Є в колекції чайкових цікава пташка, чисельність якої в Європі, Азії та Канаді в останні роки зростає. Вона, якщо порівнювати її з іншими чайками невеликих розмірів, витончена і дружелюбна. Називається ця цікава пташка озерна чайка.

Самець і самка озерної чайки

Особливості та середовище озерної чайки

Ця птиця гнездящаяся, перелітний, транзитно мігруюча і в малій кількості зимующая. Розміри птиці озерної чайки, як у великого голуба. Середня довжина самця сягає до 43 см, самка завжди дрібніше – 40 див.

Крила обох статей у розмаху сягають до 100 див. опис озерної чайки є відмінна риса від усіх інших птахів – її шлюбний наряд. Вся голова птиці пофарбована в коричнево-бурий колір, в той час, як основна оперення білого кольору.

Лише на спині і зверху крил чайки помітні сірі відтінки з чорними пір’їнками. Молоді озерні чайки дещо відрізняються від дорослих особин забарвленням своїх пір’я. У них переважає сірий, бурий і сизий тони.

У дзьоба птахів насичений вишневий колір, такого ж кольору у них і лапи. Краї повік так само пофарбовані в червоний колір.Якщо дивитися на фото озерної чайки важко стримати свою посмішку.

Миле створіння з коричневою маскою на обличчі і голові відразу ж викликає до себе симпатію. Ареал проживання птиці немаленький. Її можна зустріти на всій території Євразії, навіть в її холодних регіонах. Здавна її спостерігають люди в Норвегії та Ісландії.

Озерна чайка в польоті

Близько 100 років тому люди зробили висновок, що озерні чайки приносять шкоду виловом риби. Їх почали стріляти і знищувати яйця. З тих пір їх чисельність трохи відновилася. Але популярність їх яєць серед людей не зменшується.

Дивіться також:  Дубонос птах. Спосіб життя і середовище проживання дубоноса

Яйця збирають на продаж, вживають у їжу. Зазвичай прийнято збирати з гнізд ті яйця, в яких тільки двоє. Якщо яєць більше, то в тому гнізді вже йде їх висиджування. Своє гніздо озерна чайка споруджує в основному вздовж луків та озер, на їх прибережної рослинності. Можна зустріти їх і на лагунах і солоних болотах. На питання, де зимують річкові чайки, однозначної відповіді не існує.

Як тільки наближаються холоди, вони починають переміщатися в теплі краї. Одні з них для зимівлі вибирають узбережжі Чорного і Каспійського морів, перелітають в інші Середземноморські регіони, в Азію, на Кольський півострів, в Перську затоку.

Характер і спосіб життя озерної чайки

Середня смуга наповнюється озерними чайками з початку квітня. Пари птахи утворюють під час перельоту. Деяким вдається зробити це вже під час гніздування, по прибуттю. Гніздові колонії мають різні параметри.

В середньому для одного гнізда відводиться невелика територія в радіусі 35-45 см навколо пташиної обителі. У тих місцях, де підвищена вологість гнізда птахів масивні та міцні, вони тягнуться у висоту до 40 див. В цілому гнізда озерних чайок недбало зроблені з грубого матеріалу.

Активність свою озерні чайки проявляють протягом усіх діб. Їх піки припадають на ранок та на вечір. Протягом всього року птах веде активний громадський спосіб життя. Для свого розташування колонії птахів вибирають важкодоступні місця. Там де відбувається гніздування завжди багато шуму і криків, що видаються озерними чайками. Збільшення колоній відбувається з прильотом її нових мешканців.

Існують кочують зграї птахів, які впродовж квітня і всього подальшого часу перекочовують з місця на місце в пошуках їжі. Західна Європа найбільш багата цими птахами місце, іноді там накопичується в одній колонії до 100 пар.

Дивіться також:  Ополовник птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці ополовник

В останні роки озерні чайки не раз були помічені на міських звалищах харчових продуктів. Особливо швидко вони можуть виявити підприємства по переробці риби і влаштуватися недалеко від них. Озерна чайка дуже криклива і галаслива птах. Видаються нею звуки в народі називають сміхом чайки.

Харчування озерної чайки

У раціоні харчування даних птахів велика різноманітність різних кормів. Але більшу перевагу віддають вони їжі тваринного походження. Вони з задоволенням поглинають наземних і водних комах, черв’яків, ракоподібних, молюсків та дрібну рибу.

Іноді, для різноманітності вони можуть їсти насіння рослин, але ця їжа їм менше за смаком. Не гребують озерні чайки та харчовими відходами, знайденими на смітнику. Для того, щоб зловити для себе рибу птах не повністю занурюється у воду, а лише частково занурює в неї свою голову. Вона з вражаючою спритністю може зловити на лузі коник.

Розмноження та тривалість життя озерної чайки

Статевозрілими річкові чайки стають у віці до одного року. У самок це настає трохи раніше, ніж у самців. Моногамні птахи. Іноді для того, щоб утворилася у них постійна пара, їм доводиться змінити не одного партнера.

Після перельоту птахи зайняті пошуками їжі та благоустроєм своїх осель. Далеко від колоній не відлітають. Цей період вони найбільш гучні і неспокійні. Особливо в повітрі вони ведуть себе голосно і зухвало, ганяються один за одним і вигукують тільки їм зрозумілі звуки.

Можна помітити формування пари. Під час першого знайомства, якщо птахи симпатизують один одному, самка прогинається і спрямовує свою голову в бік самця, як би просячи у нього корм. Самець же із задоволенням її підгодовує.

Свої гнізда пари споруджують у місцях, які важко відвідати людині і хижакам. Під час кладки відкладають в основному по 3 яйця. Якщо кладка з якихось причин пропадає, птахи роблять це повторно. Колір яєць буває блакитним, темно-бурим або оливково-бурим. Їх висиджуванням займаються обоє батьків.

Дивіться також:  Фазан. Середовище проживання і особливості фазана

Поява непроханого гостя в колонії, супроводжується несамовитими криками і загальної тривогою. Птахи з криками піднімаються в небо і починають несамовито кружляти над потенційним противником, поливаючи її своїм послідом.

Через 23-24 дня на світ з’являються пташенята, з вохристо-бурим і чорно-бурим оперенням. Таке забарвлення дає їм можливість злитися з природою і довгий час залишатися непоміченими для ворогів. Всі обов’язки у вихованні малюків батьки розподіляють між собою порівну.

Вони з великою турботою годують їх із дзьоба в дзьоб або підкидають їжу прямо в гніздо, звідки пташенята з задоволенням самостійно підбирають її. Спроби польотів у малюків починаються з 25-30 днів. Тривалість життя озерних чайок сягає до 32 років.

Back to Top