Особливості і середовище проживання павука скакуна

Найменування «павук — скакун» досить широке, включає в себе близько 600 пологів і 6000 видів. Славляться представники даного сімейства надзвичайно гострим для павуків зором, допомагає їм у полюванні, так і в орієнтуванні на місцевості.

Також примітна бимодальная система дихання павука, і складається з легких і з трахеї. Зустріти звичайного павука-скакуна можна практично скрізь. В жарких тропіках мешкають представники більшості видів, широко поширені в помірній зоні лісів, пустелях і напівпустелях, горах (Euophrys omnisuperstes був виявлений вченими на вершині Евересту в 70х). Одне з улюблених занять павука — грітися на сонечку, тривалий час перебуваючи на будь-якій зручній для цього поверхні, навіть вертикальної.

Добре розвинена зорова система складається з восьми очей, розташованих у три ряди. В перший ряд входять чотири великі очі, що вінчають «особа» павука. Передні очі не тільки досить гострі, але і дуже рухливі (можуть здійснювати рухи вліво-вправо, вгору-вниз), вони дозволяють павукам розрізняти і оцінювати форму предметів, а також їх колір.

Другий ряд представлений двома невеликими очима, притаившимися в середній частині «особи», третій ряд складається з двох великих очей, які знаходяться в кутах голови ззаду, на кордоні з грудьми. Таким чином, павук має постійну оглядовість практично 360 градусів, що дуже корисно при полюванні і допомагає йому уникати небажаної зустрічі з ворогом.

Унікальність зорової системи полягає ще й в умінні павука бачити кожним оком окремо, звичайно, слабкі другорядні очі не дають повноцінної картини навколишнього, зате здатні розрізнити найдрібніші рухи навколо. Сітківка ока має унікальну будову, з допомогою якого скакун може правильно оцінювати відстань до жертви або небезпеки.

Дивіться також:  Фрин павук. Спосіб життя і середовище проживання павука фрина

Павук-скакун на фото часто здається милим дивним створенням середнього розміру комахи, проте зробити таку фотографію можна тільки з багатократним збільшенням, адже розмір скакуна не перевищує розміру копійчаної монети.

В залежності від виду різниться і колір і забарвлення особин. Представники окремих видів більше нагадують зовні мурах або маленьких жуків, також можуть віддалено схожим на скорпіонів.

Будова тіла досить просте — голова і груди спільні, розділені лише невеликим поперечним поглибленням. Передня половина тіла вище піднята щодо задній, в довжину вона більше, ніж у ширину, боки круті.

Павук-скакун в Росії зачату використовується як прекрасний санітар саду та городу. Звичайно, досить важко зловити і не заподіяти шкоди цим малюкам, однак, якщо добре постаратися, можна зловити кілька особин і розсадити на плодові дерева або грядки.

Опинившись на новому місці павуки почнуть активну полювання на дрібних шкідників, тим самим значно зменшать необхідність застосовувати на городі хімікати для цькування комах.

Павук-скакун абсолютно не небезпечний для людини, брати його можна прямо голими руками, тільки дуже обережно, щоб не нашкодити. Причому, нешкідливим для людини він є не з-за відсутності отрути, павук-скакун отруйний, але шкіра його укусів не піддається, крім того, людина занадто великий, щоб малюк міг оцінити його як щось вимагає агресії або навіть уваги.

Шукати павука слід в добре освітлений, прогрітих сонцем місцях. Вловивши рух людини павук безперервно стежить за ним, рухаючи зіркими очима, але не поспішає знайти укриття.

Купити павука-скакуна досить просто в спеціалізованих зоомагазинах, обумовлена ця популярність яскравим забарвленням, абсолютної нешкідливістю для людини і здатністю павука з легкістю пристосовуватися до життя в неволі.

Характер і спосіб життя павука скакуна

Полює скакун тільки вдень, причому дуже активно. Крім феноменального зору павук володіє ще однією корисною здатністю — внутрішньої гідравлічною системою.

Дивіться також:  Павук птахоїд. Опис, особливості та середовище проживання павука птахоїда

Кінцівки скакуна можуть бути змінені в розмірах — збільшуватися або зменшуватися з-за зміни тиску рідини в них, таким чином павуки стрибають на відстані, які, здавалося б, з їх розміром подолати в одну мить неможливо. Однак, для підстраховки скакун кріпить нитку шовку на місце, з якого хоче зістрибнути.

Кінцівки скакуна забезпечені маленькими волосками і навіть кігтями, що дає йому можливість, на відміну від інших павуків, з легкістю пересуватися по горизонтально розташованого склу.

Крім підстраховки скакун використовують шовкову нитку тільки для споруди гнізда для кладки павутину він не плете. Постійним місцем проживання маленького павучка може бути грунт, стіна або прямовисна скеля, дерева або трава.

Харчування павука скакуна

Полювання полягає в подстерегании видобутку та її упіймання з досить великої відстані. Саме через спосіб добування їжі сімейство і отримало назву «скакуни». Здатність стрибати на великі відстані, зірке зір і звичка страхувати себе ниточкою шовку дозволяють представникам виду добувати собі їжу без плетіння павутини. У їжі невибагливі це може бути будь-яка комаха, головне — щоб розмір видобутку дозволяв павуку з нею впоратися.

Розмноження та тривалість життя павука скакуна

Самці відрізняються від самок забарвленням передньої пари кінцівок, на яких розташовані смужки. Практично кожен вид має свій шлюбний обряд, але спільним для всіх є танець павука-скакуна, яким самець привертає увагу обраниці.

Самець піднімає передні кінцівки і певним чином з чіткою періодичністю злегка вдаряє ними себе в тіло. Проте, відразу ж після спарювання доля майбутніх паучат залишається повністю в лапах самки. Вона будує гніздо, ретельно вистилаючи всі поверхні шовком.

Розташовуватися гніздо може в будь-якому зручному затишному місці — під каменем або опалим листям, під листям на поверхні рослин. Після кладки самка охороняє гніздо, поки не з’являться малюки, які після кількох линьок досягають розміру дорослої особини і можуть самі дбати про себе.

Дивіться також:  Фрин павук. Спосіб життя і середовище проживання павука фрина

Back to Top