Олень вапіті — представник шляхетного сімейства

Підвидів оленів налічують близько 15, а проживають представники благородного сімейства майже по всьому світу: в Європі, Марокко, Китаї, на сході і півдні Азії, Австралії та інших регіонах. Олень вапіті – загальна назва підвидів цих тварин в Північній Америці.

Особливості і середовище існування

Корінні жителі Канади і Америки позначають тварина вапіті англійським словом «elk», в Європі означає лося. Деяка плутанина в назвах породжена тим, що відрізняють великі розміри і благородних оленів і лосів. Зустрічаються помилки в текстових перекладах.

Які особливості вапіті? У Північній Америці з шести підвидів два вважаються вимерлими, інші зустрічаються в різних штатах США і північних рівнинах і лісових територіях Канади.

Всіх відрізняють великі гіллясті роги, що утворюють величну крону. Невеликі видові відмінності: великі особини оленів живуть в Канадській Манітобі, а дрібні – в американській південної Каліфорнії. Незважаючи на тягар корони», граціозні тварини і горді. Поняття благородний олень характеризує їх загальний вигляд.

Назва виду в Китаї перекладається як «достаток», так здавна закріпилося значення вапіті для людини. На оленів полювали з-за м’яса, шкір, рогів, тому їх чисельність значно скоротилася, багато підвиди зникли у зв’язку з втратою середовища проживання. Хоча в цьому полювання на них заборонено і багато зони їх знаходження стали заповідними та парковими, тварина занесена в Червону книгу з-за загрози зникнення.

Олень вапіті висотою до 1,5 метра, такі ж розміри довжини тіла. Габарити збільшуються за рахунок рогів розмахом до 2 м і з безліччю відростків і характерних вигинів, маса яких досягає 16 кг. Скидання рогів відбувається щороку взимку, потім вони відростають заново.

Загальна вага великого самця становить 300-400 кг Самка важить менше і рогів у неї немає. Забарвлення вовни сіро-жовтого отттенка, що переходить у коричнево-бурий на шиї гриві, животі і ногах.

Дивіться також:  Муфлон тварина. Середовище проживання і особливості муфлона

Молодняк буває плямистим, але з розвитком тваринного шерсть набуває рівні тони. Відрізняє благородних оленів «дзеркало», велика білясто-жовта пляма біля основи хвоста. Це допомагає тваринам знаходити один одного в лісових хащах на віддаленій відстані.

Улюблені місця олень вапіті – гірські ліси, проріджені і чергуються з відкритими долинами, багаті різнотрав’ям. Лісостеп з чагарниковими заростями і просторими зарослими галявинами приваблюють тварин соковитим кормом.

Характер і спосіб життя вапіті

Живуть вапіті невеликими стадами, ватажками якого бувають старші самки. Самці живуть своїм життям до часу гону. Активність оленів проявляється у вечірній і нічний час. Сонце вони не люблять, вдень тільки в похмуру погоду виходять на луг. Вапіті майже весь час займаються пошуками їжі на пасовищах і в перелісках.

Самці і самки тримаються окремо, крім шлюбного періоду, який настає на початку осені, у вересні. В цю пору самцям доводиться доводити силу і владу лідера і мірятися силами з іншими претендентами. Гон можна спостерігати в національних парках Америки.

Закличний голос трубящего самця гучний і низький, закінчується майже завжди свистом або ревом. Крик вапіті пронизливий, іноді нагадує вереск. Видобувні звуки стали предметом вивчення фахівців, які встановили, що особлива пристрій гортані дозволяє повітрю різними шляхами вириватися назовні.

Вібрація виникає від руху ніздрів, через які проходить повітряний потік. Високочастотні звуки народжуються від руху через голосову щілину. Подібна структура гортані зближує благородних оленів з родинними маралами.

Льодовий душу крик нагадує персонажів фільму «Володар кілець» — назгулів. Олень вапіті навіть не відають, як можуть налякати відвідувачів національних парків, закликаючи родичів.

Оленячої вірності не існує, переможець поєдинку отримує всі права на самок стада. Триває це до холодів, поки втома і виснаження не беруть своє. Вагітні самки стають обережними, а на пасовищах поступаються першість самцям, які в зиму відновлюють сили.

Дивіться також:  Щелезуб тварина. Спосіб життя і середовище проживання щелезуба

Харчування вапіті

Раціон оленів складається в основному з різнотрав’я, пагонів рослин, бруньок і листя, опалих плодів, жолудів і горіхів. Ласощами парнокопитних стають стиглі ягоди. В голодний зимовий час вапіті їдять кору дерев і навіть зрідка хвою.

З’їдає олень багато, тому сліди його трапез завжди помітні: витоптана трава, обгризені молоді кущі. Пошук їжі змушує стада оленів постійно кочувати. У зимовий час тварини ідуть у ліси і виявити сліди їх перебування теж нескладно: прим’ятий сніг зі слідами ліжок, обгрызана кора дерев навколо.

На берегах водойм інтерес оленів прив’язаний до водоростей, викинутим на берег. Трапляється, що за ними тварини лізуть у воду і навіть пірнають на глибину до 5 м за ласощами. Молоді оленята спочатку живляться жирним і густим молоком матері до 9 місяців.

Але поступово, наслідуючи її поведінки, пробують перші квіти і молоді соковиті трави. Підніжний корм забезпечує стрімке зростання молодняку – по 1-2 кг в день! Далі підросли оленята самі вирішують, як потрапити на соковитий луг. Вапіті володіють хорошим нюхом.

Розмноження та тривалість життя вапіті

Статевозрілими олені стають до 1,5-2 років. Але відмінність самців в тому, що вони не допускаються до гону від 3 до 6 років. За цей період вони повинні довести, що виросли міцними, здоровими і сильними для потомства, продовження роду.

Набираючи силу, молоді олені стають активними і криками заявляють про свої права. Голоси самців чути за 5-10 км. Під час гону тварини агресивні і готові битися з усіма, можуть напасти на людину.

Змінюється їхня звична поведінка: вони багато п’ють, худнуть, ламають гілки і труться об дерева, копитами б’ють землю і демонструють накопичилася силу. Не завжди трапляються поєдинки супротивників, але якщо дійшло до сутички, то тварини до повної знемоги б’ються до кінця. Бували випадки, коли суперники так зчіплювалися рогами в битві, що потім не могли розійтися і гинули обидва від голоду.

Дивіться також:  Вікунья тварина. Спосіб життя і середовище проживання вікуньї

Перший оленя з’являється у самки в три роки. Мати його ховає в заростях трави від хижаків, поки сама годується неподалік. Через тиждень малюк починає вперше ходить за матір’ю і поступово вчитися всьому через наслідування.

Живуть вапіті в дикій природі до 20 років, а в заповідниках — до 30 років. Благородних оленів вапіті вважають самими безневинними і добрими тваринами, незважаючи на їх великі розміри і гіллясті роги. Краса і грація роблять їх національним надбанням.

Back to Top