Найбільшим хижаком на всій нашій планеті вважається полярний білий ведмідь. У кожної народності він називається по-різному. Для чукчів полярний білий ведмідь – умка.

Ескімоси називають його нануком, для росіян же він великий полярний ведмідь, іноді до цих слів додають ще слово морський. Для аборигенів полярний ведмедик завжди був тотемним звіром.

Вони його глибоко поважали і шанували навіть після смерті. Вдале полювання у цих людей завжди закінчувалася проханнями про прощення у «вбитого ведмедя». Тільки після певних слів і ритуалів вони могли дозволити собі є ведмежатину.

Відомо, що печінка полярного ведмедя є отруйною для людини неймовірно великої кількості в ній ретинолу. А ось його м’ясо багато мандрівники вважають дуже смачним і полюють за твариною заради того, щоб його спробувати.

Їх навіть не лякає повір’я про те, що люди, що вживають м’ясо цього звіра швидко починають сивіти. Полювання на короля полярного ведмедя відкрита була завжди не тільки з-за його смачного м’яса і сала.

Багатьом хотілося і хочеться прикрасити своє житло його прекрасної білої шовкової шкурою. З цієї причини в XX-XXI століттях чисельність полярних ведмедів різко скорочувалася.

Тому норвезькому уряду довелося це тварина взяти під свій захист і видати закон, в якому дозволяється вбивати полярного ведмедя лише в разі крайньої необхідності, коли зіткнення з цим тваринам може загрожувати людського життя.

З цього приводу навіть були створені спеціальні органи, які розглядали індивідуально кожен такий випадок і намагаються з’ясувати, чи дійсно людині загрожувала небезпека чи все-таки звір напав з вини людини. Годувати ведмедя або намагатися його сфотографувати вважається провокаційними діями.

Особливості та середовище полярного ведмедя

На фото полярного ведмедя видно, що це велика тварина. Але вся його краса, краса і богатирські розміри розкриваються, якщо побачити його в реальному житті. Він дійсно потужний звір.

Дивіться також:  Тварини савани. Описи, назви й особливості тварин савани

Досягає у висоту 1.5 метра, а в довжину 3 метри. Його вага може бути близько 700 кг, а то і більше. Полярний ведмедик має деякі відмінності від своїх побратимів. Його тіло трохи удлиненнее, з довгою шиєю, товстими, короткими і сильними лапами.

Його ступні набагато більше, ніж у інших представників ведмедів, на пальцях добре помітні плавальні перетинки. На подовжену і вузьку голову тварини, яка зверху досить плоска знаходиться такий плоский лоб.

Морда ведмедя широка, помітно загострена попереду. Його вуха непомітні, короткі і загострені попереду, а ніздрі широко розкриті. Хвіст коротких розмірів, він товстий і тупий, практично не помітний в шерсті тварини.

Очі й губи полярного ведмедя вкриті дрібною щетиною. Вій у нього зовсім немає. Колір своєю білосніжною вовни, ведмідь не змінює ні за яких обставин.

Молоді ведмеді пофарбовані в сріблясті відтінки. У більш старших представників цього роду додається до білого кольору жовтизна через вживання великої кількості жирної їжі.

Ще зі шкільної лави нам відомо, де живуть полярні ведмеді. Їх улюблені місця проживання – північна територія США, Канади, Росії. Зустрічаються вони на землях Лапландії.

Береги Баренцевого і Чукотського морів, острова Врангеля і Гренландії теж улюблені їхнього місця проживання. Якщо погодні умови не дуже суворі, то цих тварин можна помітити навіть на Північному полюсі.

За цей час людині не до кінця відомі усі місця, де живе полярний ведмідь. У всіх місцях Півночі, де б тільки не ступав людина, є всі шанси зустріти цієї дивовижної тварини.

Характер і спосіб життя полярного ведмедя

У цих тварин такий товстий шар підшкірного жиру, що вони без проблем можуть переносить мінусову температуру і довго перебувати в крижаній воді. Вони володіють ідеальними слухом, зором і нюхом.

Дивіться також:  Ізюбр тварина. Спосіб життя і середовище проживання ізюбра

З першого погляду ведмідь справляє враження великого, огрядного і неповороткого звіра. Але ця думка помилкова. Насправді він дуже спритний, як у воді, так і на суші. Він відрізняється великою витривалістю і швидкістю.

Буквально за годину він може легко подолати відстань у 10 кілометрів. Швидкість його плавання близько 5 км/год. Варто зауважити, що і плаває ведмідь на досить великі відстані, якщо це необхідно.

Останнім часом, у зв’язку з глобальним потеплінням ця красива тварина змушена далеко запливати, шукаючи підходящу крижину, на якій було б зручно жити і легко полювати.

Полярний ведмідь відмінний плавець

Інтелект ведмедя нітрохи не відрізняється від інтелекту інших розвинених тварин. Він може чудово орієнтуватися в просторі і має чудову пам’ять. Полярні ведмедики надто цікаві. Це часто може привести їх до загибелі.

Люди, які тривалий час займаються наглядом за цими тваринами, з повною упевненістю стверджують, що кожен полярний ведмідь індивідуальний, зі своїм, властивим тільки йому характером і темпераментом.

Ці арктичні гіганти воліють самотній спосіб життя. Але зовсім недавно було помічено, що цілком допустимо їх сусідство з однією або кількома інших особин на невеликій території. Головне, щоб не виникало проблем з їжею.

Зустріч з полярним ведмедиком небезпечна. Слід пам’ятати при цьому, що ведмеді не люблять шуму. Вони дуже розумні і як тільки чують сильний шум намагаються втекти з місця. Жертву ведмідь зауважує з великої відстані.

На фото полярний ведмідь з дитинчатами

Ці ведмеді, на відміну від своїх бурих родичів не впадають в сплячку. Вони спокійно можуть переносити температуру – 80 градусів. Важливо тільки, щоб поруч був водойма не укритий крижинами. Полює полярний ведмідь в основному у воді, але і наземні тварини часто піддаються його нападів.

Дивіться також:  Намбат тварина. Спосіб життя і середовище проживання намбата

Харчування

Цей велетень любить м’ясо всіх тварин і риб, які водяться в серенных районах. Його улюбленою їжею є тюлені. Полює на свою жертву ведмідь завжди в гордій самоті.

З боку ця полювання нагадує полювання тигрів і левів. Вони непомітно для жертви переміщуються від однієї брили льоду до іншої, і, коли залишається зовсім невелику відстань, вдаряють своєю лапою свою здобич.

Такого удару практично завжди достатньо для того, щоб убити жертву. Влітку ведмідь любить поласувати ягодами, мохом та іншими рослинами. Не гребують вони вживати і падаль. Часто саме з метою знайти її вони прогулюються по березі.

Розмноження та тривалість життя

Пік активності полярних ведмедиків в плані розмноження припадає на квітень-червень. Самка може паруватися один раз у три роки. В листопаді місяці самка займається тим, що намагається вирити в снігу барліг для того, щоб у зимові місяці привести на світ 1-3 малюка. Маленькі полярні ведмеді зовсім беззахисні. Приблизно три роки їм потрібно для того, щоб навчитися жити самостійно.

Тривалість життя білого ведмедя в природних умовах близько 19 років. У неводе вони доживають і до 30 років. Купити полярного ведмедя дуже складно. Він занесений в Червону книгу і охороняється законом.

Back to Top