Безумовно, папуги – найпопулярніші і звичні птиці, що містяться будинку. Але саме з-за цього вони часто сприймаються виключно як домашні декоративні пташки, весело чірікающіе в клітці або у вольєрі, а зовсім не як пернате населення тропічних лісів. Між тим, папуги, не тільки сама часто зустрічається в міських квартирах птах, але і найпоширеніша в тропічному кліматі.

Представники пернатих, які переховуються за терміном «папуга», можуть бути різних розмірів і забарвлень, від практичного аналога в характері, звичках і поширеності, звичних воробйов, наприклад – хвилясті, до птахів, більше схожих в цих параметрах з воронами, наприклад, папуги эклектус.

Особливості і середовище існування

Завжди виглядає серйозно на фото, папуга эклектус в природі мешкає в північних австралійських лісах півострова Кейп-Йорк, у Новій Гвінеї, Соломонових і Південних Молуккських островах. Це досить великий птах, у довжину благородна папуга эклектус виростає від 35 до 42 см, а важить в середньому від 450 до 500 грам.

Особливістю цього птаха можна вважати колосальну різницю у забарвленні самок і самців, причому колір самки більш яскравий і цікавий. З-за цього орнітологи майже сотню років відносили самок і самців до різних видів птахів.

Самець эклектуса – насичено-зеленого, іноді смарагдового кольору, з підсвічуванням блакитного і червоного уздовж лінії крила, з жовтими вкрапленнями на хвості і самих крилах. Дзьоб забарвлений в різні кольори з плавним переходом – верх червоний, середина – помаранчева, кінчик – жовтий. Нижня щелепа чорна або темно-коричнева, а лапки – сірі.

На фото самець папугу эклектус

Самка ж пофарбована зовсім по-іншому. Основний колір – червоний, вишневий, рубіновий. Доповнює його оперення насиченого синього тону, блакитного або темно-блакитного. Хвіст закінчується чіткої жовтою або помаранчевою горизонтальною смугою, а дзьоб – повністю чорний, глянцевий, тобто – блискучий. Лапки забарвлені в сині відтінки.

Самка папуги эклектус

Характер і спосіб життя

Характер і звички цих птахів в їх природному середовищі існування остаточно не ясні орнітологам донині. Живуть вони і поодинці і великими зграями, причому різницю в способі життя пояснити територіальними особливостями або достатністю їжі – неможливо.

Дивіться також:  Чирок свистунок птах. Спосіб життя і середовище проживання чирка свистунка

У природі ці птахи живуть у густих лісах, на висоті над рівнем моря від 600 до 1000 метрів. Гніздяться, відповідно, на деревах, але гнізд не в’ють. Эклектусы займають дупла, при чому воліють мати окреме дупло, сім’ями живуть вкрай рідко, навіть всередині великої зграї.

Характер у цих птахів дуже флегматичний, спокійний, вони схильні до споглядання, якщо проводити аналогію з поведінкою людини. Тобто, що підтверджують і численні відгуки власників, папуга эклектус може абсолютно спокійно просидіти цілий день на жердинці, спостерігаючи за тим, що відбувається навколо.

Цей птах ніколи не метушиться, активність проявляє виключно при пошуку корму, тому побачити жваво літаючу над кронами дерев зграю эклектусов в природі просто неможливо. У разі різкого звуку, наприклад, пострілу, або якої-небудь іншої небезпеки, ці папуги просто швидко ховаються у своєму дуплі, а не злітають з гілки.

Самі дупла эклектусы намагаються вибирати на висоті від 20 до 30 метрів від землі, але можуть оселитися і вище або ж навпаки, нижче. Більш серйозні вимоги птиці пред’являють до глибині своїх осель, дупло має бути в глиб не менше 35-40 см, чим глибше – тим краще.

Харчування

Ця різновид папуг – вегетаріанці, але не гурмани. У природі эклектусы живляться квітами, їх нектаром, молодими листочками і нирками, можуть з’їсти свіжу м’яку кору пагонів.

Зрозуміло, в раціоні папуги присутні фрукти, включаючи їх насіння і серцевинки, ягоди, дрібні горішки. Зерна птах теж з задоволенням з’їсть. Люблять эклектусы і ягоди. Ці папуги досить легко і багато ходять пішки», як по гілках дерева, в дуплі якого живуть, так і на землі поруч з ним.

