Особливості та середовище ядозуба

На землі існує ціла безліч тварин, про яких ми, може бути, навіть не чули, але які так само цікаві, як і будь-які інші. Цікаве тварина з небезпечним назвою отрутозуб. Це єдиний представник сімейства отрутозубів.

Якщо розглянути фото, то перед нами буде досить велика ящірка, довжина її тіла досягає 50 см, яка є не тільки отруйними, але й має самі справжні зуби.

Ця ящірка з щільним, великим тілом, яке вкрите лускою, з трохи плескатою головою і не занадто довгим хвостом, в якому вона зберігає всі свої жирові запаси.

Як і у більшості плазунів, вони мають досить короткі лапи, зате пальці їх озброєні занадто довгими кігтями. Мова у ядозуба великий і роздвоєний. Для того, щоб вороги не нападали зайвий раз, отрутозуб має попереджувальне забарвлення.

Мексиканський отрутозуб

Особливо яскраво розфарбовані молоді особини – на темному тлі розташовані яскраво – помаранчеві, жовті або червоні плями, а хвіст розфарбований в темні і світлі смуги. Однак, забарвлення може змінюватись. Але якщо по яскравості можна розпізнати молоду особину від дорослого, то за статевими ознаками цих ящірок розрізнити неможливо.

Отрута у цієї ящірки утворюється в верху ротової порожнини і, коли отрутозуб закриває рот, отрута виділяється прямо на зубні борозенки. Поширені ці тварини в США, особливо часто зустрічаються в штатах Невада, Арізона (там водиться арізонський отрутозуб) і Нью – Мексико.

Арізонський отрутозуб

Їх ареал захоплює невелику територію в Каліфорнії і Силаноа (Мексика, там проживає мексиканський отрутозуб). Дно каньйонів, зарості трави, різні чагарники і кактусові порослі – ось місце, де комфортніше перебувати ядозубу.

Спосіб життя ядозуба

Найбільша життєва активність спостерігається у цих ящірок в денний час. Але це тільки тоді, коли температура повітря вище 24 градусів, а вологість-80%. Таке кліматичне стан настає лише з кінця зими і триває всю весну. А ось в кінці весни і початку літа, ядозубы переходять на нічний спосіб життя.

Дивіться також:  Ящірка дракон. Спосіб життя і середовище проживання ящірки дракон

Це пояснюється тим, що дані ящірки дуже чутливі до вологості повітря, от і вибирають собі режим найбільш зручний. Але найцікавіше, що отрутозуб не надто сподівається на погоду, тому понад 90% всього свого життя він проводить під землею.

Вдень отрутозуб любить погрітися на сонечку

На пошук їжі, доглядання і розмноження цей « скупий лицар» не витрачає і 200 годин на рік. Взимку отрутозуб впадає в сплячку, а прокидається лише наприкінці останнього зимового місяця. Він риє собі нору, а може скористатися і чужий норкою, де і проводить все своє основний час.

Рухається ця ящірка повільно, незграбно, зате отрутозуб чудовий плавець, а так само, може чудово лазити по кам’янистих схилах і непогано забирається навіть на дерева, в пошуках кладки.

Взагалі, отрутозуб не любитель скандалів. При зустрічі з ворогом він намагається сховатися в своїй норі, якщо ж це не виходить, то він намагається налякати супротивника грізними звуками – шипінням і фырканьем. Отрута застосовується тільки в самих крайніх випадках. І це зрозуміло, адже не рідко після укусу сам отрутозуб гине.

Отрута одразу ж вражає нервову систему, як і зміїний. Якщо трапиться непередбачена зустріч з людиною, то укус ядозуба буде небезпечний і для людини. Після укусу помічається різкий біль і навіть втрата свідомості.

Пересувається повільно отрутозуб

І все ж, незважаючи на таку особливість, є любителі, які хочуть завести собі вдома таку «міну уповільненої дії». Їм доведеться порадити створити цій тварині умови життя, близькі до дикої природи.

А ще порада – забезпечити себе протиотрутою і добре вивчити правила поведінки з таким улюбленцем, тому що тяпнуть вихованець може в будь-який момент.

Дивіться також:  Гатерія. Спосіб життя і середовище проживання гаттерии

Досвідчені любителі рептилій взагалі е радять чіпати ядозуба без необхідності. А необхідність може настати, хіба що, в період линьки, коли вихованець не зможе самостійно скинути луску і йому знадобиться допомога.

У зоопарках отрутозубів забезпечують достатньою площею, де насипається шар грунту, що дозволяє рити нори. А ще обов’язковою вимогою є наявність басейну, в який отрутозуб міг би зануритися повністю. Потрібно дотримувати режим температури і вологості, а для того, щоб пара могла розмножуватися, їм влаштовують штучну зимівлю.

Харчування ядозуба

Незважаючи на свою величину, отрутозуб не вживає в їжу великих тварин. У її раціон входять різноманітні комахи, змії, гризуни та інші невеликі тварини. Дуже багато птиці та інші плазуни влаштовують свої гнізда на землі, в траві. Ці гнізда Отрутозуб знаходить без праці — занадто гостре у нього нюх.

Він може відчути навіть кладку яєць , закопанную в землю або пісок, а вже розрити таку кладку йому праці не складе. Яйця з таких гнізд є одним з улюблених страв отруйного ласуна.

Отрутозуб живиться дрібними гризунами

В особливо голодні часи отрутозуб може перекусити падаллю. Якщо ж їжі зовсім немає, то він може і голодувати. Без їжі може знаходитися до 5 місяців. Зате, коли їжі достатньо, дорослий отрутозуб може проковтнути їжі, яка складе одну третину від власної ваги. Надлишки їжі ящірка відкладає собі на хвіст.

Розмноження та тривалість життя ядозуба

З настанням весни ядозубы відходять від сплячки. Це найпрекрасніший час для ящірки — повітря ще досить вологий, але вже добре прогрівається. У цей час і починається шлюбний період. За лапу і серце дами ядозубы – самці ведуть жорстокі поєдинки.

Дивіться також:  Вже змія. Спосіб життя і середовище проживання ужа

Після бою переможений тікає з ганьбою, а переможець стає батьком майбутнього потомства. Самки можуть ходити вагітними від 35 до 55 днів. В кінці літа — початку осені вони починають відкладати яйця. Яєць може бути 3, а може і 12, це залежить від багатьох факторів : від кількості їжі, від віку самки, від віку самця і навіть від температури періоду вагітності.

Новонароджений отрутозуб

Оболонка відкладених яєць спочатку м’яка, не отверділа, але самка не буде чекати, вона відразу закопує яйця в землю на глибину 7-12 див. На це материнська турбота закінчується. Самка не буде охороняти кладку. А через 124 дні з яєць вилуплюються дитинчата, які величиною близько 12 див. Точна тривалість життя цих тварин поки не встановлена.

Back to Top