Є в качиному сімействі маловивчений і досить рідкісний гусак – піскулька. Ця не велика птиця отримала таку назву за цікавий, ні з чим незрівняний писк в польоті.

По-іншому цю птицю називають ще белолобой казаркой, тому що вона точна копія білолобу гуску. Відрізнити їх часом дуже нелегко. Адже доросла піскулька цілком може досягти параметрів гусака. Вага самця не перевищує 2.5 кг. Чисельність цих птахів помітно скорочується в останні часи, тому з недавніх пір піскулька в Червоній книзі.

Особливості та середовище пискульки

Дорослий самець пискульки виростає у довжину 60-70 див. Його крила мають розмах до 1.3 метрів. Птах важить в середньому від 1.5 до 2.5 кг. По забарвленню пискульки дуже сильно нагадують звичайних домашніх гусей зі змішаними сірими і бурими тонами оперення.

Відмінною рисою гусака пискульки є його дзьоб темного кольору і жовті кінцівки. За кольором пера практично неможливо відрізнити самку пискульки птиці від самця. Єдиною їхньою відмінною рисою є шия.

У самця вона на 25-40 % довший, ніж у самки. Нижня частина тіла має набагато світліше оперення, і в тій області пуху набагато більше. За зовнішніми ознаками, дивлячись на фото пискульки, її легко можна переплутати з іншою птицею – белолобым гускою.

Вони дуже схожі. Відмінність їх лише в розмірах, белолобик зазвичай дрібніше. Та й за описом у писульки навколо очей є жовта окантовка. Також птиці характерна велика біла пляма на лобі, яке поширюється до самої маківки птиці.

Для цих птахів найбільш прийнятний ландшафт, має гірський і наполовину гірський рельєф. Селяться вони і будують свої гнізда в місцях, поруч з якими знаходяться річки, озера або невеликі струмки.

Дивіться також:  Птах ківі. Середовище проживання і особливості ківі птиці

Найкомфортніше пискулькам в тайговій місцевості, лісотундрі і місцях з великими чагарниками, в районі багнистих трав’янистих боліт і глухих, важкодоступних ділянок, у плавнях і лиманах.

Північна частина Євразії, що межує з тундрою, територія від Кольського півострова до затоки на Анадирі, Скандинавський півострів – це місця, де мешкає гусак піскулька.

Вони відносяться до перелітних птахів. На зимівлю піскулька відправляється в район Чорного та Каспійського морів, Угорщину, Румунію, Болгарію, Грецію, на Балканський півострів, в Азербайджан і Китай.

Свої гнізда найчастіше вони споруджують поруч з водоймою. Для гнізда птахи вибирають сухі місця на невеликих височинах у вигляді горбків, сопок і купин. Іноді гніздо пискульки можна зустріти на тростинному завалі або сплавине. Воно являє собою невелику ямку, вистелену стеблами очерету або пухом.

Характер і спосіб життя птиці пискульки

Гусак піскулька дуже обережний птах, особливо, коли знаходиться в зграї. Але, коли самки насиджують яйця і виводять потомство, їх обережність зникає, і вони можуть підпустити до себе на дуже близьку відстань.

Літають птахи досить швидко, хоча з боку їх політ може здатися уповільненим. Під час міграції в теплі краї політ сірих гусей здійснюється на великій висоті.

Під час таких польотів вони рухаються в основному хвилястою лінією або V – подібним клином. У них тверда і впевнена хода по земній поверхні. Крім того пискульки вміють швидко і швидко бігати.

Часто воліють стояти на одній кінцівки. Це зграєва птах. Але в часи періодів розмноження віддає перевагу усамітнення зі своєю парою і гніздиться окремо.

Харчування пискульки

Всі птахи із загону гусеподібных живляться як рослинною їжею, так і продуктами тваринного походження. Завдяки такому раціону вони можуть повноцінно розвиватися і існувати.

Дивіться також:  Кондор птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці кондор

Піскулька більшою мірою відноситься до наземних птахів. Хоч вона і любить купатися, водної її важко назвати. Тому і харчується вона більшою мірою тим, що росте на поверхні суші.

Чудово йде в їжу навесні зелена трава. У весняний час року вона не тільки соковита, але й насичена всіма вітамінами та мінералами, які так необхідні всім живим істотам після пережитої зими.

Любить піскулька і листки, стебла з молодих дерев. Якщо недалеко від місць проживання цих птахів знаходяться поля з культурними рослинами то вони стають частими там гостями.

Особливо за смаком пискульке доводиться овес, люцерна і зерно пшениці, хвощ, пухівка, осока. У літню пору року птах їсть різні фрукти. Дуже любив шовковицю. Час для їжі, у них в основному випадає вранці і ввечері. Все інше час птиці проходить на поверхні води.

Розмноження та тривалість життя пискульки

У пискулек в шлюбний період прийнято самцеві завойовувати самку. В іншому випадку пара може просто не вийде. Їх сім’ї створюються тільки після серйозної шлюбної гри і загравання.

Гусак всякими способами намагається звернути на себе погляд і увагу вподобаної йому гуски і лише після того, як на нього увагу звернено це вважається, що гуска згодна на так званий шлюб. Така пара вважається сформованою.

Після цього пара разом приступає до благоустрою свого гнізда. Вони разом виривають для нього ямку і накривають її стеблами, мохом, пір’ям. У готове гніздо самка може відкладати яйця.

У середньому одна самка відкладає близько 6 яєць білого або жовтого кольору. Відбувається це приблизно у квітні-липні місяцях. Высиживанием яєць самка пискульки займається самостійно.

Дивіться також:  Птахи боліт. Опис, назви й особливості птахів боліт

Висиджування триває близько 28 днів. Після цього на світ з’являються пташенята, турбота про яких повністю лягає на обох батьків. Самець і самка всіма силами намагаються зберегти це своє цінне господарство.

Крім того вони вчать своїх малюків всього того, що знають і вміють самі. Розвиток і зростання пташенят відбувається досить швидко. Вже за три місяці вони стають повністю самостійними, вміють літати і добувати собі їжу.

Через рік пташенята повністю стають дорослими і теж здатні обзаводитися потомством. Але далеко від своїх дорослих батьків вони не відлітають. Птахи намагаються триматися поруч. Тривалість життя пискулек у природі близько 12 років, в неволі живуть до 30 років.

Back to Top