Плямистий олень – неспішний і граціозний, тому в багатьох культурах світу символізує благочестя, самітність і природну красу. Згадані якості характерні для всіх підвидів цієї тварини, яких налічується більше півтора десятка. Для них характерно також наявність гіллястих рогів у самців і яскраво вираженого плямистого забарвлення хутра.

Особливості та середовище плямистого оленя

Благородних плямистих оленів нерідко називають тайговими тваринами, тому що вони люблять ховатися в густих хащах широколистяних і субтропічних лісів. Однак у кожного підвиду є і свої вимоги до середовища проживання.

Марали, які водяться в Саянах, вибирають верхні частини лісових масивів, що плавно переходять в область альпійських лугів. Изюбры воліють рівнинні діброви, а бухарський олень – тополиные зарості і густі чагарники, розташовані на берегах річок.

Гірські тварини влітку вибирають північні схили, взимку – південні. На Далекому Сході плямистих оленів можна зустріти поблизу морських берегів, де вони ласують водоростями і сіллю.

Влітку ці тварини мають червоно-рудий окрас з білими вставками, але до зими шерсть поступово тьмяніє, набуваючи темно-сірий відтінок. На шиї у них помітна довга густа грива, а в області хвоста – велика біла пляма, що допомагає їм триматися разом в густому лісі. Вночі орієнтиром один для одного служить блиск очей, що світяться в темряві темно-оранжевими вогниками.

Підвиди цих копитних помітно відрізняються розміром. Великі особини вапіті і маралів можуть досягати 2,5 метра в довжину і важити до 300 кілограмів, а порівняно невеликий бухарський олень має в три рази меншу вагу і досить скромну довжину тіла – від 75 до 90 сантиметрів.

Форма рогів теж різна. Для європейського оленя, наприклад, характерно велика кількість відростків, а марали мають масивний гіллястий ріг без корони. Розмір території, яку займають плямисті олені, залежить від якості і обсягів кормової бази. Із збільшенням запасів їжі, зменшується масштаб займаної ділянки.

Дивіться також:  Тварини Байкалу. Назви, опис і особливості тварин Байкалу

Межі свого стада, які досягають декількох квадратних кілометрів, дорослі особини мітять і охороняють дуже ретельно, проганяючи заблукали чужинців.

Характер і спосіб життя

Дикий плямистий олень – потайний, полохливий, тихий і дуже обережний звір. В лісових зарослях його зустріти практично неможливо, тому що наближення людини чи хижих тварин він здатний почути на великій відстані. Допомагають йому в цьому відмінний слух і гостро розвинений нюх.

Ворогів у плямистих оленів предостатньо. Біля водопою їх можуть вистежити і оточити хитрі вовки. Полюють на них швидкі леопарди, тигри і навіть зрідка ведмеді.

На молодняк нападають уссурійські жовті куниці (харза) і рисі. Особливо важко оленям доводиться взимку, коли багато снігу і навесні з причини загальної слабкості організму.

Втім, цих тваринний складно назвати легкою здобиччю. Вони дуже швидко бігають в момент переслідування і навіть можуть кинутися вплав, якщо дорога для відступу по суші виявиться перекритою хижаками.

У таких випадках плямистий олень стрибає у воду і швидко віддаляється від берега. Йому вистачає сили подолати відстань у кілька кілометрів. Під час бігу висота стрибка копитних досягає 2,5 метра, а довжина – близько 8.

Плямисті олені живуть осіло невеликими групами, хоча зрідка в цілях безпеки можуть об’єднуватися у великі табуни. Пасуться вони переважно в темний час доби, щоб знизити ризик нападу хижаків.

Харчування

Плямистий олень – травоїдна тварина. Він живиться самою різноманітною рослинністю, а також горіхами, бобовими, жолудями, лишайниками, ягодами, насінням, каштанами. Особливо невибагливі копитні взимку, коли їм доводиться діставати з-під снігу зів’яле листя, хвою, кору дерев.

Щоб наситити свій організм корисними речовинами, вони лижуть сіль і гризуть багату мінералами землю. У холодну пору року олені потребують більшої кількості їжі, тому у лісових масивах єгеря постійно розкладають їм додатковий корм.

Дивіться також:  Винторогий козел. Спосіб життя і середовище проживання винторогого козла

Розмноження та тривалість життя плямистого оленя

Гон у плямистих оленів починається восени. Могутній рев самців, які збирають навколо себе від 2 до 20 самок, чути протягом місяця. Іноді між суперниками можуть виникати бійки за першість. Тоді вони стикаються рогами з такою силою, що звук чути в радіусі кількох сотень метрів.

Перший приплід самка приносить у віці 2-3 років, виношуючи потомство протягом 7,5 місяця. Як правило, у неї народжується одне маля, який після появи на світ днів десять струнко лежить у траві.

Мати пасеться неподалік, відволікаючи від слабкого оленяти хижаків. В перший місяць життя він ще досить слабкий і потребу в частому годуванні. Потім переходить на рослинну їжу, хоча продовжує отримувати материнське молоко до року в менших кількостях.

Ближче до 12 місяців життя на лобі у самців починають поступово з’являтися горбки, які з часом перетворюються на могутні роги. Ще не окостеневшем вигляді панти плямистого оленя мають рідкісну фармацевтичну цінність, що стало причиною масового винищення цих тварин.

Користуються попитом також ембріони, хвости, кров, жили, шкіра і м’ясо копитних, тому масове полювання призвела до того, що на початку ХХ століття плямистий олень став великою рідкістю і був занесений в «Червону книгу як зникаючий вид.

Врятувало ситуацію і відкриття спеціальних оленярських господарств, які постачають сировину для фармакології. А ось популяцію уссурійського плямистого оленя повністю відновити так і не вдалося. Ареал його проживання дуже обмежений по сьогоднішній день.

Самці скидають роги щорічно ближче до весни. Перші панти нічим не примітні, але зате весь подальший час, аж до 10-12 років, на них з’являється більша кількість відростків.

Досягнувши максимальної сили, олені поступово слабшають. Одночасно втрачається ветвистость і краса їх знаменитих рогів. У дикій природі ці тварини можуть прожити максимум півтора десятиліття, але на фермах і в заповідниках зустрічаються і 20-річні «довгожителі».

Дивіться також:  Мусанг тварина. Спосіб життя і середовище проживання мусанга

Back to Top