Чарівна маленька пташка давно завоювала загальну любов і прихильність. Називається вона ополовником. У Росії інакше її ще називають довгохвостої синицею.

Ставиться ця пташка до родини горобцеподібних. Зовні ополовник птах більше нагадує невеликий пухнастий кульку з маленьким великим довгим дзьобиком і ступінчастим хвостом.

Будучи єдиним представником загону довгохвостих синиць, ця пташка має багато спільного з ними, як у зовнішньому вигляді, так і в поведінці. Незвичайний вид синиці ополовника відразу ж привертає увагу всіх, хто помічає зграйку птахів з яскравим оперенням і тонким, своєрідним писком.

На великій відстані здається, що на дереві сидять невеликі чорно-білі хвостаті кульки тому що довгохвоста синиця ополовник зазвичай втягує голову в плечі. Саме звідси і походить їх основна назва. Силует пташки дуже нагадує столовий прилад з подібною назвою.

Особливості та середовище ополовника

Неможливо відірвати свій погляд від ополовник фото. Середня загальна довжина пташки близько 14-15 див. Важить вона зовсім мало – менше 10 грам. В оперенні переважає в основному білий колір.

На спинці чорні відтінки, а у крижів рудувато-бурі. На черевці і боках добре помітний блідий рожево-бурий колір. Самку практично неможливо відрізнити від самця.

Зазвичай вона трохи блідіше. У молодих пташок ополовников до того, як вони полиняють пір’ячко злегка замурзані, на їх лобі і щоках добре видно буруваті плями. Існують такі підвиди цих чудових пташок, у яких бурі плями залишаються і в дорослому віці. Наприклад, у кавказької ополовника.

На фото птах ополовник кавказький

Це миле і акуратне створення, незважаючи на те, що широко поширене, дуже рідко попадається на очі. В осінні сезонні кочівлі їх зграйки привертають загальну увагу.

Дивіться також:  Сапсан птах. Спосіб життя і середовище проживання сапсана

У літній же час парочки ополовников намагаються триматися дуже приховано, воліють малодоступні місця, тонкі берегові вербові зарості, лісові болота з дрібної березою, ольшаником і лозою, сирі зарослі яри.

Ближче до гір, на Кавказі вони воліють букові ліси, зарості ожини і навіть фруктові сади. На Забайкаллі улюблене місце ополовников – місцевість уздовж гірських річок. Вони не люблять людні парки в містах, їх там зустріти практично неможливо.

Мешкають ополовники по всій Європі, В Росії, Україні, в горах Криму, на Кавказі, в Сибіру. Не можна їх назвати перелітними птахами. Лише у північних областях ополовники намагаються откочевать в зимовий час трохи південніше. А з приходом весни вони непомітно повертаються на своє місце.

Характер і спосіб життя ополовника

Ополовники дуже рухливі і метушливі. Цим темпераментом і своїм тонким попискуванням вони сильно видають свою належність до роду синиць. З серпня по вересень зграйки цих маленьких пухнастих кульок кочують по лісах, намагаючись пронизати вершини дерев.

Їх хвилястий політ нагадує політ плиски. Вони рідко вдаються до нижніх гілок дерев. Їх маленький дзьоб не в змозі дістати комаха з кори дерева і роздзьобати його.

Ополовники не відрізняються сильною полохливістю. Вони спокійно переносять присутність стороннього спостерігача. Підійти для спостереження за зграєю цих пташок можна на відстань 3-4 метра. У місцях гніздування рідко, але бувають випадки, коли ці пташки сідають на руку спостерігачеві.

Свої гнізда вони можуть влаштувати і високо на дереві і низько в кущах. Гніздо виглядає майстерно. Воно споруджене з моху, павутини, коконів комах, різних волокон і стебел.

Для маскування зовні птиці покривають своє гніздо корою дерева, поруч або на якому воно розташоване. З-за такого маскування розгледіти гніздо ополовника практично неможливо. Усередині гніздо птаха утеплюють волоссям, пір’ям і шерстю.

Дивіться також:  Індокачка птах. Спосіб життя і середовище проживання индоутки

На фото гніздо птаха ополовник

Це дуже мирні пташки. В їх зграях ніколи неможливо побачити якихось бійок і боротьби, часто зустрічаються серед великих синиць. У неволі вони швидко звикають до людей і ведуть себе поруч з ними абсолютно спокійно.

Вони дбають і ставляться дуже ніжно одна до одної і ніколи не нападають на представників інших птахів. Важливо знати, що ополовники взагалі не переносять самотності. Їм обов’язково важливо бути в парі, або в стайке.

Харчування ополовника

Завдяки своїй спритності ополовники швидко пурхають по тонких гілочках і збирають дрібних комах і їх яєчка на листках і нирках, захоплюючи цю їжу цілком.

Улюбленим їх ласощами є попелиця. Її поїданням вони приносять лісах велику користь. Взимку, коли з харчуванням не особливо добре ці пташки можуть вживати в їжу насіння дерев.

Розмноження та тривалість життя ополовника

У березні у ополовников відбуваються важливі події в житті – серед них утворюються пари. Весь квітень вони будують гнізда, які являють собою шедевр. Высиживанием яєць займаються і самець і самка.

Триває вона близько двох тижнів. Через цей час на світ з’являються маленькі і зовсім беззахисні пташенята. У гнізді їх може бути близько 15. Ще через два тижні малюки оперяються і стають схожими на своїх батьків.

Тепер відрізнити від дорослої особини молодого пташеня можна лише за їх чумазому лобі і щоках і короткого хвоста. Тривалість життя ополовников близько 8 років.

Back to Top