Особливості та середовище перев’язки

Перев’язка – це невеликий хижак, зовні схожий на тхора. З латини перекладається як «маленький черв’як». Це досить рідкісна тварина, і не поширене як його найближчі родичі: тхори і ласки.

У перев’язки, перегузны або тхора-перев’язки невелика витягнута і вузьке тіло, в довжину досягає 38 див. Важить звірятко близько 700 р. Самка і самець зовні не відрізняються один від одного.

Виділяється ця тварина своєю незвичайною забарвленням. Основний колір – темно-каштановий, а по всій спинці химерно чергуються, утворюючи складні малюнки білі, чорні і жовті плями. Хутро у нього низький і грубий, тому звірок завжди злегка взъерошен.

На маленькій чорно-білої тупий мордочці розташовані неймовірно великі вуха, вкриті довгими світлими волосками. Лапи у перев’язки короткі, порівняно з тулубом тваринного і тому здається, що звірятко притискається до землі.

Пухнастий хвіст закінчується невеликий пензликом і теж різнобарвний. Перев’язка не дуже балакуча. Її вокалізація включає пронизливі сигнальні крики, рохкання, бурчання і тривалий вереск. При переляку вона сердито і незадоволено гарчить.

Перев’язку можна назвати тварин пустелі, так як зустрічається вона в цій природній зоні, порослої саксаулом. Зрідка забирається в гори на висоту до 3 км Ареал проживання цього звірка починається від Балканського півострова до північно-заходу Монголії і Китаю. Людей вони не бояться і можуть місцем для життя вибрати парк, виноградник чи городи.

Характер і спосіб життя перев’язки

Перев’язки ведуть активний спосіб життя вночі або з настанням перших сутінків. Вдень вони воліють спати в укриттях, які зробили самі, або використовують вже готові.

Вони не залишаються в ньому постійно, а обирають кожен день новий. У кожного звіра своя територія, приблизно 500 м2, з якої він постійно переміщається в пошуках прожитку.

Дивіться також:  Тварини Європи. Опис, назви й особливості тварин Європи

Хорі-перев’язки полюбляють усамітнення, виключення шлюбний період, і при зустрічі з побратимами можуть повести себе досить агресивно, захищаючи зайняту територію.

У момент небезпеки перев’язка намагається втекти на дерево чи сховатися у нору. Якщо це неможливо, то звірятко приймає загрозливу позу. При цьому він підводиться на лапах, закидає хвіст на спину і, вискаливши зуби, видає гучний рик. Якщо кривдник не реагує на це, то перев’язка кидається в бійку, і вибризкує з анальної залози смердючий секрет.

Полює тварина частіше на гризунів у їхніх норах, хоча з легкістю робить це і на деревах. Бачать вони погано, тому головним інструментом для видобутку їжі служить нюх. У пошуку жертви вони можуть проходити до 600 м, рухаючись по підземним ходам.

Цікавим фактом в полюванні перев’язки є те, що вона іноді поєднується з іншим тваринам – лисицею, для нападу на колонію піщанок. Лисиця чатує гризунів біля виходів з нір, а перев’язка знищує їх в самих підземних ходах.

Знайти цього звіра можна по залишених ним слідах. Вони парні і злегка косовато поставлені. Досліджуючи місцевість зигзагами, тварина робить зупинку і трохи піднімає мордочку.

Якщо щось не подобається, то встає на задні лапи, як сурикат, стовпчиком. Це значно збільшує огляд перев’язки. Якщо небезпеки немає, то рух триває.

Коли їжі вистачає, то тварина все життя може прожити на своїй невеликій території, якщо з’являється недолік – починає мігрувати. Іноді перев’язку містять будинку, як домашнього улюбленця, можна часто побачити фото грає з людьми тварини. Догляд за ним нічим не відрізняється від тхора. Господарі такого екзотичного звіра відзначають цей цікавий і добрий норов.

Харчування перев’язки

Перев’язки всеїдні тварини, але більше люблять м’ясо. Полюють на гризунів: піщанок, полівок, ховрахів, хом’яків. Часто потім і селяться в їх норах. Рідше здобиччю може стати птах або дрібні хребетні: змія, ящірка.

Дивіться також:  Полярний вовк. Спосіб життя і середовище проживання полярного вовка

Не відмовляться вони і поїсти яйця, ягоди або плоди дерев. Живучи на городах, їдять м’якоть динь і кавунів. В домашніх умовах їм дають молоко, сир, сир, хліб і сире куряче м’ясо.

Розмноження та тривалість життя

Тривалість життя в природі 6-7 років, в неволі доживають майже до 9. Шлюбний період (гон) триває з червня по серпень. Самець при вигляді самки підкликає її голубиним воркованием. Сам процес не займає багато часу, а після самка йде.

На сьогоднішній день немає опису, як перев’язка вибирає собі партнера з усіх тварин свого виду. Швидше за все, це залежить від близькості одного або іншого претендента.

Вагітність триває до 11 місяців, це відбувається тому, що розвиток плода починається не відразу, а після «відпочинку» яйцеклітини. Маленькі цуценята перев’язки народжуються до 8 штук. Вони сліпі з притиснутими вушками зверненими вперед.

Але через пару годин вже починають стирчати перпендикулярно. Малюки майже голенькие, тільки покриті рідкісними білястими волосками. На темній шкірі цуценя-перев’язки видно малюнок, який виглядає як забарвлення дорослої тварини.

На лапках вже видно добре сформовані кігтики. Очі прорізаються у щенят перев’язки на 40 день, а грудне вигодовування припиняється через 1,5 місяці. Через два тижні вони вирушають у самостійне життя. В неволі самці беруть участь у вихованні малюків.

Ростуть молоді звірята дуже швидко, і вже в 3 місяці самка досягає віку статевої зрілості. Самці відстають і можуть стати батьками тільки після року. У 20 столітті чисельність цього звіра різко впала.

Це пов’язано не з цінністю його хутра, а з розорювання полів, де була середовище проживання перев’язок. Застосування хімікатів, для винищення гризунів позбавило їх прожитку, а зростання популяції безпосередньо залежить від кормової бази.

Дивіться також:  Плямистий олень. Спосіб життя і середовище проживання плямистого оленя

Щоб зберегти цей вид тварини, перев’язку внесли в Червону книгу. Зараз він значитися як рідкісний з ареалом, де скорочується. Для захисту від зникнення, проводяться спеціальні заходи.

Заборонено полювання на перев’язку і вивчається її життя для виведення скорочується виду в спеціальних приймальниках. Зараз це досить проблематично, тому що в неволі перев’язки розмножуються з великою неохотою.

Back to Top