Особливості та середовище прыгунчика

Прыгунчики відносяться до сімейства африканських ссавців і можуть бути різного розміру, зазвичай виділяють три різновиди: великі, середні і дрібні.

В залежності від приналежності до певного виду розмір тіла гризуна може різнитися від 10 до 30 см, при цьому довжина хвоста коливається від 8 до 25 див. Прыгунчик на фото виглядає дуже мило і незвично, в реальному житті його дуже складно розгледіти із-за швидкої швидкості пересування.

Морда у всіх прыгунчиков довга, дуже рухлива, такі ж і вуха гризуна. Кінцівки закінчуються чотирма або п’ятьма пальцями, задні лапи набагато довше. Шерсть тварини м’яка, довга, колір залежить від виду — від жовтого до чорного.

Мешкає ця тварина переважно на рівнинах, порослих чагарником або густою травою, також зустрічаються в лісах. З-за густої шерсті прыгунчики погано переносять спеку і саме тому шукають затінені ділянки для постійного місця життя.

Передні кінцівки влаштовані так, що тварина з легкість може копати твердий грунт. Іноді це допомагає їм створювати власні нори, однак найчастіше гризуни займають порожні будинки інших мешканців степів.

Звичайно, жити прыгунчики можуть не тільки у норах, добре підійде і надійний завал з каміння або густі гілки і коріння дерев. Особливість цих гризунів полягає в їх умінні переміщатися з використанням усіх чотирьох або тільки двох лап.

Таким чином, якщо тварина прыгунчик нікуди не поспішає, він, перебираючи всіма лапами, повільно переміщається по землі «пішки». Проте, в разі небезпеки або при затриманні видобутку, коли гризуну необхідно швидко переміститися з місця на місце, він піднімається тільки на задні лапи і швидко скаче. Хвіст, довжина якого часто дорівнює довжині тіла, завжди піднятий вгору або тягнеться за твариною вздовж землі, прыгунчик ніколи не тягне хвіст за собою.

Дивіться також:  Єхидна тварина. Середовище проживання єхидни. Особливості єхидни

Зустріти прыгунчика в природному середовищі існування вкрай складно, так як тварина дуже лячно, а рухомі, чутливі до будь-яких звуковим коливанням вуха, дозволяють йому почути наближення небезпеки на значній відстані. Мешкають ці гризуни в Африці, на Занзібарі. Всього в сімейство прыгунчиковых входять чотири роду, які, в свою чергу, поділяються на чотирнадцять видів.

Характер і спосіб життя прыгунчика

Вибір місця життя тварин обумовлений її належністю до певного виду. Таким чином, слоновий прыгунчик може жити в будь-якій місцевості, починаючи пустелями і закінчуючи густими лісами, в той час як короткоухий прыгунчик може відчувати себе комфортно виключно в лісах.

Прыгунчиковые всіх видів відносяться до наземним тваринам. Як і всі дрібні гризуни, вони дуже рухливі. Пік активності припадає на світлий час доби, однак, якщо вдень тварині дуже жарко, воно також добре себе почуває в сутінках і темряві.

Ховаються від спеки прыгунчики в будь-яких затінених місцях — під каменями, в заростях кущів і трави, власних і чужих норах, під поваленими деревами.Можна зустріти як поодиноко, живуть прыгунчиков, так і представників моногамних пар.

На фото слоновий прыгунчик

Однак, в будь-якому випадку ці гризуни активно захищають власний будинок і прилеглу до нього територію. Крім того, у випадках, коли прыгунчики живуть парами, самці захищають власних самок від чужих самців, дівчатка виконують цю ж функцію по відношенню до чужих самок.

Таким чином, прыгунчиковые можуть проявляти агресію по відношенню до представників власного виду. Длинноухие прыгунчики є винятком з цієї закономірності. Навіть моногамні пари цього виду можуть утворювати великі колонії і спільними зусиллями захищати територію від інших тварин.

Як правило, прыгунчики не видають ніяких звуків, навіть під час шлюбного періоду, бійок і стресу. Але, деякі особини можуть висловлювати невдоволення або страх за допомогою довгого хвоста — вони стукають нею по землі, іноді при цьому тупаючи задніми лапами.

Дивіться також:  Бонобо мавпа. Спосіб життя і середовище проживання мавп бонобо

Цікавим фактом є те, що іноді прыгунчики живуть по сусідству один з одним, наприклад, якщо в окрузі недостатньо місць для створення нор або мало корму. Однак, в такому разі, що живуть неподалік гризуни ніяк не будуть контактувати між собою, але і атакувати один одного не будуть.

На фото довговухий прыгунчик

Харчування

Ці маленькі гризуни воліють харчуватися комахами. Це можуть бути мурахи, терміти, інші жуки невеликих розмірів. Однак, якщо прыгунчик зустріне на шляху їстівну для нього зелень, плоди і ягоди, він не погребує і ними, також як і поживними корінцями.

Як правило, живе постійно на одній території прыгунчик знає, куди саме потрібно йти, що б добре поласувати. Наприклад, зголоднівши, тварина може не поспішаючи вирушити до найближчого мурашника (якщо у комах на даний момент часу період неспання).

Видобуток такої їжі не становить праці — наївшись вдосталь прыгунчик може влаштуватися на відпочинок неподалік, а потім продовжити трапезу, або, звичайно, повернутися для тривалого сну в свою нору. Такі джерела живлення нікуди не діваються із місця їх звичайного перебування, і прыгунчик це чудово знає.

Розмноження та тривалість життя

У дикій природі деякі види прыгунчиков утворюють моногамні пари, інші ведуть одиночний спосіб життя, зустрічаючись з родичами тільки для розмноження.

Шлюбний період датується кінцем літа — початком осені. Тоді в моногамних парах відбувається процес злягання, а поодинокі прыгунчики змушені йти тимчасово зі звичного місця життя, щоб знайти партнера.

Вагітність у самки прыгунчика триває довго — близько двох місяців. У більшості випадків на світ з’являються два дитинча, рідше — один. Самка не будує спеціальне гніздо для того, що б народити там потомство, вона робить це в найближчому на даний момент часу укритті або в своїй норі. Дитинчата прыгунчика відразу ж добре бачать і чують, мають густу довгу шерсть. Вже в перший день життя вони можуть швидко переміщатися.

Дивіться також:  Павукоподібна мавпа. Спосіб життя і середовище проживання павукоподібної мавпи

На фото дитинчата прыгунчика

Самки цього сімейства не славляться сильним материнським інстинктом — вони не охороняють і не гріють дитинчат, єдина їхня постійна функція — кілька разів на добу (а часто і один) погодувати дітей молоком.

Вже через 2-3 тижні малюки покидають своє укриття і починають самостійно шукати їжу і власне місце для життя. Через півтора місяці вони готові до продовження роду.

У дикій природі прыгунчик живе 1-2 роки, у неволі може дожити до 4 років. Купити прыгунчика можна в спеціалізованому зоомагазині, тільки попередньо необхідно створити всі умови, щоб тварина почувалася комфортно.

Back to Top