Світ живої природи різноманітний і таємничість. Кожен представник фауни по-своєму унікальний. Але для простоти вивчення, вчені виділили деякі групи живих істот, об’єднуючи їх за звичок і особливостей поведінки. Так, осілі птахи були об’єднані в групу і відокремлені від кочівників.

Такі види поширені по всьому світу. Осілі птахи – це птахи? Відповідь: які селяться переважно на одній території. Вони рідко виходять за її межі, хіба що, для видобутку їжі.

Більшість таких видів живе в субтропіках або тропіках. Такі пташки люблять тепло. Їх відмінною рисою є підготовка зимового запасу. Так як осілі практично ніколи не вилітають з території свого проживання, вони дбають про зимових трапезах заздалегідь. В основному, в осінній час ними ведеться збір жолудів і горіхів. Зберігається їжа в дуплах або опалому листі.

Проміжною ланкою між осілим і кочівної птахом є перелітний. Зазвичай вона покидає своє житло взимку, щоб поїсти. Такий представник фауни нерідко відлітає від гнізда більш, ніж на 1000 км. Але він завжди повертається назад. Популярні назви осілих птахів: щиголь, горобець, голуб, сова, свиристель, сорока і т. д. Поговоримо про деяких таких видах.

Щиглик

Це дуже гарний представник фауни, який виділяється на тлі інших своєю строкатим забарвленням. Щиглик – неймовірно красивий птах. Його складно переплутати з кимось іншим.

Голова забарвлена у світло-червоний колір, а її верхівка – у чорний. Краюшки крил сірі і яскраво-жовті. Ну а основний відтінок тільця – коричневий. Грудинка щигля світліше, ніж спинка.

Для людини він становить величезну цінність, так як регулярно знищує тлю. Комахи – улюблена їжа цієї красивої птиці. Але, якщо добути їх важко, він воліє їсти насіння будяків чи будяка.

Щиглик – це зграєва пташка, яка воліє селитися у віддалених від людини місцях. Однак, пошуки їжі нерідко заводять їх у густонаселені міста. Незважаючи на яскраво виражений зграйний рефлекс, гнізда сімейства цих пташок воліють віть окремо. З іншими особинами вони об’єднуються тільки в холодну пору року, переважно взимку.

Так як щиглик – дуже красивий птах, багато людей тримають її в домашніх клітинах. Навіть у неволі, вона співає чудові пісні, радуючи оточуючих своїм мелодійним голосом.

Щиглики володіють прекрасними вокальними даними

Воробей

Деякі перелітні і осілі птахи широко поширені по всьому світу, наприклад, горобець. Найчастіше, в міських околицях зустрічається будинковий вигляд цієї птиці. Тільце особини пофарбовані в коричневий, чорний та сірий кольори. Чим молодше особа, тим більш строкате у неї оперення.

Відрізнити самця від горобця самки просто, достатньо звернути увагу на розмір. Перші в 1,5 рази більше. У шлюбний період самці намагаються привернути увагу самки, випнувши груди вперед. Вони сильно надуваються, від чого здаються великими. Самки ж звертають увагу на найбільш великих особин.

Селища в них невеликі. Горобці полюбляють гніздитися на міських околицях. Але вони регулярно прилітають в густонаселені місцевості в пошуках прожитку. Це спритні і швидкі пташки, які легко здобудуть перемогу у пошуках їстівного над великими птахами, наприклад, голубами.

Осілі і кочують птиці, як горобець, часто створюють пари на все життя. У біології це явище називають «моногамією». Якщо самка, з якихось причин, вмирає, ймовірність того, що самець повторно утворює з кимось пару, мінімальна.

Але, навіть, незважаючи на це, щорічний приплід горобця дуже великий. Самка цієї птиці відкладає яйця від 1 до 4 разів в рік. Людство дуже цінує воробйов, так як вони винищують сарану, тлю та інших, шкідливих в аграрній сфері, комах.