Комах даний вид папуг не ловить ніколи, воліючи стояти або сидіти» і дивитися на метеликів, а не ганятися за ними. При цьому, якщо дупло птиці уражається червицями або якими-небудь іншими шкідниками, эклектусы просто його залишають і шукають нове.

Дивіться також:  Африканський страус. Спосіб життя і середовище проживання африканського страуса

Розмноження та тривалість життя

Самка, що збирається відкласти яйця, вже за два-три тижні до цього практично весь час проводить у своєму дуплі, висунувши «на вулицю» тільки червону голову з блискучим чорним дзьобом. Самець же, який буде батьком, приносить їй їжу.

Після того, як у дуплі з’являється пара яєць, більше за один раз цей вид папуг не відкладає, їх висиджує самка від 26 до 30 днів, весь цей час самець продовжує піклується про її прожиток. Продовжує він це робити після того, як пташенята вилуплюються.

Незважаючи на гадану сімейність і явну турботу, як самці, так і про пташенят, в «жіноче» дупло самець не «заходить» ніколи. Так само і не проводить часу не з обраницею, ні з пташенятами.

Эклектусы люблять влаштовувати свої гнізда в дуплах дерев

Папуга продовжує жити своїм життям у власному дуплі, а його участь в житті «сімейної» зводиться виключно до того, що він приносить їжу двічі, інколи тричі на день.

Розмножуються ці птахи вкрай рідко, як у природі, так і в неволі, чим і пояснюється висока ціна папуг виду «эклектус». Найімовірніше це пов’язано з їх великою тривалістю життя. У природі птахи живуть по 45-55 років, а в неволі рідко помирають молодше 60 річного віку.

Утримання в домашніх умовах

Купити папугу эклектус при наявності фінансових коштів і безпосередньо бажання придбати саме цим пернатим вихованцем не так важко, але крім придбання, птах потребує утримання, причому не протягом 8-12 років, а протягом усього життя. Эклектусы досить-таки часто переживають власних власників і переходять «у спадок».

Найважливіші моменти в утриманні цього папугу в умовах звичайної квартири – температура і відсутність протягів. Тобто, в квартирі має бути стабільно тепло, не менш 19-22 градусів, а там, де знаходиться жердину птиці і його «дупло» (при вільному утриманні), клітка або вольєр ні в якому разі не повинно дути, навіть тоді, коли відкривається кватирка або вікно.

Дивіться також:  Казарка птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці казарки

Пташеня папугу эклектуса

Психологічно цей вид папуг відмінно переносить самотність і в компанії собі подібних абсолютно не потребує. Але эклектусам потрібні події, які вони зможуть спостерігати.

Тобто, якщо навколо «місця проживання» птахи нічого не буде відбуватися – папуга буде спати добу безперервно, погано харчуватися і в принципі «втратить інтерес до життя». Радіо в цьому випадку не стане панацеєю, як наприклад, при утриманні хвилястих папужок, эклектусам важливо не чути, а бачити.

Звичайних домашніх людських занять, наприклад, протирання пилу або сидіння за комп’ютером, птахам достатньо, в принципі, вони так само із задоволенням стануть спостерігати за поведінкою собаки чи за тим, що діється за вікном, якщо вікна виходять на жваве місце.

Що ж стосується парного змісту, то самці прекрасно уживаються один з одним, варіант самка-самець теж допустимо, але дві самки не стануть жити на обмеженій території поруч ніколи. Їх треба «розбавляти», імітуючи «зграю».

Їдять эклектусы все теж саме, що і в природі. Тобто листя салату, лопухи, кульбаби, зерна, колосся, груші, яблука, тверда диня, морква, кабачок або огірки, усе це і багато іншого їм цілком підійде.

Однак, при вмісті в квартирі, потрібно подбати і про мінерали в їжі і про наявність в ній кальцію, тобто повісити поряд з жердиною крейда для птахів, додавати різні, спеціально випущені для великих папуг, добавки в раціон потрібно.

Варіант з вареними яйцями, ніж здавна підгодовували кенаров та інших дрібних пернатих не кожному эклектусу підійде, в цілому птахам яйця не подобаються і клюють вони їх неохоче.

Скільки коштує папуга эклектус – питання, яке цікавить у першу чергу, зрозуміло. Розкид цін досить великий. У зоомагазинах птицю можна придбати за 50-98 тисяч рублів.

Безумовно, це дуже дорого, але є й інші варіанти. Серед приватних оголошень можна знайти эклектусов за 20-30 тисяч, або ж – безкоштовно. Віддають цих птахів рідко, але таке трапляється.

Back to Top