Французький дослідник Дюмон-Дюрвіль, крім того, що любив подорожувати дуже любив свою дружину Аделі. Саме в її честь були названі пернаті, яких він побачив вперше в житті під час експедиції в Антарктиду на землі Аделі, їх він спочатку теж назвав в честь коханої.

Ці представники пингвинообразных нелітаючих птахів не даремно були названі людським ім’ям. У їх поведінці, ставленні між собою насправді є багато спільного з людьми.

Пінгвін Аделі – це унікальне творіння природи, яке ні з ким можна порівняти або переплутати. Пінгвін Аделі і імператорський пінгвін, а також королівський – найпоширеніші види цих нелітаючих північних птахів.

На перший погляд всі вони здаються незграбними створіннями. І в реалі і дивлячись на фото пінгвінів Аделі, вони більше схожі на казкових героїв антарктичних широт, ніж на реально існуючих пернатих.

На фото молодий пінгвін аделі

Виникає бажання доторкнутися до них, погладити. Здається, що вони теплі і пухнасті, незважаючи на те, що живуть в суворих кліматичних умовах. Всі види пінгвінів мають багато спільного у своєму зовнішньому вигляді і досить таких рис, за якими їх відрізняють.

Опис і особливості

Що стосується опису пінгвіна Аделі, то своєю будовою він практично не відрізняється від своїх побратимів, тільки трохи дрібніше. Середній зріст пінгвіна Аделі сягає близько 70 см, при вазі 6 кг.

Верхня частина тіла птиці чорного кольору з синіми переливами, черевна частина білого кольору, що дуже нагадує представницького людини у фраку. У кожного виду пінгвінів є якась саме їм властива відмінна риса. У Аделі це біле кільце навколо очей.

Ці милі птахи відрізняються вражаючою довірливістю, вони абсолютно довіряють людям і ні крапельки їх не бояться. Але іноді вони можуть проявити небувалу лють і в стані захистити свою територію від непрошених гостей.

Дивіться також:  Сивка птах. Спосіб життя і середовище проживання сивки

Життя саме цих пінгвінів була покладена в сюжети мультфільмів радянських і японських мультиплікаторів. Це про них був знятий мультфільм «Пригоди пінгвіненяти Лоло» і «Роби ноги».

До цих птахів з якоюсь особливістю відносяться полярники. Вони називають їх зменшувально-пестливим ім’ям Адельки, незважаючи на те, що вони мають досить склочним і вибуховим характером. Існують деякі цікаві факти про пінгвінів Аделі:

  • Їх великими популяціями, що налічують близько 5 мільйонів особин, під час гніздування поїдається понад 9 тонн їжі. Щоб зрозуміти, скільки це, достатньо уявити 70 завантажених ботів рибалок.
  • Ці птахи оснащені до такої міри теплим підшкірним жировим шаром, що можуть навіть піддатися перегріву. Іноді можна застати їх в цікавій позі, коли вони стоять з горизонтально розсунутими крилами. У ці моменти пінгвіни позбавляються від зайвого тепла.
  • У пінгвінів Аделі є час, коли вони постять. Це трапляється, коли вони переходять на гнізда, будують гнізда і починають кублитися. Триває такий пост близько півтора місяця. Як правило, за цей час вони втрачають близько 40% масової частки ваги.
  • Маленьких пінгвінів Аделі спочатку доглядають батьки, потім ні переходять у так звані «ясла пінгвінів».
  • Гнізда ці птахи будують з єдиного доступного будівельного матеріалу – камінчиків.
  • Найближчими родичами пінгвінів Аделі є субантарктические та антарктичні пінгвіни.

Спосіб життя і середовище проживання пінгвіна аделі

Південне півкуля характерно тривалістю похмурою полярної життя. Триває це шість місяців, починаючи з квітня і закінчуючи жовтнем. Весь цей час пінгвіни Аделі проводять у морі, яке знаходиться від місць їх гніздування на відстані до 700 км.