Горобці одні з найпоширеніших осілих птахів

Свиристель

Специфічною рисою цієї пташки є її строкаті крильця. На кожному з них є яскраві чорні і жовті смужки, а також червоні кружечки, що нагадують горобину. Забарвлення осілого птаха свиристель – сіро-коричневий. Вона, як і щиглик, має гарний мелодійний голос, тому деякі люди тримають її вдома.

Розмір среднегабаритной особини – 20 див. Якщо придивитися до її голові, то можна помітити на ній маленький чубчик. Іноді, він здіймається. Зазвичай це відбувається, коли свиристель наляканий або зосереджений. Селяться такі птахи, переважно на Півночі. Їх приваблюють густі ліси. Нерідко можна побачити поселення свиристеля в околиці лісової вирубки.

Особливістю цього виду є перевагу триматися з іншими пернатими, збираючись великими зграями. Основна їжа омелюхи – це комахи. Птах дуже швидко літає, що дозволяє їй легко зловити дрібну мошку і втамувати голод. Але вона також живиться пагонами деяких рослин і ягодами. Взимку свиристель воліє їсти горобину.

Дивіться також:  Плімутрок курка. Опис, особливості, догляд і ціна породи плімутрок

Така пташка рано стає статевозрілою, завдяки чому, її популяція, з кожним роком, збільшується. Вони в’ють гнізда високо на деревах. Омелюхи – полігамні. Це означає, що вони регулярно змінюють партнера.

Самці цього виду птахів дуже розумні. У шлюбний період, вони задобрюють самку подарунками, наприклад, ягодами. Якщо дар буде прийнятий, то потреба в розмноженні самця буде задоволена. В дикій природі, свиристель мешкає від 10 до 12 років.

Сова

Сова – осілий птах, яка відноситься до класу хижаків. Полює вона, переважно вночі. Вчені виділяють понад 150 видів сов, кожна з яких відрізняється розміром і кольором оперення. Але всі ці види об’єднують такі фактори, як особливості поведінки і ведення полювання.

«Візитною карткою» цього нічного хижака є великі чорні очі, завдяки яким, він без проблем вистежує жертву, навіть темної ночі. Також орієнтуватися в темряві їм допомагає чудовий слух. Навіть, якщо сова не розгледить жертву, вона точно почує її.

Основний раціон сови – це дрібні гризуни, наприклад, ховрахи і бурундуки. Але деякі особини не проти поласувати свіжою рибою. Вчені виділяють серед них особливо лютих особин, які нападають навіть один на одного. А взагалі, канібалізм в дикій природі – це досить рідкісне явище.

Раніше вважалося, що сови утворюють зграї, так звані, парламенти. Але потім твердження було спростовано, адже, в ході візуального спостереження, вчені встановили, що сова – мисливець-одинак, яка контактує з іншими особинами виключно в цілях розмноження. Ще однією відмінною рисою сов є любов до води. Вони досить багато п’ють, особливо влітку, але також купаються в річках і озерах.

Голуб

Це один з найбільш поширених представників «пернатої» фауни в світі. Голуба можна зустріти в будь-якому місті, в будь-якому селі і поселенні. Його відмінна риса – гойдається при ходьбі голова.

Є 3 типи забарвлення цієї птиці: біла, чорна і сіро-коричнева. Колір пір’я визначає виключно генетичний фактор. Більшість голубів селяться в людський зоні проживання. Причина – їжа, якої люди люб’язно діляться з ними. З-за цього, вони нерідко об’єднуються у зграї, щоб, оточуючи людей, жебракувати. Так, голуб – одна з найбільш ненажерливих пташок, яка може їсти круглі добу.

Але не всіх представників цього виду вдалося приручити. Дикі голуби уникають людей, добувають їжу самостійно і селяться переважно в гірських ущелинах.

