Особливості та середовище полярного вовка

Опис полярного вовка не сильно відрізняється від його звичайного сірого побратима, так як мешканець тундри в систематиці цих тварин вважається підвидом вовка звичайного. Однак, на фото полярного вовка розпізнати вкрай легко — шерсть його набагато світліше — майже біла або біла).

В даний час ареалом проживання полярного вовка є тундра, хоча раніше поширення його було набагато ширше. Незважаючи на суворі кліматичні умови, представники виду добре пристосувалися до довгих місяців без сонячного тепла і світла.

Маленькому кількістю їжі та постійним мінусовим температурам — іноді показники градусників опускаються нижче -30 °C. Доросла особина в холці досягає висоти до 95 см, довжина тіла при цьому відрізняється від 120 до 150 см, вага — близько 80 кг

Характер і спосіб життя полярного вовка

Тварини тундри полярні вовки ведуть «сімейний» спосіб життя. Тобто, вовки тримаються зграями, які найчастіше входять родинні особини. Так, ватажками є самець і самка — виробники потомства.

Крім них до групи входять діти від останньої та передостанньої злучки. Іноді до зграї прибиваються поодинокі вовки, проте в шлюбних іграх вони участі не беруть, тільки якщо покинуть зграю і знайдуть собі пару в відокремленої життя. Великою вважається зграя, в яку сходять 15-20 особин, проте частіше всього кількість учасників групи обмежується 4-6.

Ватажок зграї — головний самець, який єдиний має право спарювання, відрізняється ще і гордо піднятим хвостом, в той час як в інших полярних вовків в тундрі (крім ватажків інших зграй) вони опущені.

Головна самка, у свою чергу, також має привілеї та обов’язки. Тільки вона може мати потомство всередині однієї групи (вовчиця є «подругою життя» ватажка зграї), крім того, головна самка стежить за поведінкою інших представниць слабкої статі. Зазвичай головні самки жорстокі і суворі по відношенню до інших жіночим особинам.

Дивіться також:  Гірський баран. Спосіб життя і середовище проживання гірського барана

Всі учасники зграї слухають і слухають ватажкові. Це проявляється в його первенствующем участю в розділі видобутку. Спілкування відбувається за допомогою набору звуків: лай, рик, повискування, а також через рухи тіла. Так, ватажок завжди гордий, з високо піднятим хвостом, головою і спокійним поглядом, у той час як його васали всім свої виглядом висловлюють слухняність і повагу.

З-за суворої строгості законів зграї у білого полярного вовка практично виключені бійки і розборки всередині групи. Тільки у виняткових випадках, коли з ватажком трапляється нещастя, які можуть статися розборки за лідерство між другорядними самцями.

Однак, найчастіше ще задовго до природної або трагічної смерті ватажка, вже відомий його майбутній наступник. Це самий сильний і розумний, з його синів, які до цих пір не покинули групу для пошуку супутниці життя.

На фото білий полярний вовк

Вовки вкрай витривалі і пристосовані до життя в несприятливих умовах. Густа щільна шкіра полярного вовка захищає його від вітрів і морозів. Під час пошуку жертви група або окремі особини можуть долати величезні відстані з постійною швидкістю 10-15 км/ч.

Якщо ж видобуток попалася на очі, представники виду переслідують її вже з максимальною можливою для них швидкістю до 60 км/год. Для полювання кожна зграя має власну територію, яку ревно охороняє від інших вовків. Жорстокі внутрішньовидові бійки відбуваються, якщо зграя зайде на чужу територію.

Харчування

Полювання полярного вовка може тривати декілька днів і навіть тижнів безрезультатно. Виною тому суворі погодні умови, в яких не можуть вижити практично ніякі види, за винятком вівцебиків, оленів, зайців.

Крім того, в тундрі складно знайти місце для засідки, тому хижакам доводиться постійно пересуватися в пошуках здобичі, а потім довгий час її переслідувати, так як жертва також бачить переслідувача здалеку.

Дивіться також:  Тхір тварина. Спосіб життя і середовище проживання тхора

Якщо зграя вовків натикається на стадо вівцебиків, починається тривала погоня. Потім загнані жертви шикуються в кругову оборону, відділяючись від хижаків сильними рогами.

Переслідувачам залишається тільки чекати, поки найслабша психічно особина не розімкне захист і не постарається втекти. Саме тоді вовки нападають, намагаючись укласти кілька жертв.

Як правило, одному вовкові важко впоратися з таким великим суперником, але, полюючи в зграї, це не проблема. Якщо один вовк нарешті наздоганяє і хапає жертву, кілька інших кидаються йому на допомогу.

При полюванні на дрібних тварин, наприклад зайцев, допомогу інших учасників групи не потрібна. Крім того, один дорослий вовк може з’їсти зайця цілком, разом з хутром і кістками.

Суворі погодні умови не дозволяють полярним вовкам бути гурманами — звірі з’їдають кожного, хто попадеться їм на шляху, будь то величезний лось або дрібний заєць, адже невідомо, коли наступного разу на безкрайніх просторах тундри зустрінеться видобуток.

Розмноження та тривалість життя

Початок шлюбного періоду припадає на січень. Всередині групи право спарювання мають тільки ватажок його партнерка. Поза зграї між вовками відбуваються справжні криваві битви за вільну вовчицю. Найсильніший самець стає її супутником, разом вони творять нову зграю.

На фото дитинча полярного вовка

Новоспечені пари відправляються на пошуки власної території для полювання і зручного, надійного притулку для народження вовченят. Через 2,5 місяці після спаровування народжуються щенята.

Зазвичай їх 2 або 3. У виняткових випадках їх може і 10, і 15, але частина такого численного потомства, як правило, гине через продовольчих труднощів.

Здорові діти абсолютно беззахисні перед холодом і іншими хижаками. Тільки через пару тижнів їх очі відкриваються, малята вчаться ходити і починають досліджувати лігво.

Дивіться також:  Тварини Краснодарського краю. Описи, назви і види тварин Краснодарського краю

Самка весь час знаходиться поруч, зігріваючи і захищаючи потомство. Самець в цей час посилено полює, щоб добути достатньо їжі для годуючої матері. Всі вовки — прекрасні батьки і полярні — не виняток.

На фото полярний вовк з дитинчам

Малюки дорослішають під чуйним наглядом батьків, поки не будуть готові кинути зграю, щоб створити власну сім’ю. Середня тривалість життя в дикій природі — 5-10 років.

В даний час існує модна тенденція на утримання диких тварин у неволі, в інтернеті можна зустріти охочих продати або купити полярного вовка.

Однак, подібні махінації здійснюються нелегально і караються законом. Такі тварини як вовки не повинні і не можуть жити в неволі! Більше того, через зменшення чисельності особин, полярний вовк занесений в Червону книгу.

Back to Top