У тих місцях вони комфортно відпочивають, набираючись позитивних емоцій, життєво-важливих сил і запасаючись енергетичними ресурсами, поїдаючи улюблену ними їжу. Адже після такого «курорту» птахам чекає тривалий період голодування.

Дивіться також:  Тукан птах. Спосіб життя і середовище проживання тукана

Жовтень місяць характерний для цих птахів поверненням на свої звичні місця гніздування. Природні умови в цей час змушують пройти пінгвінів через багато випробувань.

Мороз -40 градусів і страшний вітер, який досягає до 70 м в секунду, змушує їх іноді повзти до заповітної мети на череві. Вервечка, якою пересуваються птиці, налічує сотні і навіть тисячі особин.

Постійні партнери пінгвінів зустрічаються поруч з торішнім ділянкою гніздування. Найперше, чим вони починають разом займатися – вносять поправки в своє старе й зіпсоване погодними умовами житло.

Крім цього птахи прикрашають його красивими камінцями, які їм попалися на очі. Саме за цей будівельний матеріал у пінгвінів може початися бійка, переростає у війну, часом супроводжується бійкою і справжнім боєм.

Всі ці дії забирають у птахів енергію. В цей період вони не харчуються, хоча водні ресурси, в яких знаходиться їхня їжа знаходяться зовсім поруч. Військові бої за будматеріал закінчуються, і на місці колись ветхого житла з’являється гарне гніздо пінгвіна, прикрашене камінням приблизно в 70 см у висоту.

Все інше час пінгвіни Аделі мешкають в океані. Вони дотримуються пакових льодів, намагаючись перебувати у відкритому морі з більш стабільною високою температурою. Скелясті райони і береги Антарктиди, архіпелаги Південних Сандвічевих, Південних Оркнейських і Південних Шотландських островів – самі улюблені місця перебування цих птахів.

Харчування

З приводу харчування можна сказати, що в ньому немає різноманітності. Їх улюбленим і постійним продуктом є морське ракоподібне – кріль. Крім нього в хід йдуть головоногі, молюски та деякі види риби.

На фото самка пінгвіна аделі годує своє дитинча

Для того, щоб відчувати себе нормально пінгвінам потрібно в день до 2 кг такого харчу. Особливість пінгвіна Аделі в тому, що під час видобутку для себе їжі він може розвивати швидкість при плавання в 20 км/год.

Дивіться також:  Підорлик птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці підорлик

Розмноження та тривалість життя

З-за суворого антарктичного клімату пінгвіни Аделі змушені гніздитися в строго певний час. У них утворюються постійні пари. Разом з ними птахи повертаються до місць свого колишнього гніздування.

На ці складні переходи в суворих кліматичних умовах у птахів часом йде більше місяця. Першими приходять в ці місця самці пінгвінів Аделі. Самки підтягуються до них приблизно днів через сім.

Яйце пінгвіна аделі

Після того, як птахи дружними зусиллями в парі приготували своє гніздо, самка з періодичністю в 5 днів відкладає 2 яйця і йде в море на годування. Самці в цей час займаються висиджуванням яєць і голодуванням.

Приблизно днів через 20-21 самки приходять і змінюють самців, які йдуть на годівлю. Їм на це потрібно трохи менше часу. У 15-х числах січня з яєць з’являються малята.

14 днів вони постійно ховаються в надійному місці під батьками. А через час шикуються поруч з ними. Місячні кошенята групуються у великі, так звані «ясла». Через місяць ці зборища розпадаються і пташенята після линьки змішуються з дорослими побратимами, починають нове життя.

На фото самка пінгвіна аделі з дитинчам

Середня довжина життя цих птахів становить 15-20 років. На них, як і на їхніх побратимів, погано позначається спілкування з людьми. Від цього особин стає все менше. Тому пінгвін Аделі занесений в Червону книгу.

Back to Top