Незважаючи на свій розсіяний вигляд, голуби відмінно орієнтуються в просторі. Навіть, якщо випустити їх на волю, вона обов’язково повернеться назад. Цікавий факт! Голуб – одна з небагатьох птахів, розрізняють всі райдужні відтінки.

Снігур

Це малогабаритна зимующая птах осілий, має чудовий мелодійний дзвін. Відрізнити самця від самки дуже просто – достатньо поглянути на оперення. У перших воно більш яскраве, навіть строкате. Самка снігура виглядає непоказно і блідо, порівняно з самцем. До того ж, вона має менший розмір.

За своїми габаритами, снігур трохи менша від горобця. У самців і у самок яскраво чорна маківка голови. На цьому їх колірна схожість закінчується. Самець має більш яскраве, оранжево-коричневе забарвлення, а самка – блідо-рудий. Крильця, голова і хвіст у снігура чорні.

Поселення у цих пташок знаходяться в густих лісах, переважно хвойних. Всі знають їх, як «зимових», не дарма в народних казках снігур завжди супроводжував Діда Мороза. Раціон харчування для нього становлять:

  • Бруньки дерев.
  • Павукоподібні комахи.
  • Ягоди, горобина.
  • Рослинний корм.
  • Насіння.

Самець і самка снігура мають значні відмінності в оперенні

Глухар

Глухар – досить габаритен. Самець забарвлений в темні кольори: синій, чорний і сірий. Його відмітною особливістю є пишний хвіст, який становлять великі довгі пір’я.

Є самця глухаря та інші візуальні ознаки – це біла плямка на внутрішній стороні крил і червона дуга над лівим оком. Самки мають більш блякле оперення, завдяки якому легко маскується в густих лісових хащах.

Помилково вважається, що у цього представника фауни дуже поганий слух, звідси і його назва – глухар. Однак, слух птиця втрачає тільки в шлюбний період, коли видає специфічні звуки, клацаючи дзьобом.

Основна їжа цієї пташки – кедрова хвоя. Але влітку вони не проти поласувати свіжими ягодами, насінням або травою. Селяться вони тільки в густих лісових зонах, рідше – на вирубках. Ночують, переважно в дерев’яних кронах. Рідко можна зустріти глухаря, який забрався б на ніч у великий сніговий замет. Але таке теж трапляється.

Дивіться також:  Вальдшнеп птах. Спосіб життя і середовище проживання вальдшнепа

Сорока

Без сумніву, сорока – одна з найрозумніших птахів у світі. Її інтелектуальні здібності вражають і дивують. В дикій природі, цей представник класу птахи висловлює великий спектр емоцій, від радості від відчаю.

Ще однією вражаючою здатністю сороки є вміння відрізняти своє відображення в дзеркалі, від інших об’єктів. Сорока ідентифікує себе, як птицю, перебуваючи в будь-якій групі.

Коли вона чує небезпеку, то видає специфічний звук. Він трохи нагадує скрегіт. Робиться це з метою привернути увагу інших особин, які прилетять на допомогу. Так, сорока – це зграєва осілий птах. Але на звук-прохання про допомогу реагують не тільки її побратими, але й інші тварини, включаючи собак і кішок.

Галка

Деякі люди, зіткнувшись з такою птахом, можуть подумати, що вона є зменшеною версією ворони, або її пташеням. Але, насправді, це окремий вид пернатих – галка.

Відмінною рисою цієї пташки є її чорна маківка. Галка – невелика осілий пташка, 80 % пір’я якої – чорні. Варто зазначити, що вона досить красива. Незважаючи на свій темний, малопомітний відтінок пір’я, галка виділяється серед інших пернатих красивою формою і акуратним хвостом.

Це одна з найбільш товариських птахів. Незважаючи на стадний інстинкт, галка з задоволенням супроводжує великого грача або дрозда. Вона буде ходити поруч з ним до тих пір, поки їй не набридне.

