У лісах, морях або пустелях нашої великої планети можна зустріти незвичайних тварин, що вражають, а іноді, і лякаючих уяву людини. До самим дивним і красивим істотам на землі можна віднести павукоподібних мавп, які дивують своєю красою і шикарним довгим хвостом.

Опис і особливості павукоподібної мавпи

Незвичайне назва тварини отримали не лише завдяки міцним і довгим рук і ніг, але і хвоста, який виконує роль п’ятої кінцівки. Довжина тіла дорослої коаты може досягати шістдесяти сантиметрів. А хвіст у тварин трохи більше тулуба і досягає дев’яносто сантиметрів. Самці мавп важать приблизно вісім кілограмів, а самки – десять.

Тіло павукоподібних мавп дуже струнке, на довгих кінцівках є гачкоподібні пальці. Передні лапки трохи довші задніх, і на них відсутній великий палець. Тіло мавпи вкрите шерстю, забарвлення якої може бути будь-який: від чорної до коричневої. У кудлатій коаты вона на плечах трохи довше, ніж на животі і лапах.

На фото волохата павукоподібна мавпа коата

Довгий волохатий хвіст тварини виконує хватательную функцію: мавпи легко чіпляються за гілки під час пересування по деревах. На нижній стороні оголеного кінчика хвоста є невеликі гребінці, за рахунок яких і відбувається чіпкість.

«П’ята кінцівку» дуже сильна: мавпи можуть висіти багато годин на гілках, тримаючись за неї тільки хвостом. До того ж вони можуть виконувати безліч маніпуляцій. Наприклад, взяти з рук людини банан.

Череп мавп невеликий, тому вони і нагадують павука, коли висять на гілках, тримаючись всіма кінцівками і хвостом. Шерсть на лобі лягає незвично і нагадує невеликий гребінь.

Серед павукоподібних мавп можна виділити кілька видів коат, які не залишать байдужим жодного людини. Наприклад, маленька коата жоффруа, що мешкає на островах Панами, дивують незвичайним чорно-коричневим забарвленням шерсті і характерним для даного виду білою плямою. Мавпочки віддають перевагу тільки солодких фруктів, а в разі небезпеки видають дивні звуки.

Дивіться також:  Даман тварина. Спосіб життя і середовище проживання дамана

На фото коата жоффруа

Коата шертистая поширена на території Перу. Особливістю особин є груба вовна, завдяки якій вони легко переносять низькі температури. При вигляді суперника самці дуже голосно кричать, трясуть гілки і випорожнюються. Коаты дуже рідко спускаються на землю і в основному харчуються фруктами, комахами та листям.

На фото шертистая коата

Спосіб життя, харчування та середовище павукоподібної мавпи

Павукоподібні мавпи найчастіше живуть на гілках дерев, пересуваючись по ним за рахунок кінцівок. Мешкають примати зграями, чисельність яких може досягати до двадцяти особин, які в свою чергу поділяються на невеликі групи по чотири-п’ять мавп.

Мавпи ведуть тільки денний спосіб життя, в цей час вони добувають собі їжу і знаходять другу половину для спарювання. Їжа коаты може бути як рослинного, так і тваринного походження.

Більшу перевагу вони віддають листю їстівних рослин, солодким плодів, насіння, меду, горіхів і деревині, але і від пташиних яєць, гусениць або термітів вони теж не відмовляться. Завдяки сильним лап і хвоста мавпи в разі небезпеки дуже швидко можуть забратися на верхівку дерева, де вони і проводять ніч, рятуючись від хижаків і мисливців.

На фото чорна мавпа павукоподібна

Де ж живуть павукоподібні мавпи? Найчастіше чорних коат можна зустріти в тропічних лісах, гірських масивах Центральної і Південної Америки, Мексики, Бразилії і Болівії.

Розмноження та тривалість життя павукоподібної мавпи

Певного часу для розмноження у коат не існує. Самець довго вибирає самку для спарювання, доглядає за нею, мітить територію, а іноді і б’ється з суперниками. Коли самка готова до спаровування, вона сідає до самця на коліна і починає чистити його шерсть.

Принести плід доросла самка може лише на третій рік життя. Поповнення у сімействі павукоподібних мавп відбувається дуже рідко. Пов’язано це з тим, що самка виношує тільки по одному дитинчаті, а наступна вагітність настає приблизно через чотири роки.

Дивіться також:  Дельфін афаліна. Спосіб життя і середовище проживання дельфіни афаліна

На фото дитинча павукоподібної мавпи

Самки коат виношують плід приблизно вісім місяців. Малюки народжуються слабкими і тривалий час не пристосовані для самостійного життя, тому до трьох років вони знаходяться під наглядом матері, постійно пересуваючись на її спині.

Приблизно на п’ятому місяці життя малюки вперше пробують фрукти або листя дерев, але їх основна їжа – це материнське молоко. Незграбні дитинчата не можуть самостійно доглядати за собою, тому самка щодня проводить по кілька годин за грумингом. Тривалість життя мавп досягає приблизно сорок років. Вони чудово розмножуються і живуть в неволі, радуючи відвідувачів своєю красою і поведінкою.

Кількість практично всіх представників павукоподібних мавп з кожним роком зменшується. Тому вже кілька десятиліть вони занесені, як зникаючий вид, до Червоної книги.

Back to Top