Особливості та середовище північного оленя

Прекрасне тварина – північний олень може бути, як диких, так і домашніх тварин. Прикро, що цей гордий, благородний представник фауни давно став мішенню для браконьєрів, в результаті чого, популяція оленів не росте, а тільки зменшується.

Зростання цієї тварини невеликий, в холці він досягає лише півтора метрів, тіло довгасте, завдовжки до 220 див. Зустрічаються і менше. Наприклад, самки менше самців, тобто, статева приналежність виражена яскраво. Важать красені від 100 до 220 кг

Якщо розглядати фото північного оленя, то можна помітити, що шерсть їх має досить багату гаму відтінків бурого і коричневого. Найбільш темним кольором пофарбовані лісові олені, а ось острівні родичі найбільш світлі.

Взимку колір шерсті змінюється, і олені стають набагато світліше, можна зустріти навіть попелястого красеня. До речі, за забарвленням самці не відрізняються від самок.

У північних оленів і самці і самки носять роги

При линянні літня шерсть, яка довжиною всього близько 1 см, поступається місце зимової вовни, яка досить довга і густа. З-за будови цієї вовни тварина не тільки може чудово переносити низькі температури, але є чудовим плавцем.

Але не тільки шерсть своєрідна у цієї тварини, цікаво і будова копит. Вони досить широкі, щоб добре триматися на поверхні снігу, а ще між копитами ростуть довгі шерстинки, які теж допомагають триматися тварині на снігу. Самі копита увігнуті, для того, щоб було зручно копати і тварина могла добувати собі їжу.

Ну і, звичайно, особливою гордістю оленів є роги. До речі, вони є, як у самців, так і самок. Правда, у самців вони більш розкішні – гіллясті і довгі. Але взимку самці скидають свою красу, а ось самки залишаються безрогими після того, як у них народжуються дитинчата.

Дивіться також:  Онцилла кішка. Спосіб життя і середовище проживання онциллы

Роги оленів, які не окостенели збирають люди. Такі роги називаються пантами і мають дуже цілющі властивості, вони широко використовуються в фармакології.

Оленів підрозділяють на тундрового, лісового та гірського. Назви говорять про те, де краще олень перебувати. Тундрові олені заселяють тундри, лісові олені воліють перебувати в лісах, а гірські олені прагнуть в гори. І все ж, остаточно ділити оленів за місцем знаходження не зовсім вірно, тому що ці тварини дуже часто мігрують.

Олені поширені в Північній Америці, у Росії, на Камчатці, на півночі Канади, на Алясці, Сахаліні і на Таймирі. Не дарма олень носить назву «північний», це тварина віддає перевагу жити саме в північних кліматичних умовах.

Характер і спосіб життя північного оленя

Все літо північний олень проводить на арктичному узбережжі. У цей час в інших місцях їм докучають цілі полчища комах, а ось прохолодний арктичне вітер не дає мошкарі мучити тварин. Зате з настанням холодів стада оленів подаються до лісу.

Під час міграції ці тварини шукають місця, де снігу не так багато, адже там, де великі кучугури дістати їжу їм важко. В пошуках таких місць стадо може долати понад 500 км, перепливати ріки і переходити через інші перешкоди. Лише з настанням травня стадо оленів направляється назад у тундру. До речі, мігрують оленячі стада завжди по одному і тому ж шляху.

Найчастіше, олені живуть стадами. Правда, деякі особини живуть окремо, але це не типово. Число особин у стаді змінюється. Як правило, в групі є один самець, а решта самки з молодими оленятами.

Звичайно, глава стада оберігає своїх підопічних і від ворогів, і від посягань інших самців. У шлюбні періоди з-за цього між самцями відбуваються не жартівливі бої. Свої місця проживання самець мітить особливим секретом.

Дивіться також:  Кулан тварина. Спосіб життя і середовище проживання кулана

Харчування

Північні олені, як і інші види, рослиноїдні тварини. Вони широко використовують в їжу все, що дарує природа. Основним харчуванням цього представника фауни є ягель, який помилково вважають мохом (насправді, це лишайник).

Вуглеводи цієї рослини північним оленем засвоюються на 90%, а от інші тварини можуть засвоювати його не повністю. Але з-за того, ч то в ягеле недостатньо вітамінів, олені поповнюють свій раціон ягодами, грибами, різною травою.

З-за того, що в ягеле недостатньо вітамінів, оленеві доводиться поповнювати свій раціон ягодами і різними травами. Це відбувається влітку. Саме влітку ягель становить лише малу частку з усього, чим харчується тварина.

У цей період тварина щедро урізноманітнює своє меню. Олені рясно їдять траву, підбирають ягоди, гриби, не гребують навіть леммингами. Дуже позитивно ставляться до злакам. До речі, одомашнених оленів ними і годують. Домашнім тваринам дають сіно, додають силос.

Розмноження та тривалість життя північного оленя

З середини жовтня по листопад у оленів починається гон, тобто, шлюбний період. Під час гону самці з’ясовують, хто з них сильніший і володіє великою здоров’ям, адже боротьба йде за самок (важенок), тобто, за тривалість роду. Ильный і потужний самець за один період може покрити понад 10 самок.

На фото північні оленята

Самки носять плід протягом 8 місяців, і тільки в травні-червні народжується потомство. Як правило, народжується одне маля. Трапляються і двійні, але це відбувається дуже рідко.

Тільки що народжений малюк ще малий і слабкий, він важить всього 6 кг, але вже через три дні після народження у нього починають пробиватися ріжки. Олененку взагалі доводиться швидко рости, швидко набирати вагу, адже народження збігається з часом міграції.

Дивіться також:  Валлабі — це хто? Опис валлабі. Середовище проживання валлабі

Теля відразу ж потрапляє в зовсім не тепличні умови – йому доводиться долати серйозні відстань. А адже в період міграції навіть дорослі олені стають найбільш вразливі для вовків, росомах, рисей і інших хижаків.

Однак, самці строго стежать за стадом, якщо у оленів немає можливості втекти, вони приймають бій і можуть неабияк зашкодити супротивника своїми рогами і копитами. Тому важенка з телям знаходяться під захистом.

Теля тримається поруч з матір’ю, він з нею знаходиться все два роки, поки не настає статева зрілість. Тривалість життя північного оленя не дуже велика, всього 25 років, тому особливо гірко, що це життя вкорочують недобросовісні мисливці.

Back to Top