А ще – вони мають прекрасну пам’ять. Коштує 1 раз зашкодити цій пташці, і вона запам’ятає це на все життя. Галка — всеїдний птах. Вона із задоволенням ласує ягодами, комахами, рослинною кормів і т. д. Не гребує навіть харчовими відходами та сміттям. У міській місцевості галки зустрічаються тільки в період з початку осені до початку зими.

Дятел

Думка про те, що дятел – великий птах, помилково, так як, візуально він здається більше за строкатого забарвлення. У холодну пору року, ця пташка особливо виділяється на тлі білого снігу, тому не помітити її важко.

Також дятел дає знати про свою присутність звуком удару дзьоба про дерев’яну кору. Постукування виконуються швидко і різко. Незважаючи на наявність крил, дятел мало літає. По землі він пересувається своїми маленькими ніжками, однак, найчастіше, знаходиться на стовбурі дерева.

У холодну пору року, він є кору, а в теплу – комах. Улюблена їжа дятла – клопи, таргани і мурахи. Не погребує він і валяющимися на підлозі горіхами, суницями або жолудями. У хвойному лісі, де, переважно, селиться дятел, його приваблюють насіння шишок. Він може розбити понад 40 таких плодів на добу.

Мова дятла має таку ж довжину, як і його дзьоб

Ворон

Багато вчених наполягають на тому, що ворон – найрозумніша птах у світі. Підтверджень тому багато. Доведено, що ворон відчуває величезну кількість різних емоцій, як позитивних, так і негативних. Наприклад, в природі, незадоволені птахи цього виду часто видають специфічний звук, що нагадує пирхання. Цим вони висловлюють свою досаду і невдоволення.

Візуально, ворона можна сплутати з грачем. Але він виділяється своїм яскравим темним кольором і великим дзьобом, з яким гармонують маленькі, як гудзики, чорні очі.

Ворон – всеїдний. Вони люблять горіхи, ягоди і навіть людську їжу. Така невибагливість в їжі стала причиною селища біля людей. Ворона часто можна зустріти в густонаселених місцевостях.

Незважаючи на те, що цей представник фауни дуже допитливий, він завжди буде повертатися до місця свого поселення. Ніщо не розлучить самку ворона з її гніздом, але, коли пташенята, вылупившись з яєць, починають харчуватися самостійно, вона втрачає до них інтерес.

Безліч проведених експериментів підтверджують, що ворон розумна птиця

Повзик

Список розумних осілих пташок поповнює повзик. Це одна з широко поширених в Європі птахів, які добре зарекомендували себе в інтелектуальному плані.

Особливістю цього виду є маленькі, але дуже спритні ніжки. Завдяки своєму мініатюрному тельцю і невеликим ніг, повзик спритно бігає не тільки по землі, але і по деревах. До речі, вони легко знаходять собі їжу, селясь в густих лісах. Харчуються переважно горіхами, жолудями та ягодами.

Розмір среднегабаритного поползня – 13 див. Самці трохи крупніше самок. В російських лісах часто можна почути поползня. Її спів заворожує і занурює в сон.

Дивіться також:  Дикуша птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці дикуши

Цікаво, але молоді хвойні дерева зовсім не приваблюють поползня. Він селиться тільки в тих місцевостях, де проростають багаторічні дерева і чагарники. Точної відповіді, з чим це пов’язано, у вчених поки немає.

Повзик відноситься до числа птахів-одинаків. Вони контактують з іншими особами з метою розмноження. Однак, були зафіксовані випадки, коли ці пташки об’єднувалися з синицями або снегирями.

Самки поползня відкладають яйця тільки в дуплах. Але у них немає такого потужного дзьоба, як у дятла, тому їм доводиться займати гнізда інших птахів, так як видовбати його самостійно не вдасться. Важлива вимога до місця поселення – над рівнем землі воно має бути не нижчою, ніж 2 метри.

