних тварин.

Back to Top