Особливості та середовище птиці поморник

Звичайний або середній поморник належить до сімейства поморниковых. Це птах північна, для свого гніздування вибирає місця в арктичній тундрі, яка розташована біля Північного Льодовитого Океану, уздовж його берегів.

Крім тяги до Арктиці, він досить вільно почувається і в тропічних широтах, вважаючи за краще триматися біля берегів океану. Поширений в Європі, Азії і Північній Америці.

Птах має досить великі розміри. Так, наприклад, більше середнього поморника в Атлантиці є великий поморник. Правда, срібляста чайка перевершує його по величині. Але ось річкова або озерна чайка помітно дрібніше.

Довжина тіла середнього поморника досягає 78 см, а розмах крил сягає 127 див. При цьому, птах важить трохи менше кілограма. Спинка птиці має темно – буре забарвлення, але на шиї, голові і на животі є пір’я світлого відтінку.

На фото великий поморник

Горло і груди зовсім білі, а ось голова майже чорного кольору з жовтими плямами. Але таким красенем поморник стає тільки в цілком дорослому віці, молодь забарвлена більш скромно.

Цей птах літає, найчастіше, по прямій, махаючи величезними крилами. Поморники не парять, їх плавний політ здійснюється за допомогою нечастих, але глибоких змахів. При цьому, поморники можуть здійснювати на висоті чудові маневри.

Варто тільки помітити цього пернатому іншу птицю з їжею в дзьобі, як його політ миттю змінює напрямок, і поморник спрямовується до птаха, щоб відібрати її видобуток. Він може вправно змінювати напрямок, вивертатися і навіть перевертатися догори ногами.

Плавання ця птиця теж освоїла чудово. При плаванні тулуб знаходиться майже горизонтально поверхні води. На землі він теж відчуває себе добре, для нього пересуватися по суші не проблематично.

Цікаво, що птах поморник зовсім не «говорун», не любить він даремно кричати. Однак, в його арсеналі є досить багато відтінків голосу.

Дивіться також:  Півень птах. Спосіб життя і середовище проживання півня

Найчастіше цей любитель холоду видає рулади під час шлюбного періоду. Правда, руладами ці гнусавые звуки назвати можна з великим трудом, але птицю це не особливо хвилює.

Він розливає свої пісні під час польоту, а якщо співати припадає на суші, тоді співак дуже роздуває груди і піднімає крила – для більшої краси.

На фото поморник приготувався співати

Якщо птах помічає небезпеку, вона попереджає про неї своїх родичів коротким і низьким звуком, а от коли поморник нападає, його пісня гучна і вібруюча. Пташенята ж, поки не досягнуть дорослого віку, можуть видавати лише деренчливий свист.

Характер і спосіб життя поморника

Звичайно, більше всього, поморник віддає перевагу повітряне плавання. Він чудовий літун і може довго триматися на хвилях повітряних потоків.

Якщо йому необхідно перепочити, він легко сідає на хвилю океану (завдяки перетинках на лапах, на воді він відчуває себе досить комфортно), гойдається, а потім знову злітає вгору.

Великих компаній поморник не любить. Він воліє вести одиночний спосіб життя. А ще ця птиця не надто стурбована правильною поведінкою – поморник не завжди полює сам, дуже часто він просто забирає здобич у іншої птиці.

На фото птах довгохвостий поморник

А вже коли птахи починають висиджувати яйця, поморник проявляє себе і зовсім, як пірат. Він просто налітає на гніздо і тягне звідти пташенят або яйця, особливо дістається від нього молодим, недосвідченим пінгвінам.

Поморники мають кілька видів, і кожен вид дуже цікавий собою. Так, наприклад, поморник короткохвостий більше інших нападає на крячків, моевок і тупиків.

А южнополярный його побратим воліє нападати на буревісників і пінгвінів. Є ще довгохвостий поморник, він чудовий тим, що у нього дуже довгий хвіст. Є й інші види, які, так само мають свої особливості зовнішнього вигляду, проживання і характеру.

Дивіться також:  Білий папуга какаду. Спосіб життя і середовище проживання білого какаду

Однак, все поморники яскраво виражені хижаки, а цей факт не може не відкладе свій відбиток на його поведінку. Поморників можна побачити не тільки над безоднею океану, ці птахи взагалі ведуть кочовий спосіб життя. А все від того, що вони вишукують місця, де знаходиться більше гризунів.

Харчування поморника

Хоч і прийнято вважати поморника морським піратом, проте, основний обсяг його їжі складають лемінги. Вони становлять 80% з усього того, що вдається зловити птаха.

Мало того, якщо лемінгів багато, то поморники і не збираються кудись летіти, знаходяться поблизу і годуються цими гризунами. Добре йдуть в якості обіду і полівки.

Так, набіги на гнізда пінгвінів і чайок поморники не скасовують. Але так само охоче поїдають і рибу, і дрібних птахів. Поморники в їжі не вибагливі. Якщо з полюванням трапилася невдача, можна перекусити і комахами, наприклад, птеростихи. Якщо ж під час перельотів нічого підходящого не знайдеться, поморник харчується падаллю.

Останнім часом ці птахи зметикували, що поблизу людини є досить багато їжі, тому їх нерідко можна спостерігати біля рибальських господарств або звірівницьких ферм.

Не гребують вони й рибними відходами на риболовних суднах. Цікаво, що в тропіках ці пернаті особливо люблять полювати на летючих риб, їм навіть не доводиться особливо полює – здобич сама вистрибує.

Розмноження та тривалість життя поморника

Лише у шлюбний період поморники збираються в невеликі групи. Для того, щоб вибрати місце для гнізда, пташина пара довго вишукує відповідне місце серед галявин, полян або серед невеликих острівців в річкових заплавах. Однак, якщо нічого підходящого не знаходиться, гніздо може бути побудована і на стрімкому березі.

Дивіться також:  Лиска птах. Спосіб життя і середовище проживання лиски

На фото гніздо короткохвостого поморника

Після того, як з місцем визначилися, самець починає свої залицяння. Він настовбурчує пір’я на горлі, розправляє крила і всіляко показує свою красу. Самочка не може встояти перед натиском красеня, і після таких виступів відбувається спарювання.

Треба сказати, що шлюбні ігри характерні лише для молодих поморників. Справа в тому, що ці птахи однолюби, тому, вибравши одного разу собі пару, вони вже не зраджують їй протягом усього життя.

З-за цього досвідчений самець не занадто буде обтяжувати себе весільними танцями. Після парування починається будівництво гнізда, куди і відкладаються яйця. Кладку висиджують обоє батьків.

Через 25-30 днів починають вилуплюватися пташенята. Вони народжуються не в один день, а через деякий час. Як правило, перший пташеня самий здоровенький і сильний.

На фото поморник з пташеням

А ось останній дуже слабкий, він, найчастіше, гине. Однак, якщо сталося так, що перше пташеня загинув, то батьки кинуть всі сили на те, щоб виходити слабенького пташеня.

У перші дні батьки відригують корм і годують цим пташенят, і тільки через деякий час починають давати більш грубу їжу, наприклад, комах. Потім йдуть дрібні птахи і гризуни.

Лише в кінці літа молоді поморники починають залишати батьківське гніздо. Вони вже сильні, натреновані, але пір’я їх ще довго будуть мати розмиту забарвлення.

І тільки до періоду дорослішання (до 2-3 років) молоді поморники знайдуть остаточний колір пера. І все ж, навіть маючи яскравий окрас, поморник ще не стає статевозрілим. Така зрілість настає лише до 6-7 років. Це не марно, адже тривалість життя у цієї птиці до 40 років.

Back to Top