Синиця

Особливістю цієї красивою пташки є те, що вона практично не відчуває страху перед людьми. Синиця, як горобець або голуб, охоче прилітає в густонаселені місцевості, щоб поїсти.

Відрізнити її від інших птахів вдасться легко. Досить звернути увагу на її зовнішній вигляд. Грудка цього представника фауни – яскраво-жовта, а спинка – чорна. За розміром, синичка трохи більший за горобця.

Кочує вона дуже рідко. Приводом для того, щоб залишити місце проживання стане тільки пошук їстівного. Але, навіть наївшись, синиця повернеться туди, де осіла спочатку.

Синичка – співочий птах. Звук, який вона видає, дуже мелодійний.

Основний раціон її харчування – гусениці. Варто відзначити, що цей представник фауни розправляється з комахами досить кровожерливо. Але, з холодами, синиця переходить на корм рослинного походження.

Синиці зустрічаються і в міських кварталах і в лісах

Шишкар-еловик

Список недурних співочих пташок поповнює шишкар-еловик. Його відмінна риса – це яскраво виражений і великий дзьоб. За габаритами, цей представник пернатого світу нагадує горобця, а у кольором пір’я – дятла.

Шишкар досить спритний, швидкий і моторний. Живиться він переважно шишками та дерев’яної корою. Завдяки своєму потужному дзьобу, він без праці розколює навіть дуже міцну поверхню. Ця птиця практично ніколи не опускається вниз, вважаючи за краще осідати на деревах.

Траєкторія її польоту – хвиляста, з швидкість – велика. Період активності клеста припадає на першу половину дня. Птах дуже вправно пересувається по лісі завдяки своєму дзьоба і ніг. Намагаючись розколоти шишку, вона чіпляється на неї і може провисіти так від декількох хвилин до години.

Самка клеста специфічна тим, що може відкладати і висиджувати яйця навіть взимку. Але для цього має бути дотримано умова – необхідний для життя запас їжі. Якщо, під час холодів, пташці не вдалося зробити запаси, вона не стане розмножуватися.

У клестов перекрещенное будова дзьоба, що дозволяє їм здобувати горіхи з шишок

Сойка

Вельми поширена в Росії, осілий птах. Сойка досить велика. Розмір среднегабаритной особини – 30 см, а вага – 150 грам. В художньому кіно сойку часто показують у ролі пересмешницы, нібито вона може з точністю відтворити тільки що почутий звук.

Пісня цієї істоти не дуже мелодійна. В дикій природі, сойка часто намагається скопіювати співи інших пташок, проте людський голос – ніколи. Селиться сойка в лісах, переважно, змішаних. Їсть не тільки рослинну, але і тваринну їжу. Улюблений продукт сойки – свіжі жолуді.

Учені вважають, що понад 30 % дубів, які проростають по всьому світу, були «посіяні» саме сойками, які, роблячи зимові запаси, забували місця зберігання жолудів. З часом, плід розпадався і проникав глибоко в грунт, що дозволяло зрости на його місці дубу.

Для споруди гнізда, сойка використовують стебла рослин і тонкі гілочки дерев. Щоб зробити його більш м’яким, птах використовує шерсть, траву і м’які корінці.

Рябчик

Це популярна серед мисливців осілий пташка. Незважаючи на невнушительный розмір, рябчика дуже легко зловити. На нього часто влаштовують полювання з рушницями та собаками.

Відрізнити цю птицю від інших можна з її специфічною забарвленням. На білому тільце чітко промальовуються коричневі кола різного діаметра. Очі рябчика чорні, вкриті червоним обідком. Середня вага пернатого – ½ кг.

Далеких міграцією такий представник фауни не робить так як вважає за краще вести осілий спосіб життя. Живиться він рослинною їжею. Але взимку добути такий корм складніше, тому рябчик не проти поласувати комахами. До речі, «живим кормом харчуються і його пташенята.

Back to Top